Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

WINCHESTER SX3 Καραμπίνα για όλες τις «δουλειές»

Η WINCHESTER SX3 Καραμπίνα για όλες τις «δουλειές»
Ενα όπλο για όλες τις δουλειές είναι το όνειρο κάθε σχεδιαστή κυνηγετικών όπλων. Και όπως κάθε όνειρο, είναι δύσκολο στην υλοποίηση, διότι καλείται να κάνει διαφορετικά πράγματα, σε διαφορετικές συνθήκες και με μια ποικιλία φυσιγγίων.
Με το SX3, η Winchester φαίνεται ότι έχει πλησιάσει αρκετά το ιδεώδες του όπλου γενικών καθηκόντων, φροντίζοντας να το εφοδιάσει με την πλήρη γκάμα «περιφερειακών» που θα χρειαστεί ο κάτοχός του.
Ας αρχίσουμε όμως με το βασικό μέρος, τη βάση και το σύστημα λειτουργίας...
Κατασκευασμένη από εργκάλ, η βάση του SX3 είναι «καθαρή», με την έννοια της απλότητας. Η βάση έχει μόνο δύο εσωτερικές εγκοπές που δρουν σαν οδηγοί του κλείστρου, ενώ το υπόλοιπο εσωτερικό είναι λείο και καθαρό. Στο πίσω μέρος της βάσης υπάρχει ένα μπλοκ συνθετικού υλικού που αποσβαίνει τις κρούσεις του κλείστρου όταν αυτό τερματίζει, κάτι που δείχνει την προνοητικότητα των σχεδιαστών...
Η αποθήκη είναι από ανοξείδωτο μέταλλο με προεγκατεστημένο τον μειωτήρα, που την περιορίζει στα δύο φυσίγγια. Πάνω στην αποθήκη λειτουργεί το εξαιρετικά απλό και ευφυές σύστημα αερίων με ένα αυτορυθμιζόμενο πιστόνι που μετατρέπει την πίεση των αερίων σε κίνηση για τη λειτουργία του κλείστρου. Η κίνηση του πιστονιού μεταδίδεται μέσω ενός απλούστατου σιδηρόδρομου στο κλείστρο. Το σύστημα, εκτός από απλό, είναι ελαφρύ και λειτουργεί με όλα τα φυσίγγια, από απλά των 65 χιλιοστών μέχρι σούπερ μάγκνουμ των 87 χιλιοστών, χωρίς καμία ρύθμιση!
Το κλείστρο της SX3 είναι απλό και δείχνει τη σχεδιαστική ευφυΐα των μηχανικών που το επινόησαν. Λύνεται χωρίς εργαλεία στα δύο βασικά μέρη για καθάρισμα και συντήρηση, ενώ είναι εμφανής η ποιότητα σε όλα του τα σημεία, και όχι μόνο αυτά που βλέπει ο αγοραστής από την έξω μεριά (κάτι που δεν συμβαίνει σε όλα τα όπλα!).
Η σκανδαλοθήκη του SX3 είναι μεταλλική -και όχι πλαστική- με τη γνωστή διάταξη που αποκλείει τον πολυβολισμό, έχοντας την ασφάλεια στο πίσω μέρος του υποφυλακτήρα. Τη σκανδαλοθήκη συγκρατούν στη βάση δύο πίροι, που αφαιρούνται εύκολα για καθαρισμό και συντήρηση...
Η κάννη είναι το «μηχανοστάσιο» του κυνηγετικού όπλου! Και στο SX3 έχει μελετηθεί ιδιαίτερα, για να αποδίδει με όλα τα φυσίγγια που μπορεί να ρίξει το όπλο. Ο αυλός είναι διευρυμένος, τύπου Back Bored, και συνδυάζεται με τσοκάκια τύπου Invector Plus.
Να σημειωθεί εδώ ότι η κάννη του SX3 είναι αχρωμίωτη, κάτι το αναμενόμενο για ένα όπλο που προορίζεται για την αμερικανική αγορά. Η κάννη, όπως και η 6 χιλιοστών ρίγα, είναι απόλυτα ευθείες. Και βέβαια η κάννη είναι πολύ καλά λειασμένη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Εξυπακούεται ότι η κάννη είναι πιστοποιημένη για ατσάλινα σκάγια.
Οπως αρμόζει σε ένα όπλο που θα δει σκληρή χρήση, η SX3 έχει ιδιαίτερα ανθεκτικό φινίρισμα στη βάση και στην κάννη. Πρόκειται για επιμετάλλωση σε ένα σκούρο γκρι χρώμα, που παρέχει όμως μια γυαλάδα και μια ποιότητα που δεν έχει καμία σχέση με το φτηνό «Parkerizing» των στρατιωτικών όπλων. Είναι ένα καλαίσθητο και σχετικά «λουσάτο» φινίρισμα.
Πρόσθετο στοιχείο αντοχής είναι το συνθετικό κοντάκι της SX3... Το συνθετικό υλικό δεν πάσχει από διαστολές ή «ευαισθησίες» σε αμυχές και γδαρσίματα. Το συνθετικό υλικό είναι σταθερό σε κάθε καιρό και σαφώς... αδιάβροχο. Η δε πάπια, όντας συνθετική, δεν έχει την ευπάθεια της ξύλινης, που παραδοσιακά είναι το πιο αδύναμο σημείο μιας καραμπίνας.
Εχοντας υπόψη ότι η SX3 θα τα «κάνει όλα», η Winchester την έχει εφοδιάσει με όλα τα αξεσουάρ που θα χρειαστεί ο κάτοχός της. Ο κατάλογος είναι εντυπωσιακός: πέντε τσοκάκια, ένα πρακτικό και ελαφρύ τσοκόκλειδο, κολάρα ρύθμισης, πλαστικό ένθετο για επιμήκυνση του κοντακιού, αποσπώμενους αορτηριούχους και κλειδαριά σκανδάλης με συνδυασμό. Το σύνολο στεγάζεται σε μια σκληρή θήκη, σε εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα.
Η SX3 είναι ποιοτική καραμπίνα, αλλά ταυτόχρονα απλή στην κατασκευή, άρα και εύκολη στη χρήση και στη συντήρηση. Είναι όπλο που μπορεί όντως να κάνει όλα τα κυνήγια που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Ελληνας κυνηγός και να αντέξει πολλά χρόνια σκληρής χρήσης. Οταν όλα αυτά προσφέρονται σε ένα σύνολο βελγικής κατασκευής σε τιμή 1.690 ευρώ, τότε πρόκειται για καλή αγορά.
Τα όπλα Winchester εισάγονται από την ΚΑΛΚΟ ΕΠΕ, τηλέφωνο 210- 2405265.
TIPS
Η αχρωμίωτη κάννη προτιμάται από πολλούς κυνηγούς. που της αποδίδουν καλύτερα βλητικά χαρακτηριστικά. H αχρωμίωτη κάννη όμως, απαιτεί στοιχειώδη καθαρισμό μετά από κάθε κυνήγι. Ενας ψεκασμός με λάδι και στη συνέχεια πέρασμα με την ορειχάλκινη βούρτσα είναι το πρώτο βήμα. Μετά, περνιέται η κάννη με πανάκια τυλιγμένα πάνω στη βούρτσα, μέχρι τα πανάκια να βγαίνουν καθαρά. Μερικές σταγόνες λάδι συντήρησης, απλωμένες με τη μάλλινη βούρτσα, είναι το τελικό στάδιο...
κείμενο: Νικήτας Κυπρίδημος

