Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, Δεκεμβρίου 11, 2010

Οι σχολές των όπλων

Τα όπλα, ως συνδυασμός τέχνης και μηχανολογικής εφαρμογής, διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους. Μπορεί οι πατέντες του μηχανισμού ενός όπλου να είναι άμεσα κοινοποιήσιμες ή αντίθετα να προστατεύονται από κάποιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα χρονικό διάστημα. Η αισθητική όμως του όπλου φέρει αναπόφευκτα τη σφραγίδα του κατασκευαστή του και κατ’ επέκταση του λαού στον οποίο αυτός ανήκει.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς «ειδικός» περί τα όπλα για να ξεχωρίσει ένα αγγλικό από ένα γερμανικό λειόκαννο. Χρειάζεται όμως να ξέρει αρκετά καλά τα όπλα και την ιστορία τους για να διακρίνει ένα αγγλικό από ένα ισπανικό πλαγιόκαννο με ολόκληρες φωτιές (sidelock). Το γιατί θα εξηγηθεί παρακάτω μέσα από μια σύντομη αναφορά στα κύρια χαρακτηριστικά τής κάθε «εθνικής» σχολής.
Εξετάζοντας τα λειόκαννα διακρίνει κανείς οκτώ τουλάχιστον βασικές σχολές και κάποιες δευτερεύουσες, όπως για παράδειγμα τη Φιλανδική σχολή, που λόγω οικονομίας χώρου δεν θα αναφερθούν εδώ.
Οι οκτώ βασικές σχολές που θα αναφέρουμε είναι: η Αγγλική, η Ισπανική, η Γαλλική, η Αυστρογερμανική, η Ιταλική, η Βελγική, η Αμερικανοϊαπωνική και η Ανατολικοευρωπαϊκή σχολή.


1.    Η Αγγλική σχολή

Μπορεί να άργησαν να μυηθούν στο κυνήγι οι Βρετανοί και να άφησαν πολύ χρόνο, όπως και τον τίτλο του πρωτοπόρου, στους Γάλλους και τους Ρώσους. Κατάφεραν όμως να είναι εδώ και δύο περίπου αιώνες οι αδιαφιλονίκητοι «ηγέτες» των ποιοτικών οπλοκατασκευών. Έβαλαν τους κανόνες στο σύγχρονο λειόκαννο, προσέφεραν τις περισσότερες ευρεσιτεχνίες στην εξέλιξή του και ελάχιστοι γνώστες σήμερα αμφισβητούν ότι τα καλύτερα όπλα του κόσμου προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία. Από τον «πατριάρχη» των οπλοκατασκευών τον Manton, στους «top three» Boss, Purdey και Holland & Holland, και από 'κει σε μΙα ατελείωτη λίστα μεγάλων ονομάτων στο Λονδίνο, το Μπέρμιγχαμ, τη Σκοτία και την αγγλική επαρχία, συναντάει κανείς κατασκευαστές με κοινά χαρακτηριστικά:
α.    Την απόλυτη αδιαλλαξία σε θέματα ποιότητας και λειτουργικότητας (εργονομίας).
β.    Την αποστροφή στα αυτογεμή και την εμμονή στο ποιοτικό πλαγιόκαννο, που μόνο η ανάγκη «εμπορικής εισβολής» στην ενδιαφέρουσα αμερικανική αγορά, τους έκανε να κατασκευάσουν και κάποια, ελάχιστα ποσοστιαία, αλληλεπίθετα δίκαννα. Άσχετα αν τα αλληλεπίθετα αυτά παραμένουν μέχρι σήμερα τα ακριβότερα λειόκαννα της ιστορίας.
γ.    Την παραγωγή αρκετών όπλων σε ζευγάρια, με αυτόματη ασφάλεια και κάποιες φορές με αυτόματο ή διευκολυνόμενο άνοιγμα (self opener ή easy opener) για διευκόλυνση όσων ευγενών κυνηγούν με υπηρέτη – γεμιστή.
δ.    Την εξαιρετική μακροζωία των οπλοκατασκευών τους, τη λεπτή γραμμή και το χαρακτηριστικό σκάλισμα με μπουκέτα και γιρλάντες, «δανεισμένο» κατευθείαν από τους σκαλιστές ρολογιών τσέπης του προπερασμένου αιώνα.
ε.    Το μεγάλο μήκος καννών (συνήθως 30 ίντσες, δηλαδή 76 περίπου εκατοστά), ανεξάρτητα από το βαθμό σύσφιγξης (τσοκαρίσματος).


2.    Η Ισπανική σχολή

Σχεδόν στο σύνολό της προερχόμενη από Βάσκους δεξιοτέχνες οπλουργούς, με μητρόπολη το γνωστό Eibar, η ισπανική σχολή εκμεταλλεύτηκε το οικονομικά δυσπρόσιτο των φημισμένων αγγλικών όπλων και σύντομα απέκτησε τη φήμη των κατασκευών – απομίμηση αγγλικών όπλων. Κάποια από τα όπλα αυτά ελάχιστα έχουν να ζηλέψουν από αγγλικά όπλα που με τη σειρά τους θα ζήλευαν πολύ τα κοστολόγια και την τιμή των ισπανικών. Κάποια άλλα αποτελούν, βέβαια, μέτριες ή και κακές απομιμήσεις. Απευθυνόμενοι στη μεγάλη ομάδα υποψήφιων αγοραστών που λατρεύουν τα αγγλικά όπλα, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα προσπελάσουν, οι Ισπανοί δημιούργησαν μακρά ιστορία τίμιων, αξιόπιστων, στιβαρών και συχνά όμορφων οπλοκατασκευών. Ο Garbi, ο Arizabalaga, ο Grulla, η Arrieta, το θρυλικό Aya No1 και βέβαια η παλιά φίρμα Victor Sarasqueta που δεν υπάρχει πια, είναι κάποια από τα κορυφαία ονόματα των ισπανικών οπλοκατασκευών, με κοινά χαρακτηριστικά:
α.    Κύριο βάρος στην κατασκευή πλαγιόκαννων και αλληλεπίθετων δίκαννων, με μικρή μόνο παραγωγή αυτογεμών.
β.    Ποιοτικά sidelock σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.
γ.    Απομιμήσεις «γραμμής» των δύο κλασικών Άγγλων κατασκευαστών, Purdey και Holland & Holland.
δ.    Χρωμιωμένες εσωτερικά κάννες, ακόμα και σε κάποια από τα πολύ ακριβά μοντέλα τους.
ε.    Ιδιαίτερα ποιοτικό σκάλισμα στα χειροποίητα μοντέλα τους.
στ.    Μπροντζοκόλληση στη ρίγα πολλών όπλων τους που θεωρείται ως ένα από τα βασικά μειονεκτήματά τους.


3.    Η Γαλλική σχολή

gun_school_2Αν η εμπειρία μετριέται με το χρόνο, οι Γάλλοι διαθέτουν σίγουρα τη μακροβιότερη ιστορία στις οπλοκατασκευές. Η εθνική τους οπλοβιομηχανία, η Manufrance, κατάφερε να διαδώσει τα εμπορικά της μοντέλα με το όνομα Robust για αρκετές δεκαετίες σε όλη την Ευρώπη και σε απίστευτους αριθμούς. Κατασκεύασε όμως και το κορυφαίο σε αντοχή και εμφάνιση Ideal, που μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς στις οπλοκατασκευές. Η ευρηματικότητα των οπλοκατασκευαστών της γαλλικής μητρόπολης των όπλων, του Saint Etiene, έδωσε μηχανισμούς και δείγματα όπλων με μοναδική πρωτοτυπία και φανατικούς λάτρεις. Τα γαλλικά όπλα είναι όντως κάτι ξεχωριστό! Αρκεί να σκεφτούμε τις ιδιαιτερότητες του Darne, του Charlin, του Brettone και τη μοναδική ποιότητα του Grange και άλλων οικοτεχνιών που κατατάσσονται στις κορυφαίες του κόσμου. Τα κοινά τους χαρακτηριστικά είναι:
α.    Φίνες, ανθεκτικές και κατά κανόνα ελαφροβαρείς κατασκευές.
β.    Ελευθερία σχεδίασης που συχνά χρεώνει τα όπλα με πολύπλοκους και δυσνόητους στη λειτουργία τους μηχανισμούς.
γ.    Μεγάλη διάδοση των βραχύκαννων εκδόσεων και μάλιστα από πολύ νωρίς.
δ.    Τεράστια γκάμα ποιοτήτων, από πολύ φτηνά ως πανάκριβα αριστουργήματα.
ε.    Εξαιρετική αντιστοιχία εμφάνισης και υλικών (σκαλίσματος και ξύλων), με την ουσιαστική ποιότητα του όπλου (λείανση και εφαρμογές μηχανισμού).


4.    Η Αυστρογερμανική σχολή

Διαθέτει την πλουσιότερη ίσως παράδοση σε ραβδωτά κυνηγετικά όπλα, κάθε τύπου. Δίνει όσο καμία άλλη σχολή βάρος στη στιβαρότητα των οπλοκατασκευών και στην επιλογή της ποιότητας ατσαλιού για τις κάννες. Γέννησε, διέδωσε και ανέπτυξε οκτώ τουλάχιστον τύπους όπλων κυνηγίου που διαθέτουν συνδυασμό λείων και ραβδωτών καννών σε τρίκαννες και σπανιότερα δίκαννες εκδόσεις. Διέδωσε για δεκαετίες στα λειόκαννά της το διαμέτρημα 16, ως ανάγκη να μειώσει το βάρος στα περίφημα τρίκαννά της (drillings), χωρίς να πλήξει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των λείων καννών τους. Η σκλήρυνση στις βάσεις των όπλων της παραμένει παροιμιώδης. Τα χοντροκομμένα «αραβουργήματα» και οι κυνηγετικές παραστάσεις στο σκάλισμα των όπλων της ξεχωρίζουν από μακριά. Μητροπόλεις των οπλοκατασκευών σε Αυστρία και Γερμανία, το Ferlach και το Suhl αντίστοιχα. Κοινά χαρακτηριστικά των όπλων τους:
α.    Απίστευτη αντοχή στη χρήση.
β.    Εκπληκτική ευρηματικότητα στη σχεδίαση όπλων που συνδυάζουν ραβδωτές και λείες κάννες.
γ.    Εξαιρετική ποιότητα σκλήρυνσης στη βάση (μπάσκουλα) των όπλων της.
δ.    Συχνές ιδιαιτερότητες στη σχεδίαση των κοντακιών (κοντάκια με εξαιρετικά επιμήκη και γυριστή πιστολοειδή λαβή, κοντάκια με μάγουλο στην πλαϊνή επιφάνεια, κοντάκια με κυρτή ράχη τύπου hogsback).
ε.    Ιδιαίτερο, χοντροκομμένο, αλλά γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ανθεκτικό στις κρούσεις και την αποτριβή σκάλισμα.
στ.    Σφιχτά κατά κανόνα τσοκαρίσματα και συνήθως μεσαία μήκη καννών (70 ή 71 εκατοστά).


