Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, Δεκεμβρίου 18, 2010

Τα όπλα Θρύλος Merkel 303 e

Απόλυτη ποιότητα, κορυφαία τεχνολογία
Του Σοφοκλή Κοσκινά
Όταν αναφερόμαστε σε καταναλωτικά προϊόντα, ο ποιοτικός τους διαχωρισμός καθορίζεται βασικά από την τιμή κτίσης τους.
Για το κάθε προϊόν υπάρχουν τα ποιοτικά στάνταρ, βάσει των οποίων οι γνώστες τα κατατάσσουν σε χαμηλή, μέση ή κορυφαία κατηγορία. Για τους υπόλοιπους που οι γνώσεις τους είναι περιορισμένες, το βασικό και ευκολονόητο κριτήριο αξιολόγησης ενός προϊόντος είναι η τιμή. Έτσι τα ερωτήματα που προκύπτουν από την πρώτη επαφή με το προϊόν συνήθως είναι του τύπου, γιατί το Χ αντικείμενο – προϊόν, που προορίζεται για την ίδια χρήση, είναι πιο ακριβό από το άλλο και σε ποιους τομείς υπάρχουν τέτοιες διαφορές που μεταβάλλουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό την τιμή απόκτησής του.
Σε αυτή τη γενική εικόνα του χώρου κατασκευής προϊόντων - και εν γένει του εμπορίου - κατατάσσονται τόσο η παραγωγή όσο και η διάθεση κυνηγετικών όπλων. Σίγουρα όλοι θα έχετε ακούσει για όπλα, που η τιμή κτίσης τους ξεπερνά την αγοραστική ικανότητα του μέσου εισοδήματος. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπροστά στην βιτρίνα ενός καταστήματος, ή καθώς συζητούν με ένα πωλητή για ένα όπλο, έχουν αναρωτηθεί τον λόγο που διαφοροποιούνται οι τιμές των όπλων, (πχ. ενώ ένα κοστίζει Χ ποσό (προσιτό) ένα άλλο κοστίζει μια μικρή περιουσία!)
Σε αυτό το τεύχος, επιλέξαμε να παρουσιάσουμε ένα όπλο που εκπροσωπεί την κορυφαία κατηγορία, χρησιμοποιώντας το ως παράδειγμα για να απαριθμήσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που διαφοροποιούν την τιμή και κατατάσσουν ένα όπλο σε υψηλή κατηγορία.
Το όπλο που παρουσιάζουμε είναι το αλληλεπίθετο μοντέλο 303 της MERKEL, ένα μοντέλο εξαιρετικά πετυχημένο (σε παγκόσμιο επίπεδο συγκαταλέγεται στα κορυφαία όπλα) και αποτελεί το «διαμάντι» παραγωγής της γερμανικής εταιρείας στα λειόκανα όπλα.
Συνοπτικά να πούμε ότι τα χαρακτηριστικά του όπλου είναι ο μηχανισμός πυροδότησης τύπου Holland – Holland (oλόκληρες φωτιές), κάννες κατασκευασμένες από χάλυβα KRUPP, αχρωμίωτες εσωτερικά, ξύλα καρυδιάς επιλεγμένα με βάση αυστηρές προδιαγραφές, κορυφαίας ποιότητας LUXURY φινιρισμένα με λινέλαιο, σύστημα κλειδώματος τύπου KERSTEN, σύστημα σύνδεσης των καννών DEMI BLOCK, αυτόματους εξολκείς, σταθερά τσοκαρίσματα στον συνδυασμό που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης και σκαλίσματα κατόπιν παραγγελίας. Αυτά είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου 303 της MERKEL, που το σύνολό τους δημιουργεί ένα όπλο ιδιαίτερων απαιτήσεων και ποιότητας.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τις εργασίες που γίνονται έως ότου το συγκεκριμένο μοντέλο φτάσει στα χέρια του τυχερού ιδιοκτήτη.
Όλα ξεκινούν από την επιλογή των πρώτων υλών και επειδή τα όπλα αποτελούνται από μέταλλο και ξύλο, η προσοχή των έμπειρων τεχνιτών εστιάζεται στα δύο αυτά υλικά.
Οι τεχνίτες που απασχολούνται για την δημιουργία των όπλων αυτής της σειράς, αποτελούν την «αφρόκρεμα» της γερμανικής εταιρείας, με τεράστια εμπειρία και γνώσεις σε αυτόν τον τομέα.
