Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, Αυγούστου 17, 2010

O ΟΡΚΟΣ του ΚΥΝΗΓΟΥ

  Το υπεύθυνο κυνήγι προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και ανταμοιβές. Όμως το μέλλον του αθλήματος εξαρτάται από την συμπεριφορά και την εντιμότητα του κυνηγού. Έτσι, σαν κυνηγός ορκίζομαι να:
 • ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ.
  Δείξε σεβασμό στο θήραμα που κυνηγάς. Γνώριζε τις δυνατότητες του όπλου σου και τις δικές σου. Μην πυροβολείς θήραμα που δεν είσαι σίγουρος ότι θα το βρεις. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το πληγώσεις. Να δέχεσαι όσο θήραμα χτύπησες έστω και αν είναι κάτω από το επιτρεπτό όριο. Να είσαι προσεκτικός όταν περπατάς στο δάσος. Μην καταστρέφεις καλλιέργειες, άγρια φυτά και λουλούδια. Οδήγησε το αυτοκίνητο σου μόνο σε ασφάλτινους ή χωμάτινους δασικούς και γεωργικούς δρόμους. Πακέταρε τα σκουπίδια και μην τα πετάς ποτέ εκεί. Μάζεψε τα άδεια φυσίγγια. Μην ανάβεις φωτιά στο δάσος ή σε χώρους που πιθανόν να προκληθεί πυρκαγιά. Κατάγγειλε αμέσως στην Αστυνομία και στους θηροφύλακες οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια.
 • ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΗΣ.
  Μην εισέρχεσαι σε περιφραγμένο χώρο. Ποτέ μην προκαλείς ζημιές σε φυτείες, κτίρια πινακίδες, πρόχειρα παραπήγματα (παράγκες) και ζώα που ανήκουν σε αυτούς. Ενημέρωσε τους για οποιαδήποτε προβλήματα ή ζημιές αντιλήφθηκες στην περιουσία τους.
 • ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΟΥΣ ΜΗ ΚΥΝΗΓΟΥΣ.
  Θυμήσου ότι το μέλλον του κυνηγίου εξαρτάται τόσο από τους κυνηγούς όσο και τους μη κυνηγούς. Κατανόησε τις ευαισθησίες των μη κυνηγών και προσπάθησε να τους μεταφέρεις θετικές εικόνες για το κυνήγι και τους κυνηγούς.
  Μην επιδεικνύεις το σκοτωμένο θήραμα. Τοποθέτησε το σε χώρο που δεν φαίνεται, ιδιαίτερα κατά την μεταφορά.
  Σεβάσου τους άλλους που χρησιμοποιούν την ύπαιθρο , ειδικά τους κυνηγούς.
 • ΚΥΝΗΓΩ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
  Να έχεις υπόψη σου τους κινδύνους που διατρέχεις κατά την διάρκεια του κυνηγίου. Λάβε τις αναγκαίες προφυλάξεις για να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε κίνδυνο.
  Πυροβόλησε μόνο όταν είσαι σίγουρος τι σκοπεύεις και τι υπάρχει πίσω από αυτό.
  Στο ενδημικό θήραμα, πρέπει απαραίτητα να φορείς πορτοκαλί καπελάκι ή γιλέκο για να γίνεσαι αντιληπτός από άλλους κυνηγούς.
  Να θυμάσαι ότι κυνήγι, αγρυπνία και οινόπνευμα δεν συμβαδίζουν.
 • ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΟΝ ΝΟΜΟ.
  Διάβασε προσεκτικά τον Νόμο.
  Να έχεις πάντοτε μαζί σου τα απαραίτητα πιστοποιητικά κατοχής και την άδεια κυνηγίου.
  Να κυνηγάς μόνο στις επιτρεπόμενες για το κυνήγι περιοχές και μόνο τα επιτρεπόμενα είδη και στις καθορισμένες ώρες κυνηγίου.
  Να θυμάσαι ότι απαγορευμένες περιοχές θεωρούνται όλες οι αστικές περιοχές, κατοικημένες περιοχές των χωριών μέχρι 300 μέτρα ακτίνα από το τελευταίο σπίτι ή σε ακτίνα 150 μέτρων από μεμονωμένα σπίτια και όλοι οι περιφραγμένοι χώροι σε ακτίνα 150 μέτρων.
  Για σωστή εικόνα να καταφεύγεις στον επίσημο χάρτη κυνηγίου ή στην γραπτή αναλυτική αναφορά των επιτρεπόμενων περιοχών.
  Αποσυναρμολόγησε το όπλο σου όταν ταξιδεύεις.
  Μην υπερβείς ποτέ το ανώτατο αριθμό θηραμάτων που δικαιούσαι.
  Χρησιμοποίησε μόνο νόμιμες μεθόδους και εξοπλισμό.
 • ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΙΚΟΤΟΠΟ ΤΟΥΣ.
  Πρόσφερε εθελοντική και οικονομική υποστήριξη για την διατήρηση των θηρεύσιμων και μη θηρεύσιμων ειδών και των οικότοπων τους. Μάθε περισσότερα για τα ζητήματα και τις αποφάσεις για την άγρια ζωή και τους οικότοπους και υποκίνησε τα κέντρα αποφάσεων και ελέγχου για σωστές αποφάσεις. Ενημερώσου σωστά διαβάζοντας έντυπα και βιβλία για τα θέματα αυτά.
  Γίνε μέλος σε κυνηγετικό σύλλογο. Με την συμμετοχή σου σε κυνηγετικό σύλλογο βοηθάς στην επίτευξη των σκοπών της Ομοσπονδίας και στην Διατήρηση Άγριας Ζωής.
 • ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟ ΕΝΤΙΜΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΥΝΗΓΙ.
  Πάρε μαζί σου κάποιο νεαρό άτομο ή μη κυνηγό την επόμενη φορά που θα πας για αναγνώριση ή κυνήγι.
  Παρακολούθησε εκπαιδευτικά προγράμματα ή διαλέξεις και υποκίνησε και άλλους να το πράξουν.
  Καθόρισε τα πιο ψηλά πρότυπα κυνηγετικής συνείδησης και εντιμότητας για τις επόμενες γενεές κυνηγών, για να εξασφαλιστεί το μέλλον του κυνηγίου.
 • ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΩ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΝΟΗΣΩ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ.
  Γνώριζε τα όρια των ικανοτήτων σου, και κυνήγα σε αυτά τα όρια.
  Ανάπτυξε τις γνώσεις σου για την ύπαιθρο για να γίνεις ο καλύτερος διατηρητής, καλύτερος κυνηγός, καλύτερος δάσκαλος.
  Μάθε περισσότερα για τους οικότοπους των θηρεύσιμων και μη θηρεύσιμων ειδών και τις ανάγκες τους.
 • ΚΥΝΗΓΩ ΜΕ ΕΝΤΙΜΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ.
  Να είσαι περήφανος που είσαι έντιμος κυνηγός. Η λαθροθηρία είναι αδυναμία και όχι μαγκιά.
  Σιγουρέψου ότι και οι σύντροφοι σου συμπεριφέρονται υπεύθυνα και έντιμα.
 • ΣΥΝΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ.
  Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Ηρέμησε και απόλαυσε την μέρα σου έστω και αν δεν χτύπησες θήραμα

Το Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο για τα πουλιά

Πριν από λίγους μήνες εκδόθηκε από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία το «Κόκκινο Βιβλίο για τα Απειλούμενα Ζώα της Ελλάδος» με επιμέλεια έκδοσης των Α.Λεγάκι και Π.Μαραγκού. Η προσπάθεια αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης σε ποσοστό το ανώτερο 80% και το υπόλοιπο από Εθνικούς Πόρους και την προλογίζετε εσείς η ίδια, κυρία Υπουργέ, με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια.
Για τη συγγραφή της συγκεκριμένης έκδοσης δεν έγινε οποιαδήποτε έρευνα πεδίου. Το μοναδικό επομένως επιστημονικό υπόβαθρο στο οποίο βασίζεται είναι οι βιβλιογραφικές αναφορές. Αν και στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περίπου 440 είδη πτηνών, οι βιβλιογραφικές αναφορές που υπάρχουν στο Κόκκινο Βιβλίο στη θεματική ενότητα για τα πτηνά ανέρχονται στις 199. Μετά από σχετική ανάγνωσή τους το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει κανείς είναι πως από τα 62 είδη που καταχωρήθηκαν σαν απειλούμενα για τα 29 είδη δεν υπάρχει καμία σχετική εξειδικευμένη στην οικολογία τους αναφορά, για 16 είδη υπάρχει μόνο 1 αναφορά και για μόλις 17 υπάρχουν πάνω από μία βιβλιογραφικές αναφορές σχετικές με την οικολογία τους. Γίνεται σαφές πως η επιστημονική τεκμηρίωση προφανώς αντικαταστάθηκε, τουλάχιστον για 29 (δηλαδή σχεδόν τα μισά) απειλούμενα είδη πτηνών, από την προσωπική (αυθαίρετη) εκτίμηση των συντελεστών του κόκκινου βιβλίου.
Αν οι συντελεστές της συγκεκριμένης ενότητας είχαν περιοριστεί σε αναφορές σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή της Ελληνικής ορνιθοπανίδας και σε γενικές πληροφορίες για την οικολογία των πτηνών ανά είδος, θα μπορούσε να πει κανείς πως η σχετική βιβλιογραφία είναι επαρκής. Διαβάζοντας όμως τις απειλές για κάθε είδος χωριστά και τα διαχειριστικά μέτρα που προτείνονται για την αντιμετώπισή τους διαπιστώνουμε ακριβώς το αντίθετο.
Για την πετροπέρδικα, για παράδειγμα, αναφέρεται:
«Ο πληθυσμός της δείχνει σαφή και συνεχή μείωση, το είδος δε είναι εξαιρετικά σπάνιο ή έχει ήδη εξαφανιστεί από αρκετές περιοχές, όπως η Αττική. Δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα για τον πληθυσμό της...».
«Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για την ετήσια κυνηγετική κάρπωση του είδους, λόγω κυρίως των υβριδισμών.»
«Απειλές: Δημοφιλές και παραδοσιακό θήραμα εδώ και αιώνες, τα τελευταία χρόνια δείχνει σαφή πληθυσμιακή κάμψη και συρρίκνωση της φυσικής γεωγραφικής της κατανομής, λόγω της εντατικοποίησης του κυνηγιού της...»
«Πρόσφατα το είδος μετακινήθηκε στο παράρτημα Ι της Οδηγίας για τα άγρια πουλιά (79/409/ΕΟΚ).»
«Μέτρα διαχείρισης που απαιτούνται: Αυστηρός περιορισμός ή και πλήρης απαγόρευση του κυνηγιού στην Ελλάδα...»

Οι συντάκτες του παραπάνω κειμένου παραθέτουν στοιχεία, συμπεράσματα και προτάσεις που βασίζονται σε δύο (2) βιβλιογραφικές αναφορές που σχετίζονται με την Πετροπέρδικα. Η μία από αυτές αφορά σε γενετική ταυτοποίησή της, ενώ η δεύτερη δημοσιεύτηκε το 1988. Είναι προφανές πως από τις συγκεκριμένες αναφορές δεν προκύπτουν πρόσφατα πληθυσμιακά στοιχεία. Με δεδομένο το γεγονός πως οι συγγραφείς της αναφοράς για την Πετροπέρδικα δεν έχουν καταθέσει κάποια πρόσφατη μελέτη που να αποδεικνύει το πληθυσμιακό καθεστώς της πετροπέρδικας, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως η πρόταση για «αυστηρό περιορισμό ή και πλήρη απαγόρευση της θήρας της» συνιστά πρωτοφανή εκτροπή από κάθε έννοια επιστημονικής τεκμηρίωσης και δεοντολογίας και εγείρει έντονα ερωτηματικά για την αξιοπιστία, την επιστημονική επάρκεια και την αμεροληψία τους σχετικά με τη δραστηριότητα της θήρας για το σύνολο των αναφορών τις οποίες έχουν κάνει στη συγκεκριμένη έκδοση.
Συμπληρωματικά αναφέρουμε πως, σε αντίθεση με τα όσα αναφέρουν οι παραπάνω ερευνητές, η πρόσφατη νέα έκδοση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πτηνά (2009/147), κατατάσσει την Πετροπέρδικα στο Παράρτημα ΙΙ στο οποίο καταχωρούνται μόνο τα είδη των οποίων το πληθυσμιακό καθεστώς κρίνεται επαρκές για να επιτραπεί η θήρα τους. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που διεξάγεται για τέταρτη χρονιά φέτος σε όλα σχεδόν τα βουνά της Ηπείρου από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Κυν.Ομοσπονδίας Ηπείρου, οι πληθυσμοί της Πετροπέρδικας παρουσιάζουν μεγάλη σταθερότητα και η μεταβολή του πληθυσμού (αύξηση ή μείωση ανάλογα τη χρονιά) δεν είναι μεγαλύτερη από 15% για κάθε συγκρινόμενη περίοδο.
Η μεροληψία ενάντια στη νόμιμη θήρα φαίνεται επίσης από την παρακάτω αναφορά που βρίσκεται στην εισαγωγή της ενότητας «Πουλιά» του Κόκκινου Βιβλίου: «Το κυνήγι εκτιμάται ότι απειλεί το διαχειμάζοντα πληθυσμό τουλάχιστον δύο ειδών που περιλαμβάνονται μεταξύ των θηρεύσιμων (καπακλής Anas strepera και σαρσέλα A.querquedula), αν και μάλλον απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για τον εντοπισμό των αιτιών της μείωσης των πληθυσμών τους».
Για τα συγκεκριμένα δύο είδη δεν υπάρχει καμία βιβλιογραφική αναφορά γεγονός που σημαίνει πως τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που τα αφορούν αποτελούν μία ακόμη προσωπική ? αυθαίρετη εκτίμηση του συγγραφέα που τις υπογράφει, ο οποίος μάλιστα είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης για το κεφάλαιο «Πτηνά».

Για κάποιον που δεν γνωρίζει, αναφέρουμε πως το σύνολο του πληθυσμού της Σαρσέλας διαχειμάζει στην Αφρική και μεταναστεύει στην Ελλάδα την Ανοιξη, μετά τα μέσα Μαρτίου, τουλάχιστον ένα μήνα δηλαδή μετά τη λήξη της περιόδου θήρας της. Δεν τίθεται επομένως ζήτημα απειλής του διαχειμάζοντος πληθυσμού από τη νόμιμη θήρα γιατί δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με νόμιμο κυνηγό στην Ελλάδα το συγκεκριμένο είδος. (Ηλιόπουλος Γ., αδημοσίευτα στοιχεία 6 ετών).
Κάθε αυθαίρετη - μη επιστημονικά τεκμηριωμένη πρόταση για απαγόρευση θήρας ως μέτρο «προστασίας» θηρεύσιμων ειδών συνιστά συκοφαντική δυσφήμηση εις βάρος των νόμιμων κυνηγών και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την προσέγγιση και τους χειρισμούς που θα πρέπει να επιδεικνύει κάθε θεσμικός φορέας όπως είναι το Υπουργείο ΠΕΚΑ.
Υπάρχει πλήθος ερευνών που σχετίζονται με τη θήρα, τη διαχείριση και την οικολογία των θηρεύσιμων ειδών, που έχουν δημοσιεύσει Έλληνες επιστήμονες πρόσφατα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά ή συνέδρια. Το γεγονός πως ενώ το κύριο μέτρο που προτείνεται για την προστασία των πτηνών είναι διάφοροι περιορισμοί θήρας, δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε αυτές τις έρευνες συμπληρώνει και ενισχύει ακόμη περισσότερο την άποψη πως σε ότι έχει να κάνει με τη θήρα, η έννοια της επιστημονικής τεκμηρίωσης αντικαταστάθηκε από την αρνητική προκατάληψη και τις προσωπικές αντιλήψεις, στη συγκεκριμένη έκδοση. Οι ανακρίβειες αλλά και η μη επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για περιορισμούς της θήρας που καταγράφονται στη συγκεκριμένη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου είναι προφανές πως δεν περιορίζονται στα παραπάνω. Με δεδομένο όμως το γεγονός πως έχει ήδη κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση από πλευράς ΥΠΕΚΑ το Σχέδιο Νόμου για τη «Χρηματοδότηση Περιβαλλοντικών Παρεμβάσεων, Πράσινο Ταμείο, Κύρωση Δασικών Χαρτών και άλλες διατάξεις» κρίναμε σκόπιμο να καταθέσουμε μία πρώτη έκθεση αξιολόγησης σχετικά με τα κενά και τις παραλείψεις που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη έκδοση. Και τούτο διότι οι μελλοντικές επανεκδόσεις του «Κόκκινου Βιβλίου» όπως και κάθε άλλη αντίστοιχη προσπάθεια είναι βέβαιο πως θα χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο στο οποίο οι Έλληνες κυνηγοί αλλά και οι Έλληνες πολίτες γενικότερα θα καταθέτουν ετησίως σημαντικά κονδύλια με σκοπό την ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος η οποία προϋποθέτει επαρκή και αδιαμφισβήτητη επιστημονική τεκμηρίωση πριν από τη λήψη διαχειριστικών μέτρων, ιδίως όταν αυτά πρόκειται να περιορίσουν (και μάλιστα χωρίς αντισταθμιστικά οφέλη) τις δραστηριότητές τους.
Η ουσιαστική έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης σε έκδοση αυτού του επιπέδου αναδεικνύει μεταξύ άλλων και το μείζον ζήτημα της συμμετοχής των οικολογικών ΜΚΟ στην υπό ίδρυση «Στρατηγική επιτροπή Περιβαλλοντικής Πολιτικής» που θα κατευθύνει τις δράσεις που θα χρηματοδοτούνται από το «Πράσινο Ταμείο» στην οποία το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο προβλέπει τη συμμετοχή τριών εκπροσώπων «Περιβαλλοντικών ΜΚΟ Εθνικής Εμβέλειας» και για την οποία θα επανέλθουμε με αναλυτική επιστολή.
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε πως μέχρι να υπάρξει ξανά η δυνατότητα η Ελλάδα να καταβάλει τα σημαντικά κονδύλια που απαιτούνται για διαρκή συστηματική καταγραφή των ειδών της Ελληνικής χλωρίδας και πανίδας καθώς και των ενδιαιτημάτων τους, κάθε ανάλογη προσπάθεια στο βαθμό που δε βασίζεται σε επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση περιορίζεται εκ των πραγμάτων σε «υλικό ενημερωτικού χαρακτήρα» και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει «επιστημονικά άρτιο εργαλείο για την προστασία του ελληνικού βιολογικού πλούτου!» το οποίο «Μας δείχνει όμως και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, τα μέτρα που οφείλουμε να λάβουμε, τις πολιτικές που πρέπει να αναθεωρήσουμε και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση που μας λείπει για την ολοκληρωμένη προστασία των ειδών και των οικοσυστημάτων τους» όπως άκρως λανθασμένα αναφέρετε, κυρία Υπουργέ, στον πρόλογο της συγκεκριμένης έκδοσης.
Ελπίζουμε, στην επόμενη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου να απαλειφθούν οι ανακρίβειες και οι προσωπικές εμπάθειες των συγγραφέων για το Κυνήγι, έτσι ώστε το Κόκκινο Βιβλίο να αποτελέσει ένα επιστημονικό εγχειρίδιο που θα φανεί πραγματικά χρήσιμο για την προστασία της Ελληνικής φύσης και βιοποικιλότητας.
Σχετικοί σύνδεσμοι:
- Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=518
- Ευρωπαϊκή Οδηγία 2009/147/ΕΚ

ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΘΗΡΑΣ (2010-2011)


Το διά ταύτα!
Όπως φαίνεται από τις αποφάσεις για τον καθορισμό των νέων τελών των αδειών θήρας, το Υπουργείο "συμφώνησε" με την Κ.Σ.Ε για αύξηση κατά 5 € στις τακτικές εισφορές υπέρ του νέου "Πράσινου Ταμείου" σε κάθε άδεια Θήρας, με αντίστοιχη μείωση των τακτικών εισφορών υπέρ των Κ.Οργανώσεων. Συγκεκριμένα οι Κ.Σύλλογοι θα εισπράξουν 1,23 € λιγότερα, οι Κ.Ομοσπονδίες 0,43 € και η Κ.Σ.Ε 3,34 € λιγότερα, που είναι και η μεγαλύτερη μείωση
Έτσι οι βασικές τιμές παρέμειναν ίδιες με πέρσυ και όπου παρατηρηθεί διαφορά θα είναι από την έγκριση από την Γενική Συνέλευση κάποιας έκτακτης εισφοράς υπέρ θηραματικών, των Κ.Συλλόγων ή των Κ.Ομοσπονδιών.

H "χρηματοδότηση" αυτή με επιπλέον πάνω από 1 εκ € του Πράσινου Ταμείου από την τσέπη των κυνηγών καθαρά, και με παράλληλη υστέρηση των εσόδων κύρια της Κ.Σ.Ε. θεωρείται επιβεβλημένη στις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα, γιατί την ώρα που καλούνται ΟΛΟΙ οι απλοί πολίτες να συνεισφέρουν για την πραγματική σωτηρία του Εθνους, δεν θα μπορούσαν οι κυνηγοί να μείνουν απαθείς και να αρνηθούν. Μάλιστα οταν ΔΕΝ καλούνται να βάλουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω από πέρσυ από την τσέπη του καθ'ένα, αλλά αναγκαστικά οι Κ.Οργανώσεις μας θα αναγκαστούν να συμπιέσουν τα έξοδά τους όπως καλούνται όλοι να πράξουν.
Τελικά παραθέτουμε πιο κάτω έναν ενδεικτικό πίνακα με τις τιμές, ώστε να γνωρίζουν οι κυνηγοί τα ΒΑΣΙΚΑ ποσά που καθορίστηκαν.
Οι τιμές δεν περιλαμβάνουν τα ποσά των ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ που καθορίζονται ετησίως, πάντα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, από τους Κ.Συλλόγους ή τις Κ.Ομοσπονδίες. Άρα όπου υπάρχουν θα πρέπει να προστεθούν στα ΣΥΝΟΛΑ..
(Σε παρένθεση οι περσινές τιμές)


ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΕΛΩΝ και ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ 2009-2010
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΤΟΠΙΚΗΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΓΕΝΙΚΗ
Τέλη αδειών6,00 (1)24,00 (19)45,00 (40)
Πάγιο τέλος χαρτοσήμου15,0015,0015,00
ΟΓΑ πάγιου τέλους3,003,003,00
Συνδρομή για Κυν.Οργανώσεις (Κ.Σύλ.+ Ομοσπ.+Κ.Σ.Ε ) 60,0060,0060,00
Χαρτόσημο Συνδρομής Κ.Ο (1,2%)0,72 (0,78)0,72 (0,78)0,72 (0,78)
*Έκτακτη εισφορά υπέρ K. Oμοσπονδίας (Δ'ΚΟΣΕ)11.0011.0011.00
*Χαρτόσημo έκτακτης εισφοράς υπέρ K. Oμοσπονδίας (1,2%)0,130,130,13
** Έκτακτη εισφορά υπέρ Κυν. Συλλόγου;;;
*** Ασφάλιση κυνηγών2,42,42,4
ΣΥΝΟΛΟ98,25116,25137,25
 • *** Tό ποσό της ασφαλιστικής κάλυψης είναι ενδεικτικό.
 • ** Στα παραπάνω ποσά προστίθενται αν υπάρχουν (με απόφαση της Γεν.Συνέλευσης) τα ποσά των έκτακτων εισφορών στους Κυν.Συλλόγους και τα ανάλογα χαρτόσημα
 • * Στα παραπάνω ποσά προστίθεται (αν υπάρχει) η έκτακτη εισφορά υπέρ της Κ.Ομοσπονδίας και το ανάλογο χαρτόσημο. Στον πίνακα υπάρχει η έκτακτη εισφορά που ισχύει για την Δ' ΚΟΣΕ.
 • Σε περίπτωση εγγραφής Νέων μελών (Νέων κυνηγών) το ποσό του δικαιώματος εγγραφής υπέρ του Κυν.Συλλόγου είναι 1,76 € και το χαρτόσημο εγγραφής 0,02 €
 • Η ετήσια συνδρομή υπέρ των Κυν. Οργανώσεων των 60,00 € μοιράζεται ως εξής:
 • Το ποσό για τον Κυν. Σύλλογο είναι : 14,90 € (16,13)

 • Το ποσό για την Κυν. Ομοσπονδία είναι : 5.00 € (5,43)

 • Το ποσό για την Κυν. Συνομοσπονδία Ελλάδος είναι : 40,10 € (43,44)

 • Οι τακτικές εισφορές υπέρ της Κυν. Ομοσπονδίας (5.00 €) και της Κυν. Συνομοσπονδίας Ελλάδος (40,10 €) αποτελούν δικαιολογητικά έκδοσης κυνηγετικής αδείας.


ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ

  Σχετικά με τις μικρές αλλαγές στον πίνακα των θηρευσίμων, έχουμε τα παρακάτω:
 • Το κυνήγι της Ορεινής πέρδικας παραμένει όπως επέρσυ, δηλαδή η έναρξη μετατίθεται κατά 15 ημέρες περίπου αργότερα. Αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, (στην πραγματικότητα το Σάββατο 3/10 ) και τελειώνει στις 15 Δεκεμβρίου. Και το επιτρεπόμενο όριο θήρευσης παρέμεινε στα 2 πουλιά ανά κυνηγό και έξοδο. Δυστυχώς η Ορεινή πέρδικα (Alectoris graeca) περιελήφθη στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ. Έτσι στο μέλλον(;) ίσως έχουμε και πλήρη απαγόρευση του κυνηγίου της.. Γι'αυτό όσοι σήμερα διαμαρτύρονται για την μείωση του ορίου, ας το ξανασκεφτούν!
  "Το Παράρτημα Ι είναι ένας κατάλογος ειδών και υποειδών τα οποία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε απειλούνται με εξαφάνιση, είτε είναι ευάλωτα σε συγκεκριμένες αλλαγές των βιοτόπων τους, είτε είναι σπάνια λόγω μικρών πληθυσμών ή περιορισμένης τοπικής κατανομής, είτε είναι είδη που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή λόγω της ειδικής φύσης των βιοτόπων τους."


 • Tο κυνήγι της πέρδικας Τσούκαρ αρχίζει και πάλι την 1/10 και λήγει στις 15/11, ΕΚΤΟΣ από τις περιφέρειες της Α'Κ.Ομοσπονδίας (Κρήτη - Δωδεκάννησα) και Β΄ Κ.Ομ.Αρχιπελάγους, που διεξάγεται από 15 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου,. Το όριο θήρευσης παρέμεινε στα 4 πουλιά, και αυτό κατά την γνώμη μας είναι πέρα από κάθε λογική. Ενώ για την ορεινή μειώθηκε τα 2 πουλιά, έπρεπε να γίνει το ίδιο και για την τσούκαρ.
  Σε 3 Κυκλαδίτικα νησιά, στην Σύρο, Μύκονο και Σίφνο απαγορεύεται το κυνήγι της τσούκαρ.


 • Στο κυνήγι του αγριόχοιρου προστέθηκε ένα ζώο ανά ομάδα, δηλαδή από 3 έγινε 4 αγριόχοιρους η ομάδα.
  Εξαιρείται η περιοχή της Πελοποννήσου για την οποία περιορίζεται το κυνήγι έως την 31.12.2010 και ο επιτρεπόμενος αριθμός θηρευομένων ατόμων επίσης περιορίζεται σε δύο (2) άτομα. Απαγορεύεται το κυνήγι του αγριόχοιρου στη νήσο Εύβοια
 • Δόθηκε και πάλι ένα δεκαήμερο του Μαρτίου για το κυνήγι του αγριοκούνελου (έως τις 10 Μαρτίου) όπου υπάρχει, άρα η κυνηγετική περίοδος ουσιαστικά επιμηκύνεται κατά 10 ημέρες με ότι αυτό συνεπάγεται!
  Επιπλέον και κατ'εξαίρεση, επετράπη η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στην Λήμνο και στην Θηρασιά, σαν ένα επιπλέον κίνητρο για να ελαττωθούν σημαντικά οι πληθυσμοί τους εκεί.
 • Υποχρεωτικό πλέον το πορτοκαλί ένδυμα:
  "Κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματός τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων"
H σελίδα μας Κynigos.Net, αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη και υποχρεωμένη να τονίσει οτι, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙ ΚΕΣ οι αναφορές στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ, για την οικονομική χρησιμότητα της κυνηγετικής δραστηριότητας ιδιαίτερα στην ύπαιθρο τους χειμερινούς μήνες και την αναφορά σε δημιουργία θέσεων εργασίας.
Επίσης ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ είναι η επισήμανση στο ίδιο Δελτίο, οτι: "η κυνηγετική δραστηριότητα είναι απολύτως συμβατή με τις επιταγές και οδηγίες της Ε.Ε".
Αυτά συμβαίνουν για πρώτη φορά παρά τις περί του αντίθετου προσδοκίες μας... από την "πράσινη Τίνα"
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!!!