5.    Η Ιταλική σχολή

Είναι η εμπορικότερη σχολή, αλλά και η πιο δύσκολη για να αναφερθεί κανείς, επισημαίνοντας κοινά χαρακτηριστικά στις κατασκευές της. Δεν υπάρχει ποιότητα –από τη χαμηλότερη ως την υψηλότερη– όπως δεν υπάρχει και τύπος όπλου που να μη συναντάει κανείς στις ιταλικές οπλοκατασκευές. Αναμφισβήτητο πλεονέκτημά τους η προσαρμοστικότητα που διαθέτουν στη ζήτηση της παγκόσμιας αγοράς. Παρ' ότι την Ιταλία τη γνωρίζουν οι περισσότεροι για τα αυτογεμή της, διαθέτει μεγάλη γκάμα ποιοτήτων, τόσο σε πλαγιόκαννα όσο και σε αλληλεπίθετα δίκαννα. Δίπλα σε επιτυχημένους εμπορικούς γίγαντες, όπως η Beretta, η Benelli, η Breda, η Franchi και άλλοι, υπάρχουν ονόματα που έγραψαν ιστορία αποκλειστικά στο πανάκριβο ποιοτικό δίκαννο, όπως οι F.lli Rizzini, η Fabbri, η Piotti, η Desenzani, η Famars, η Peruzini & Visini και η Luciano Bossis. Χαρακτηριστικά των Ιταλών κατασκευαστών (όσο κοινά μπορεί να είναι αυτά σε μια τόσο μεγάλη γκάμα οπλοκατασκευών) είναι:
α.    Η ιταλική φινέτσα που συναντάται σε κάθε ιταλικό προϊόν.
β.    Το συνακόλουθα μεγαλύτερο βάρος στο σκάλισμα και στην ποιότητα ξύλων στο κοντάκι και τον ξυστό (πάπια).
γ.    Η βιομηχανική ανάπτυξη και τελειοποίηση των αυτογεμών.
δ.    Η εργονομία και η εξαιρετική αίσθηση των όπλων αυτών στα χέρια του κυνηγού, συχνά ανεξάρτητη από τη συνολική ποιότητα κατασκευής.
ε.    Η μοναδική αίσθηση σκανδάλης σε κάποια όπλα, όπως στα Perazzi που κατακλύζουν τα ευρωπαϊκά σκοπευτήρια.


6.    Η Βελγική σχολή

Πολλοί θεωρούν –κατά τη γνώμη μου όχι άδικα– ότι τα βελγικά όπλα βρίσκονται δίπλα ή αμέσως μετά τα αγγλικά, στην κορυφή των ποιοτικών κατασκευών. Τα ονόματα των Βέλγων κατασκευαστών αμέτρητα. Και παρ' όλα αυτά, το καθεστώς που επέτρεπε στους τεχνίτες να δουλεύουν για τον εαυτό τους μετά το ωράριό τους στις βελγικές οπλοοικοτεχνίες, χωρίς όμως να υπογράφουν τα όπλα τους, φέρνει μέχρι τις μέρες μας πολλά ποιοτικά βελγικά όπλα χωρίς αναγραφόμενο κατασκευαστή. Δεν μιμήθηκαν τους Άγγλους, παρ' ότι πολλά όπλα τους μοιάζουν με τα αγγλικά. Κατέγραψαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις οπλοκατασκευές που άφησαν εποχή. Με εξαίρεση τα βελγικά Browning, οι περισσότερες εταιρείες δεν επιβίωσαν εμπορικά, παρά την ύψιστη ποιότητά τους. Άφησαν, όμως, στην ιστορία των όπλων γιγάντια ονόματα όπως η Francotte, η Lebeau Courally, η Branquaert, η Britte, η Defourny, η Thirifay, η Thonon και πολλά άλλα. Κοινά χαρακτηριστικά τους είναι:
α.    Το κατά κανόνα μικρό βάρος, με εξαίρεση τα βελγικά Browning.
β.    Το μεγάλο συνήθως μήκος καννών (75 ή 76 εκατοστών).
γ.    Η ανυπέρβλητη αντοχή τους τόσο στα πλαγιόκαννα όσο και στα αλληλεπίθετα, αντοχή που κάνει το Β25 της Browning να θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα πιο στιβαρά όπλα.
δ.    Η μέτριας ποιότητας επιφανειακή σκλήρυνση στη βάση τους.
ε.    Το συνήθως αχρωμίωτο εσωτερικό των καννών που φημίζονται για τις εξαιρετικές κατανομές τους.


7.    Η Αμερικανοϊαπωνική σχολή

gun_school_3Η Αμερική θεωρείται η πατρίδα των αυτογεμών. Το τέλος του πολέμου Βορείων και Νοτίων άφησε στη χώρα αυτή υποδομή που ευνοούσε την ταχεία ανάπτυξη και εξέλιξη της βιομηχανίας των όπλων. Ανεξάρτητα αν εταιρείες πλαγιόκαννων όπως η Parker, η Fox, η Smith και αργότερα η Ruger, η Miroku και η SKB κατασκεύασαν πλαγιόκαννα ή αλληλεπίθετα ανυπέρβλητης αντοχής, οι μεγαλύτερες πωλήσεις οι οποίες έκαναν γνωστά τα αμερικανικά όπλα παγκοσμίως έγιναν σε αυτογεμή της Remington, της Winchester, της Savage και άλλων. Η συνεργασία Αμερικής και Ιαπωνίας στα κυνηγετικά όπλα είναι τόσο στενή που κάνει δυσδιάκριτες τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, ως προς την προέλευση των όπλων. Κοινά χαρακτηριστικά τους είναι:
α.    Μεγάλο βάρος στην αντοχή, χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα στην εξωτερική εμφάνιση.
β.    Επιθετικό και κάποιες φορές μιλιταριστικό design.
γ.    Συχνή χρήση συνθετικών υλικών στο κοντάκι και τον ξυστό (πάπια).
δ.    «Συμπάθεια» σε κάννες με θαλάμες magnum.
ε.    Εξαιρετική αντοχή των καννών σε πιέσεις, παρ' ότι δεν διαθέτουν Εθνική Τράπεζα Δοκιμών για να σφραγιστούν τα maximum όρια πιέσεων στις κάννες.
στ.    Ανταγωνιστικές τιμές λόγω εξαιρετικά μαζικής παραγωγής.


8.    Η Ανατολικοευρωπαϊκή σχολή

Αν οι πρώην Ανατολικές χώρες διέθεταν μέριμνα στη σχεδίαση και την καλαισθησία των όπλων τους, διατηρώντας ίδιες τις τιμές τους, δύσκολα θα μπορούσε να τις ανταγωνιστεί οποιοσδήποτε άλλος οπλοκατασκευαστής. Η πρώην Σοβιετική Ένωση, η πρώην Γιουγκοσλαβία, η πρώην Τσεχοσλοβακία και η Ουγγαρία κατασκεύασαν κάποια από τα στιβαρότερα όπλα καθημερινής χρήσης και συνεχίζουν μέχρι σήμερα στην ίδια φιλοσοφία, έχοντας ως αιχμή του δόρατος στην εμπορική τους πολιτική έναν αχτύπητο συνδυασμό ποιότητας και τιμής (best value for money). Κοινά χαρακτηριστικά τους είναι:
α.    Απίστευτα χαμηλή τιμή πώλησης για την προσφερόμενη ποιότητα.
β.    Ιδιαίτερα υποβαθμισμένη αισθητική στην εξωτερική εμφάνιση του όπλου.
γ.    Στιβαρότητα, αξιοπιστία και άψογη λειτουργικότητα.
δ.    Περιφρόνηση στην ποιότητα των ξύλων του κοντακιού και του ξυστού και στα σκαλίσματα της βάσης.
ε.    Μεσαίο ή αυξημένο βάρος, συνδυασμένο με κάννες συνήθως έντονα τσοκαρισμένες.

Αυτά είναι επιγραμματικά τα χαρακτηριστικά κάθε σχολής, σε κάθε περίπτωση με αρκετές εξαιρέσεις για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Μια πιο αναλυτική αναφορά θα απαιτούσε όχι μόνο πολύ μεγάλο αριθμό σελίδων, αλλά και ξεχωριστή ενασχόληση με κάθε έναν κατασκευαστή.

Παρουσίαση όπλου – Το νέο SV10 PERENNIA της Beretta


Παρουσίαση όπλου – Το νέο SV10 PERENNIA της Beretta

Μετά την πετυχημένη παρουσίαση των νέων σειρών 682-687-686 που κατέπληξε τους σκοπευτές και κυνηγούς ανά το παγκόσμιο, η οπλοβιομηχανία της Beretta έθεσε ακόμη ένα πρωτοποριακό στόχο. Έτσι λοιπόν τα τελευταία χρόνια οι καλύτεροι σχεδιαστές και οπλουργοί του Ιταλικού κολοσσού ένωσαν τις δυνάμεις και την τέχνη τους για να δημιουργήσουν ένα νέο κυνηγετικό όπλο. Στόχος ήταν να διατηρήσουν την παραδοσιακή και πετυχημένη γραμμή της Beretta τελειοποιώντας τις διαστάσεις , την εργονομία, το ακαταμάχητο στυλ, το κατάλληλο βάρος και το τέλειο μπαλανσάρισμα. Το αποτέλεσμα από όλη αυτή την προσπάθεια ακούει στο όνομα SV10 PERENNIA.