Οι μεταλλουργοί επιλέγουν τα καλύτερα κομμάτια χάλυβα που βγαίνουν από το χυτήριο, και τα προωθούν στο τμήμα όπου κατασκευάζονται οι μπάσκουλες (βάσεις) των όπλων. Το χρώμα και η εξωτερική εμφάνιση του μετάλλου που βγαίνει από το χυτήριο είναι για τους έμπειρους τεχνίτες το κύριο κριτήριο επιλογής των καλύτερων κομματιών. Στη συνέχεια οι βάσεις παίρνουν τη αρχική τους μορφή, αφού υποστούν την ανάλογη επεξεργασία από κοπτικά μηχανήματα. Στη συνέχεια θα περάσουν στα χέρια έμπειρων τεχνιτών για το τελικό φινίρισμα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη και στην διαδικασία επεξεργασίας όταν, ο τεχνίτης διαπιστώσει ότι κάποια από τα κομμάτια (βάσεις)δεν είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν, απορρίπτονται.
Όταν η βάση πάρει την τελική της μορφή, περνάει στον φούρνο ανόπτησης, όπου παραμένει για αρκετές ώρες έως ότου εξουδετερωθούν όλες οι τάσεις του μετάλλου που έχουν δημιουργηθεί από την διαδικασία επεξεργασίας και η βάση αποκτήσει τον βαθμό επιφανειακής σκληρότητας που μεταφράζεται σε μονάδες BRINEL ή VIKERS ή ROCKWELL.
H μέτρηση που πραγματοποιείται για την κατάλληλη σκληρότητα, ορισμένες φορές αναγκάζει τους τεχνίτες να απορρίπτουν ακατάλληλες βάσεις, ακόμη και σε αυτή την …προχωρημένη φάση κατασκευής.
Η βάση, έως ότου φτάσει στο τελικό στάδιο περνάει από πολλούς τεχνικούς ελέγχους και στο τέλος, μόνο οι απολύτως κατάλληλες βάσεις προωθούνται για την κατασκευή όπλων.
Η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθείται και για την κατασκευή των επιμέρους τμημάτων, που αποτελούν το μηχανισμό σκανδάλης – πυροδότησης, με τη διαφορά ότι για τα κομμάτια αυτά υπάρχουν διαφορετικές βαθμίδες σκλήρυνσης. Η βάση με τα εξαρτήματα του μηχανισμού σκανδάλης πυροδότησης συναρμολογείται από τα χέρια των έμπειρων τεχνιτών της MERKEL. Το πώς ακριβώς επιτυγχάνεται η άριστη εφαρμογή των μετάλλων, το «γνωρίζουν» μόνο τα έμπειρα χέρια των μαστόρων, γιατί η πίεση που ασκείται στην λίμα για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εφαρμογές τόσο λεπτών εξαρτημάτων, δεν μπορεί να μεταφερθεί με κανένα άλλο τρόπο, παρά μόνο με την αίσθηση που διαθέτει ο ίδιος ο τεχνίτης.
Μετά από αυτή τη διαδικασία, η βάση με τον μηχανισμό σκανδάλης πυροδότησης είναι έτοιμη για να δεχτεί και τα υπόλοιπα εξαρτήματα του όπλου. Το μόνο που απομένει, είναι να γίνει η επιφανειακή χάραξη της βάσης (σκαλίσματα).
Το σχέδιο και η έκταση των σκαλισμάτων, αλλά και η τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, εξαρτάται από τις επιθυμίες του πελάτη.
Σε ότι αφορά τα σκαλίσματα, που και αυτό αποτελεί ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο για τη σειρά 303, αυτά γίνονται χειροποίητα από κορυφαίους σκαλιστές της MERKEL, που ως γνωστό διαθέτει «σχολή σκαλιστών». Οι εργατώρες που χρειάζονται για το σκάλισμα ενός τέτοιου όπλου είναι πολλές και κοστίζουν αρκετά, αφού οι κορυφαίοι σκαλιστές αμείβονται ανάλογα.
Αυτά όσον αφορά στην κατασκευή της βάσης και το μηχανισμό σκανδάλης πυροδότησης. Μια άλλη εξίσου χρονοβόρα διαδικασία γίνεται για την επιλογή των μετάλλων και την κατασκευή και συναρμολόγηση των κανών. Οι σωλήνες των κανών επιλέγονται και εδώ με αυστηρά κριτήρια πριν περάσουν στη διαδικασία εσωτερικής επεξεργασίας, συγκόλλησης και τελικού φινιρίσματος.
