Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, Αυγούστου 20, 2010

Ξεκινά η 3η Γιορτή Κυνηγιού στον Εβρο


Γιορτινό «θήραμα» για κυνηγούς
<p>Ξεκινά η 3η Γιορτή Κυνηγιού στον Εβρο</p> Γιορτινό «θήραμα» για κυνηγούς
Τριάντα περίπτερα με είδη κυνηγιού, σεμινάρια για κυνηγούς και πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει η 3η Γιορτή Κυνηγιού, που διοργανώνεται 17 & 18 Αυγούστου στις Καστανιές του Εβρου.
Στις όχθες του ποταμού Αρδα θα συρρεύσουν χιλιάδες κυνηγοί από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα στη γιορτή που διοργανώνει η Νομαρχία Εβρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Βύσσας, την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης και τους κυνηγετικούς συλλόγους του νομού.
«Η πρωτοβουλία και η προσπάθεια της Νομαρχίας Εβρου για τη διεξαγωγή της πανελλήνιας αυτής γιορτής κυνηγιού, που ανοίγει την κυνηγητική περίοδο, δικαιώθηκε. Με τη διοργάνωση τα δύο προηγούμενα χρόνια στο Μικρό Δέρειο έγινε ήδη θεσμός και αγκαλιάστηκε τόσο από τους κυνηγούς του Εβρου και της Θράκης όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας», δήλωσε ο νομάρχης Εβρου, Ν. Ζαμπουνίδης, προσθέτοντας ότι ο βόρειος Εβρος θα ωφεληθεί πολύ από τη διοργάνωση και ότι οι επισκέπτες θα γνωρίσουν μια πανέμορφη περιοχή.
Στους χώρους της γιορτής θα στηθούν 30 περίπτερα με είδη κυνηγιού, ενώ θα υπάρχουν συμμετοχές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία.
Τα προηγούμενα δύο χρόνια η Γιορτή του Κυνηγιού γινόταν στο Μεγάλο Δέρειο, φέτος ωστόσο μετακινήθηκε στις Καστανιές, αφενός γιατί αποφασίστηκε να αλλάζει κάθε χρόνο περιοχή και αφετέρου γιατί φέτος συμπίπτει με τη θρησκευτική γιορτή των μουσουλμάνων, το ραμαζάνι, και εκτιμήθηκε ότι δεν είναι σωστό να γίνονται ταυτόχρονα δύο εκδηλώσεις στο Δέρειο.
Οπως έγινε γνωστό, του χρόνου που θα συμπέσει και πάλι με το ραμαζάνι θα γίνει στα Λουτρά και τη μεθεπόμενη και πάλι στο Δέρειο.
Η έκθεση με είδη κυνηγιού θα είναι ανοιχτή από τις 5 το απόγευμα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σεμινάρια κυνολογίας και άλλων συναφών θεμάτων, αγώνες μορφολογίας σκύλων καθώς και επιδείξεις με άλογα και οχήματα τζιπ, αφού φέτος συμμετέχουν οι ιππικοί όμιλοι Τυχερού, Κορνοφωλιάς, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.
Επιπλέον, παραδοσιακά συγκροτήματα και νεανικά μουσικά σχήματα θα συμμετέχουν στις μουσικοχορευτικές βραδιές που θα διοργανωθούν για να διασκεδάσουν εκθέτες, επισκέπτες και όλους όσους βρεθούν στο ειδυλλιακό τοπίο του Αρδα, ενώ θα υπάρχει και παιδική παράσταση Καραγκιόζη για τους μικρούς επισκέπτες.
Πηγή: Έθνος
Μήπως είναι καιρός κάτι τέτοιο να διοργανώνεται κάθε χρόνο και στη Χίο που αριθμεί συνολικά γύρω στους 3000 κυνηγούς και αρκετές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το spor

ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ Η τεχνική... της σκούπας!


ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ Η τεχνική... της σκούπας!
Ενα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να μάθει ο αρχάριος -και συχνά... ο βετεράνος- κυνηγός, είναι η διατήρηση της κίνησης του όπλου μετά τη βολή. Χωρίς κίνηση του όπλου η βολή μένει πίσω και και το αποτέλεσμα είναι η αστοχία.
Εχουν προταθεί διάφορες τεχνικές προπόνησης, με άδειο όπλο, για να καταπολεμηθεί το ολέθριο σταμάτημα του όπλου. Ομως το πρόβλημα παραμένει! Και δικαιολογημένα ίσως, αφού οι συμβουλές εστιάζουν την προσοχή τόσο πολύ σε στοιχεία όπως η επώμιση και η σχεδόν «μονομανιακή» εστίαση στον στόχο, ώστε ο νέος ξεχνά ότι η σκόπευση με το λειόκαννο είναι μια δυναμική διαδικασία, γεμάτη κίνηση και δράση!
Υπάρχει όμως μια μέθοδος προπόνησης, με άδειο όπλο, που υπόσχεται να ανατρέψει τη στατικότητα και να αυξήσει τις επιτυχίες του σκοπευτή: η μέθοδος της «σκούπας»!
Η μέθοδος είναι απλή... Φανταστείτε ότι το όπλο είναι ένα μακρύ πινέλο ζωγραφικής. Επωμίζοντας το όπλο έχετε στη σκέψη σας ότι τα σκάγια είναι οι τρίχες του πινέλου. Δείτε τώρα την όλη διαδικασία της βολής σαν μια προσπάθεια να επικαλύψετε με αυτό το πινέλο τον στόχο, αρχίζοντας από ένα σημείο πίσω από τον στόχο και κινώντας το πινέλο για να σβήσετε τον στόχο.
Η αντίληψη του όπλου σαν κάτι που επικαλύπτει τον στόχο επιβάλλει -χωρίς συνειδητή προσπάθεια- την κίνηση του όπλου και την προσπέραση του στόχου. Για να γίνει δε πιο εύκολη η προπόνηση, δοκιμάστε αυτό το απλό «κόλπο». Πάρτε έναν φακό τύπου Maglite, που χωρά στο στόμιο του όπλου. Βεβαιωθείτε ότι το όπλο είναι ΑΔΕΙΟ! Εφαρμόστε τον φακό στο στόμιο και στερεώστε τον με κολλητική ταινία. Ρυθμίστε τη δέσμη στην πιο σφιχτή ρύθμιση. Τώρα επωμίστε και «γράψτε» με το φως μια γραμμή στον τοίχο. Αυτό το «γράψιμο» ενθαρρύνει το σώμα να αποκτήσει μια αίσθηση της κίνησης του όπλου.
Σε δεύτερο στάδιο, όταν η κίνηση γίνει ομαλή, πιέστε τη σκανδάλη του ΑΔΕΙΟΥ όπλου, καθώς αυτό διαγράφει την πορεία του και το φως ακολουθεί μια γραμμή στον τοίχο. Εχοντας ορατή ένδειξη της κίνησης, θα κατανοήσετε τι σημαίνει πίεση σκανδάλης χωρίς να σταματά η κίνηση του όπλου.
Η παραπάνω είναι ίσως η πιο αποτελεσματική και πιο φτηνή μέθοδος για να μάθει το σώμα τι σημαίνει κίνηση μετά τη βολή. Πέντε λεπτά την ημέρα προπόνηση, θα ανταποδώσουν την προσπάθεια στις 20 Αυγούστου.
Κείμενο: Νικήτας Κυπρίδημος
Πηγή: http://www.diananews.gr

ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΤΑ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΑ


Τα «χάλια» της Μαλακάσας!
<p>ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΤΑ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΑ</p>  Τα «χάλια» της Μαλακάσας!
Το Ολυμπιακό σκοπευτήριο «υπό κράτηση» στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ., το σκοπευτήριο Μενιδίου κλειστό μέχρι νεωτέρας και το σκοπευτήριο της Μαλακάσας να υπολειτουργεί ελλείψει... κυνηγών!
Ενα παράλογο σκηνικό συνθέτει πλέον την ελληνική πραγματικότητα στην κυνηγετική σκοποβολή, αφού η αντικυνηγετική υστερία του Υπ. Περιβάλλοντος έκλεισε το σκοπευτήριο του «ΠΑΡΝΗΣ», ενώ η νομοθεσία περί απαγόρευσης της εισόδου των κυνηγών στα σκοπευτήρια δίχως δελτίο αθλητή, έχει ερημώσει τη Μαλακάσα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει περιέλθει η σκοποβολή είναι η αδυναμία της ΣΚΟΕ να διοργανώσει αγώνα στην Αθήνα, λόγω έλλειψης χώρου!
Ομως, παρά τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου, κανείς δεν τολμάει να θέσει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, ώστε να κατανοήσουν όλοι ότι το μοναδικό πρόβλημα της ελληνικής σκοποβολής είναι η... έξωση των κυνηγών από τα σκοπευτήρια.
Αλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι η τάξη των σκοπευτών -πρωταθλητών και μη- προέρχονται από την κυνηγετική οικογένεια (και αυτό ισχύει από ιδρύσεως της σκοποβολής στη χώρα μας). Πώς καταλήξαμε όμως ως εδώ;
Η ουσία του προβλήματος κρύβεται στις διαμάχες και τις εσωτερικές τριβές στα ενδότερα της σκοπευτικής Ομοσπονδίας. Παράλληλα, μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη της Π.Σ.Ε. με τη ΣΚΟΕ «μαράζωσε» το στολίδι των Μεσογειακών Αγώνων του 1992, το Σκοπευτήριο της Μαλακάσας. Στη συνέχεια, πριν από 2,5 χρόνια, η απαγόρευση της εισόδου των κυνηγών στα σκοπευτήρια πήλινου στόχου αν δεν διαθέτουν δελτίο σκοπευτή, ήρθε να δώσει τη χαριστική βολή στο αγώνισμα.
Από την πλευρά της Ομοσπονδίας πολλοί είδαν με καλό μάτι την απαγόρευση, νομίζοντας ότι θα γεμίσουν τα ταμεία τους, όπως και τα σωματεία με κυνηγούς που θα γίνουν - ξαφνικά- αθλητές. Φευ όμως, γιατί ήρθε και η οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα τώρα να ψάχνουν σκοπευτές με το τουφέκι...
Μια επίσκεψη στη Μαλακάσα είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος του προβλήματος. Μια πόλη 5.000.000 κατοίκων και 60.000 κυνηγών, διαθέτει μόνο ένα οργανωμένο Σκοπευτήριο υψηλών προδιαγραφών, που δεν επιτρέπεται όμως η είσοδό τους σε αυτό.
Στο σκοπευτήριο της Μαλακάσας βρήκαμε μόνο επώνυμους αθλητές, με χρόνια προσφοράς στο άθλημα όπως ο Παναγιώτης Νίκας και ο Ανδρέας Πλαστουργός, αλλά και αμετανόητους πιστούς της κυνηγετικής σκοποβολής όπως οι Κώστας Μουτζόγλου, Γιώργος Κανακίδης και Αντώνης Ζουρίδης. Είναι άνθρωποι με πολυετή παρουσία στα σκοπευτήρια που αγωνιούν για το τέλμα που έχει περιέλθει η ελληνική σκοποβολή.
Η Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία -το αρχαιότερο Σωματείο Σκοποβολής στην Ελλάδα- κέρδισε την πολύχρονη δικαστική διαμάχη και προσπαθεί με ίδια μέσα να επαναλειτουργήσει το σκοπευτήριο. Ελλείψει όμως επιχορηγήσεων από τη ΣΚΟΕ, λόγω της αντιπαράθεσης σκοπευτών - κυνηγών εξαιτίας της νομοθεσίας, το έργο τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Τα παράπονα για τις μηχανές εκτόξευσης των δίσκων είναι πολλά, μια αντικατάστασή τους θα στοίχιζε πολύ, όπως και η συντήρησή τους. Τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα με ό,τι αυτό σημαίνει για την εύρυθμη λειτουργία του σκοπευτηρίου. Οι κυνηγοί και να ήθελαν δεν μπορούν να βοηθήσουν, ενώ τα παιδιά τους, η μεγάλη «δεξαμενή» σκοπευτών, δεν έρχονται ούτε καν σε επαφή με το αγώνισμα.
Στο συγκεκριμένο σκοπευτήριο, παρά τα προβλήματα, προπονούνται και οι αυριανοί αθλητές από τον κ. Λεωνίδα Μητσιάλη, που τον βρήκαμε να εκπαιδεύει δύο νέα παιδιά, εννοείται κυνηγών!
Το σκοπευτήριο της Μαλακάσας λειτουργεί Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, το Σάββατο 10 με 6 και τις Κυριακές 10 με 3 το μεσημέρι. Δυστυχώς, όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής του, από την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα επιτρέπεται η χρήση σε κυνηγούς που δεν διαθέτουν Δελτίο Σκοπευτή.
Ετσι, απέμεινε η πρωτοβουλία των κυνηγών του Πειραιά που με πενιχρά μέσα καλύπτουν πλέον τις ανάγκες των κυνηγών ολόκληρου του λεκανοπεδίου.
Απαράδεκτες καταστάσεις για την πρωτεύουσα μιας ευρωπαϊκής χώρας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αγνοεί θέσεις εργασίας και έσοδα από ένα άθλημα που δεν έχει όριο ηλικίας...
Δυστυχώς με τη διοίκηση της Π.Σ.Ε., δεν είχαμε καμία επικοινωνία για το ιδιόκτητο σκοπευτήριό της. Είμαστε όμως στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε διευκρίνιση...
Το γνωρίζατε;
Το πανάκριβο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο, που στοίχισε 45 εκατομμύρια ευρώ, χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος από την Ελληνική Αστυνομία στην οποία παραχωρήθηκε οριστικά πέρσι.
Το πιο τραγελαφικό στη συγκεκριμένη παραχώρηση είναι η άρνηση των υπευθύνων στα πολύπαθα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., αλλά και των αρμοδίων υπουργών, να το παραχωρήσουν στη Σκοπευτική Ομοσπονδία για να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με τη συντήρησή του!!
Δηλαδή η Ελληνική Αστυνομία, μάλλον δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του κράτους σύμφωνα με τους αρμόδιους. Εκτός αν μας κρύβουν κάτι και δεν το ξέρουμε...
Πηγή:http://www.diananews.gr

ΕΜΧ προς κυνηγούς: προσέξτε τους μαστιχώνες


  Την ιδιαίτερη προσοχή των κυνηγών εφιστά η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με αφορμή την επικείμενη έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, στις περιοχές όπου υπάρχουν καλλιέργειες.
"... Η ΕΜΧ θα ήθελε να εφιστήσει την προσοχή των μελών του Κυνηγητικού Συλλόγου Χίου, στην προστασία των καλλιεργούμενων με μαστιχόδεντρα εκτάσεων στην Νότια Χίο.
Με σεβασμό στον κόπο, τον μόχθο των μαστιχοπαραγωγών και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η καλλιέργεια της μαστίχας για τους περισσότερους από αυτούς αποτελεί την κύρια και -σε πολλές περιπτώσεις- την αποκλειστική πηγή εισοδήματος, τα μέλη του Κυνηγητικού Συλλόγου θα πρέπει να συμβάλλουν από την πλευρά τους στην προστασία των μαστιχοκαλλιεργειών αλλά και του προϊόντος της μαστίχας με κάθε δυνατό τρόπο", καταλήγει η ανακοίνωση.Πηγή:www.chiosnews.gr