Έμφαση στο στυλ, την λειτουργικότητα και την ασφάλεια
Το μέρος των κανών που ενώνεται με το υπόλοιπο όπλο (receiver/πάσκουλα)ενώ έχει κρατήσει το παραδοσιακό σύστημα κλειδώματος της Beretta με τραπεζοειδές ώμους και διπλά πτερύγια κλειδώματος, εντυπωσιάζει με τις εκπληκτικές πλευρικές διακοσμητικές πλάκες που έχουν προστεθεί. Έχει βελτιωθεί η επέκταση του μόνομπλοκ του όπλου και προσφέρει τέλειο και ασφαλή όσο ποτέ κλείσιμο κανών και κοντακίου. Το προφίλ των κανών έχει αλλάξει για να προσφέρει περισσότερη φινέτσα, άνεση στην σκόπευση, δύναμη και αντοχή. Το πάνω μέρος των καννών μαζί με την ρήγα του όπλου δένουν τέλεια και προσφέρουν άψογη εφαρμογή και ορατότητα στο στόχο.

Οι καινοτομίες του SV10 PERENNIA
 • Σκανδάλη από τιτάνιο- όπως και στα πιο ακριβά όπλα το PERENNIA. διαθέτει συμπαγές ελαφριά σκανδάλη από τιτάνιο. Η σκανδάλη αυτή εγγυάται ανθεκτικότητα και αξιοπιστία ακόμη και στις πιο δύσκολες κυνηγετικές σας εξορμήσεις.
 • Χειροφυλακτήρας και πλάκα σκανδάλης σε απόλυτη αρμονία.-Ο χειροφυλακτήρας της σκανδάλης δένει τέλεια μαζί με την πλάκα σκανδάλης με ατόφιο ατσάλι που σε συνδυασμό με το επιβλητικό τιτάνιο της σκανδάλης τραβάνε όλα τα βλέμματα κοντά τους
 • Κάνες υψηλής τεχνολογίας-Οι Ιταλοί έχουν παραθέσει τα καλύτερα υλικά και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να κατασκευάσουν ίσως τις πιο ανθεκτικές αλλά παράλληλα και αρκετά ελαφριές κάνες. Οι κάνες και η θαλάμη είναι πλήρως χρωμιομένα για αποφυγή διάβρωσης και ανθεκτικότητα. Έχει μελετηθεί πάρα πολύ η ομοιοκεντρία των αυλών σε συνάρτηση με την υπόλοιπη κάνη και τα επαναστατικά τσοκαρίσματα για να προσφέρουν τέλεια διασπορά.
 • Νέα τσόκ από την Beretta- Τα νέα Optimachoke HP (High Performance) που αποτελούν πατέντα της εταιρείας μειώνουν τις εσωτερικές τριβές, βελτιώνουν την πυκνότητα και την σωστή διασπορά των σκαγιών. Είναι καμωμένα από υψηλής δύναμης ατσάλι και επικαλυμμένα με νίκελ.
 • Νέοι εξωλκείς(injector) – Για το όπλο αυτό έχουν σχεδιαστεί νέοι εξωλκείς οι οποίοι ακολουθάνε όλο το μήκος του μόνομπλοκ του όπλου για να διασφαλίζουν άψογη εξαγωγή των άδειων φυσιγγίων. Το σύστημα αυτό έχει χαρακτηριστεί και σαν το πιο φιλικά περιβαλλοντολογικό σύστημα, αφού με μία μόνο κίνηση μπορείς από τους αυτόματους εξωλκείς να έχεις μηχανικούς εξωλκείς. Έτσι εύκολα και απλά επιλέγεις αν θες το όπλο σου να βγάζει από μόνο του ή όχι τα άδεια φυσίγγια.
 • Το νέο σύστημα Q-STOCK- Χάρης σε αυτό το νέο σύστημα μπορεί ο κάτοχος του όπλου να αφαιρέσει εύκολα και γρήγορα το μηχανισμό σκανδάλης χωρίς να χρειάζεται να αφαιρεθεί πρώτα το σύστημα απορρόφησης κραδασμών στο πίσω μέρος. Ξεχάστε τους παλιούς και παραδοσιακούς τρόπους για να έχετε πρόσβαση στο μηχανισμό σκανδάλης. Με το νέο αυτό σύστημα βελτιώνεται η ποιότητα του όπλου, η λειτουργικότητα του και παρατείνεται η ζωή του.
 • Τεχνολογία NANO CERAMIC- Το ποδαράκι στο όπλο έχει κατασκευαστεί με την τεχνολογία NANO CERAMIC. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει περίπου την τριπλάσια αντοχή και ανθεκτικότητα στην διάβρωση από οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα. Πρόκειται για μία εξειδικευμένη τεχνολογία επεξεργασίας της μοριακής δομής του αλουμινίου που προσφέρει μακροχρόνια ανθεκτικότητα..
 • Καινούργιο σχέδιο επιλογέα και ασφάλειας.- Το σύστημα επιλογής κάνης και ασφάλειας του όπλου έχει σχεδιαστεί με ιδιαίτερη λεπτομέρεια για να διασφαλίσει , απαλή, ακριβές και ασφαλισμένη λειτουργία. Το σύστημα επιλογής έχει διαρρυθμιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει περίπτωση ο επιλογέας να μένει μεταξύ των δύο επιλογών και το όπλο να μην πυροβολεί.
 • Κοντάκι με σύστημα απορρόφησης των κραδασμών-Το νέο πατενταρισμένο σύστημα απορρόφησης των κραδασμών που έχει προστεθεί στο κοντάκι του PERENNIA (σε συγκεκριμένα μοντέλα) πραγματικά μειώνει την ανάκρουση του όπλου στο ώμο του σκοπευτή. Αυτό γίνετε μέσο δύο υδραυλικών συστημάτων στο πίσω μέρος του κοντακιού. Έτσι μειώνονται και οι κραδασμοί προσφέροντας άνεση στην βολή και καλύτερο χειρισμό του όπλου.

Η λέξη PERENNIA σημαίνει μακροζωήα και σίγουρα ένα όπλο με τόση λεπτομέρεια και τόσο ποιοτικά υλικά δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα λιγότερο από αυτό που υποσχέθηκαν οι κατασκευαστές του. Διατίθεται σε 26’’-28’’-30’’ με θαλάμες 76 μμ και βάρος περίπου 3,300 γρ.

Αποκλειστικός Αντιπρόσωπος: Υπεραγορά όπλων και ειδών κυνηγίου Φίλιππος Κωνσταντινίδης
Λεμεσός: Λεωφόρος Πάφου 175 Τηλ 25 390661
Λευκωσία: Λεωφόρος Καλλιπόλεως 48 Τηλ 22514683

Παρουσίαση όπλου – Το νέο SV10 PERENNIA της BerettaΠαρουσίαση όπλου – Το νέο SV10 PERENNIA της BerettaΠαρουσίαση όπλου – Το νέο SV10 PERENNIA της Beretta
Παρουσίαση Όπλου Falconet Pro

Παρουσίαση Όπλου Falconet Pro

Friday, 26 February 2010
Όταν το ξακουστό εργοστάσιο του Franchi αποφάσισε να φτιάξει αυτό το όπλο έβαλε κάποια δεδομένα κάτω και προσπάθησε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των σύγχρονων κυνηγών.
Καταρχήν ήθελαν να φτιάξουν ένα όπλο αρκετά ελαφρύ για να μπορεί ο κάθε κυνηγός με άνεση, ασφάλεια, ταχύτητα και ευκολία να φέρνει γρήγορα στο σημάδι το όπλο χωρίς να του έχουν κοπεί τα χέρια κατά τις πρώτες ώρες που θα το κουβαλάει στο κυνήγι. Έτσι και έκαναν . Το Falconet Pro ζυγίζει μόνο 2,450 γρ καθιστώντας το σαν ένα από τα πιο ελαφριά όπλα στον κόσμο. Αυτό όμως ήταν το εύκολο μέρος. Ελαφριά όπλα υπάρχουν και άλλα στην αγορά. Εκείνο που έπρεπε να πετύχουν οι οπλοκατασκευαστές ήταν να προσθέσουν φινέτσα, σωστή κατανομή του βάρους, να μειώσουν το λάκτισμα και να κάνουν το όπλο ανθεκτικό και στιβαρό ώστε να ανταποκρίνεται σε όλα τα κυνήγια και σε όλα τα φυσίγγια.
Έτσι λοιπόν μετά από πολύ δουλειά κατάφεραν να ζυγίσουν ωραίο το όπλο, με άψογη κατανομή βάρους για γρήγορο και σωστό επώμισμα. Οι μεγάλοι κώνοι προσαρμογής στο πίσω μέρος μαζί με το ελαστικό πέλμα το οποίο είναι κατασκευασμένο από μικροφυσαλλίδες απορροφούν μεγάλο μέρος του κραδασμού και μειώνουν το λάκτισμα του όπλου για να μπορούν οι κυνηγοί να χρησιμοποιούν γομώσεις με μεγάλες πιέσεις χωρίς πρόβλημα αλλά και για μπορούν να ρίχνουν πολλές ντουφεκιές χωρίς να διαμαρτύρεται ο ώμος τους.
Είναι δοκιμασμένο στα 1370 bar και οι κάνες τους διατίθενται σε τέσσερα μεγέθη 26 και 28 ίντσες. Ο λόγος είναι γιατί το όπλο κατασκευάστηκε για να καλύπτει τις ανάγκες όλων των κυνηγών ανεξαρτήτως θηραμάτων. Κατάλληλο για περπατητό κυνήγι αλλά και για στάμα. Σε όλες τις περιπτώσεις οι θαλάμες είναι magnum 76 mm. Οι αυλοί του 18,4 και το εσωτερικό των κανών χρωμιωμένο το κάνουν ιδανικό για τα Κυπριακά κυνήγια. Επιπρόσθετα το όπλο έρχεται με 3 εσωτερικά τσοκαρίσματα (1-3-4) μήκους 7 cm κατάλληλο για χρήση σκαγιών από ατσάλι. Η Ρίγα σκόπευσης έχει πλάτος 5 mm και στην άκρη της υπάρχει η άσπρη ακίδα. Στο αριστερό πλευρό της βάσης μια πανέμορφη μπεκάτσα σε συνδυασμό με τα ωραία νερά των ξύλων αλλά και την ντελικάτη λαβή του δίνουν μια απίστευτη ομορφιά.. Ο επιλογέας και η ασφάλεια βρίσκονται στο πάνω μέρος , πάνω από την σκανδάλη για να μπορεί ο κυνηγός γρήγορα και εύκολα να επιλέξει κάνη ακόμη και την τελευταία στιγμή πριν από την ντουφεκιά..
Το Falconet Pro έχει χαρακτηριστεί από πολλούς κυνηγούς σαν ελαφρύτερο όπλο στον κόσμο που συνδυάζει στιβαρότητα-αξιοπιστία- ισσοροπία.