5 σχόλια:

 1. θέλω να πάρω την winchester βάλτου...την θέλω για παπιά κ μακρινές βολές ..σκέφτηκα καλά η να πάρω κάποια άλλη winchester...μπορείς να μου πεις την γνώμη σου????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αγαπητέ αναγνώστη
  Πάντα θεωρούσα και θεωρώ ότι την ποιότητα της τουφεκιάς που βγάζει ένα δίκανο δεν μπορεί να την βγάλει μια καραμπίνα εκτός από κάποιες σπάνιες περιπτώσεις.
  Όταν βέβαια εννοώ δίκαννα εννοώ ένα ποιοτικό Super Pose ή πλαγιόκανο της μεσαίας κατηγορίας. Δηλαδή από 2.500 – 3.200 €. Πιστεύω ότι αν έκανες μια τέτοια επιλογή κάθε επιτυχία σου θα την απολάμβανες περισσότερο κυνηγώντας με ένα κλασικό όπλο στα χέρια σου. Επίσης πάντα θεωρούσα και θεωρώ ότι για κυνήγι τα όπλα αυτά πρέπει να είναι δισκάνδαλα και όχι μονοσκάνδαλα με επιλογέα.
  Αν τώρα έχεις επιλέξει ότι η καραμπίνα είναι για σένα ένα όπλο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου τότε το παραπάνω μοντέλο θα σου τις καλύψει.
  Μεγάλη προσοχή στην συντήρηση του όπλου, μετά από κάθε κυνήγι πρέπει να γίνεται ένα καλό καθάρισμα του όπλου για να το απολαμβάνεις και να το χαίρεσαι για πολλά πολλά χρόνια.
  Καλά Κυνήγια με ασφάλεια.
  Γιάννης Μεννής

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλησπερα κ εγω ενδιαφερομαι για την sx3 raniero testa κυνηγαω γουρουνια και θελω να μου πειτε κατα ποσο αποτελεσματικη θα ειναι σε βολες απο 30 εως 50 μετρων και το ποιο σημαντικο να μν κανει εμπλοκες...ευχαριστω!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπερα κ εγω ενδιαφερομαι για την sx3 raniero testa κυνηγαω γουρουνια και θελω να μου πειτε κατα ποσο αποτελεσματικη θα ειναι σε βολες απο 30 εως 50 μετρων και το ποιο σημαντικο να μν κανει εμπλοκες...ευχαριστω!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μπορει καποιος να μου πει τελικα τη γνωμη του γιαυτο το οπλο;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή