Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

NETBOOK HP MINI CQ10-500EV 

Τιμή με Φ.Π.Α. 305,00€
 
Μπορείτε να πάτε οπουδήποτε και να παραμένετε συνδεδεμένοι, χωρίς το βάρος της τεχνολογίας.

Με τη λεπτή, ευέλικτη σχεδίασή του, ο υπολογιστής Compaq Mini CQ10 παρέχει πραγματική χρήση του υπολογιστή εν κινήσει, με την ελευθερία και τα εργαλεία για να κάνετε περισσότερα από αυτά που θέλετε, όποτε θέλετε.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Κατασκευαστής
Hewlett-Packard
Μέγεθος Οθόνης
10.1''
Τύπος Επεξεργαστή
Intel Atom
Συχνότητα Επεξεργαστή
1.66 Ghz
Μέγεθος Μνήμης
1024 MB
Συνολική Χωρητικότητα
160 GB
Λειτουργικό Σύστημα
Windows 7 Starter Edition
Webcam
Ναί
Τύπος
Netbook
Ανάλυση Οθόνης
1024 x 600
Μοντέλο Επεξεργαστή
N455
Μέγιστη Επέκταση Μνήμης
2048 MB
Τύπος Μνήμης
DDR2
Αριθμός Σκληρών Δίσκων
1
Τύπος Σκληρών Δίσκων
SATA
Ταχύτητα Σκληρών Δίσκων
5400 Rpm
Γλώσσα Λειτουργικού
Greek And English
Ηχεία
Mono Speakers
Εισοδος : Mic In
Ναί
Τύπος Μπαταρίας
3 Cell Li-ion
Ethernet
10/100 Mbps
Τύπος Ασύρματης Δικτύωσης
802.11b/g/n
Part Number Κατασκευαστή
XF025EA
Μεικτό βάρος
1.700
Καθαρό βάρος
1.170
ΔΙΑΘΕΣΗ COMPUTER HOSPITAL  ChiosTHL: 2271029666
Γιάννης Μεννής

Συνέδριο για την νανοτεχνολογία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010, 17:58
Το 4ο Διεθνές Συνέδριο «Μicro & Nano 2010» για τη Μικροηλεκτρονική, τη Νανοηλεκτρονική και τη Νανοτεχνολογία θα διεξαχθεί στο ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» στις 12-15 Δεκεμβρίου.

Το συνέδριο είναι το τέταρτο της σειράς συνεδρίων Micro & Nano, που γίνονται κάθε τρία χρόνια από το 2000. Η έναρξη της σειράς αυτών των συνεδρίων άρχισε με την ίδρυση του Επιστημονικού Δικτύου ΜΜΝ στην Μικροηλεκτρονική, τα Μικροσυστήματα και τη Νανοτεχνολογία, ως συνέχεια του οποίου ιδρύθηκε η Επιστημονική Εταιρία Micro & Nano (www.micro-nano.gr).

Σκοπός των δύο πρώτων συνεδρίων ήταν η συγκέντρωση όλων των Ελλήνων επιστημόνων που διεξάγουν έρευνες στο πεδίο της Μικροηλεκτρονικής και Νανοτεχνολογίας σε ένα κοινό Φόρουμ με ξένους επιστήμονες διεθνούς κύρους, με στόχο τη συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων στο πεδίο αυτό, με πνεύμα διεπιστημονικής προσέγγισης. Ο σκοπός αυτός διευρύνθηκε στη συνέχεια μετά το τρίτο συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 200 επιστήμονες από 23 διαφορετικές χώρες και έλαβε πλέον την μορφή ενός συνεδρίου διεθνούς απήχησης.

Στο φετινό συνέδριο έχουν υποβληθεί και θα παρουσιασθούν 160 εργασίες από 32 διαφορετικές χώρες από όλο τον κόσμο. Διακεκριμένοι επιστήμονες από 34 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ιαπωνίας, Κίνας και Ινδίας θα παρευρεθούν και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους σε ένα διεθνές Φόρουμ, που θα περιλαμβάνει επιστήμονες, τόσο από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και από εταιρίες υψηλής τεχνολογίας.
 Πηγή: www.zougla.gr

Λειτουργικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων από Lego

Το σημαντικότερο τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας, ο “Μηχανισμός των Αντικυθήρων”, ενέπνευσε ένα σχεδιαστή που...

 κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα λειτουργικό αντίγραφό του με κομμάτια από Lego.

Ο Andrew Carol, σχεδιαστής και μηχανικός της Apple, προχώρησε στην κατασκευή ενός λειτουργικού αντιγράφου του, χρησιμοποιώντας 1.500 εξειδικευμένα κομμάτια και 110 γρανάζια lego (Lego Technic).

Αυτό το αρχαίο τέχνημα, που ανακαλύφθηκε σε ένα αρχαίο ναυάγιο το 1900 και βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, αποτελεί ένα μηχανικό υπολογιστή και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό.

Εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε περίπου το 150 π.Χ. και από τότε που ανακαλύφθηκε έχει εκπλήξει τους επιστήμονες όλου του κόσμου με την τεχνική πολυπλοκότητά του και το εύρος των γνώσεων που προϋποθέτει.

Ο "Μηχανισμός των Αντικυθήρων" έχει αναδημιουργηθεί πολλές φορές, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κατασκευάστηκε ένα αντίγραφο από lego, το οποίο μάλιστα λειτουργεί κανονικά.

"Αναπαρήγαμε έναν υπολογιστή του 1ου αιώνα προ Χριστού, με το καλύτερο παιγνίδι που έχει εφεύρει ποτέ η ανθρωπότητα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Adam Rutherford που είχε την αρχική ιδέα

contra.gr

ΣΕΙΣΜΟΣ 3.2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΧΙΟ (15:35μμ)

Σεισμός εντάσεως 3.2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα το πρωί 11:40 πμ τοπική ώρα Ελλάδας, στην θαλάσσια περιοχή Νότια της Χίου και σε απόσταση μόλις λίγα χιλιόμετρα απο το Νοτιότερο άκρο του νησιού. Το εστιακό βάθος ήταν περίπου 10 χιλιόμετρα ενω δεν έχει αναφερθέι ακόμη εαν η δόνηση έγινε αισθητή στις γύρω περιοχές...
Πηγή:  www.blogger.com

Πολικό ψύχος στο βορρά...ζέστη στο νότο...

Εντυπωσιακές θερμοκρασιακές αποκλίσεις παρατηρούνται αυτή τη στιγμή μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ελλάδας.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ήδη τα βόρεια τμήματα της χώρας έχουν αρχίσει να επηρεάζονται από την ψυχρή εισβολή και τους παγερούς βοριάδες, ενώ αντίθετα στις νότιες περιοχές εξακολουθεί να επικρατεί νότιο ρεύμα που έχει ανεβάσει για ακόμη μια φορά τη θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα στην Κρήτη και στη Σητεία η θερμοκρασία άγγιξε πριν λίγα λεπτά τους 25.9 βαθμούς Κελσίου, ενώ την ίδια ώρα στο Φαλακρό Δράμας η θερμοκρασία ήταν στους -12.6 βαθμούς Κελσίου!! Συμβαίνει δηλαδή μια θερμοκρασιακή απόκλιση της τάξεως των 38.5 βαθμών Κελσίου(!!!) μέσα στον Ελλαδικό χώρο, φαινόμενο ιδιαίτερα σπάνιο για τα δεδομένα και τη μικρή έκταση της χώρας μας.

http://www.kairos1.blogspot.com/

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων στη δράση «digi-content»Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010, στις 14:00, ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο της δράσης «digi-content» του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013). Η δράση αφορά στην ενίσχυση της δημιουργίας δυναμικού και πλούσιου ελληνικού ευρυζωνικού περιεχομένου, το οποίο αξιοποιείται εμπορικά.

Απευθύνεται σε κλάδους με εκδοτικές δραστηριότητες (εκδόσεις βιβλίων, επιστημονικών και πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, εκδοτικούς οίκους, εκδόσεις Τύπου) καθώς και σε παρόχους ενημερωτικού περιεχομένου. Η δράση σχεδιάστηκε από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και υλοποιείται από την εταιρεία «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ».

Σκοπός της δράσης «digi-content» είναι να εμπλουτίσει το ελληνικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, ενισχύοντας παράλληλα την ψηφιακή του διάθεση μέσα από πολλαπλά τεχνολογικά κανάλια (ψηφιακοί αναγνώστες βιβλίων, tablet pc, συσκευές κινητής επικοινωνίας). Η δράση διαθέτει συνολικά πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 ύψους €20 εκατ. ευρώ, για να ενισχύσει κατά 50% τεχνολογικές επενδύσεις σε ευρυζωνικό περιεχόμενο, συνολικού προϋπολογισμού €40 εκατ. ευρώ.
Η ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων στη δράση «digi-content» θα διαρκέσει από την 6η Δεκεμβρίου του 2010 έως την 14η Ιανουαρίου του 2011. Η υποβολή των επενδυτικών προτάσεων των επιχειρήσεων γίνεται με πλήρως αυτοματοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες για πλήρη διαφάνεια και ταχύτητα αποτελεσμάτων. Η διαδικασία αξιολόγησης είναι αυτόματη και συγκριτική, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.Αναλυτικές πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό, καθώς και οι Οδηγοί της δράσης «digi-content» βρίσκονται διαθέσιμοι στην ιστοσελίδα της εταιρείας «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.digitalaid.gr, καθώς και στις ηλεκτρονικές σελίδες της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού www.digitalplan.gr και του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας www.mindev.gov.gr. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν επίσης να ενημερώνονται τηλεφωνικά, ατελώς, καλώντας στον τηλεφωνικό αριθμό αρωγής επιχειρήσεων 800-5000-115.H δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΠ «Ψηφιακή Σύγκλιση» και συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από εθνικούς πόρους. 
Πηγή: www.zougla.gr

Στον εισαγγελέα κυνηγός γιατί σκότωσε ζαρκάδι


Ο συνταξιούχος από τη δυτική Φθιώτιδα αρνείται την κατηγορία

Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Πίτσι Σπερχειάδας. Ένας δασικός υπάλληλος και ένας θηροφύλακας, που ήταν στο Πίτσι χθες το πρωί άκουσαν πυροβολισμούς από καραμπίνα και αποφάσισαν να ελέγξουν άμεσα την περίπτωση.
Βγαίνοντας από το χωριό έπεσαν πάνω σε ένα κυνηγό με ένα ζαρκάδι να κείτεται νεκρό μπροστά στα πόδια του και δίπλα στο αυτοκίνητό του. Ο κυνηγός, που είναι συνταξιούχος και διαμένει στο χωριό, υποστήριξε ότι δεν το χτύπησε αυτός αλλά κάποιος άλλος και ότι αυτός απλά το βρήκε.
Παρά τους ισχυρισμούς του συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Το γεγονός καταγγέλλει με δήλωσή της στο LamiaReport και η πρόεδρος του φιλοζωϊκού συλλόγου Λαμίας Αγγέλα Μπαρτσιώκα
<<Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας διαμαρτύρεται έντονα για το γεγονός της δολοφονίας του ζαρκαδιού στο χωρίο Πίτσι από ασυνείδητο κυνηγό.
Φαίνεται ότι οι νόμοι της Ελληνικής πολιτείας που αναφέρουν ότι τα ζαρκάδια είναι προστατευόμενο είδος δεν σημαίνουν τίποτα για μερίδα κυνηγών.
Δεν φτάνει που νόμιμα σπέρνουν το θάνατο σκοτώνοντας ανυπεράσπιστα ζώα ασκώντας αυτό το βάρβαρο σπορ, αλλά επεκτείνονται και στα είδη υπό προστασία.
Για άλλη μια φορά καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ότι οι κυνηγοί είναι προστάτες του περιβάλλοντος, εκτός πια κι αν σκοτώνουν τα ζώα για να προστατεύσουν το χορτάρι….>>

lamiareport.gr

Το πλαγιόκανο 470 SILVER HAWK ΤΗΣ BERETTA
Του Μπάμπη Αιγινήτη

Mε μια επιβλητική ιστορία 476 ετών πίσω της η BERETTA είναι η παλαιότερη βιομηχανία όπλων στον κόσμο που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία και μάλιστα ανοδική. Το 1995 με τη συμπλήρωση 470 ετών συνεχούς παρουσίας η BERETTA παρουσίασε το πλαγιόκανο 470 SILVER HAWK για να σφραγίσει τη σημαντική γι’ αυτήν επέτειο. Την ονομασία SILVER HAWK την πήρε από το ασημί φινίρισμα της βάσης που σε συνδυασμό με τη μονή, επιλεκτική σκανδάλη και το Αγγλέ κοντάκι δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο – παραδοσιακό δίκαννο με κλασική κυνηγετική προσωπικότητα. Το ίδιο θα διαπιστώσετε και εσείς όταν θα φτάσετε στο τέλος του άρθρου.
ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Η καρυδιά που έχει χρησιμοποιηθεί για το κοντάκι και την πάπια είναι επιλεγμένη ως προς τα νερά της και το φινίρισμά της είναι με το παραδοσιακό λινέλαιο. Οι ψάθες είναι λεπτές με είκοσι γραμμές ανά δυόμισι εκατοστά και με αρκετά βαθιά εγχάραξη. Η πάπια είναι λεπτή, παραδοσιακή με σφηνοειδή μορφή που απελευθερώνεται με το κουμπί τοποθετημένο μπροστά, σε μια ασημί καλαίσθητη «μύτη». Το κοντάκι είναι ίσιο – Αγγλικού τύπου που μπορεί να δένει συνήθως σε κλασσικό δισκάνδαλο όπλο, όμως εδώ η μοντέρνα μονή σκανδάλη δημιουργεί μια πρωτότυπη αισθητική. Το πέλμα είναι από σκληρό πλαστικό και η κλίση του (το PITCH) είναι όσο χρειάζεται για να μην ψιλοτουφεκάει παραπάνω από όσο πρέπει για γενική χρήση. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δύο κύριες κλίσεις του κοντακίου, τη μικρή με 35 χιλ και τη μεγάλη με 55χιλ., ενώ το μήκος του είναι 365 χιλ. Η βάση του όπλου έχει ασημί χρώμα και είναι σκαλισμένη σε όλες σχεδόν τις επιφάνειές της με όμορφο χειροποίητο σκάλισμα. Είναι κατασκευασμένη από ενιαίο ατόφιο τμήμα Νικέλιο – Χρωμιομολυβδαινιούχο ατσαλιού και μάλιστα στα δύο πλαϊνά της διαθέτει πλευρικές ενισχύσεις. Ο εσωτερικός μηχανισμός του 470 SILVER HAWK είναι ο γνωστός Άνσον & Ντήλη με ελατήρια σφυρών τύπου σπιράλ και η μονή σκανδάλη λειτουργεί με αντίβαρο αδρανείας. Αυτό υποδηλώνει ότι για να ρίξει τη δεύτερη βολή το όπλο θα πρέπει από την ανάκρουση της πρώτης τουφεκιάς να μετακινηθεί το αντίβαρο που διαθέτει εσωτερικά και πίσω, πάνω από τη σκανδάλη.
Βέβαια η μονή σκανδάλη διαθέτει και επιλογέα για το ποια κάνη θέλουμε να ρίξει πρώτη. Ο επιλογέας βρίσκεται στο πάνω μέρος της βάσης πίσω από το μοχλό ανοίγματος και αν τον μετακινήσουμε προς τα αριστερά εμφανίζεται μια κουκίδα και πρώτη κάνη θα είναι η δεξιά που θα ρίξει. Αν τώρα τον μετακινήσομε προς τα αριστερά θα εμφανιστούν δύο κόκκινες κουκίδες και θα ρίξει πρώτα η αριστερή και κατόπιν η δεξιά.
Αυτός ο επιλογέας είναι συνηθισμένος στα δίκαννα σουπερποζέ της σειράς 686 –687 της BERETTA. Πάνω στο μοχλό ανοίγματος διακρίνουμε σκαλισμένο το κεφάλι ενός γερακιού που σηματοδοτεί και την ονομασία του μοντέλου αφού το «SILVER HAWK” σημαίνει «Ασημένιο Γεράκι» ενώ στο κάτω μέρος της βάσης το αναφέρει ολογράφως.
Οι κάνες του όπλου είναι κατασκευασμένες από νικέλιο – χρώμιο – μολυβδαινιούχο ατσάλι με εσωτερική επιχρωμίωση για προστασία από ελλιπή καθαρισμό. Η σύνδεση των κανών έχει γίνει με τη μέθοδο του μονομπλόκ όμως αυτό δεν φαίνεται όσο καλά και αν το παρατηρήσει κανείς, γιατί δεν υπάρχουν οι γνωστές «ραφές» που συναντάμε σε πλαγιόκανα και αλληλεπίθετα που διαθέτουν τη σύνδεση μονομπλόκ. Μάλιστα περιφερειακά στις ραφές σχεδόν πάντα υπάρχει ένα ελαφρύ σκάλισμα που τις καλύπτει. Στο 470 δεν υπάρχουν ραφές γιατί η BERETTA στο συγκεκριμένο μοντέλο έχει χρησιμοποιήσει στη σύνδεση και συγκόλληση, LASER από ειδικό σύγχρονο μηχάνημα, το οποίο και είδα να εκτελεί την παραπάνω εργασία κατά την επίσκεψη μου στο εργοστάσιο στην Ιταλία.
Οι κάνες διαμορφώνονται με ψυχρή σφυρηλάτηση και οι εξωτερικές επιφάνειες λειαίνονται επιμελώς πριν από την τελική μαύρη βαφή. Το όπλο προσφέρεται με θαλάμη μήκους 3 ιντσών (76 χιλ) σε δωδεκάρι και την ίδια επίσης σε εισκοσάρι.
Οι κάνες έχουν μήκος 71 εκ. και τσοκάρισμα ***/*, ενώ υπάρχει και σε 66 εκ. με τσοκάριμα (****/**). Το βάρος των κανών με μήκος 71 cm είναι 1.310 γρ. που δίνει ένα συνολικό βάρος 3.050 γρ. στο όπλο, ενώ με τις 66 άρες κάνες το βάρος του πέφτει κάτω από τα τρία κιλά. Ιδιαίτερα χαμηλό βάρος για όπλο με ατσάλινη βάση και που όταν το πιάσει κάποιος λόγω του πολύ καλού ζυγίσματος δείχνει ακόμη ελαφρύτερο. Τα κλειδιά του όπλου είναι τα γνωστά διπλά με περαστό πείρο και συρτάρι βασισμένα πάνω στην ευρεσιτεχνία PURDEY.
Στα πλαϊνά των κανών όλα τα γράμματα που αναφέρονται στα χαρακτηριστικά του όπλου είναι με καλλιγραφική εγχάραξη που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει η BERETTA στα ακριβά μοντέλα της, αν και το 470 είναι αρκετά προσιτό στην τιμή για τη δουλειά που έχει πάνω του.
Η σκοπευτική του γραμμή στο πάνω μέρος των κανών είναι πολύ καλή και σε αυτό βοηθάει βέβαια η μονοκόμματη ρίγα με σφηνοειδή γραφή, αφού ξεκινάει με 10 χιλ από το ύψος των θαλαμών και γίνεται 5 χιλ στα στόμια.
Το όπλο σύμφωνα με τα σύμβολα δοκιμής που έχει χαραγμένα πάνω σε κάνες και βάση είναι δοκιμασμένο στα 1.224 Kg/Mm2 δηλαδή 1.200 ΒARS αν και το εργοστάσιο δηλώνει ότι το εικοσάρι δοκιμάζεται στις 1.370 μονάδες BARS. Σημασία έχει ότι το όπλο μπορεί να ρίξει όλα τα φυσίγγια με μήκος κάλυκα από 76 χιλ και κάτω (απλά και Mάγκνουμ). Ο αυλός (η εσωτερική διάμετρος των κανών) του όπλου είναι 18.4 χιλ και για τις δύο κάνες κάτι που ενδεχομένως σε συνδυασμό με το χαμηλό βάρος του όπλου να προκαλεί μεγάλη ανάκρουση στα Μάγκνουμ φυσίγγια των 2 ιντσών (76 χιλ). Προσωπικά σε ένα τόσο «ντελικάτο» πλαγιόκαννο δεν θα συνιστούσα τη χρησιμοποίηση τόσο ισχυρών γομώσεων, όχι ότι δεν τις αντέχει, όμως αν με την υψηλή ανάκρουση ξεφεύγει από την τροχιά του στόχου θα δυσκολεύει στη δεύτερη βολή και πιθανόν να κουράζει υπερβολικά τον κυνηγό.
Η έλξη της σκανδάλης και για τις δύο κάνες είναι 1.8 Κg που θεωρείται ιδανικό βάρος για κυνηγετική σκανδάλη.
Οι αυτόματοι εξολκείς είναι αρκετά ισχυροί και διαθέτουν σωστό συγχρονισμό στην εξαγωγή των άδειων καλύκων.
Όσον αφορά μάλιστα την ευρύτερη χρησιμότητα του όπλου σύντομα η BERETTA θα κυκλοφορήσει το 470 SILVER HAWK με πέντε εσωτερικά τσοκάκια από κύλινδρο μέχρι φουλ. Όπως όμως και να έχει το πράγμα με τσοκάκια ή χωρίς, το «Ασημένιο Γεράκι» της BERETTA είναι ένα σύμβολο για τη διάσημη βιομηχανία, που δεν αντανακλά μόνο την ιστορία των 470 ετών αλλά και την εγγενή ποιότητα των όπλων της.

Παρουσίαση BLASER F3 SPORTING


Κάνες
Το BLASER διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από μήκη κανών για τα σκοπευτικά και κυνηγετικά μοντέλα. Το σημαντικό είναι ότι όλα τα μήκη των κανών έχουν το ίδιο βάρος, με αποτέλεσμα να μην αλλάζει το ζύγισμα του όπλου. Στη βάση του όπλου μπορούν να «κουμπώσουν» όλες οι κάνες, έτσι το όπλο μπορεί να μετατραπεί εύκολα από σκοπευτικό σε κυνηγετικό και το αντίθετο.
Κάνες υπάρχουν σε μήκη 68,71,74, 76 και 81 cm.
To μοντέλο SPORTING το προτείνει η BLASER σε μήκη κανών 71, 76 και 81 cm. Τα τσοκ βιδώνουν όλα εσωτερικά και μπορεί να είναι έσω ή έσω – έξω. Όλα τα τσοκ κατασκευάζονται από την BRILEY. Οι θαλάμες έχουν μήκος 76 mm και εσωτερικά οι κάνες είναι χρωμιωμένες. Η εσωτερική διάμετρος των αυλών είναι 18,6 mm η ρίγα σκόπευσης έχει πάχος 10 mm και προοδευτικά προς την έξοδο των κανών γίνεται 8,5mm.
Bάση
Η βάση είναι κατασκευασμένη από χάλυβα. Στην επιφάνεια της έχει δεχτεί ειδική επεξεργασία. Διά της μεθόδου ατμοποίησης, στην επιφάνεια έχουν επικαθίσει νιτρίδια τιτανίου που προσθέτουν αντοχή στα κτυπήματα και επιπρόσθετη αντίσταση στη διάβρωση.
Όλες οι βάσεις φέρουν σφραγίδα σκληρομέτρησης.
Σύστημα κλειδώματος
Το σύστημα κλειδώματος αποτελείται από ένα οριζόντιο κλειδί, που κλειδώνει τις κάνες στο κάτω μέρος. Μια έδρα στη βάση των κανών, που κουμπώνει σε ανάλογη εσοχή στη βάση και είναι εναλλάξιμη και τα δύο άγκιστρα που αρθρώνουν οι κάνες στη βάση, συμπληρώνουν το βασικό σύστημα κλειδώματος του όπλου.
Μηχανισμός σκανδάλης πυροδότησης
Ο μηχανισμός πυροδότησης και σκανδάλης αποτελεί καινοτομία της BLASER. Οι σφύρες κινούνται «συρταρωτά» πάνω σε οδηγούς και ωθούνται από σπιράλ ελατήριο. Ο σχεδιασμός αυτός δίνει τη δυνατότητα, να υπάρχουν τα περιθώρια για την κατασκευή βάσης με πολύ χαμηλό προφίλ. Η σκανδάλη έχει βάρος έλξης 1.500 gr και λειτουργεί μηχανικά με ανεξάρτητο μηχανισμό πυροδότησης για κάθε σφύρα. Ο επιλογέας είναι τοποθετημένος μπροστά από τη σκανδάλη και μετακινούμενος δεξιά ή αριστερά δίνει εντολή για το ποια κάνη θα πυροδοτηθεί πρώτη.
Ξύλινα μέρη
Κοντάκι και πάπια κατασκευάζονται από καρυδιά. Πέραν των στάνταρ κλίσεων, υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας στα μέτρα του αγοραστή. Η BLASER έχει 9 διαφορετικές διαβαθμίσεις ποιότητας στα ξύλινα μέρη. Διατίθενται κοντάκια με ρυθμιζόμενο «χτένι». Το κοντάκι στηρίζεται στη βάση με περαστή βίδα (τζαβέτα). Στο πίσω μέρος της βίδας υπάρχει δυνατότητα προσαρμογής ειδικού αντίβαρου, για τη ρύθμιση της κατανομής βάρους του όπλου.
Βάρος
Το βάρος του όπλου ανεξάρτητα από το μήκος των κανών για το μοντέλο SPORTING παραμένει σχεδόν ίδιο. Με κάνες 71,76 ή 81cm η ζυγαριά δείχνει βάρος από 3.650 gr έως 3.800 gr.
H πιο πάνω διαφορά, οφείλεται σε διαφορά βάρους των ξύλινων μερών, όπου επιδρά η φύση και όχι η τεχνολογία.
Αξεσουάρ
Το F3 COMPETITION SPORTING συνοδεύεται από πολυτελή βαλίτσα μεταφοράς και 2 τσοκ μαζί με οδηγίες χρήσεως. Από εκεί και πέρα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αξεσουάρ όπως τσοκ εσωτερικά ή έσω – έξω, ρυθμιστής κατανομής βάρους κ.ά. που διατίθενται ως εξτρά.
Δοκιμές
Το BLASER φέρει σφραγίδες δοκιμών στα 1.370 Bar. H θαλάμη έχει μήκος 76mm και υπάρχει σφραγίδα καταλληλότητας χρήσης ατσάλινων σκαγιών.
Εγγύηση
Το BLASER καλύπτεται από 10 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας και υπάρχει πλήρης κάλυψη ανταλλακτικών.
Τιμή: Η λιανική τιμή του F3 COMPETITION SPORTING με βαλίτσα και 2 τσοκ είναι 4.700 ευρώ.

Συμπεράσματα από τις δοκιμές BLASER COMPETITION SPORTING
Σοφοκλής Κοσκινάς
Πιστεύω ότι το BLASER είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η σύγχρονη οπλουργική.
Είναι η πρώτη φορά που Γερμανός κατασκευαστής ξεφεύγει από τα στερεότυπα και σχεδιάζει ένα όπλο απαλλαγμένο από «σχολές» και παραδόσεις.
Τα πάντα σχεδιάστηκαν από την αρχή. Έχοντας ως μπούσουλα την εργονομία οι σχεδιαστές της BLASER σε συνεργασία με τον πολυνίκη σκοπευτή John Bidwell θέλησαν να φτιάξουν ένα όπλο που να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα.
Αναμφισβήτητα τα κατάφεραν θέτοντας νέα δεδομένα σε ότι αφορά στην εργονομία αλλά και στους μηχανισμούς λειτουργίας.
Ξεκινώντας από τον μηχανισμό σκανδάλης – πυροδότησης κατάφεραν να σχεδιάσουν ένα πρωτοποριακό μηχανισμό που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο, αποτελείται από λίγα εξαρτήματα και είναι συμπαγής και στιβαρός. Το όριο πλέον του ύψους της βάσης (προφίλ) καθορίζεται από τον χώρο που καταλαμβάνουν οι κάνες και όχι από τον μηχανισμό. Σε ότι αφορά στη σκανδάλη που λειτουργεί μηχανικά η αίσθηση είναι μοναδική.
Πρωτοποριακό είναι και το σύστημα των αυτόματων εξολκέων. Ο κάθε εξολκέας οπλίζει κατά τη στιγμή πυροδότησης της κάνης. Αν δεν πυροδοτηθεί η κάνη, οι εξολκείς είναι ανενεργοί και τα ελατήρια που τους ωθούν αποσυμπιεσμένα.
Δεν υπάρχει μηχανισμός όπλισης των εξολκέων στην πάπια. Οι εξολκείς οπλίζουν από «επικρουστήρες» που βρίσκονται στον καθρέπτη της βάσης.
Κατά το άνοιγμα και κλείσιμο του όπλου δεν υπάρχει η αντίσταση που δημιουργείται από τα ελατήρια των εξολκέων που συσπειρώνονται ή πιέζουν για να αποσυσπειρωθούν.
Τα εργονομικά χαρακτηριστικά του BLASER αγγίζουν το τέλειο. Χαμηλό προφίλ, λεπτή γραμμή, πάπια πολύ κοντά στις κάνες, εργονομική λαβή στο κοντάκι, πολύ καλές ψάθες, πέλμα ελαστικό μελετημένο να μην «κολλάει» στην επώμιση και άριστο ζύγισμα.
Θα ήταν αδικία να συγκρίνω το BLASER με το BROWNING και για το ένα και για το άλλο.
Το BLASER ανήκει σε άλλη κατηγορία, αυτό άλλωστε μαρτυρά και η διαφορά στην τιμή τους.
Όμως, ως σύγχρονα όπλα και τα δύο στην κατηγορία του το κάθε ένα, έχουν να προσφέρουν πολλά, θέτοντας νέα δεδομένα.
Αν πιάσεις το BLASER στα χέρια, σου δίνει την εντύπωση ότι το είχες από πάντα. Είναι τόσο καλοστημένο που αμέσως σου δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι φτιαγμένο για εσένα.
Για το BLASER υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορεί να κάνει ο υποψήφιος αγοραστής. Πρώτη και σημαντική είναι η μετροληψία και η κατασκευή κοντακίου στα μέτρα του κατόχου του, η ποιοτική κατηγορία των ξύλων, τα σκαλίσματα στη βάση, το μήκος των κάνων, τα τσοκ, η ρύθμιση στην κατανομή βάρους, ο τύπος της πάπιας κ.ά. δίνουν τη δυνατότητα στον αγοραστή να διαμορφώνει το όπλο του όπως εκείνος θέλει.
Πιστεύω ότι η BLASER πήρε μια σοβαρή απόφαση να εισχωρήσει στον κόσμο των λειόκανων έχοντας ως βάση την παγκόσμια καταξίωσή της στα ραβδωτά παρουσίασε ένα λειόκανο που δεν είναι της λογικής «άλλο ένα όπλο που μοιάζει με τα πολλά και το ονομάζει BLASER» αλλά παρουσίασε ένα ξεχωριστό λειόκανο που δεν μιμείται κανένα άλλο, δεν δανείζεται τίποτα από τα υπάρχοντα και παράλληλα θέτει νέα δεδομένα σε ότι αφορά την εργονομία, την απόδοση και τους μηχανισμούς λειτουργίας.


Μηνάς Ιορδάνογλου
Αντίκρισα για πρώτη φορά τη φίρμα BLASER στη διεθνή έκθεση της Νυρεμβέργης πριν από μερικά χρόνια και από περιέργεια πλησίασα στο περίπτερό της και περιεργάστηκα τα όπλα που εξέθεταν οι Γερμανοί.
Μου έκανε τεράστια εντύπωση, το γεγονός ότι δεν έδιναν τότε ιδιαίτερη σημασία στη διακόσμιση αλλά στα εργονομικά χαρακτηριστικά των όπλων τους.
Συζήτησα επί αρκετή ώρα μαζί τους, προσπαθώντας να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους ξέφευγαν από την πεπατημένη και προσπαθούσαν να κερδίσουν τις εντυπώσεις με όπλα λιτά και απέριττα.
Εκείνο που ξεχωρίζει από μακριά σε όλα τα αλληλεπίθετα της Blazer είναι το ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ και θα έλεγα ότι αυτό και μόνο είναι αρκετό για να τραβήξει την προσοχή όσων ξέρουν τα βασικά για τα όπλα.
Όσο όμως αναλύει κανείς ένα Blaser, τόσο καταλαβαίνει ότι δεν έχει σχέση με τίποτε από όσα γνώριζε μέχρι τώρα.
ΤΑ όπλα αυτά έχουν σχεδιαστεί εξ αρχής, χωρίς να «ξεπατικώνουν» ούτε κατ’ ελάχιστο, οτιδήποτε άλλο.
Βέβαια θα αναλογιστεί κανείς αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο να παρουσιαστούν προβλήματα στην πορεία και να αμφισβητηθεί η εικόνα της εταιρείας στην αγορά.
Ασφαλώς οι Γερμανοί δεν είναι αφελείς, για να αφήσουν τέτοια πράγματα στην τύχη. Πριν τα όπλα τους φθάσουν στο εμπόριο, πέρασαν από τα σκοπευτήρια, κέρδισαν μετάλλια και διακρίσεις, δοκιμάστηκαν κάτω από συνθήκες που ποτέ δεν θα συναντήσουν στα χέρια κυνηγών, ή κοινών σκοπευτών και προχωρούν στο εμπόριο με διαπιστευτήρια που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.
Η κομψή βάση με το χαμηλό προφίλ του F3 κρύβει ένα πρωτότυπο και ιδιαίτερα έξυπνο μηχανισμό. Η διαδρομή κάθε σφύρας θυμίζει υδραυλική λειτουργία και η προοδευτικότητα της σκανδάλης είναι μοναδική.
Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η όπλιση κατά τη διαδικασία ανοίγματος, όπου λείπει εντελώς η «ξερή» αίσθηση που παρουσιάζουν τα περισσότερα όπλα.
Εξαιρετική αίσθηση επίσης έχει η ρίγα σκόπευσης, η οποία δίνει την εντύπωση ότι η κάνη μεγαλώνει και φθάνει μέχρι το στόχο. Αυτό οφείλεται στο προοδευτικό στένεμα της ρίγας, η οποία ξεκινά φαρδιά (10 χιλ) κοντά στο μάτι και καταλήγει να στενεύει κοντά στην έξοδο των σκαγιών.
Το κοντάκι του όπλου της δοκιμής ήταν λίγο μακρύ για τα δικά μου μέτρα, αλλά αυτό συνέβη και στο Browning και σχετίζεται με τις δικές μου σκοπευτικές ιδιαιτερότητες.
Τα δύο αυτά όπλα τα δοκιμάσαμε στο κυνήγι και είχαμε την ευκαιρία να ρίξουμε αρκετές τουφεκιές.
Θα χαρακτηρίσω ανεπιφύλακτα το F3 άριστο εργονομικά και αυστηρό αισθητικά.
Λειτουργικά δεν έχω να του προσάψω το παραμικρό και θεωρώ ότι το όπλο αυτό βάζει νέα στάνταρ στα αλληλεπίθετα του μέλλοντος.

BERETTA 687 SILVER PIGEON IV &V: Επενδύσεις σε φήμη, ποιότητα & αισθητική

BERETTA 687 SILVER PIGEON IV και V
Επενδύσεις σε φήμη, ποιότητα και αισθητική

Tων Μηνά Ιορδάνογλου και Σοφοκλή Κοσκινά

Το κυνηγετικό όπλο, εκτός από την ιδιότητά του ως «εργαλείο» για μερίδα κυνηγών αποτελεί κομμάτι που αντιπροσωπεύει την προσωπικότητά τους.
Το ότι υπάρχουν ακόμα κατασκευαστές όπλων, σκαλιστές κ.ά. που προσφέρουν το ξεχωριστό και μοναδικό σε όσους το αναζητούν, προθυμοποιούμενοι μάλιστα να το πληρώσουν, αυτό είναι η απόδειξη.
Η λογική ότι όλα τα λειόκανα όπλα είναι τα ίδια, από τη στιγμή που χάρις στ’ αυτά μπορείς να στείλεις τα σκάγια σε κάποια απόσταση, έχει τους υποστηριχτές της. Ωστόσο, η λογική αυτή δεν μπορεί να λειτουργεί ισοπεδωτικά.

Αν ίσχυε μόνο αυτή η άποψη, τότε όλες οι οπλοβιομηχανίες θα διέθεταν στην αγορά μόνο ένα βασικό μοντέλο όπλου και για οτιδήποτε παραπάνω ή διαφορετικό (σε θέματα που αφορούν την ποιότητα των ξύλων, τον βαθμό σκαλίσματος, κλπ) θα δέχονταν παραγγελίες. Αντιθέτως βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των κατασκευαστών διαθέτει στην αγορά όπλα που ενώ τα μηχανικά τους μέρη είναι ίδια, διαφοροποιούνται μεταξύ τους σε λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως το αισθητικό μέρος του όπλου (όπως βαθμός σκαλίσματος, ποιότητα ξύλων, χρυσά ένθετα κλπ).
Το ότι υπάρχουν διαφορετικής ποιότητας φινιρίσματα, σκαλίσματα ή ποιότητες ξύλων δεν πρέπει να μας παραξενεύει, ούτε να μας απασχολεί. Αυτό είναι θέμα δημιουργικότητας των εταιριών και καλώς δίνονται περισσότερες εναλλακτικές λύσεις. Ο προβληματισμός μας εδώ είναι στο κατά πόσο αξίζει να επενδύσει κανείς σε αυτά και να καταβάλλει τα επιπλέον χρήματα για να τα αποκτήσει.
Σ’ αυτή την περίπτωση, όλα ξεκινούν από το αν αξίζει το συγκεκριμένο μοντέλο όπλου, αν είναι αποδεδειγμένα αξιόπιστο και λειτουργικό και αν έχει μεταπωλητική αξία.
Είναι ανούσιο, και ανώφελο να μπει κανείς σε τέτοιο προβληματισμό, αν το όπλο δεν αξίζει. Πρώτα επιλέγουμε το όπλο, βάσει των παραπάνω κριτηρίων και μετά μπαίνουμε στην διαδικασία για το αν θα επιλέξουμε κάτι καλύτερο ποιοτικά, δηλαδή πιο αναβαθμισμένο, από το βασικό μοντέλο.
Τα αλληλεπίθετα της BERETTA αποτελούν απτό παράδειγμα, γιατί εκτός του βασικού μοντέλου, που για τα κυνηγετικά όπλα είναι το 686, υπάρχουν αρκετές προτάσεις που διατίθενται στη σειρά 686 και 687 που προσφέρουν ίδια μηχανικά μέρη, αλλά διαφοροποιούνται μεταξύ τους σε ότι αφορά τον βαθμό και το είδος του σκαλίσματος, την ποιοτική κατηγορία ξύλων, τα χρυσά ή ασημένια ένθετα και τις μικρές τεχνικές λεπτομέρειες.
Το σίγουρο είναι ότι όποιο μοντέλο και να επιλέξετε, από τα αλληλεπίθετα της κυνηγετικής σειράς ΒΕRETTA η αγορά σας θα είναι επιτυχημένη, γιατί και αξιόπιστα είναι, και αναγνωρισμένα ως καλά όπλα και καλή μεταπωλητική αξία έχουν. Τα αλληλεπίθετα της BERETTA σε όλες τις σειρές, από το 686 έως το SO 10 για τα κυνηγετικά και από το 686 έως και το SO 5 για τα σκοπευτικά αποτελούν εξαιρετικές προτάσεις αγοράς και συγκεντρώνουν πολλά πλεονεκτήματα. Δύο από τους εκπροσώπους της κυνηγετικής σειράς 687 που προσφέρουν το κάτι παραπάνω, από πλευράς ποιοτικής κατηγορίας ξύλων, σκαλισμάτων και αισθητικών παρεμβάσεων σε σύγκριση με το βασικό μοντέλο, θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο.
Η αναφορά μας θα περιοριστεί στο τι παραπάνω «παίρνει» ο ενδιαφερόμενος (σε σύγκριση πάντα με το βασικό μοντέλο) και δεν θα επεκταθούμε σε δοκιμές στο σκοπευτήριο και αναλύσεις μηχανισμών αφού τέτοιες αναφορές έχουν γίνει σε προηγούμενα τεύχη (σχετικά με τα αλληλεπίθετα της BERETTA).

To 687 SILVER PIGEON IV και 687 SILVER PIGEON V είναι τα δύο μοντέλα που παρουσιάζουμε σ’ αυτό το τεύχος.
Και τα δύο μοντέλα προσφέρονται σε διαμετρήματα 12 και 20, με θαλάμες 76 mm, κάνες σε μήκη 67 και 71cm, με τσοκάκια (MOBILCHOKE) ή με σταθερά τσοκ, δοκιμή πιέσεων στα 1370 Bar και βάρος 3.100 gr για το διαμέτρημα 12 και 2.850 gr για το διαμέτρημα 20. Ξεκινώντας από το 687 SILVER PIGEON IV αυτό που άμεσα γίνεται αντιληπτό είναι η διαφορά στο χρωματισμό της βάσης. Η βάση είναι μαύρη με εντυπωσιακά χρυσά ένθετα στα πλαϊνά και στο κάτω μέρος. Η αντίθεση του μαύρου με το χρυσό δίνουν ξεχωριστή εικόνα και σίγουρα το όπλο δεν περνά απαρατήρητο. Τα ξύλα, ποιοτικά, ανήκουν στην κατηγορία 3 και το φινίρισμα έχει γίνει με λινέλαιο.
Η πάπια είναι τύπου SCHNABEL και στο κάτω μέρος του κοντακίου υπάρχει επίχρυση ασπίδα για την χάραξη των αρχικών του ιδιοκτήτη του όπλου, εάν και εφόσον το επιθυμεί. Στο πίσω μέρος του κοντακίου το πέλμα GEL –TEK από μορφοποιημένη σιλικόνη προσφέρει σημαντική απορρόφηση του λακτίσματος.
Η βάση που αποτελεί και το κυριότερο τμήμα διαφοροποίησης από το βασικό μοντέλο της σειράς είναι φινιρισμένη σε ματ μαύρο χρώμα. Εκτός των εκτεταμένων σκαλισμάτων υπάρχουν και χρυσά ένθετα για το διαμέτρημα 12. Οι παραστάσεις είναι φασιανός, από την μια πλευρά και πάπιες από την άλλη και για το διαμέτρημα 20, ορτύκια και πέρδικες αντίστοιχα. Κοινό σημείο στα δύο όπλα διαφορετικού διαμετρήματος είναι το χρυσό ένθετο σήμά που βρίσκεται στο κάτω μέρος της βάσης. Η τιμή του 687 ΙV με σταθερά τσοκαρίσματα είναι 2.672 ευρώ και με MOBILCHOKE 2.800 ευρώ.
Το SILVER PIGEON V ανήκει και αυτό στην «ξεχωριστή» κατηγορία της σειράς 687. Το φινίρισμα ταρταρούγας επιτυγχάνεται από την θερμική επεξεργασία που δέχεται η βάση. Η τεχνική αυτή είναι πολύ παλιά, αλλά από ότι αποδεικνύεται δίνει αξεπέραστο αισθητικό αποτέλεσμα. Στα υπόλοιπα σημεία το μοντέλο 687 V είναι ίδιο με το 687 IV. Η τιμή του 687 V με σταθερά τσοκ είναι 2.763 ευρώ και με MOBILCHOKE 2.901 ευρώ.
Και τα δύο μοντέλα αποτελούν πολύ καλή πρόταση επένδυσης και είναι από τα όπλα (όνομα και μοντέλο) που αξίζει να μπει κανείς στην διαδικασία να το σκεφτεί, ώστε να καταβάλλει τα επιπλέον χρήματα σε σύγκριση με την τιμή του βασικού μοντέλου.
Τα όπλα BERETTA εισάγονται από την BERETTA ΕΛΛΑΣ. Τηλ.: 210 3218188


Φύλαξη και Μεταφορά όπλου

Photobucket
1. Να φυλάσσεται λυμένο και κλειδωμένο σε ασφαλή χώρο. Η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι αδύνατη σε οποιονδήποτε άλλο πλην του κατόχου, και ιδιαίτερα σε παιδιά. Για πρόσθετη ασφάλεια, καλό είναι να φυλάσσεται ο ξυστός (πάπια) στα δίκαννακαι το πώμα αερίων στις καραμπίνες, καθώς και τα φυσίγγια,σε ξεχωριστό μέρος.

2. Απαγορεύεται η φύλαξη του κυνηγετικού όπλου σε αγροικίες, εξοχικά, οχήματα και λοιπούς χώρους που δεν πληρούν τους επιβαλλόμενους όρους ασφαλείας. Το όπλο φυλάσσεται μόνο στην κύρια κατοικία του κατόχου, ενώ σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, εάν κλαπεί ή χαθεί, οι κυρώσεις είναι αυστηρές.
3. Να λαμβάνεται κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτροπή κλοπής, απώλειας ή οποιασδήποτε προσωρινής αφαίρεσης του κυνηγετικού όπλου, εάν όμως συμβεί αυτό, θα πρέπει να δηλώνεται αμέσως στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή.
4. Απαγορεύεται η παραχώρηση του κυνηγετικού όπλου σε άτομα που δεν είναι εφοδιασμένα με άδεια θήρας.
5. Η οπλοφορία με κυνηγετικά όπλα απαγορεύεται, εκτός των περιπτώσεων της χρήσης τους για άσκηση θήρας ή σκοποβολής και τη μετάβαση ή την επιστροφή από τους χώρους αυτούς, έχοντας πάντα μαζί την άδεια κατοχής του κυνηγετικού όπλου και την άδεια θήρας, το δε όπλο κατά τη μεταφορά πρέπει να είναι λυμένο και εντός θήκης.
6. Κατά την χρονική περίοδο που απαγορεύεται το κυνήγι, το κυνηγετικό όπλο πρέπει να φυλάσσεται όπως αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο, εάν όμως είναι απαραίτητη η μεταφορά του για κάποιο λόγο (επισκευή, σκοπευτήριο κ.λ.π.), αυτή πρέπει να γίνεται γρήγορα, χωρίς περιττές καθυστερήσεις, και με όλα τα απαραίτητα έγγραφα (άδεια θήρας, άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου).

Οσο πιο πολλά τα e-mail τόσο πιο διασπασμένη η προσοχή

Η χρήση του Ιnternet και η εμμονή με τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δημιουργούν εθισμό στη διαρκή ροή πληροφοριών και εμποδίζουν τη συγκέντρωση του νου και τον στοχασμό οδηγώντας σε ένα σύνδρομο το οποίο ονομάζεται Διαταραχή Διάσπασης της Προσοχής (DΑD). Με άλλα λόγια, όσο πιο πολλά είναι τα email μας τόσο πιο διασπασμένη είναι η προσοχή μας.

Ο Νίκολας Καρ, συγγραφέας του βιβλίου Στα ρηχά:Να τι κάνει το Ιnternet στο μυαλό μας, λέει ότι το βασικό ανθρώπινο ένστικτο για αναζήτηση νέων πληροφοριών και κοινωνική δικτύωση μας έχει εθίσει στο «εύκολο αλλά ρηχό» ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Πολλοί υπάλληλοι γραφείου ελέγχουν τα e-mail τους ως και 30 φορές την ώρα.

«Εχουμε γίνει σαν τα ποντίκια σε εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας, σαν πειραματόζωα που πατάμε άσκοπα μοχλούς με την ελπίδα ότι θα κερδίσουμε κάποια ψίχουλα κοινωνικής ή διανοητικής τροφής. Αυτό που κάνει ακόμη πιο ακαταμάχητα τα ψηφιακά μηνύματα είναι η αβεβαιότητα. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι κάποιο σημαντικό e-mail περιμένει να το ανοίξουμε, παρ΄ ό,τι ξέρουμε ότι τα περισσότερα μηνύματα που έρχονται online είναι ασήμαντα» λέει ο Καρ στο περιοδικό «Εsquire».

Δεν είναι ο πρώτος που φοβάται ότι η ψηφιακή εποχή μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις για την υγεία του εγκεφάλου μας. Τον περασμένο μήνα μία από τους πιο διαπρεπείς επιστήμονες που ειδικεύονται στον εγκέφαλο προειδοποίησε ότι η εμμονή με τα sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Τwitter και το Facebook, μπορεί να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό των ανθρώπων.

Η δρ Σούζαν Γκρίνφιλν τ πιστεύει ότι η συνεχής χρήση υπολογιστών και Ιnternet μπορεί να «καλωδιώνει με έναν άλλον τρόπο τον εγκέφαλο» μειώνοντας το διάστημα συγκέντρωσης της προσοχής μας.

Η νευροεπιστήμων λέει ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας μπορεί να βρίσκεται πίσω από την «ανησυχητική αύξηση» των κρουσμάτων της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής- Υπερκινητικότητας (ΑDΗD) και την αύξηση στη χρήση του φαρμάκου Ritalin για τη θεραπεία της. Επιπλέον, η χρήση μηχανών αναζήτησης στο Ιnternet για να βρούμε πληροφορίες μπορεί στο μέλλον να εμποδίσει την ικανότητά μας για μάθηση.

Η Μαριάν Γουλφ, νευροεπιστήμων στο Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Μασαχουσέτη, προειδοποιεί ότι καθώς περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στους υπολογιστές μπορεί να χάσουμε κυκλώματα νευρώνων στον εγκέφαλό μας που ενισχύονται από την ανάγνωση βιβλίων και τη σκέψη για το περιεχόμενό τους.
http://www.tovima.gr

Συμβουλές για την κακοκαιρία


Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κάνει λόγο για σφοδρή κακοκαιρία που θα πλήξει την χώρα τις επόμενες ώρες και μέρες. Και η ΕΛΠΑ, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους οδηγούς, δίνει κάποιες πρακτικές συμβουλές προκειμένου να μην βρεθούν σε δυσάρεστη θέση..Πρακτικές συμβουλές ενόψει της επικείμενης κακοκαιρίας υπενθυμίζει η ΕΛΠΑ στους οδηγούς, στην προσπάθεια για ασφαλή και απρόσκοπτη μετακίνηση τους στις περιοχές με δυσμενείς συνθήκες κυκλοφορίας .

Η ΕΛΠΑ υπενθυμίζει στους οδηγούς:

-Εκτός από τον προγραμματισμένο -τακτικό έλεγχο, που υποδεικνύει ο κατασκευαστής κάθε αυτοκινήτου προκειμένου αυτό να διατηρείται αξιόπιστο και ασφαλές, είναι απαραίτητος πρόσθετος έλεγχος στα παρακάτω τμήματα-σημεία προκειμένου οι χειμερινές διαδρομές να γίνονται με ασφάλεια και αξιοπιστία χωρίς να επηρεάζεται η κατάσταση του αυτοκινήτου ή/και του οδηγού, αποφεύγοντας κάθε είδους ταλαιπωρία στην καρδιά του χειμώνα...

1. Ελαστικά: Απαραίτητος ο έλεγχος σωστής κατάστασης (πέλμα μεγαλύτερο από τα 1,6 χιλ που ορίζει ο ΚΟΚ) με τις πιέσεις που συνιστά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Αν κινούμαστε σε περιοχές με κακοκαιρία ή χιόνια, επιλέγουμε λάστιχα ειδικού τύπου (M+S -παντός καιρού ή χιονιού) ανάλογα τις συνθήκες των διαδρομών σας. Αλλάζουμε επίσης τα λάστιχα αν έχουν μεγάλη «ηλικία» δηλ. 4 ή 5 χρόνια.

2. Σύστημα ψύξης κινητήρα: Απαραίτητο το αντιψυκτικό-αντιθερμικό για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα και την προφύλαξή του στις χαμηλές θερμοκρασίες. Απαραίτητος επίσης ο πλήρης έλεγχος του συστήματος (κατάσταση ιμάντων, σωληνώσεων και σφικτήρων κά) και ο έλεγχος καλής λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης / εξαερισμού.

3. Μπαταρία: Ελέγχουμε τη μπαταρία (το ειδικό βάρος του ηλεκτρολύτη στο συνεργείο σας αν είναι ανοικτού τύπου) για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ξεκίνημα στα κρύα χειμωνιάτικα πρωϊνά…Αν έχετε αμφιβολία αλλάξτε τη, διότι η μπαταρία «παραδίδει το πνεύμα της» στο κρύο… απροειδοποίητα!

4. Καθαριστήρες: Ελέγχουμε ότι καθαρίζουν σωστά. Αν όχι αλλάξτε τα μάκτρα τους. Βεβαιωθείτε επίσης ότι στο δοχείο του πλυστικού υγρού υπάρχει αντιψυκτικό.

5. Φώτα: Πρέπει να ελεγχθεί η σωστή τους ρύθμιση, ώστε και να βλέπουμε καλά και να μη «τυφλώνουμε» τους απέναντι. Αν κινούμαστε σε περιοχές με ομίχλη, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση διαθλαστικών προβολέων (ομίχλης).

6. Αλυσίδες χιονιού: Πρέπει να τις έχουμε μαζί σας σε κάθε έξοδο, ώστε να μη … «κολλήσουμε» αν βρεθούμε ξαφνικά σε… χιόνια!

7. Σκόπιμο είναι τέλος να έχουμε μαζί όλα εκείνα τα απαραίτητα «σύνεργα» και βοηθητικά εργαλεία για περιπτώσεις ανάγκης όπως φακό, σχοινί ρυμούλκησης, βοηθητικά καλώδια για «δανεικό ρεύμα» στη μπαταρία, προειδοποιητικό «τρίγωνο» κ.ά. και φυσικά το τηλέφωνο μας σε λειτουργία. Ενημερωνόμαστε επίσης για τις προβλέψεις- εξελίξεις της περιοχής στην οποία πρόκειται να κινηθούμε είτε από ραδιοφωνικά δελτία, είτε ενημερωνόμαστε από τους τοπικούς σταθμούς διοδίων, τροχαίας κα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΒΕΛΠΑ στο διάστημα του περασμένου χειμώνα, η πρώτη αιτία ακινητοποίησης των οχημάτων ήταν η πεσμένη-αδύναμη μπαταρία. Δεύτερη αιτία ακινητοποίησης οι βλάβες του ηλεκτρικού κυκλώματος, τα ατυχήματα στο δρόμο, η αλλαγή ελαστικού κ.ά.

Σύμφωνα με την ΟΒΕΛΠΑ: Ποσοστό μεγαλύτερο από 50% των βλαβών που παρουσιάζουν τα αυτοκίνητα στο δρόμο, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχε γίνει από τον οδηγό-κάτοχο προληπτική συντήρηση.

Τέλος όσο αφορά στην οδήγηση στις χειμερινές συνθήκες (βροχή, χιόνι, πάγο κα) η ΕΛΠΑ συνιστά στους οδηγούς να οδηγούν με μικρότερες ταχύτητες, κρατώντας μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, χωρίς απότομες κινήσεις και με έγκαιρη προειδοποίηση των άλλων οδηγών της κυκλοφορίας.
http://www.auto24.gr

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΚΑΦΟΣ...(18:20μμ)


Πριν από λίγες μέρες έφτασε στο Κανκούν το μεγαλύτερο σκάφος που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Το Turanor PlanetSolar ξεκίνησε το ταξίδι του από το Μόντε Κάρλο πριν από περίπου ένα μήνα. Μέσα σε 26 μέρες παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφερε να φτάσει στο Μαϊάμι. (πηγή : newsbeast)

WINCHESTER SX3 Καραμπίνα για όλες τις «δουλειές»

Η WINCHESTER SX3 Καραμπίνα για όλες τις «δουλειές»
Ενα όπλο για όλες τις δουλειές είναι το όνειρο κάθε σχεδιαστή κυνηγετικών όπλων. Και όπως κάθε όνειρο, είναι δύσκολο στην υλοποίηση, διότι καλείται να κάνει διαφορετικά πράγματα, σε διαφορετικές συνθήκες και με μια ποικιλία φυσιγγίων.
Με το SX3, η Winchester φαίνεται ότι έχει πλησιάσει αρκετά το ιδεώδες του όπλου γενικών καθηκόντων, φροντίζοντας να το εφοδιάσει με την πλήρη γκάμα «περιφερειακών» που θα χρειαστεί ο κάτοχός του.
Ας αρχίσουμε όμως με το βασικό μέρος, τη βάση και το σύστημα λειτουργίας...
Κατασκευασμένη από εργκάλ, η βάση του SX3 είναι «καθαρή», με την έννοια της απλότητας. Η βάση έχει μόνο δύο εσωτερικές εγκοπές που δρουν σαν οδηγοί του κλείστρου, ενώ το υπόλοιπο εσωτερικό είναι λείο και καθαρό. Στο πίσω μέρος της βάσης υπάρχει ένα μπλοκ συνθετικού υλικού που αποσβαίνει τις κρούσεις του κλείστρου όταν αυτό τερματίζει, κάτι που δείχνει την προνοητικότητα των σχεδιαστών...
Η αποθήκη είναι από ανοξείδωτο μέταλλο με προεγκατεστημένο τον μειωτήρα, που την περιορίζει στα δύο φυσίγγια. Πάνω στην αποθήκη λειτουργεί το εξαιρετικά απλό και ευφυές σύστημα αερίων με ένα αυτορυθμιζόμενο πιστόνι που μετατρέπει την πίεση των αερίων σε κίνηση για τη λειτουργία του κλείστρου. Η κίνηση του πιστονιού μεταδίδεται μέσω ενός απλούστατου σιδηρόδρομου στο κλείστρο. Το σύστημα, εκτός από απλό, είναι ελαφρύ και λειτουργεί με όλα τα φυσίγγια, από απλά των 65 χιλιοστών μέχρι σούπερ μάγκνουμ των 87 χιλιοστών, χωρίς καμία ρύθμιση!
Το κλείστρο της SX3 είναι απλό και δείχνει τη σχεδιαστική ευφυΐα των μηχανικών που το επινόησαν. Λύνεται χωρίς εργαλεία στα δύο βασικά μέρη για καθάρισμα και συντήρηση, ενώ είναι εμφανής η ποιότητα σε όλα του τα σημεία, και όχι μόνο αυτά που βλέπει ο αγοραστής από την έξω μεριά (κάτι που δεν συμβαίνει σε όλα τα όπλα!).
Η σκανδαλοθήκη του SX3 είναι μεταλλική -και όχι πλαστική- με τη γνωστή διάταξη που αποκλείει τον πολυβολισμό, έχοντας την ασφάλεια στο πίσω μέρος του υποφυλακτήρα. Τη σκανδαλοθήκη συγκρατούν στη βάση δύο πίροι, που αφαιρούνται εύκολα για καθαρισμό και συντήρηση...
Η κάννη είναι το «μηχανοστάσιο» του κυνηγετικού όπλου! Και στο SX3 έχει μελετηθεί ιδιαίτερα, για να αποδίδει με όλα τα φυσίγγια που μπορεί να ρίξει το όπλο. Ο αυλός είναι διευρυμένος, τύπου Back Bored, και συνδυάζεται με τσοκάκια τύπου Invector Plus.
Να σημειωθεί εδώ ότι η κάννη του SX3 είναι αχρωμίωτη, κάτι το αναμενόμενο για ένα όπλο που προορίζεται για την αμερικανική αγορά. Η κάννη, όπως και η 6 χιλιοστών ρίγα, είναι απόλυτα ευθείες. Και βέβαια η κάννη είναι πολύ καλά λειασμένη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Εξυπακούεται ότι η κάννη είναι πιστοποιημένη για ατσάλινα σκάγια.
Οπως αρμόζει σε ένα όπλο που θα δει σκληρή χρήση, η SX3 έχει ιδιαίτερα ανθεκτικό φινίρισμα στη βάση και στην κάννη. Πρόκειται για επιμετάλλωση σε ένα σκούρο γκρι χρώμα, που παρέχει όμως μια γυαλάδα και μια ποιότητα που δεν έχει καμία σχέση με το φτηνό «Parkerizing» των στρατιωτικών όπλων. Είναι ένα καλαίσθητο και σχετικά «λουσάτο» φινίρισμα.
Πρόσθετο στοιχείο αντοχής είναι το συνθετικό κοντάκι της SX3... Το συνθετικό υλικό δεν πάσχει από διαστολές ή «ευαισθησίες» σε αμυχές και γδαρσίματα. Το συνθετικό υλικό είναι σταθερό σε κάθε καιρό και σαφώς... αδιάβροχο. Η δε πάπια, όντας συνθετική, δεν έχει την ευπάθεια της ξύλινης, που παραδοσιακά είναι το πιο αδύναμο σημείο μιας καραμπίνας.
Εχοντας υπόψη ότι η SX3 θα τα «κάνει όλα», η Winchester την έχει εφοδιάσει με όλα τα αξεσουάρ που θα χρειαστεί ο κάτοχός της. Ο κατάλογος είναι εντυπωσιακός: πέντε τσοκάκια, ένα πρακτικό και ελαφρύ τσοκόκλειδο, κολάρα ρύθμισης, πλαστικό ένθετο για επιμήκυνση του κοντακιού, αποσπώμενους αορτηριούχους και κλειδαριά σκανδάλης με συνδυασμό. Το σύνολο στεγάζεται σε μια σκληρή θήκη, σε εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα.
Η SX3 είναι ποιοτική καραμπίνα, αλλά ταυτόχρονα απλή στην κατασκευή, άρα και εύκολη στη χρήση και στη συντήρηση. Είναι όπλο που μπορεί όντως να κάνει όλα τα κυνήγια που μπορεί να αντιμετωπίσει ο Ελληνας κυνηγός και να αντέξει πολλά χρόνια σκληρής χρήσης. Οταν όλα αυτά προσφέρονται σε ένα σύνολο βελγικής κατασκευής σε τιμή 1.690 ευρώ, τότε πρόκειται για καλή αγορά.
Τα όπλα Winchester εισάγονται από την ΚΑΛΚΟ ΕΠΕ, τηλέφωνο 210- 2405265.
TIPS
Η αχρωμίωτη κάννη προτιμάται από πολλούς κυνηγούς. που της αποδίδουν καλύτερα βλητικά χαρακτηριστικά. H αχρωμίωτη κάννη όμως, απαιτεί στοιχειώδη καθαρισμό μετά από κάθε κυνήγι. Ενας ψεκασμός με λάδι και στη συνέχεια πέρασμα με την ορειχάλκινη βούρτσα είναι το πρώτο βήμα. Μετά, περνιέται η κάννη με πανάκια τυλιγμένα πάνω στη βούρτσα, μέχρι τα πανάκια να βγαίνουν καθαρά. Μερικές σταγόνες λάδι συντήρησης, απλωμένες με τη μάλλινη βούρτσα, είναι το τελικό στάδιο...
κείμενο: Νικήτας Κυπρίδημος

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ BERETTA DT10 Το καθαρόαιμο σκοπευτικό


ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ BERETTA DT10  Το καθαρόαιμο σκοπευτικό
To DT10 είναι καθαρόαιμο σκοπευτικό όπλο! Είναι σχεδιασμένο από την αρχή για να δώσει κάθε δυνατό πλεονέκτημα στον σοβαρό σκοπευτή.
Το θεμέλιο του DT10 είναι η βάση του, που ενσωματώνει τα στοιχεία τα οποία έκαναν τα σουπερποζέ Beretta τόσο επιτυχημένα και θεμελίωσαν την αντοχή τους στον χρόνο... Η βάση έχει το κλασικό σχήμα με τους τραπεζοειδείς ώμους και τους ανταλλάξιμους πίρους καννών. Ομως η σύνθεση περιλαμβάνει και κάτι παραπάνω: βιδωτούς ώμους που επιτρέπουν την ανακαίνιση της εφαρμογής καννών και βάσης, σε περίπτωση που οι κάννες κουνήσουν.
Τα κλειδιά του DT10 έρχονται από τη σειρά SO και όχι από το 682. Το κλειδί που κλειδώνει τις κάννες είναι συρταρωτό, στεγάζεται στο πάνω μέρος της βάσης και αγκιστρώνει δύο κλειδιά που εξέχουν από το πίσω μέρος των καννών. Αυτό το κλείδωμα είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη χρήση, όπως έχει αποδειχτεί από τα όπλα της σειράς SO που κατασκευάζονται από το 1945. Οπλα SO από την αρχική παραγωγή συνεχίζουν να λειτουργούν, χωρίς κανένα πρόβλημα στα κλειδιά τους.
Η βάση του DT10 έχει το πλεονέκτημα των Beretta, όπου είναι περίπου... αδύνατο για χώματα και σωματίδια να περάσουν μέσα στον μηχανισμό! Οι οπλιστήρες λειτουργούν μέσα σε οπές, άρα δεν υπάρχει άνοιγμα ούτε από αυτούς, ούτε από συρτάρια κλπ. που οδηγούν στον μηχανισμό. Επίσης, η βάση έχει τοιχώματα πάχους 5 χιλιοστών για αυξημένη αντοχή, κάτι σημαντικό σε σκοπευτικό όπλο που θα ρίξει πολλές χιλιάδες φυσίγγια σε προπονήσεις.
Ο πυροδοτικός μηχανισμός του DT10 είναι αποσπώμενος, αλλά... με όρους. Η διαδικασία της απόσπασης απαιτεί κάποιες ειδικές «μανούβρες» που καθυστερούν την απόσπαση, σε σύγκριση με άλλα όπλα όπως τα Gamba και Perazzi. Στο DT10 η απόσπαση είναι αρκετά περίπλοκη, για να αποθαρρύνει κλοπές και επιπόλαιες αποσπάσεις του μηχανισμού για απλή επίδειξη (και αυτό δεν είναι κακό). Για να βγει η σκανδαλοθήκη πιέζεται η ασφάλεια μπροστά, μέχρι να κλειδώσει σε μια ειδική θέση. Ανοίγει το όπλο και μόνο τότε βγαίνει η σκανδαλοθήκη...
Οι σφύρες του πυροδοτικού μηχανισμού ενεργοποιούνται από ελατήρια V, ενώ η μονή σκανδάλη είναι αδρανείας (ένα σύστημα που η Beretta γνωρίζει πολύ καλά). Η επιλογή της σκανδάλης γίνεται από το κουμπάκι πάνω στην ασφάλεια με μια διαφορά: στο DT10 είναι μεγαλύτερο από ό,τι στα κυνηγετικά σουπερποζέ της Beretta και σαφώς πιο εύχρηστο.
Το DT10 που εξετάσαμε είναι μοντέλο Σπόρτινγκ, με μήκος καννών 76 εκατοστών. Οι κάννες 76 -ή ακόμη και 80- εκατοστών είναι δημοφιλείς στο Σπόρτινγκ, όπου το πρόσθετο μήκος βοηθά στην κίνηση του όπλου και στην προσκόπευση.
Οι αυλοί των καννών είναι 18,6, ενώ οι θαλάμες 76 χιλιοστών. Ενα ακόμα γνώρισμα του όπλου Σπόρτινγκ, όπου η μακριά θαλάμη προτιμάται, αν και οι γομώσεις μάγκνουμ δεν επιτρέπονται σε αγώνες.
Βέβαια το DT10 συνοδεύεται από 5 τσοκ κωδικοποιημένα με χρώμα, καθώς και αγγλική γραπτή ένδειξη του τσοκαρίσματος. Στο Σπόρτινγκ είναι αποδεκτή η αλλαγή τσοκ, ανάλογα με τον βατήρα και την πορεία του στόχου.
Η καλή βλητική απόδοση και η αντοχή δεν θα κάνουν τίποτε αν τα σκάγια δεν πάνε εκεί που πρέπει, αν το όπλο δεν έχει την απαιτούμενη εργονομία. Το DT10 προσφέρει μια σειρά από εργονομικά στοιχεία που στόχο έχουν την άνεση του σκοπευτή και την απόλυτη εφαρμογή του όπλου στα μέτρα του.
Το κοντάκι είναι από εξαιρετική καρυδιά, όπως αρμόζει σε ένα αναμνηστικό δείγμα ενός ποιοτικού όπλου. Η ράχη του κοντακιού ρυθμίζεται με ένα κλειδάκι τύπου άλεν, ενώ ο σκοπευτής μπορεί να ρυθμίσει τη θέση της ράχης στο ύψος, καθώς και την πλάγια μετατόπιση. Η λαβή είναι ανατομική, με άψογη ψάθα και μια αρκετά καλή καμπύλη, για σίγουρη τοποθέτηση του δεξιού χεριού. Το πέλμα του κοντακιού είναι βιδωτό, οπότε μπορεί να αλλάξει για να ρυθμίσει τη γωνία και το μήκος ο σκοπευτής, αν χρειαστεί...
Η πάπια του DT10 έχει ένα από τα πιο βολικά σχήματα πάπιας για σουπερποζέ (χωρίς αυτό το ανεκδιήγητο σνάμπελ!). Είναι παράλληλη σε όλο της το μήκος, με ψάθα που αγκαλιάζει την πάπια για σταθερή τοποθέτηση του αριστερού χεριού.
Η εργονομία δεν σταματά στο κοντάκι. Ο μοχλός ανοίγματος είναι πεπλατυσμένος για άνεση και αυτό είναι σημαντικό σε ένα σκοπευτικό όπλο που ανοίγει και κλείνει συνεχώς, λόγω των κανόνων ασφαλείας. Η άνεση του σκοπευτή έχει ληφθεί υπόψη και στη σχεδίαση της ασφάλειας και του επιλογέα (που είναι μεγάλα και εύχρηστα).
Η ρίγα είναι παράλληλη, πλάτους 8 χιλιοστών, και με πολύ καλή αντιθαμβωτική χάραξη. Η ρίγα στο σκοπευτικό όπλο έχει σημασία, διότι είναι ένα μέσο υπολογισμού της αρχικής σκοπευτική θέσης, κάτι που δεν έχει εφαρμογή στο κυνήγι.
Ενα πολύ σημαντικό μέρος του σκοπευτικού όπλου είναι η σκανδάλη. Στο DT10 η σκανδάλη είναι ανατομική, με ρύθμιση για τη θέση της, ώστε να βολεύει κάθε διάσταση χεριού που θα πιάσει το όπλο. Ομως αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στο DT10, είναι η αίσθηση της σκανδάλης: απόλυτα ξερή, με ελάχιστη διαδρομή και άμεση ανταπόκριση στη δεύτερη βολή. Είναι μια σκανδάλη από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει.
Τα όπλα Beretta εισάγονται από την Beretta Ελλάς ΕΠΕ, τηλέφωνο 210-3250614.


Κείμενο: Νικήτας Κυπρίδημος

ΤΟ ΛΑΔΙ... ΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ


Η ύπουλη φθορά
«Εγώ το λαδώνω μετά από κάθε κυνήγι», λέει περήφανα ο παλιός κυνηγός. Ομως, το καλολαδωμένο όπλο του έχει έντονα σημάδια φθοράς και... κουνάει σαν καστανιέτα! Το φαινόμενο το παλιού και φθαρμένου όπλου που στάζει λάδια είναι αρκετά γνωστό. Τι συμβαίνει όμως και το λάδι δεν προστατεύει το όπλο, ενώ πάντα μας λένε να λαδώνουμε σωστά τα όπλα μας;
Η απάντηση βρίσκεται στη σμυριδαλοιφή. Η σμυριδαλοιφή είναι ένα μείγμα από ένα λιπαντικό -συνήθως γράσο- και ένα υλικό τριβής. Τα δύο μαζί κάνουν το ιδανικό μείγμα για τη φθορά μετάλλων! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν πάνω στα παλιά λάδια πιάσει σκόνη. Το μείγμα σκόνης και λαδιού γίνεται ένα είδος «σμυριδαλοιφής», που τρίβει και φθείρει το μέταλλο με κάθε άνοιγμα και κλείσιμο του όπλου. Στα παλιά όπλα, όπου άπειρα στρώματα λαδιού έχουν αναμειχθεί με εξίσου άπειρα στρώματα σκόνης, το μείγμα είναι κυριολεκτικά... μεταλλοβόρο και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Σε μερικά παλιά όπλα το μείγμα έχει δουλέψει τόσο καλά που έχει φθείρει ακόμη και σκληρυμένα μέρη του όπλου, όπως την ταρταρούγα, τις σχαστηρίες και τον πίρο των καννών...
Η αποφυγή της φθοράς είναι απλή υπόθεση. Μετά από κάθε κυνήγι τα ορατά μεταλλικά μέρη του όπλου καθαρίζονται από κάθε ίχνος σκόνης και παλιών λιπαντικών, είτε αυτά είναι γράσα είτε λάδια. Αφού καθαριστεί το μέταλλο, τότε και μόνο τότε ανανεώνουμε τη λίπανση.
Στα σημεία σκληρής τριβής, όπως τον πίρο καννών, τους οπλιστήρες, τα κλειδιά και τα συρτάρια, το καλύτερο λιπαντικό είναι το γράσο, διότι μένει στη θέση του και δεν ρέει προς άλλα σημεία. Για προστασία άλλων σημείων που δεν υπόκεινται σε σκληρή τριβή, το λάδι είναι αρκετό.
Ο εσωτερικός μηχανισμός του όπλου, ειδικά του δίκαννου, δεν είναι εύκολα προσβάσιμος. Και επειδή δεν είναι προσβάσιμος, δεν είναι τόσο ευάλωτος σε σκόνες και τριβές. Είναι όμως καλή ιδέα μία φορά τον χρόνο το όπλο να λύνεται, ώστε να γίνεται καθαρισμός και ανανέωση του λιπαντικού σε όλα τα σημεία. Στις καραμπίνες ο καθαρισμός είναι τόσο εύκολος που δεν δικαιολογείται η αμέλεια. Η καραμπίνα καθαρίζεται μέσα σε δευτερόλεπτα με ένα σκούπισμα του εσωτερικού της βάσης και λιπαίνεται με έναν μόνο ψεκασμό από ένα λάδι σε μορφή σπρέι.
Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την ίαση. Με απλό καθαρισμό ένα κυνηγετικό όπλο μπορεί να επιβιώσει χωρίς φθορά και να εξυπηρετήσει τρεις γενεές κυνηγών. Χωρίς στοιχειώδη συντήρηση, ένα όπλο μπορεί να χαλάσει μέσα σε μία κυνηγετική περίοδο. Η επιλογή, και το κόστος, είναι δική μας υπόθεση.
Κείμενο: Νικήτας Κυπρίδημος

ΟΠΛΑ - Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» Νέες πατέντες... από τα παλιά!


ΟΠΛΑ - Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ»  Νέες πατέντες... από τα παλιά!
«Καινοτομείς ή πεθαίνεις» είναι μια φράση - πασπαρτού των οικονομολόγων που δίνει την εντύπωση ότι η υφήλιος δεν κάνει τίποτε άλλο όλη μέρα... παρά να καινοτομεί!
Η άποψη έχει περάσει στο συλλογικό υποσυνείδητο και αυτό ίσως να εξηγεί την λέξη «Νέο», συχνά με θαυμαστικό και σε έντονο χρώμα, που βλέπουμε στις διαφημίσεις. Αν η καινοτομία είναι κανόνας τότε το «νέο», δηλαδή το προϊόν της καινοτομίας θα είναι ακόμη καλύτερο Αυτή είναι η προωθούμενη άποψη...
Πόση «καινοτομία» όμως έχουμε δει στα κυνηγετικά όπλα από το 1885, όταν είχαν ήδη κατοχυρωθεί οι πατέντες του οπισθογεμούς δίκαννου και η άκαπνη πυρίτιδα;
Το παλιό σύστημα κατασκευής καννών στα όπλα, οι δαμασκηνές κάννες, έσβησαν και αντικαταστάθηκαν από ομοιογενές ατσάλι. Η εφεύρεση πιστώνεται στον Αγγλο Σερ Τζόσεφ Γουίτγουερθ, όμως συνέβαλαν και οι Γερμανοί και οι Βέλγοι στην τελειοποίηση της κατασκευής καννών από ατσάλι. Αυτή ήταν όντως μια καινοτομία, όχι όμως τόσο επαναστατική. Σήμερα υπάρχουν παλιά όπλα σε καλή κατάσταση, που κατασκευάστηκαν πριν από εκατό χρόνια αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν άψογα. Πολλά από αυτά τα όπλα έχουν περάσει δοκιμή για άκαπνη πυρίτιδα και ρίχνουν σύγχρονα φυσίγγια κανονικών πιέσεων.
Η ανάπτυξη του επαναληπτικού όπλου είναι και αυτή παλιά υπόθεση. Η Winchester είχε βγάλει στην αγορά το επαναληπτικό μοντέλο 1893, που σύντομα αντικαταστάθηκε από το μοντέλο 1897 και μετά από το μοντέλο 1912. Στην Ευρώπη το επαναληπτικό δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος. Στην Αμερική όμως αναδείχτηκε το πιο δημοφιλές όπλο, εν μέρει επειδή κατάφερε να αποδώσει έναν ικανοποιητικό συνδυασμό ποιότητας και χαμηλού κόστους...
Μετά την εφεύρεση του στρατιωτικού πολυβόλου -του Μαξίμ- στα τέλη του 19ου αιώνα, ήταν θέμα χρόνου το σύστημα να περάσει στον «πολιτικό» τομέα. Το 1903 ο Browning σε συνεργασία με την Winchester, έβγαλε το πρώτο αυτογεμές λειόκαννο. Δύο χρόνια αργότερα, το 1905, ο Browning διέκοψε τη συνεργασία και σύναψε συμφωνία με την FN στο Βέλγιο και από τότε έχουμε το λειτουργικό και αξιόπιστο αυτογεμές λειόκαννο στην αγορά. Το πρώτο ακολούθησαν άλλα και, από τη δεκαετία του 1950, βγήκε το πρώτο αυτογεμές αδρανείας από την Bernardelli, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1960 βγήκαν τα πρώτα όπλα αερίων.
Εκτός από τα όπλα, «καινοτομίες» υπήρξαν και στα φυσίγγια και τη βλητική του λειόκαννου. Τσοκάκια, πλαστικά κυάθια, αποκεντρωτήρες, συγκεντρωτήρες και άλλα εφευρήματα προωθούνται ως «καινοτομίες» σήμερα. Ωστόσο μια ματιά στις πατέντες του 19ου αιώνα δείχνει μιαν άλλη εικόνα...
Από το 1865 είχε κατοχυρωθεί πατέντα σε Αγγλο οπλουργό για... τα βιδωτά εναλλασσόμενα τσοκάκια! Η ιδέα δεν έπιασε τότε, διότι τα περισσότερα όπλα ήταν δίκαννα και τα εξωτερικά τσοκάκια χαλούσαν την αισθητική τους. Η πρώτη μεγάλη εφαρμογή των εναλλασσόμενων τσοκ ήταν στη δεκαετία του 1950 από την Breda, που τα εφάρμοζε στη διάσημη καραμπίνα της.
Ο διευρυμένος αυλός -το γνωστό Backboring- που είναι τόσο της μόδας σήμερα, είχε εφαρμοστεί και αυτή στις αρχές του 20ού αιώνα, από τον Αγγλο οπλουργό Lingard. Το πρόβλημα της μετάβασης των σκαγιών από τον κάλυκα στον αυλό δια μέσου του κώνου προσαρμογής, με τις γνωστές παραμορφώσεις κλπ., προβλημάτισε τον Lingard. Η λύση του ήταν να φτιάξει όπλα χωρίς κώνο θαλάμης, γνωστά ως Chamberless (άνευ θαλάμης). Το πρόβλημα στην εφεύρεση ήταν η έλλειψη υλικού που θα έδινε κάλυκες με λεπτά τοιχώματα, ικανούς να δουλέψουν χωρίς πρόβλημα στα όπλα χωρίς θαλάμη. Τα όπλα του Lingard ήθελαν ειδικούς ορειχάλκινους κάλυκες για μέγιστη απόδοση... Παραδόξως, το πλαστικό που έχουμε σήμερα, θα έλυνε το πρόβλημα. Ομως, η εφεύρεση δείχνει ότι ο διευρυμένος αυλός, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη μείωση της κωνικότητας του κώνου, είναι μια παλιά ιδέα.
Λίγα χρόνια μετά τον Lingard, η αμερικανική εταιρεία Winchester έβγαλε το πλαγιόκαννο μοντέλο 21, με ιδιαίτερα μακριούς κώνους προσαρμογής. Η ιδέα δεν έπιασε τότε και δεν βρήκε πολλούς μιμητές. Σήμερα, τα περισσότερα λειόκαννα έχουν κώνους εξίσου μακριούς με το μοντέλο 21 και συχνά πολύ πιο μακριούς!
Μερικά άλλα «νέα» στοιχεία, όπως τα συνθετικά κοντάκια, οι αποκεντρωτήρες και οι συγκεντρωτήρες που εναγκαλίζουν τα σκάγια και δεν επιτρέπουν τριβή με τα τοιχώματα της κάννης, είναι και αυτά γνωστά από παλιά. Η περιτύλιξη των σκαγιών για προστασία ήταν γνωστή από την εποχή του εμπροσθογεμούς. Επίσης η γόμωση με ένα σταυρωτό χώρισμα στα σκάγια, ήταν γνωστό μέσο διασποράς από πολύ παλιά. Συνθετικά κοντάκια πρόσφερε η Savage στο μοντέλο 24 από τη δεκαετία του 1950, ενώ η Winchester έβγαλε όπλο με κάννη από ίνες γυαλιού στην ίδια δεκαετία.
Αν και στο κυνήγι αποδεχτήκαμε εθελοντικά τη διατήρηση ενός ανώτατου επίπεδου βλητικής απόδοσης, ίσως, τελικά, να μη χρειάζονται φοβερές καινοτομίες. Δεν θα είχε νόημα η δημιουργία ενός όπλου που σκοπεύει μόνο του και σκοτώνει στα 150 μέτρα. Αυτό που είναι πραγματική καινοτομία, αλλά δεν συζητιέται ανοικτά, είναι η εισαγωγή έξυπνων μηχανών στην κατασκευή όπλων και φυσιγγίων.
Οι αυτόματες μηχανές γόμωσης φυσιγγίων είναι μηχανήματα ακριβείας που εγγυώνται σταθερή ποιότητα και μεγάλη παραγωγή. Οι μηχανές είναι εφοδιασμένες με αισθητήρες που μπορούν να «δουν» λάθη στη γόμωση και να διακόψουν την παραγωγή αυτόματα. Μερικές μηχανές έχουν και συστήματα ενδοσκοπικής εξέτασης για να δουν μέσα στα γεμισμένα φυσίγγια και να εξετάσουν αν ο συγκεντρωτήρας κάθεται σωστά ή όχι.
Στην κατασκευή όπλων έχουμε μια μεγάλη «επανάσταση» που ήλθε από τη σύνδεση υπολογιστών με εργαλειομηχανές. Στις μεγάλες σύγχρονες μονάδες το αρχικό σχέδιο του όπλου γίνεται σε υπολογιστή και κάθε φάση κατασκευής συγκρίνεται αυτόματα με το αρχικό σχέδιο. Αυτή η εξέλιξη εξηγεί το γιατί ένα κλείστρο μιας καραμπίνας Benelli, εφαρμόζει και λειτουργεί άψογα... σε όλες τις Benelli!
Μαζί με τις μηχανές κατασκευής, η σύγχρονη τεχνολογία έχει δώσει και μηχανήματα ποιοτικού ελέγχου, που δεν είχαμε στο παρελθόν. Αν σταθούμε στον έλεγχο της σκληρότητας του ατσαλιού -κάτι κρίσιμο στην κατασκευή όπλων- τα σημερινά μηχανήματα είναι σαφώς ανώτερα από την εμπειρική δοκιμή με τη λίμα. Παλιά η σκληρότητα ελεγχόταν με τη λίμα (αν η λίμα δεν έγδερνε το μέταλλο τότε η σκλήρυνση θεωρείτο ικανοποιητική). Σήμερα, ο έλεγχος γίνεται με ηλεκτρονικά μηχανήματα που ελέγχουν το βάθος της σκλήρυνσης, καθώς και τον βαθμό της...
Αν λοιπόν ψάχνουμε για «καινοτομία» η απάντηση είναι ότι υφίσταται, όχι όμως στο τι κατασκευάζεται, αλλά στο πώς αυτό σχεδιάζεται και παράγεται. Και όσο κι αν μερικοί επιμένουν ότι τα χειροποίητα όπλα του παρελθόντος ήταν τα καλύτερα όλων των εποχών, τα στοιχεία τούς διαψεύδουν. Αλλωστε, ακόμη και εταιρείες που αρέσκονται στην προβολή της χειροποίητης κατασκευής, τελικά ομολογούν ότι στα εργαστήριά τους υπάρχουν και λειτουργούν σύγχρονες εργαλειομηχανές, ελεγχόμενες από υπολογιστές και μηχανήματα ηλεκτροδιάβρωσης και χύτευσης ακριβείας.
Οι καινοτομίες επέτρεψαν στους κατασκευαστές να πετύχουν οικονομία που άλλοτε δεν θα μπορούσαν να ονειρευτούν. Μερικές έχουν μειώσει το προσωπικό τους κατά 80 %, ενώ αύξησαν την παραγωγή τους. Επίσης οι κατασκευαστές μπόρεσαν να μειώσουν τον αριθμό όπλων στις αποθήκες διότι τα μηχανήματα τους δίνουν ευελιξία και ταχύτητα παραγωγής , καταργώντας την προετοιμασία παραγωγής που χρειαζόταν με τα παλιά μηχανήματα (tooling up). Οταν μειώνεται το κόστος και τα πάγια έξοδα, θα περίμενε κανείς να υπάρχει και μείωση της τιμής στο επίπεδο λιανικής... Ομως, αυτό... δεν το είδαμε ακόμη! Ενα μέτριο κυνηγετικό όπλο συνεχίζει να κοστίζει περισσότερα ανά κιλό από ό,τι μια Ferrari, και αυτό λέει πολλά!

Η Ελλάδα «πετάει» στον ήλιο

Σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαστήματος λαμβάνουν μέρος έλληνες επιστήμονες από το πανεπιστήμιο ΑθηνώνΜέσα στην ελληνική «μιζέρια» υπάρχουν κάποιοι τομείς που δεν το βάζουν κάτω και επιμένουν να οδηγούν την πρόοδο. Δεν ασχολούνται με μνημόνια, ούτε μίζες και θέματα κάτω από το τραπέζι. Ασχολούνται με την επιστήμη τους, για αυτό που έδωσαν και τον όρκο.

Σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαστήματος λαμβάνουν μέρος έλληνες επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Αθηνών.

Συμμετέχουν στην κατασκευή ενός ηλιακού στεμματογράφου για την παρακολούθηση του στέμματος του ήλιου και θα αναλύσουν πως οι ηλιακές εκρήξεις επηρεάζουν τον καιρό στη γη.
Οι έλληνες ερευνητές ανήκουν κυρίως στο τμήμα αστρονομίας και αστροφυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών ενώ όλο το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία.
Τα όργανα που θα κατασκευάσουν οι έλληνες επιστήμονες θα τοποθετηθούν σε δύο ερευνητικά μη επανδρωμένα διαστημόπλοια και θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.
Στη θερμοπυρηνική ενέργεια που παράγεται στο κέντρο του Ήλιου οφείλουν την ύπαρξή τους η ανθρωπότητα και κάθε μορφή ζωής πάνω στη Γη.
Συγχρόνως όμως αυτή η ενέργεια είναι και επικίνδυνη, τροφοδοτώντας την εκρηκτική ηλιακή δραστηριότητα.
Γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα απροειδοποίητες κολοσσιαίες εκρήξεις του ιονισμένου αερίου (πλάσματος) του Στέμματος και μετατρέπεται σε αφιλόξενο χώρο.
Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στο μέγιστο της δραστηριότητάς του έχουμε αρκετές τέτοιες εκτινάξεις στρεμματικού πλάσματος κάθε ημέρα, που επηρεάζουν σημαντικά τον λεγόμενο Διαστημικό Καιρό και τη Γη. Ο διαστημικός καιρός επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις τηλεπικοινωνίες, ενώ όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι επηρεάζει ακόμα και το κλίμα στη γη.
Ανεξάρτητες έρευνες μετεωρολόγων δείχνουν ότι όταν έχουμε το μέγιστο της ηλιακής ακτινοβολίας και σημειώνονται συχνά ηλιακές εκρήξεις, παρατηρούνται στη γη μεγάλοι περίοδο με καύσωνα και ξηρασία αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Όργανα από τον ηλιακό Στεμματογράφο που ετοιμάζουν έλληνες επιστήμονες θα τοποθετηθούν σε μη επανδρωμένα διαστημόπλοια του προγράμματος «PROBA 3». Από εκεί θα παρατηρούν το ηλιακό Στέμμα και οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η κατανόηση των φυσικών διεργασιών που συμβαίνουν σε αυτό.
Επίσης να γίνουν κατανοητές στους επιστήμονες όλες οι φυσικές διεργασίες που οδηγούν στις ισχυρές Στρεμματικές Εκτινάξεις Μάζας και στη δημιουργία του άστατου Διαστημικού Καιρού, με όλες τις επιπτώσεις για τη Γη και το Διάστημα.
http://www.skai.gr

Ασπίδα για τον καρκίνο η ασπιρίνη

Μια ασπιρίνη την ηµέρα τον καρκίνο κάνει πέρα. Το φάρµακο-θαύµα, όπως το αποκαλούν οι ειδικοί, είναι επιστηµονικά τεκµηριωµένο πλέον πως µπορεί να µειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 25%, σύµφωνα µε έρευνα που δηµοσιεύθηκε χθες στη βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση «Lancet»...Oπως υποστηρίζειο επικεφαλής της έρευναςδρ ΠίτερΡόθγουελαπότο Πανεπιστήµιο της Οξφόρδης, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι µέσης ηλικίας θα αποκόµιζαν οφέλη για την υγεία τους αν λάµβαναν επί καθηµερινής βάσεως 75 mg ασπιρίνης (η τυπική συσκευασία είναι των 500 mg).

Από τη µελέτη, η οποία βασίστηκε σε δεδοµένα οκτώ κλινικών δοκιµών και στην οποία συµµετείχαν 25.570 ασθενείς, προέκυψε µείωση των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 40% και από καρκίνο του οισοφάγου κατά 60%. Τα περισσότερα οφέλη αποκοµίζουν όσοι αρχίζουν να λαµβάνουν την ασπιρίνη στα 45-50, καθώς ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται σε αυτήν την ηλικία. Βαρύτητα δίνεται όχι στην ποσότητα του χαπιού που λαµβάνεται καθηµερινά, αλλά στη διάρκεια λήψης. Ειδικότερα, στα πέντε χρόνια προληπτικής θεραπείας επιβεβαιώθηκε η ευεργετική επίδραση κατά του καρκίνου του οισοφάγου, του παγκρέατος, του εγκεφάλου και κατά ορισµένων ειδών καρκίνου του πνεύµονα. Στα δέκα χρόνια καταγράφηκαν θεαµατικά αποτελέσµατα κατά του καρκίνου του στοµάχου και του παχέος εντέρου και στα 15 κατά του καρκίνου του προστάτη.

Ο καθηγητής Πίτερ Ελγουντ από το Πανεπιστήµιο του Κάρντιφ παρατηρεί στους «Financial Times» ότι ίσως η δράση της ασπιρίνης ως ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου να οφείλεται στο γεγονός ότι ενισχύει τη δυνατότητα των κυττάρων να επανορθώνουν τις βλάβες στο DNA.

Εκατοµµύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσµο λαµβάνουν καθηµερινά το πολύτιµο φάρµακο, που κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ, για να προστατευθούν από εµφράγµατα και εγκεφαλικά. Επιπλέον, η ασπιρίνη, το φάρµακο που λανσάρισε η φαρµακοβιοµηχανία Bayer το 1899 ως αναλγητικό, έχει υποστηριχθεί ότι µπορεί να λειτουργήσει προληπτικά κατά του διαβήτη, της άνοιας και των επιπλοκών της εγκυµοσύνης. ∆εδοµένων όλων αυτών, η πλειονότητα των επιστηµόνων τονίζει ότι οι ευεργετικές ιδιότητες της ασπιρίνης υπερακοντίζουν τις παρενέργειες, όπως ο κίνδυνος γαστρορραγίας, ο οποίος επηρεάζει µόνο έναν στους 2.000.
http://www.tanea.gr

Επιστρέφει η απόσυρση

Μέτρα τόνωσης της αγοράς αυτοκινήτου, στα οποία περιλαμβάνεται η απόσυρση και η μείωση των τελών κυκλοφορίας, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή... Η μείωση των τελών θα γίνεται σε συνδυασμό με απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου το οποίο θα έχει άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα έως 31.12.1998. Επίσης θα ισχύει για τα αυτοκίνητα που θα αποσυρθούν έως και 31.12.2011. Η μείωση των τελών ταξινόμησης αφορά κυρίως τα μεσαίου κυβισμού αυτοκίνητα.

Αναλυτικότερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται ότι:

Καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι και 1800 κυβικά εκατοστά και τα οποία παραλαμβάνονται σε αντικατάσταση επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, που αποσύρονται από την κυκλοφορία για καταστροφή, απαλλάσσονται από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης, ως εξής :


Αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι και 900 κυβικά εκατοστά, απαλλάσσονται από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης για φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ.
Αυτοκίνητα κυλινδρισμού από 901 μέχρι και 1400 κυβικά εκατοστά, απαλλάσσονται από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης για φορολογητέα αξία μέχρι και 8.000 ευρώ.
Αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρα από 1401 μέχρι και 1600 κυβικά εκατοστά, απαλλάσσονται από το 65% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης και για φορολογητέα αξία μέχρι και 11.000 ευρώ.
Αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρα από 1601 μέχρι και 2000 κυβικά εκατοστά, απαλλάσσονται από 50% του προβλεπόμενου τέλους ταξινόμησης και για φορολογητέα αξία μέχρι και 14.000 ευρώ. Η ρύθμιση αυτή ισχύει μόνο στην περίπτωση που για το αποσυρόμενο αυτοκίνητο παλαιάς τεχνολογίας έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα μέχρι 31.12.1998. Επίσης θα πρέπει να καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή, καθώς και τυχόν οφειλομένων προηγουμένων ετών.
zougla.gr

Πρώτες βοήθειες...


  Πρώτες βοήθειες...
Στο ορτύκι, τον λαγό, την μπεκάτσα και ο κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού ανθρώπου ή σκύλου αποτελεί μεγάλη πιθανότητα.
Κάθε τραύμα από όπλο, και όχι μόνο, μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα με τα νέα προϊόντα μιας αμερικανικής εταιρείας που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στα πεδία των μαχών του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
Η άμεση διακοπή της αιμορραγίας είναι το ζητούμενο σε περίπτωση τραυματισμού στον κυνηγότοπο. Τα προϊόντα αιμόστασης είναι η καλύτερη λύση για τις πρώτες βοήθειες σε αιμορραγικό τραύμα, μεγάλο ή μικρό...
Το Quik Clot καλύπτει αυτήν ακριβώς την ανάγκη σε ένα μικροσκοπικό σακουλάκι με μεγάλη διάρκεια ζωής που περιλαμβάνει μια γάζα για το πρώτο στάδιο της περίθαλψης. Μεταφέρεται εύκολα, ζυγίζει 25 γραμμάρια και σταματά την αιμορραγία από πυροβολισμό. Ενα βίντεο από το Αφγανιστάν, όπου Αμερικανοί στρατιώτες το χρησιμοποιούν για να σταματήσουν την αιμορραγία στον γερμανικό ποιμενικό που τους συνόδευε σε μια αποστολή, είναι χαρακτηριστικό. Μάλιστα, η Επιτροπή Καταπολέμησης Ατυχημάτων (σ.σ. υπάρχει και τέτοια στην Αμερική) το έχει επιλέξει ως το μοναδικό προϊόν για αιμοστατική βοήθεια, ενώ έχουν σώσει εκατοντάδες ζωές στον αμερικανικό στρατό.
Το Quik Clot είναι ασφαλές προϊόν, δεν έχει αντενδείξεις, ενώ δεν περιέχει ζωικές ή ανθρώπινες πρωτεΐνες. Είναι απλό και εύκολο στη χρήση, αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικό στον έλεγχο σοβαρής αιμορραγίας και την παραμονή του ασθενή στη ζωή, έως ότου να μπορεί να αντιμετωπιστεί μέχρι τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Το πανάλαφρο Quik Clot στο σακίδιο είναι μια μικρή επένδυση που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Χρησιμότατο και σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα, ατυχήματα στο σπίτι, σοβαρό κόψιμο από μαχαίρι, κ.λπ. Εισάγεται πλέον και στη χώρα μας από τον Δημήτρη Κοπελάκη, τηλέφωνο 22940-83144

ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ Το κινητό... ως «κράχτης»

ΟΙ ΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ Το κινητό... ως «κράχτης»
Πρόσφατα σημειώθηκε μια σειρά μηνύσεων κυνηγών επειδή, όπως αναφέρεται στα κατηγορητήρια, χρησιμοποιούσαν το κινητό τηλέφωνο ως ηχομιμητική συσκευή. Η υπόθεση ανοίγει ένα θέμα με διάφορες ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.

Η χρήση οποιουδήποτε βοηθήματος αλλάζει τα δεδομένα υπέρ του κυνηγού είναι καταδικαστέα. Στο κυνήγι η πλάστιγγα πρέπει να γέρνει υπέρ του θηράματος. Μόλις αλλάξει αυτό το δεδομένο, το κυνήγι παύει να είναι κυνήγι! Αυτός είναι ο άγραφος νόμος. Ομως ο γραπτός νόμος δεν πιάνει όλα τα ηλεκτρονικά βοηθήματα. Και όντως, όταν το κινητό χρησιμοποιείται ως κράχτης, τότε είναι κατανοητή η δίωξη. Ομως, αναφύονται πολλά προβλήματα και νομικού και τεχνικού τύπου...

Οταν συλλαμβάνεται κάποιος με τηλέφωνο-κράχτη δεν του κατάσχεται από τους θηροφύλακες το τηλέφωνο, που είναι το βασικό και ίσως το μοναδικό αποδεικτικό μέσο που στοιχειοθετεί την παράβαση. Κατά παράβαση του τεκμηρίου αθωότητας του κατάσχουν το όπλο, την άδεια κυνηγίου και κατοχής όπλου (παρανόμως, σύμφωνα με απόφαση του Εφετείου), όμως... του επιστρέφουν το κινητό!

Στις μέχρι τώρα διώξεις δεν στάλθηκαν τα «ένοχα» κινητά τηλέφωνα στα εργαστήρια της αστυνομίας για έλεγχο.

- «Δεν υπάρχει έλεγχος στο κινητό, άλλωστε μόλις τους πιάσεις σβήνουν τον ήχο από τη μνήμη», είπαν κάποιοι θηροφύλακες.

Αυτά, ξεχάστε τα! Εχει αναπτυχθεί ένας τεράστιος κλάδος της εγκληματολογίας, η ηλεκτρονική ανίχνευση, που μπορεί να επανακτήσει ακόμη και σβησμένα δεδομένα από ένα κινητό τηλέφωνο. Ενα πρόγραμμα που κοστίζει 55 ευρώ, μπορεί να εξάγει ένα πλήρες Log του κινητού που δείχνει ποιο αρχείο λειτούργησε και πότε ακριβώς λειτούργησε έστω και αν το αρχείο έχει σβηστεί...

Αλλα προγράμματα δείχνουν πού ακριβώς ήταν ο χρήστης του κινητού, όταν λειτούργησε το τηλέφωνό του.

Οταν υπάρχει ο τρόπος εξακρίβωσης των στοιχείων, αλλά αυτός αντικαθίσταται από την προφορική κατάθεση «πέρασα από δίπλα και άκουσα το κινητό να βγάζει φωνή τσίχλας», τότε ανοίγουν διάφορες «παγίδες» που μπορούν να εγκλωβίσουν και τον αθώο και αυτό είναι ανησυχητικό. Ας δούμε μερικές από αυτές:

- Οπως πολλοί κυνηγοί, έχετε και εσείς ήχο κλήσης τη φωνή κάποιου θηράματος. Στο καρτέρι κάποιος φίλος αποφασίζει να σας καλέσει και το κινητό σας βγάζει ένα τιτίβισμα. Είστε παράνομος;

- Περπατώντας προς το καρτέρι, περνάτε δίπλα από έναν καλοστημένο και καμουφλαρισμένο κράχτη. Ο θηροφύλακας πιστεύει, ειλικρινά, ότι ο ήχος που άκουσε ήταν από το κινητό σας. Πώς αποδεικνύεται ότι δεν είστε παράνομος, όταν απορρίπτεται η επιστημονική απόδειξη και προτιμάται μόνο η μαρτυρία των αυτιών του θηροφύλακα;
- Μετά από χρόνια, όταν τελικά φτάσει η δίκη, πώς θα αποδειχθεί ότι το κινητό που παρουσιάζεται στο δικαστήριο είναι όντως το επίμαχο κινητό;

- Αν αμέσως μετά τη σύλληψη ο κατηγορούμενος προσκομίσει το κινητό του στην εγκληματολογική υπηρεσία και βρεθεί ότι όντως δεν περιέχει αρχεία με φωνές πουλιών, πώς αποδεικνύει ότι αυτό το κινητό είναι αυτό που είχε μαζί του στο κυνήγι; Ξέρουμε πώς να ταυτοποιήσουμε ένα κινητό;

Τα παραπάνω ερωτήματα τέθηκαν σε νομικούς, αλλά δεν υπάρχει σαφής και ακριβής απάντηση. Τελικά οι νομικοί συμφωνούν ότι στη δίκη, χωρίς τεχνική τεκμηρίωση, η υπόθεση θα πέσει στο επίπεδο αξιοπιστίας των μαρτύρων. Μερικοί νομικοί απόρησαν για τη μη κατάσχεση κινητών στην περίπτωση λαθροθηρίας, ενώ αυτή γίνεται σε άλλες ποινικές υποθέσεις.

Το θέμα λύνεται απλά και γρήγορα με την κατάσχεση και με μια αίτηση συνδρομής από το εγκληματολογικό της αστυνομίας. Διότι το «άκουσα» και το «δεν άκουσες», δεν είναι αρκετά.


Κείμενο: Νικήτας Κυπρίδημος

Enermax Aurora Micro Wireless

Enermax Aurora Micro Wireless
Ένα υπερπλήρες ασύρματο πληκτρολόγιο ιδανικό για το media PC σας
Αν έχετε στήσει ποτέ ένα media PC για το σαλόνι σας, το πρώτο πράγµα που θα έχετε διαπιστώσει είναι το πόσο ενοχλητική είναι η ύπαρξη του πληκτρολογίου και του mouse, αφού τα καλώδια ενοχλούν και τα περισσότερα προϊόντα είναι µεγάλα σε µέγεθος και δεν ταιριάζουν µε το χώρο.
Αυτό που χρειάζεστε, λοιπόν, είναι ένα µικρό πληκτρολόγιο µε όµορφο design, ασύρµατη λειτουργία και ενσωµατωµένο mouse, ώστε αφενός να κάνετε τη δουλειά σας χωρίς περιττά καλώδια, και αφετέρου να µην ντρέπεστε να το αφήσετε σε κοινή θέα. H Enermax είναι ίσως η τελευταία εταιρεία στην οποία θα ψάχνατε ένα τέτοιο προϊόν, καθώς όλοι

την έχουµε ταυτίσει µε τα τροφοδοτικά. Τον τελευταίο, όµως, καιρό έχει επεκτείνει την γκάµα της και στα αξεσουάρ, µε το Aurora Micro Wireless keyboard να προσφέρει όλα τα παραπάνω.
Πανέµορφο, και µάλιστα διπλά βραβευµένο –τόσο µε Red Dot 2009 όσο και µε Good Design–, ξεχωρίζει άµεσα χάρη στην επιφάνεια από βουρτσισµένο αλουµίνιο. Αν και έχει µαζεµένες διαστάσεις, διαθέτει όλα τα απαραίτητα media πλήκτρα συντοµεύσεων µε πλήρη συµβατότηταµε τα Windows MCE. Στις δύο γωνίες του θα βρείτε το πατενταρισµένο laser trackball –µε ρυθµιζόµενη ευαισθησία έως και 1200 dpi– καθώς και τα mouse keys. Άνετη είναι και η πληκτρολόγηση, µε το κάτω µέρος να παίζει το ρόλο του wrist rest, ενώ τα Scissor key switch πλήκτρα προσφέρουν κορυφαία αίσθηση.
Τι θα θέλαµε για να πάρει το απόλυτο 5άρι; Φωτιζόµενα πλήκτρα και λίγο µεγαλύτερα λαστιχάκια στο κάτω µέρος για να µη γλιστρά ακόµα και σε πολύ λείες επιφάνειες.
Χαρακτηριστικά: 
ΦΩΤΙΖΟΜΕΝΑ ΠΛΗΚΤΡΑ: ΟΧΙ
MEDIA KEYS: ΝΑΙ
ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΗΣ, ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟ LASER TRACKBALL KAI MOUSE KEYS
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ [MM]: 319x193x33
WEB: tinyurl.com/2425nsu
Διάθεση: 
BRAINTRUST, 210-6995825 www.braintrust.gr
INFO-QUEST, 210-9299400 www.you.gr
ΤΙΜΗ [ΜΕ ΦΠΑ]: €92,5 / €89
ΕΓΓΥΗΣΗ [ΕΤΗ]: 2

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση της σύνδεσης VGA

Όπως φαίνεται, η αναλογική σύνδεση του υπολογιστή με την οθόνη θα μας αποχαιρετίσει σε λίγα χρόνια. Οι μεγάλοι κατασκευαστές hardware συμφώνησαν να αποσύρουν εντελώς τη συνδεσιμότητα VGA σε πέντε χρόνια από σήμερα.
Οι εταιρείες που συνυπογράφουν την κοινή δήλωση είναι η Intel, η AMD, η Dell, η Lenovo, η Samsung και η LG. Οι εταιρείες αυτές θα σταματήσουν το 2015 να παρέχουν συνδεσιμότητα VGA, ρίχνοντας το βάρος τους στις τεχνολογίες HDMI και DisplyPort, οι οποίες είναι βέβαια απείρως πιο αποδοτικές από την απαρχαιωμένη πλέον αναλογική σύνδεση. Η συνδεσιμότητα VGA ενδέχεται να διατηρηθεί στους projectors και μετά το 2015.
Σειρά παίρνουν τώρα οι παλιές ψηφιακές συνδέσεις, με την AMD να τάσσεται υπέρ της κατάργησης της DVI-I, επίσης το 2015.
Πηγή: zdnet

Την Amazon απειλούν τώρα οι χάκερ

Το δικτυακό τόπο Amazon.com αναμένεται να επιλέξουν ως επόμενο στόχο τους οι ομάδες των χάκερ, που οργιάζουν τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα στο Διαδίκτυο, κηρύσσοντας έναν ανηλεή ηλεκτρονικό πόλεμο, ως αντίποινα για τη σύλληψη του ιδρυτή και διαχειριστή του Wikileaks, Julian Assange....

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι χάκερ, υπό την κωδική ονομασία «Anonymous» έχουν προκαλέσει ήδη σειρά επιθέσεων σε δεκάδες ιστοτόπους, μεταξύ των οποίων είναι το site της Mastercard, αλλά και η προσωπική ιστοσελίδα της υπερσυντηρητικής πρώην κυβερνήτη της Αλάσκας, Sarah Palin.

Μιλώντας στο βρετανικό κανάλι BBC 4, ο εκπρόσωπος των χάκερ, με το ψευδώνυμο «Coldblood» (σ.σ. «Εν ψυχρώ»), προειδοποίησε ότι η παράταση της φυλάκισης του Assange θα οδηγήσει σε έναν ιδιότυπο ηλεκτρονικό πόλεμο, με στόχους δεκάδες sites.
zougla.gr