Παρουσίαση Όπλου Falconet ProΠαρουσίαση Όπλου Falconet Pro

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΠΛΟΥ SKB 905 S


Παρουσίαση
SKB 905 S

Ένας Ιάπωνας Σαμουράι στην διάθεση σας

Όταν οι Ιάπωνες σαμουράι πήγαιναν στην μάχη ήθελαν να κρατάνε στα χέρια τους τα πιο στοιβαρά αλλά και συνάμα τα πιο όμορφα όπλα. Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό κατασκευάστηκε και το 905 s. Ένα όπλο αξιόπιστο και ανθεκτικό ώστε να ανταπεξέρχεται και στις πιο δύσκολες συνθήκες . Η ποιότητα κατασκευής του είναι τέτοια η οποία του επιτρέπει να μεταφέρεται από πατέρα σε γιό χωρίς να επηρεάζεται από το πέρασμα του χρόνου. Το όπλο παρέχει την μέγιστη ασφάλεια στον κάτοχο του αφού είναι κατασκευασμένο με τα καλύτερα  υλικά, με οκτώ κλειδιά στον μηχανισμό κλεισίματος, σύστημα V SPRING και στιβαρά εξωτερικά τοιχώματα. Ένα από τα λίγα όπλα που είναι δοκιμασμένο στα 1850 bars. To σύστημα κλειδώματος του όπλου είναι πέραν του δέοντος ασφαλές(Kerstin) με πολύ χοντρά τοιχώματα.
 Ένα όπλο όμως όσο καλό και ασφαλές  και να είναι εάν δεν προσαρμόζεται στα μέτρα του κατόχου του τότε καταντά ένα άχρηστο εργαλείο. Έτσι λοιπόν η SKB πρόσθεσε το ρυθμιζόμενο κοντάκι στο 905 s για να μπορεί ο κάτοχος του να ρυθμίζει τόσο το ύψος του κοντακίου (drop at comp-at heel) όσο και την κλίση του κοντακιού στην γραμμή βολής προς τα δεξιά ή τα αριστερά. Γνωρίζοντας τα μειονεκτήματα που παρουσιάζουν αρκετά όπλα ανά το Παγκόσμιο τα οποία έχουν πρόβλημα στην σταθεροποίηση του ρυθμιζόμενου κοντακιού, η SKB έχει προνοήσει να κατασκευάσει ένα εξειδικευμένο μηχανισμό οποίος προσφέρει 100% σταθεροποίηση αφού ρυθμιστεί στην θέση που επιλέγει ο κάτοχος του. Με το πλεονέκτημα του ρυθμιζόμενου κοντακιού το όπλο διατηρεί μια σταθερή επενδυτική αξία αφού όταν αλλάξει κάτοχο ο νέος κάτοχος μπορεί να προσαρμόσει το όπλο στα δικά του μέτρα.. Επίσης η χειρολαβή είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένη έτσι ώστε μπορεί με άνεση να το χρησιμοποιήσει είτε αριστερόχειρας είτε δεξιόχειρας.
Οι κάννες 76 mm (magnum)  κατασκευάζονται από  την παραδοσιακή πετυχημένη συνταγή της Ιαπωνικής εταιρείας  (χρωμιωμένες εσωτερικά) η οποία για χρόνια τώρα φημίζεται για το τέλειο σκότωμα των όπλων της. Η βάση είναι κατασκευασμένη από χρωμιοχάλυβα για τα παχιά πλαϊνά τοιχώματα. Η ρίγα σκόπευσης έχει πλάτος 11,5mm -9,5 mm για ευκολοπρασάρμοστη στο μάτι σκόπευση. Οι πλαϊνές ρίγες που συνδέουν τις κάννες έχουν οβάλ άνοιγμα το οποίο βοηθά στην αποβολή θερμότητας. Στο πίσω μέρος οι κάννες ενώνονται για περισσότερη ασφάλεια και λειτουργικότητα με το γνωστό σύστημα μονοπλοκ. Η εσωτερική διάμετρος των καννών είναι 18,5 ενώ οι επιχρωμιωμένες κάννες τελειώνουν με τα πασίγνωστα BRILEY chokes προσφέρουν το σωστό φινίρισμα για αυτό το όπλο. (Το όπλο έρχεται με 5 τσοκαρίσματα (1-5))
Οι κάννες μαζί με το παρακόντακο έχουν βάρος περίπου 1,650 γρ ενώ το κοντάκι με τον μηχανισμό περίπου 1,850 έτσι το συνολικό βάρος του όπλου ανέρχεται περίπου στα 3,500γρ +-5% . Το όπλο είναι άρτια ισοζυγισμένο και σε καμία περίπτωση δεν αντιλαμβάνεσαι ότι κρατάς ένα όπλο σχεδόν 3,5 κιλά. Διαθέτει επίσης αυτόματους ανεξάρτητους εξωλκείς. 
 1. Το επίχρυσο στις παραστάσεις μαζί με την επίσης επίχρυση λεπτοκαμωμένη σκανδάλη προσθέτουν μια ξεχωριστή πολυτέλεια στο όπλο  
Σε γενικές γραμμές το SKB 905 s είναι ένα όπλο όπου από την πρώτη ματιά σε εντυπωσιάζει τόσο με την ομορφιά όσο και από την στιβαρότητα του. Θυμίζει χειροποίητα πανάκριβα όπλα άλλων εποχών που ορισμένοι κυνηγοί τα έβλεπαν μόνο στα όνειρα τους αφού η τιμή αγορά τους ήταν απρόσιτη για τον μέσο κυνηγό. Το 905 s δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτά τα όπλα εκτός από ο θέμα τιμής αφού αυτή είναι προσιτή για όλες τις κατηγορίες κυνηγών και σκοπευτών.

Όλα όσα πρέπει να ξέρει κάποιος για τα φυσίγγια

Στα πόσα μέτρα μπορείτε να βάλλετε ένα θήραμα?

Μπορούμε να πούμε ότι μέχρι τα 30 μέτρα και με τη σωστά επιλεγμένη διάμετρο σκαγιών και τσοκαρίσματος κάννης μπορούμε να έχουμε σχεδόν σίγουρο αποτέλεσμα, εφόσον φυσικά σκοπεύουμε σωστά. Βολές άνω των 30 μέτρων μπορούν, επίσης, να είναι αποτελεσματικές αλλά συγκεντρώνουν μαθηματικά λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας. Όσο μεγαλώνει η απόσταση μειώνεται και ο αριθμός των σκαγιών που μπορούν να βρουν το θήραμα, καθώς και η κινητική ενέργεια που κρίνει σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα της πρoσβολής του θηράματος.

Δυνατό φυσίγγι = καλό?

Η ανάκρουση του φυσιγγίου δεν είναι σε καμία περίπτωση ποιοτικό χαρακτηριστικό. Αυτό που πραγματικά έχει μεγάλη σημασία είναι ο συνδυασμός σωστής ταχύτητας και πιέσεων, ο οποίος επιτυγχάνεται με τον κατάλληλο συνδυασμό υλικών. Η εμπειρία και η γνώση του κατασκευαστή, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα όργανα βαλλιστικού ελέγχου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την κατασκευή ενός σωστού φυσιγγίου.

Αναπτυσσόμενες πιέσεις και λάκτισμα

Το λάκτισμα του φυσιγγίου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Υπάρχουν φυσίγγια με χαμηλό λάκτισμα και επικίνδυνες πιέσεις, όπως μπορεί να υπάρξουν φυσίγγια με έντονα αισθητό λάκτισμα και απόλυτα ανεκτές πιέσεις. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το αυξημένο λάκτισμα ενός φυσιγγίου δεν υποδηλώνει, όπως πολλοί πιστεύουν, αυξημένες πιέσεις, γιατί απλούστατα ο κύριος παράγοντας που προκαλεί αυξημένη αίσθηση λακτίσματος σε ένα φυσίγγι είναι οι αρχικές ταχύτητες της δέσμης των σκαγιών, σε συνδυασμό με το βάρος της γόμωσης σε σκάγια και όχι οι αναπτυσσόμενες μέγιστες πιέσεις.

Τι διάμετρο (ΝΡ) να χρησιμοποιείτε

Συνήθως κάθε θήραμα μπορεί να κυνηγηθεί με τουλάχιστον 2-3 διαφορετικές εναλλακτικές ως προς τη διάμετρο των σκαγιών, αναλόγως της τοποθεσίας και του τρόπου κυνηγίου. Παρόλα αυτά να θυμάστε ότι τα ψιλά σκάγια «ανοίγουν» πιο νωρίς, αλλά χάνουν πιο γρήγορά την κινητική ενέργειά τους όσο μεγαλώνει η απόσταση. Συνεπώς, κυνηγώντας σε κοντινές αποστάσεις έχετε πλεονέκτημα χρησιμοποιώντας ψιλότερα σκάγια, ενώ στις μεγαλύτερες αποστάσεις έχετε πλεονέκτημα με τα μεγαλύτερης διαμέτρου σκάγια.

Υψηλές ταχύτητες και προσκόπευση

Μια πάπια πετά με ταχύτητα 70 χλμ/ώρα, από αριστερά προς τα δεξιά, σε απόσταση 30 μέτρα από τον κυνηγό ο οποίος έχει ένα φυσίγγι με ταχύτητα:
Α)V10=355 μ/δ (Νρ 5)
Χρειάζεται προ-σκόπευση 1,63 μέτρα.

Β)V10=340 μ/δ (Νρ 6)
Χρειάζεται προ-σκόπευση 1,71 μέτρα.

Οι διαφορές στην προ-σκόπευση μεταξύ δύο φυσιγγίων με διαφορετικές ταχύτητες, είναι σχετικά μικρές.
Προσοχή. Η ταχύτητα είναι πολύ σημαντική για την αποτελεσματικότητα του φυσιγγίου λόγω της κινητικής ενέργειας που αποκτούν τα σκάγια.

Ορισμός της ταχύτητας των σκαγίων

V1= Ταχύτητα στο 1 μέτρο από το στόμιο της κάννης:
Κυμαίνεται συνήθως από 390-460 μ/δευτ. για νρ 1-10
V2,5=Ταχύτητα στα 2,5 μέτρα από το στόμιο της κάννης:
Αναφέρεται στον κανονισμό C.I.P. και αφορά την ελάχιστη απόσταση στην οποία μπορεί να μετρηθεί ένα φυσίγγι. Τα όργανα μέτρησης που απαιτούνται, αλλά και η διάταξή τους εγγυώνται την αξιοπιστία του αποτελέσματος.
V10=Ταχύτητα στα 10 μέτρα από το στόμιο της κάννης:
Αυτός ο τρόπος μέτρησης είναι εξαιρετικά αξιόπιστος και πλησιάζει περισσότερο την πραγματικότητα των κυνηγετικών βολών. Οι ταχύτητες κυμαίνονται συνήθως από 305-375 μ/δευτ. για νρ.1-10

Η κινητική ενέργεια των σκαγίων

Η ικανότητα των σκαγιών στην καταβολή του θηράματος εξαρτάται, κυρίως, από την κινητική τους ενέργεια. Η κινητική ενέργεια, με τη σειρά της, είναι ανάλογη της μάζας του σκαγιού και των αρχικών ταχυτήτων που θα του προσδώσει η γόμωση του φυσιγγίου. Σκάγια μεγαλύτερης διαμέτρου από εκείνα που ταιριάζουν στο κυνήγι ενός θηράματος, κάνουν την κατανομή του φυσιγγίου «φτωχότερη» σε αριθμό σκαγιών. Αρχικές ταχύτητες μεγαλύτερες από τις απαιτούμενες, υποβαθμίζουν την ποιότητα ισοκατανομής των σκαγιών.

Μαλακά και σκληρά σκάγια

Οι παλιοί θεωρούσαν επιβεβλημένη τη χρήση μαλακών σκαγιών, γιατί θεωρούσαν ότι τα πολύ σκληρά σκάγια κάνουν διαμπερή τραύματα, χωρίς να καταβάλλουν το θήραμα. Η θεωρία των διαμπερών τραυμάτων αμφισβητείται, σήμερα, έντονα και μάλιστα με αρκετά θηραματικά ντοκουμέντα. Στην πραγματικότητα τα πολύ σκληρά σκάγια (εκείνα που έχουν περιεκτικότητα 3,5 ως 5% σε αντιμόνιο) προκαλούν κάπως μικρότερη καταστροφή ιστών στο θήραμα, λόγω μειωμένης παραμόρφωσής τους, αλλά δίνουν σαφώς καλύτερη κατανομή στη βολή και ελαφρώς αυξημένες συγκεντρώσεις, ως προς τα μαλακά σκάγια. Παρόλ’ αυτά οι περισσότεροι κατασκευαστές φυσιγγίων και οι περισσότεροι κυνηγοί προτιμούν σήμερα την ενδιάμεση λύση των ημίσκληρων σκαγιών.

Τα υλικά βυσμάτωσης των φυσιγγίων

Ένα χαμηλής ποιότητας υλικό βυσμάτωσης μπορεί να επιτρέψει απροσδιόριστη διαφυγή αερίων, καταστρέφοντας έτσι και τη δύναμη της δέσμης των σκαγιών και τη συνολική ποιότητα της βολής. Είναι κοινός τόπος, σε όσους ασχολούνται με τη σύγχρονη βλητική, ότι τα σημερινά υλικά γόμωσης βρίσκονται σε περίπου ισότιμα, ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Αυτό τουλάχιστον όσον αφορά τις πυρίτιδες, τους κάλυκες και τα καψύλλια, που κατασκευάζονται αποκλειστικά από μεγάλες εταιρείες με έντονο ανταγωνισμό. Δε συμβαίνει το ίδιο με υλικά βυσμάτωσης (τάπες και συγκεντρωτήρες) που μπορεί να προέρχονται από μεγάλες βιομηχανίες ή από μικρές ανώνυμες οικοτεχνίες. Το εμφρακτικό υλικό, λοιπόν, είναι εκείνο το στοιχείο μιας γόμωσης που πρέπει να ελέγχεται ιδιαίτερα η ποιότητά του, γιατί από αυτό εξαρτάται η αξιοποίηση ή η ακύρωση των υπολοίπων ποιοτικών υλικών της γόμωσης και του συνδυασμού τους.

Φυσίγγι διασποράς και ανοιχτό τσοκ

«Όσο πιο ανοιχτό το τσοκ τόσο μεγαλύτερη η διασπορά» Ένα φυσίγγι διασποράς αποδίδει καλύτερα με ένα ανοικτό τσοκ. Κάντε μια δοκιμή και επιβεβαιώστε τον κανόνα μόνοι σας.

«Χειμωνιάτικα» και «καλοκαιρνά φυσίγγια»

Από διάφορες μετρήσεις που έχουνε πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια κατάλληλων οργάνων, προκύπτει ότι για διαφορές θερμοκρασίας περίπου 15-20 βαθμών (δηλ. από τους 30°C στους 15-10°C) δεν επηρεάζεται ουσιαστικά η απόδοση του φυσιγγίου. Στην πραγματικότητα, τα φυσίγγια που είναι κατασκευασμένα από πρώτης κατηγορίας υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλο το χρόνο, διότι επηρεάζονται πολύ λίγο από τις μεταβολές του καιρού.
Ωστόσο, οι θερμοκρασίες γύρω από το 0°C, (οι οποίες συναντώνται σε ορισμένα σημεία της χώρας μας και για λίγους μήνες) είναι σε θέση να επηρεάσουν ως ένα βαθμό τα βαλλιστικά χαρακτηριστικά του φυσιγγίου, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να τα καθιστούν μη αποδοτικά.
Υπολογίζεται ότι ένα φυσίγγι θα χάσει (ανάλογα με τον τύπο της πυρίτιδας) το 3-15% των πιέσεών του και 0,5-3% των ταχυτήτων του από τους +30°C στους 0°C. Πρόκειται για διαφορές που, ίσως, γίνουν αισθητές στις πολύ οριακές βολές.

Σωστή αποθήκευση των φυσιγγίων

Η έλλειψη υγρασίας είναι αναγκαία για την αποθήκευση των πυρομαχικών μας. Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας δημιουργούν υδρατμούς επικίνδυνους για τη βιωσιμότητα της πυρίτιδας των φυσιγγίων μας. Διαπνέουσες συσκευασίες λοιπόν (από χαρτί ή ξύλο και όχι μέταλλο ή πλαστικό) και χώροι χωρίς έντονες και απότομες μεταπτώσεις θερμοκρασίας και χωρίς υγρασία, είναι οι ιδανικές συνθήκες μακροχρόνιας αποθήκευσης των φυσιγγίων μας. Βοηθήματα, όπως πυριτικά άλατα (σίλικα) ή βόλοι ναφθαλίνης στο ντουλάπι των φυσιγγίων μας, αποτελούν ανεκτίμητες ασφαλιστικές δικλείδες για τη μακροβιότητά τους.

Πόσο έξυπνο μπορεί να γίνει ένα σύστημα πλοήγησης;


 
Ευφυή και κοινωνικά επιχειρούν να καταστήσουν τα συστήματα πλοήγησης οι κατασκευαστές καταφεύγοντας στην αξιοποίηση πληροφοριών που συλλέγουν οι οδηγοί-χρήστες των συστημάτων τους. Τελευταίο παράδειγμα τα χαρακτηριστικά των νέων μοντέλων Spirit στα συστήματα πλόηγησης της Mio Technology. Πόση ώρα απαιτείται για αυτή τη διαδρομή «συνήθως»; Με τα Mio Spirit 470, 570 και 575 η κατασκευάστρια εταιρεία φιλοδοξεί να αξιοποιήσει μέσα στο 2011 και στο ελληνικό οδικό δίκτυο στοιχεία από την κίνηση στους δρόμους που προκύπτουν από τους ίδιους τους οδηγούς: για να προτείνει την ταχύτερη διαδρομή προς τον επιθυμητό προορισμό βασίζεται στην μέση ταχύτητα κυκλοφορίας στις εναλλακτικές διαδρομές με βάση ιστορικά στοιχεία που συλλέγονται ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα από τα οχήματα που κινούνται σε αυτές. Η τεχνολογία ονομάζεται IQ Routes και αναπτύχθηκε από την TomTom, ωστόσο αξιοποιείται και από τα νέα μοντέλα της σειράς Spirit της Mio. Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζει η Μio στο In.gr Τεχνολογία: «Η λειτουργία IQ Routes είναι διαθέσιμη για την Ελλάδα σε όλες τις νέες συσκευές της Mio, με την προϋπόθεση ότι ο χρήστης έχει εγκαταστήσει τους πιο πρόσφατους χάρτες (2010.06 version). Οι συσκευές που διατίθενται τώρα στο εμπόριο έχουν τη νέα έκδοση χαρτών, ενώ ενδεχομένως χρήστες που έχουν αγοράσει νωρίτερα τη συσκευή θα πρέπει να κάνουν την αναβάθμιση οι ίδιοι εάν δεν έχουν τη συγκεκριμένη version χάρτη. Τέλος, όσον αφορά τη συλλογή των δεδομένων, έχουν ήδη διεξαχθεί δοκιμαστικές περίοδοι όπου συλλέχθηκαν αρκετά στοιχεία για την πιλοτική λειτουργία του IQ Routes και εν καιρώ θα εμπλουτιστούν καθώς οι οδηγοί θα αρχίσουν να χρησιμοποιούν το GPS.» Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία κίνησης στους δρόμους, η Mio μας απάντησε τα εξής: «Το TMC προς το παρόν υποστηρίζεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία κ.α. αλλά όχι στην Ελλάδα. Η εταιρεία ήδη έχει αρχίσει την υλοποίηση του συστήματος και η έναρξη της λειτουργίας του TMC για τη χώρα μας προγραμματίζεται μέσα στο Q1 2011 ή στις αρχές του Q2 2011.» Oι προτεινόμενες τιμές πώλησης είναι οι ακόλουθες:
 • Mio Spirit S470 Ελλάδα 129,99€
 • Mio Spirit S470 Full Europe 149,99€
 • Mio Spirit S570 Full Europe 169,99€
 • Mio Spirit S575 Full Europe 199,99€
LearnMe: «Τιμόνι Καλαματιανό»; Από την άλλη, η Mio έλαβε υπόψη της ότι δεν θεωρούν όλοι οι οδηγοί βέλτιστη την ίδια διαδρομή κι αυτό γιατί ίσως δεν ανταποκρίνεται στις προσωπικές οδηγικές τους προτιμήσεις (στροφές, ταχύτητες, διασταυρώσεις, λωρίδες κυκλοφορίας κ.λπ.). Έτσι, στα νέα μοντέλα Spirit έχει ενσωματώσει την τεχνολογία LearnMe με την οποία το σύστημα μαθαίνει τις συνήθειες του οδηγού ώστε την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να προτείνει μια διαδρομή να ανταποκριθεί σε αυτές. Για παράδειγμα, με το LearnMe το GPS καταγράφει την ταχύτητα με την οποία οδηγεί κανείς σε 32 διαφορετικούς «τύπους» δρόμων (στην πόλη, στην επαρχία, στις ευθείες, κ.λπ.), το χρόνο που χρειάστηκε ο οδηγός για να κάνει 336 «μανούβρες» και άλλα. Φυσικά, για να προτείνει τελικά ο αλγόριθμος μια διαδρομή προσαρμοσμένη στο εκάστοτε στυλ οδήγησης απαιτούνται αρκετά χιλιόμετρα, ωστόσο η Mio υποστηρίζει ότι τελικά αυτό επιτυγχάνεται με επιτυχία. Μεγάλες οθόνες με ευφυείς προτάσεις κατά την πληκτρολόγηση Το Spirit 470 διαθέτει οθόνη αφής 4,3 ιντσών και τα Spirit 570 και 575 διαθέτουν ευρεία οθόνη 4,7 ιντσών. Όλη η νέα σειρά Spirit της Mio υποστηρίζει την τρισδιάστατη απεικόνιση των διασταυρώσεων για ευκρινέστερη πλοήγηση, ειδοποιεί τον οδηγό για κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας και τη λειτουργία Text-to-speech για προφορά της ονομασίας των επερχόμενων δρόμων (και στην ελληνική γλώσσα). Επιπλέον, τo ανανεωμένο πληκτρολόγιο QuickSpell της Mio προτείνει λέξεις κατά την πληκτρογράφηση, με σκοπό να μειώσει τις λανθασμένες εισαγωγές και να βελτιώσει την αναζήτηση. Η Mio προσφέρει επίσης στους χρήστες των Spirit το πακέτο Αναβάθμισης Χαρτών Total Refresh Mio Map Guarantee, που εξασφαλίζει ότι θα έχουν τον πιο πρόσφατο χάρτη στη συσκευή τους. Συγκεκριμένα, εφόσον η Mio διαθέσει έναν ενημερωμένο χάρτη μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς της συσκευής, οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν την αναβάθμιση χωρίς επιπλέον χρέωση. Επίσης, η Mio προσφέρει μια λύση που θεωρεί ιδανική για τα μικρά ταξίδια και τις διακοπές, παρέχοντας την επιλογή ενοικίασης χαρτών άλλων χωρών με ένα μικρό κόστος.
Πηγή: www.in.gr  

Ισχυρότερος από τη χημειοθεραπεία ο χυμός του λεμονιού


Ο χυμός του λεμονιού είναι 10.000 φορές ισχυρότερος από τη χημειοθεραπεία. Η γεύση του είναι ευχάριστη και φυσικά δεν προκαλεί τις φοβερές επιδράσεις της χημειοθεραπείας.... Η πληροφορία αυτή προέρχεται από μία εκ των μεγαλυτέρων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο ύστερα από 20 χρόνια εργαστηριακών μελετών οι οποίες ξεκίνησαν από το 1970.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι ο χυμός του «θαυματουργού» λεμονιού καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, μεταξύ αυτών και του εντέρου κόλον, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος…

Τα χημικά συστατικά του δένδρου κατέδειξαν ότι δρα 10.000 φορές καλύτερα στην επιβράδυνση ανάπτυξης των καρκινογόνων κυττάρων από ό,τι το φαρμακευτικό προϊόν adriamycin, ένα χημειοθεραπευτικό προϊόν που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το πλέον εντυπωσιακό της θεραπείας είναι ότι με το χυμό του λεμονιού καταστρέφονται μόνο τα καρκινογόνα κύτταρα ενώ δεν υπάρχει καμία επίδραση στα υγιή.
Η πληροφορία αυτή κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο των Επιστημών Υγείας, llc 819n, Charles Street, Βαλτιμόρη, MD 1201.
Πηγή: Insurance Daily


NOTEBOOK SONY VAIO F12S1E/B
SONY VAIO φορητός υπολογιστής σχεδιασμένος για υψηλή ψυχαγωγία. Διαθέτει ευρεία οθόνη 16.4'', ισχυρό επεξεργαστή Intel Core i7 και συσκευή ανάγνωσης Blu-ray Disc για να απολαμβάνετε υψηλής ανάλυσης ταινίες όπου κι αν πάτε.

Διασκεδάστε

Η σειρά VAIO F περιλαμβάνει Οθόνη πλήρους ανάλυσης HD και συσκευή ανάγνωσης Blu-ray Disc για να απολαμβάνετε υψηλής ανάλυσης ταινίες όπου κι αν πάτε. Η κίνηση σε σκηνές με γρήγορη δράση εμφανίζεται ομαλά και με ευκρίνεια με το Motion Reality HD και την κάρτα γραφικών υψηλής απόδοσης NVIDIA. Απολαύστε ήχο surround κινηματογραφικού επιπέδου με το Dolby Home Theater v3.

Ο προσωπικός σας κινηματογράφος

Δείτε πώς ζωντανεύουν οι αγαπημένες σας ταινίες και τα παιχνίδια με μια εξελιγμένη, κορυφαίας ποιότητας οθόνη VAIO. Οι σκηνές είναι εξαιρετικής φωτεινότητας με τα υψηλότερα επίπεδα χρώματος και αντίθεσης για απίστευτο ρεαλισμό. Η πραγματικά ευρεία οθόνη 16:9 δίνει λιγότερες μαύρες γραμμές προκειμένου να βλέπετε περισσότερη δράση, όπου και αν κάθεστε.

Ομαλά γραφικά

Με κάρτα γραφικών NVIDIA τελευταίας τεχνολογίας με μνήμη βίντεο 1GB, η σειρά VAIO F προσφέρει εξαιρετικά ομαλή απόδοση 3D. Ιδανική για αναπαραγωγή ψυχαγωγίας HD, παιχνίδια και δημιουργία παρουσιάσεων πολυμέσων γρήγορης κίνησης. Επιπλέον αποθηκεύστε όλα τα δεδομένα σας γρήγορα και αποτελεσματικά σε σκληρό δίσκο 500GB . Έχει τόσο μεγάλη χωρητικότητα ώστε να μπορείτε να διαχειριστείτε όλες σας τις ανάγκες, είτε επεξεργάζεστε περίπλοκα βίντεο HD, είτε δημιουργείτε παρουσιάσεις με πολυμέσα.

Υψηλής ταχύτητας μεταφορές

Δεν χρειάζεται να περιμένετε τόσο πολύ όταν επεξεργάζεστε τα πολυμέσα σας. Χρησιμοποιήστε τη θύρα eSATA/USB για να μεταφέρετε δεδομένα σχεδόν πέντε φορές γρηγορότερα από ότι με μία τυπική σύνδεση USB 2.0 . Ιδανικό για τη μεταφορά μεγάλων αρχείων βίντεο HD από βιντεοκάμερες ή εικόνων υψηλής ανάλυσης από μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή SLR.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Το SONY VAIO F12S1E/B είναι εξοπλισμένο με:
 • Επεξεργαστή Intel Core i7-740QM(1,73 GHz,6MB)
 • Oθόνη 16,4'' (1920x1080) VAIO Display Premium
 • Μνήμη 6GB DDR3 SDRAM 1333ΜΗz
 • Σκληρό Δίσκο 500 GB
 • Kάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GT 330M με μνήμη βίντεο GDDR3 αποκλειστικής χρήσης 1GB
 • Blu-Ray Disk Drive
Τιμή με ΦΠΑ 1500,00€IMAC 21.5'' 3.06GH/4GB/500GB/4670/GR
Ο απόλυτος όλα-σε-ένα υπολογιστής. Τώρα απογειώνεται. Με νέους επεξεργαστές και προηγμένες κάρτες γραφικών, είναι ο πιο γρήγορος και ισχυρός iMac μέχρι σήμερα. Όλα τα νέα μοντέλα iMac έχουν επεξεργαστές Intel Core, σχεδιασμένους με νέα αρχιτεκτονική. Βασισμένοι στην τεχνολογία 32-nanometer της Intel, αυτοί οι επεξεργαστές θέτουν νέο σημείο αναφοράς για τις επιδόσεις των iMac.

Περιλαμβάνει η συσκευασία:
 • iMac
 • Apple Wireless Keyboard
 • Magic Mouse
 • Πανάκι καθαρισμού οθόνης
 • Καλώδιο τροφοδοσίας
 • DVD Εγκατάστασης/Επαναφοράς συστήματος
 • Εκτυπωμένο και ηλεκτρονικό documentation


Περιλαμβάνει λογισμικό:
 • Mac OS X v10.6 Snow Leopard (συμπεριλαμβάνει τα iTunes, Time Machine, Quick Look, Spaces, Spotlight, Dashboard, Mail, iChat, Safari, Address Book, QuickTime, iCal, DVD Player, Photo Booth, Front Row, Xcode Developer Tools)
 • iLife (Περιλαμβάνει iPhoto, iMovie , iDVD, iWeb, GarageBand)
 • Δυνατότητα απόκτησηςτου GR update και της Yποδομής Γραμματοσειρών μέσω download από τη διεύθυνση http://downloads.isquare.gr
Κατασκευαστής
Apple
Τύπος Κουτιού
Desktop
Κωδική Ονομασία Επεξεργαστή
INTEL CORE I3 3.06GHZ
Περιγραφή Επεξεργαστή
3.06 GHZ 4MB SHARED L3 CACHE
Χωρητικότητα Μνήμης
4 GB (2X2GB) 1333MHZ DDR3
Μέγιστη Μνήμη
16GB
Κάρτα Οθόνης
ATI RADEON HD4670 256 GDDR3
Δυνατότητες Ήχου
ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΑ ΗΧΕΙΑ & ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ
Σκληρός Δίσκος
500GB SATA @ 7200RPM
Οπτικό μέσο
DVD-RW DUAL LAYER
Modem & Δυνατότητες Δικτύωσης
GIGABIT ETHERNET
Επιπλέον Δυνατότητες Σύνδεσης
MINI DISPLAYPORT
Λειτουργικό Σύστημα
Mac OS X Snow Leopard & GR Update
Γλώσσα Λειτουργικού Συστήματος
Ελληνικά & Αγγλικά
Συνοδευτικά Προγράμματα
ILIFE
Πληκτρολόγιο & Ποντίκι
KEYBOARD & MAGIC MOUSE
Webcam
Ναι
Θύρες USB
6XUSB 2.0
FireWire
FIREWIRE 800
Bluetooth
Ναι
Part Number Κατασκευαστή
MC508GR/Z0JL000HG
Μεικτό βάρος
12.500
Καθαρό βάρος
9.300
Τιμή με ΦΠΑ 1350,00 €

MACBOOK AIR 13.3" CORE2DUO 1.86GHZ/2GB/320M/128GΒ GREEK

 

Σας παρουσιάζουμε το νέο MacBook Air, το απόλυτα φορητό Mac απόκάθε έννοια. Με σκληρό δίσκο flash, trackpad πολλαπλής αφής και υψηλής ανάλυσης LED οθόνη 11 και 13 ιντσών, το νέο MacBook Air καταφέρνει να είναι ακόμα πιο λεπτό (0,3 εκ. στο πιο λεπτό του σημείο και 1,7 εκατοστά στο πίσω μέρος), πιο ελαφρύ μόλις 1,06 κιλά αλλά και πιο εύχρηστο από ποτέ.

Η νέα του βελτιωμένη μπαταρία μπορεί να κρατήσει έως 5 ώρες σε χρήση στο 11 ιντσών μοντέλο, έως 7 ώρες στο 13 ιντσών μοντέλο ενώ η αναμονή του φτάνει τις 30 μέρες.

Με επεξεργαστή Intel Core 2 Duo και κάρτα γραφικών της NVIDIA, το νέο MacBook Air καταφέρνει να εκπλήσσει με την ενιαία του κατασκευή από αλουμίνιο (Unibody), κάνοντας το ελαφρύ, λεπτό και ιδιαίτερα σταθερό.

Με τα τελειότερα χαρακτηριστικά, το νέο MacBook Air γίνεται ο απόλυτος σας σύντροφος για τον καναπέ, τη σχολή, το συνέδριο, όπου κι αν είστε. Απλά, η τελειότητα ενός Mac εν κινήσει.

Μέσα στην συσκευασία των νέων MacBook AIr υπάρχει το Αpple Design USB drive για επανεγκατάσταση του λειτουργικού και της σουίτας iLife ’11.Περιλαμβάνει η συσκευασία:
 • MacBook Air
 • 45W MagSafe Τροφοδοτικό, AC πρίζα τοιχου, και καλώδιο τροφοδοσίας
 • USB Ethernet Adapter
 • Πανάκι καθαρισμου οθόνης
 • DVD Εγκατάστασης/Επαναφοράς συστήματος
 • Εκτυπωμένο και ηλεκτρονικό documentation
Περιλαμβάνει λογισμικό:
 • Mac OS X v10.6 Snow Leopard (συμπεριλαμβάνει τα iTunes, Time Machine, Quick Look, Spaces, Spotlight, Dashboard, Mail, iChat, Safari, Address Book, QuickTime, iCal, DVD Player, Photo Booth, Front Row, Xcode Developer Tools)
 • iLife (Περιλαμβάνει iPhoto, iMovie , iDVD, iWeb, GarageBand)
Δυνατότητα απόκτησηςτου GR update και της Yποδομής Γραμματοσειρών μέσω download από τη διεύθυνση http://downloads.isquare.gr

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Μέγεθος Οθόνης
13.3''
Ανάλυση Οθόνης
1440 x 900
Τύπος Οθόνης
WXGA
Τύπος Επεξεργαστή
Intel Core 2 Duo
Συχνότητα Επεξεργαστή
1.86 Ghz
Cache Επεξεργαστή
6 MB
FSB Επεξεργαστή
1066
Μέγεθος Μνήμης
2048 MB
Μέγιστη Επέκταση Μνήμης
4096 MB
Τύπος Μνήμης
DDR3
Συχνότητα Μνήμης
1066 Mhz
Αριθμός Σκληρών Δίσκων
1
Τύπος Σκληρών Δίσκων
Flash Drive
Χωρητικότητα Σκληρού Δίσκου
128 GB
Κατασκευαστής Κάρτας Γραφικών
Nvidia
Chipset Κάρτας Γραφικών
GEFORCE 320M
Μνήμη Κάρτας Γραφικών
256 MB
Λειτουργικό Σύστημα
Mac OS Snow Leopard & GR Update
Γλώσσα Λειτουργικoύ
Greek And English
Ηχεία
Stereo Speakers
Εισοδος : Mic In
Ναί
Εξοδος : Headphone
Ναί
Τύπος Μπαταρίας
Li-Ion
Ασύρματη Δικτύωση
Ναί
Τύπος Ασύρματης Δικτύωσης
802.11n
Bluetooth
Ναί
Webcam
Ναί
Αριθμός Εισόδων: USB 2.0
2
Part Number Κατασκευαστή
MC503GR/Z0JG0009R
Μεικτό βάρος
1.820
Καθαρό βάρος
1.320
Τιμή με ΦΠΑ 1430,00€

Η Apple τρομάζει τους εκδότες

   
Το iPad έχει παρουσιαστεί ως μια ιδανική νέα πλατφόρμα για τη διάθεση «e» εκδόσεων, περιοδικών και βιβλίων. Οι όροι της Apple, όμως, δείχνουν να… τρομάζουν τους επίδοξους εκδότες, και να τους στρέφουν προς το Android.

Τόσο το Project όσο και η The Daily έχουν παρουσιαστεί –ακόμη και πριν καλά-καλά τα δούμε- ως «η επανάσταση στο χώρο των εντύπων», με μεγαθήρια να επενδύουν εκατομμύρια επάνω τους, κάνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, το iPad να μοιάζει ως «ο νέος de facto τρόπος ανάγνωσης». Στο… παρασκήνιο, όμως, τα πράγματα φαίνεται πως δεν είναι και τόσο ρόδινα, αφού η Apple για ακόμη μια φορά επιχειρεί να «παίξει το ρόλο της αυστηρής» και να πιέσει στις συμφωνίες της με τους εκδότες, καταλήγοντας να… τρομάζει αρκετούς από αυτούς.

Ουσιαστικά, σε μια προσπάθεια να παραμείνει αυτή «που θα έχει τον έλεγχο», η Apple αρνείται να μοιράζεται χρεωστικές πληροφορίες για τους συνδρομητές των e-εκδόσεων (που θα διατίθενται μέσω του δικού της iPad) με τους εκδότες τους. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «κάτι θετικό» για τον μέσο καταναλωτή/αναγνώστη, και να δώσει την εντύπωση πως η Apple το κάνει για λόγους «προστασίας προσωπικών δεδομένων», αλλά… τι θα άλλαζε αν τα ίδια δεδομένα τα είχε, για παράδειγμα, η New York Times αντί της Apple; Και μάλιστα, ειδικά στην περίπτωση που ο αναγνώστης ενδιαφέρεται να διαβάζει μια εφημερίδα/ένα περιοδικό μέσω του iPad του, η όποια «συναλλαγή» σε άλλες συνθήκες θα γινόταν σχεδόν απευθείας ανάμεσα σε αυτόν και την εκδοτική εταιρεία. Στην περίπτωση του iPad, η Apple διατηρεί το ρόλο του μεσάζοντα.

Έτσι, οι εκδοτικές εταιρείες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία των αναγνωστών τους για να τους παράσχουν «προσωπικές διαφημίσεις» (πώς λέμε «targeted advertising»), αλλά, ταυτόχρονα, δεν θα μπορούν και να του παράσχουν ελκυστικά «πακέτα» των υπηρεσιών τους – π.χ. μια κοινή συνδρομή για μια έντυπη και ψηφιακή έκδοση.

Έτσι, φήμες λένε πως αρκετοί εκδότες έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα τους προς το Android και αρνούνται να «κλειδωθούν» σε συσκευές με το iOS της Apple. Ήδη η Newsweek προτιμά να δίνει τα τεύχη της ως «ανεξάρτητες εφαρμογές» (apps) αντί να «κλειδωθεί» σε ένα συνδρομητικό-αλλά-περιορισμένο μοντέλο σαν αυτό που προτείνει η Apple, ενώ το περιοδικό People προτιμά να δίνει δωρεάν την ψηφιακή εκδοχή του σε όποιον αγοράζει/είναι συνδρομητής και της έντυπης.

Τελικά, το iPad θα παίξει όντως πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά στης e-εκδόσεις; Εσείς θα διαβάζατε σε αυτό τα αγαπημένα σας βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, ή θα προτιμούσατε μια άλλη συσκευή – πιθανότατα, έναν εξειδικευμένο e-Book reader με πολύ πιο ξεκούραστη οθόνη; Ή, ίσως, το… «παραδοσιακό» και δοκιμασμένο, τυπικό και δίχως να… απαιτεί φόρτιση, χαρτί;

ΠΟΛΛΑ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (16:10μμ)

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει και την Κρήτη αφού χιονοπτώσεις έχουν εκδηλωθεί στα ορεινά όλων των νομών. Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στην ορεινή περιοχή των Ανωγείων Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, στην ευρύτερη περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου. Αυτή την ώρα, κλιμάκιο από την ΕΜΑΚ Ηρακλείου με ερπυστριοφόρο σπεύδει στην περιοχή για τον απεγκλωβισμό τους, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Ανωγείων, Σωκράτη Κεφαλογιάννη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν έχει αναφερθεί πρόβλημα στην υγεία τους και υπάρχει επικοινωνία μαζί τους. Στο μεταξύ, ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει το Ρέθυμνο από αργά το βράδυ της Παρασκευής, με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους, βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά του νομού. Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στον νομό και η συνεχής χιονόπτωση, μέχρι και αυτή την ώρα, δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων, σε οδικά δίκτυα και αγροτικές περιοχές, ενώ τα χιόνια έχουν ήδη καλύψει τις κορυφές του Ψηλορείτη και τα ορεινά σε Ανώγεια, Μυλοπόταμο, Αμάρι, Γερακάρι και στον Δήμο Λάμπης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχισθεί με θυελλώδεις ανέμους, χιονόνερο και χιόνια και ως εκ τούτου τα μηχανήματα της νομαρχίας είναι σε ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα, ενώ, όπου χρειάζεται, οι δρόμοι διατηρούνται ανοιχτοί.
Πηγή: http://kairos1.blogspot.com

Μέχρι 15/12 οι αιτήσεις για τα κοινωνικά τιμολόγια τις ΔΕΗ.

ΔΕΗ ΧΙΟΥΜέχρι την Τρίτη (15/12) θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν την αίτηση τους για το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ. 
Βασικές Προϋποθέσεις:
Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εφαρμόζεται στις πρώτες 800kWh της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:
1. Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου
2. Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου
3. Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200kWh ανά τετράμηνο
4. Η συνολική τετραμηνιαία κατανάλωση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου (1000kWh ή 1200 kWh). Στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

Δικαιούχοι:
Κοινωνικό Τιμολόγιο Ι: Με το τιμολόγιο αυτό παρέχεται έκπτωση της τάξεως του 10% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ που ισχύει σήμερα, στις πρώτες 800kWh της τετραμηνιαίας κατανάλωσης σε:
Άτομα με Χαμηλό Εισόδημα: Άτομα που έχουν ετήσιο συνολικό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο μισθωτών -συνταξιούχων και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200kWh - 1.000kWh
Τρίτεκνους: Άτομα με τρία τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το αφορολόγητο όριο της κατηγορίας τους και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200kWh - 1.200kWh
Κοινωνικό Τιμολόγιο ΙΙ: Με το τιμολόγιο αυτό παρέχεται έκπτωση της τάξεως του 20% έναντι του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ που ισχύει σήμερα**, στις πρώτες 800kWh της τετραμηνιαίας κατανάλωσης σε:
Μακροχρόνια ανέργους: Άτομα που είναι άνεργοι για συνεχές χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών την 30/11/10, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο μισθωτών -συνταξιούχων, στο οποίο δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200kWh - 1.000kWh
Άτομα με αναπηρία: Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ατομικό αφορολόγητο όριο, όπως αυτό διαμορφώνεται με συνυπολογισμό όλων των ατόμων της οικογένειας με αναπηρία (67% και άνω) και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200kWh - 1.200kWh

Απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή αίτησης του δικαιούχου:
1. Ο ΚΩΔΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ και ο ΑΥΞΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ (Α/Α) ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟΥ οι οποίοι αναγράφονται στο λογαριασμό ρεύματος (2η σελίδα)
2. Ο λογαριασμός ρεύματος θα πρέπει να έχει εκδοθεί μετά την 27/09/10 (η ημερομηνία έκδοσης αναγράφεται στην 1η σελίδα)
3. Τα στοιχεία διεύθυνσης της κύριας κατοικίας
4. Ο αριθμός ταυτότητας ή του διαβατηρίου
5. Το ΑΦΜ του δικαιούχου και το ΑΦΜ συζύγου δικαιούχου (εφόσον είναι έγγαμος)

Τρόποι Υποβολής της Αίτησης:
Για να χορηγηθεί το Κοινωνικό Τιμολόγιο από 1.1.2011, οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν στο χρονικό διάστημα από 1.10.2010 έως 15.12.2010.
Αιτήσεις θα παραλαμβάνονται και μετά το ανωτέρω διάστημα και καθ' όλη τη διάρκεια του 2011. Στις περιπτώσεις αυτές, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου από τους αρμόδιους φορείς, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης του Κοινωνικού Τιμολογίου, αυτό θα εφαρμόζεται για το υπόλοιπο διάστημα του έτους.

Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Τιμολόγιο υποβάλλονται :
-Τηλεκτρονικά: https://www.dei.com.gr/KOT/CustomerLookup.aspx?ReturnUrl=%2fKOT%2fNewApplication.aspx
- μέσω ΚΕΠ (έναρξη υποβολής αιτήσεων 18.10.10)
-Τηλεφωνικά στο 210-9298000 begin_of_the_skype_highlighting              210-9298000      end_of_the_skype_highlighting με αστική χρέωση (μόνο για πελάτες που προμηθευτής τους είναι η ΔΕΗ):
i. Δευτέρα έως Παρασκευή : 7 π.μ.-10 μ.μ. ii. Σάββατο : 7 π.μ.- 3 μ.μ.

Βρέθηκαν τμήματα ανθρώπινου σκελετού στον Αγ. Συκούση.

Σε μία δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε 55χρονος ομογενής από τον Αγ. Γεώργιο Συκούση, όταν σκάβοντας  το χωράφι του και σε βάθος 15 εκατοστών βρήκε ανθρώπινα οστά. Αμέσως τα μάζεψε και κάλεσε την αστυνομική διεύθυνση Χίου, οι άνδρες της οποίας τα συνέλεξαν και τα έστειλαν για ραδιοχρονολόγηση προκειμένου να έρθει στο φως τόσο το φύλο του ανθρώπινου σκελετού όσο και η παλαιότητά του.
Για μη ανησυχητική διάσταση του γεγονότος έκανε λόγω ο διοικητής της ασφάλειας Χίου Ανδρέας Δαμίρης, ο οποίος τόνισε ότι κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται για οστά ανθρώπου από την περίοδο της γερμανικής κατοχής, υπογραμμίζοντας ότι λόγω του κατοικημένου της περιοχής, θα ήταν πολύ δύσκολο να πρόκειται για ύποπτο συμβάν αφού θα γινόταν αντιληπτό από τους γείτονες.

Στο σκοτάδι μεγάλο μέρος της Χίου

Οδός Πολυτεχνείου ΧίοςΜε πολύωρα και συχνά επαναλαμβανόμενα μπλακ - αουτ συνοδέυτηκε η απότομη πτώση της θερμοκρασίας και οι ισχυροί βορριάδες, που εκδηλώθηκαν από σήμερα το μεσημέρι σε όλη την επικράτεια του Νομού.
Συγκεκριμένα στην πόλη, λόγω της βροχόπτωσης και των ανέμων, δημιουργήθηκε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα από τις 5 και μετά, με εξαιρέσεις λίγων λεπτών, η πόλη της Χίου, να παραμείνει χωρίς ρεύμα. Αυτό το γεγονός είχε επιπτώσεις στην κίνηση των καταστημάτων αφού μέσα σε λίγα λεπτά είχε αδειάσει ολόκληρο το εμπορικό κέντρο της πόλης με το αγοραστικό κοινό να εγκαταλείπει την πόλη από το ένα λεπτό στο άλλο.
Παντουκειός Χίος 

Πολλά όμως, ήταν τα κασταστήματα και οι επιχειρήσεις που λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος, υπέστησαν κάποια βλάβη σε ηλεκτρικές συσκευές.
Μέσα στον όλο πανικό, εκδηλώθηκε και μικρής έκτασης φωτιά σε οικεία εντός του συνοικισμού του κάστρου, από τζάκι, που όμως τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο μετά από την άμεση επέμβαση των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου.
Σημαντικά προβλήματα από την άλλη, είχαν οι παραλιακοί οικισμοί, με χαρακτηριστικό αυτόν του Παντουκειούς αφού λόγω της φουσκοθαλασσιάς, οι δρόμοι έγιναν ένα με τη θάλασσα ενώ πολλές βάρκες βρέθηκαν μεσοπέλαγα αφού κόπηκαν οι ιμάντες πρόσδεσης λόγω των δυνατών ανέμων.

Πρώτη μέρα του Χειμώνα στη Χίο


Από το Απόγευμα της Παρασκευής άρχισε σταδιακά η έλευση της κακοκαιρίας στη Χίο. Δυνατή άνεμοι εντάσεως 8 με 9  μποφόρ έκαναν την παραλιακή του Βροντάδου σχεδόν απροσπέλαστη στην περιοχή της Παναγίας Μούτσαινας, στο Τάγμα, και στο βενζινάδικο του κ. Μπουρνιά. Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας από το βράδυ της παρασκευής έριξε τον υδράργυρο αρκετούς βαθμούς κάτω.
Από το βράδυ της Παρασκευής χιονίζει στα ορεινά της Βόρειας Χίου.
Θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν
Θολόποτάμι 5 βαθμούς στις 5 π.μ.
Καλαμωτή 6 βαθμούς στις 5:30 π.μ.
Κώμη 4 βαθμούς στις 5:45 π.μ.
Ελίντα 3 βαθμούς  στις 7:00 π.μ.
Σιδηρούντα 3 βαθμούς στις 7:15 π.μ.
Αγ. Μαρκέλλα 3 βαθμούς  στις 8:00 π.μ.
Κατάβαση 2 βαθμούς  στις 9:00 π.μ.
Προβατάς φυλάκιο 0 βαθμούς στις 12:00 μ.μ.
Πόλη της Χίου 5 βαθμούς στις 12:20 μ.μ.
Βροντάδος 5 βαθμούς στις 13:00 μ.μ.
Γιάννης Μεννής