Αφού επιλεγούν οι σωλήνες των καννών, περνούν στη διαδικασία εσωτερικής διαμόρφωσης. Θαλάμη, κώνος προσαρμογής και κύριο τμήμα της κάνης επεξεργάζονται σχολαστικά από τους τεχνίτες έως ότου πάρουν την τελική μορφή τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την λείανση του εσωτερικού των αχρωμίωτων καννών χρειάζονται αρκετές εργατώρες και μεγάλη εμπειρία. Κατόπιν, οι κάνες συγκολλούνται μεταξύ τους και περνούν στο στάδιο ισιώματος. Όταν τελειώσουν όλες οι εργασίες οι κάνες μπαίνουν στην διαδικασία ανόπτησης και στην συνέχεια εξωτερικού μελανίσματος (βαφή). Η βαφή στις συγκεκριμένες κάννες γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο και η όλη διαδικασία αποτελεί άλλη μια μυσταγωγία …
Στη συνέχεια οι κάννες εφαρμόζονται στην βάση με τη μέθοδο του φούμο (μαύρος καπνός) και της λίμας και τέλος φτάνουν στα χέρια του τεχνίτη που διαμορφώνει τα σταθερά τσοκαρίσματα. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει βολές στον πίνακα δοκιμών έως ότου το ονομαστικό τσοκ δώσει την αντίστοιχη απόδοση στον πίνακα. Τότε, κάνες και βάση είναι έτοιμες και το μόνο που απομένει είναι να προστεθούν σε αυτά τα ξύλινα μέρη του όπλου, τα οποία προέρχονται από ξύλο καρυδιάς, που ανήκουν στην κατηγορία LUXURY. Ενδεικτικό της ποιότητας των κανών της MERKEL είναι το γεγονός ότι γνωστές εταιρίες όπλων, προμηθεύονται κάνες από την MERKEL.
Για την κατασκευή κοντακίου και πάπιας, τα ξύλα αυτά αγοράζονται από την MERKEL, χωρίζονται σε κατηγορίες και αποθηκεύονται σε ειδικά κλιματιζόμενους χώρους. Η επεξεργασία τους γίνεται στο χέρι και οι τεχνίτες τα εφαρμόζουν επί τόπου επάνω στη βάση, αν πρόκειται για κοντάκι ή στις κάννες αν πρόκειται για πάπια. Οι κλίσεις του κοντακίου, που έχουν καθοριστεί από τις ανάγκες του πελάτη, διαμορφώνονται από το χέρι του τεχνίτη. Η τελική μορφή του κοντακίου και της πάπιας, οι ψάθες και οι εφαρμογές δουλεύονται και ελέγχονται σχολαστικά.
Το τελικό φινίρισμα των ξύλων γίνεται με λινέλαιο, μια επεξεργασία δύσκολη και χρονοβόρα.
Όταν όλες οι εργασίες τελειώσουν, το κάθε όπλο συναρμολογείται και πριν πάρει το δρόμο για τα χέρια του ιδιοκτήτη του, ελέγχεται από τον κορυφαίο τεχνίτη της εταιρείας για όλες τις λειτουργίες και τις εφαρμογές του. Το κάθε όπλο συνοδεύεται από την εγγύηση του εργοστασίου και καταχωρείται στα βιβλία της εταιρείας ο αριθμός και η ημερομηνία κατασκευής του. Ο ελάχιστος χρόνος παραγωγής ενός τέτοιου όπλου είναι 6 μήνες.
Για το σέρβις και τις όποιες επισκευές του όπλου, αρμόδιο είναι το ειδικό τμήμα του εργοστασίου MERKEL, όπου κατασκευάζονται τα χειροποίητα όπλα της σειράς 303. Εκεί μπορεί να απευθυνθεί από τον πρώτο ιδιοκτήτη μέχρι τους κληρονόμους των όπλων αυτών για να κάνουν σέρβις.
Η διάρκεια ζωής αυτών των όπλων είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εξαρτάται από τη συντήρηση και την καλή χρήση που έχει δεχθεί το κάθε όπλο από τον χρήστη του.
Αυτή η χρονοβόρα διαδικασία κατασκευής που ακολουθείται για την παραγωγή ενός μοντέλου 303 της ΜΕRΚEL αλλά και ο ποιοτικός έλεγχος που γίνεται κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, μέχρι το όπλο να ταξιδέψει για τον κάτοχό του, κάνει την διαφορά και κατατάσσει αυτοδίκαια το 303 στα κορυφαία αλληλεπίθετα λειόκαννα που κατασκευάζονται στον πλανήτη.
Σε ότι αφορά μηχανισμούς και συστήματα λειτουργίας, αυτά αποτελούν κορυφαίες επιλογές, που έχουν ακολουθήσει μια εξέλιξη και προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις …διάρκειας μεγαλύτερης των 100 ετών!!
Τα όπλα MERKEL αντιπροσωπεύονται στην Ελλάδα από την εταιρία ΚΑΛΚΟ ΕΠΕ, τηλ. 210-2405265. 
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου