Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 22, 2010

Η μαγεία του ανάλαφρου...Αν και το όνομα Falconet είναι παλιό, το όπλο παρουσιάζει αρκετές αλλαγές από το προγενέστερο ομώνυμο μοντέλο. Εχει φύγει ο περαστός πίρος που χαρακτήριζε το Falconet, και τώρα το όπλο έχει διακεκομμένους πίρους. Οι πίροι έχουν υποδοχή για κλειδί τύπου άλεν εσωτερικά, ώστε να μπορούν να αλλάζουν αν ποτέ το όπλο κουνήσει.
Οι πίροι είναι βέβαια ατσάλινοι, όπως είναι και το ένθετο τμήμα στον καθρέφτη της βάσης που προστατεύει το -σχετικά μαλακό- εργκάλ κράμα της βάσης από τριβές και κρούσεις... Η επιλογή του εργκάλ είναι ένα μέρος της «συνταγής» του ελαφρού όπλου. Αλλωστε, η Franchi είναι πρωτοπόρος στη χρήση αυτού του κράματος

Η βάση έχει πλαϊνά τοιχώματα πάχους 5 χιλιοστών, ενώ η σύνδεση με τις κάννες ενισχύεται και από την εσοχή στο κάτω μέρος της βάσης, όπου εφαρμόζει μια εξοχή των καννών. Επιπλέον το κλειδί είναι συρταρωτό, ατσάλινο και διατρέχει όλο το πλάτος της βάσης.
Επεξεργασία...
Η σκανδάλη είναι βέβαια μονή, όπως και στα παλαιότερα Falconet, αλλά ο επιλογέας έχει μετακινηθεί από τη σκανδάλη (όπου ήταν με τη μορφή κουμπιού), στην ασφάλεια. Για να επιλεγεί η κάννη πυροδότησης, η ασφάλεια μετακινείται πίσω, γίνεται η επιλογή και στη συνέχεια μετακινείται μπροστά για να απασφαλίσει.
Η βάση του Falconet είναι φινιρισμένη «άσπρη», με εκτεταμένο σκάλισμα μηχανής. Το χρώμα δένει αρμονικά με το βαθύχρωμο κοντάκι με τα εκτεταμένα νερά.
Οι κάννες του Falconet είναι βέβαια ατσάλινες, αλλά έχουν υποστεί ειδική κρυογονική επεξεργασία για πρόσθετη αντοχή και βελτιωμένη βλητική απόδοση.
Η Franchi λέει ότι η κρυογονική επεξεργασία που εφαρμόζει είναι μυστική και δεν δίνει λεπτομέρειες. Η γενική αρχή της κρυογονικής επεξεργασίας είναι ότι το ατσάλι μπαίνει σε θάλαμο όπου η θερμοκρασία μειώνεται σταδιακά (δηλαδή σε 12 ώρες), στους μείον 150 βαθμούς. Η θερμοκρασία διατηρείται σε αυτό το επίπεδο για άλλες 12 ώρες και μετά σταδιακά επαναφέρεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Η κρυογονική επεξεργασία εξαλείφει εσωτερικές τάσεις του ατσαλιού, κάτι σαν «πιασίματα» των μυών, που παραμένουν μετά τη μηχανουργική επεξεργασία. Επίσης η δομή του ατσαλιού γίνεται πιο ομαλή (δηλαδή φανταστείτε έναν τοίχο φτιαγμένο από ακανόνιστου μεγέθους τούβλα, που μετατρέπονται σε ομοιογενή τούβλα σε όλη την έκταση του τοίχου).
Είναι γνωστό ότι η κρυογονική επεξεργασία αυξάνει την αντοχή του ατσαλιού καθώς και τη βλητική απόδοση των καννών. Στα λειόκαννα όπλα αυτή η βελτίωση μεταφράζεται σε ομαλότερες κατανομές και σταθερότερες συγκεντρώσεις.
Στο όπλο που εξετάσαμε οι κάννες είχαν μήκος 66 εκατοστά. Η πάνω ρίγα είναι εξαεριζόμενη με πλάτος 6 χιλιοστών, είναι δηλαδή μια κυνηγετική ρίγα. Οι πλαϊνές ρίγες είναι και αυτές εξαεριζόμενες, ακόμη ένα στοιχείο που συμβάλλει στη μείωση του βάρους.
Απόσβεση λακτίσματος
Οι θαλάμες του Falconet είναι 76 χιλιοστών, και το όπλο δέχεται φυσίγγια κανονικά και μάγκνουμ. Τώρα, ποιος θα ρίξει... μάγκνουμ από ένα όπλο βάρους 2.450 γρ. είναι άλλη υπόθεση! Η μάγκνουμ γόμωση στο διαμέτρημα 20 είναι 36 γραμμάρια. Η κανονική γόμωση κυμαίνεται από 24 έως 28 γραμμάρια που είναι υπεραρκετή για κυνήγι ορτυκιού και μπεκάτσας με σκύλο φέρμας, που προφανώς είναι και το κυνήγι για το οποίο σχεδιάστηκε αυτό το όπλο.
Οι κάννες συνοδεύονται από 5 τσοκ, για κάθε πιθανό συνδυασμό τσοκαρίσματος που μπορεί να χρειαστεί ένας κυνηγός. Με βάρος 2,45 κιλά και ικανότητα βολής φυσιγγίων μάγκνουμ, είναι προφανές ότι το Falconet χρειάζεται την καλύτερη δυνατή απόσβεση κλωτσήματος.
Οι μηχανικοί της Franchi εγκατέστησαν ένα νέο πέλμα κατασκευασμένο από δύο υλικά. Μέσα στο συνηθισμένο περίβλημα από πολυμερές υλικό, υπάρχει μια «καρδιά» από ένα πιο μαλακό και εύπλαστο ζελέ. Με το κλώτσημα το ζελέ παραμορφώνεται γρήγορα για να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του αισθητού κλωτσήματος. Το ένθετο από ζελέ προσφέρεται σε δύο βαθμίδες σκληρότητας, ώστε να μπορεί ο κάτοχος του όπλου να επιλέξει όποιο τον εξυπηρετεί καλύτερα.
Το κοντάκι του Falconet έχει λαβή ντεμί πιστολέ και λεπτή πάπια. Το κράτημά του είναι ευχάριστο όχι μόνο λόγω χαμηλού βάρους, αλλά και επειδή το κοντάκι είναι εύχρηστο και μανιτζέβελο. Οι σχεδιαστές της Franchi δεν υπέκυψαν στον πειρασμό άλλων να κάνουν το κοντάκι σε αυτό το 20άρι πολύ «μπιμπελό», και έτσι είναι μεν μικρό, αλλά γεμίζει το χέρι και επιτρέπει τον έλεγχο του όπλου.
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Το νέο Franchi Falconet Pro είναι σουπερποζέ που θα βολέψει όσους ψάχνουν για ένα ελαφρύ όπλο για άνετο κυνήγι. Για όσους κυνηγούν με σκύλο φέρμας πλησιάζει το ιδανικό. Η τιμή του είναι 1.780 ευρώ. Τα όπλα Franchi εισάγονται από τη Σ. ΝΑΥΠΛΙΩΤΗΣ, τηλ. 210-2714934.
Του Νικήτα Κυπρίδημου
Πηγή www.ethnos.gr

Το κυνηγετικό Perazzi

 

 Πρόκειται για φήμη που δικαιολογημένα κέρδισε η μάρκα Perazzi και ειδικά το μοντέλο ΜΧ8. Από τη δεκαετία του 1960 που ιδρύθηκε η εταιρεία, μέχρι σήμερα, το Perazzi δεν λείπει από το βάθρο των νικητών σε σκοπευτικούς αγώνες.

Η σκοπευτική υπεροχή του όπλου έχει επισκιάσει τις κυνηγετικές αρετές του, γι αυτό και τα αμιγώς κυνηγετικά μοντέλα είναι κάπως σπάνια. Το συγκεκριμένο που απεικονίζεται εδώ, είναι ένα ασκάλιστο κυνηγετικό ΜΧ8 και αυτό το κάνει σπάνιο. Συνήθως οι κυνηγοί πελάτες αγοράζουν τις σκαλισμένες και πανάκριβες εκδόσεις SC, SCO, SC3, ενώ οι σκοπευτές αρκούνται στο σκέτο ΜΧ8.
Το  κυνηγετικό Perazzi
Η κυνηγετική του ιδιότητα φαίνεται από τα τσοκαρίσματα: πέντε άστρα η κάτω κάννη και δύο η πάνω. Η μέτρηση του στομίου δείχνει ότι η κάτω είναι στα 4 δέκατα και η πάνω στα 9, δηλαδή τα τσοκ είναι ντεμί και ελαφρύ φουλ, χαρακτηριστικά κυνηγετικά τσοκαρίσματα. Οι αυλοί είναι 18,4 και οι δύο, ενώ οι θαλάμες 70 χιλιοστών. Το συνολικό βάρος των καννών είναι 1.330 γραμμάρια.
Ο αρχικός αγοραστής το παρήγγειλε με δύο χαρακτηριστικά που αυξάνουν τη χρηστικότητα του συγκεκριμένου ΜΧ8, σε σύγκριση με άλλα. Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι η απουσία μεσαίας ρίγας (την ευχή μου να χει ο άνθρωπος!). Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό ζύγισμα για ένα όπλο που ζυγίζει 3,4 kg και μια άνεση στην κίνηση του όπλου (το σουίνγκ που λέμε στα ελληνικά).
Ο επιλογέας...Η άλλη επιλογή, που δεν βρίσκεται συχνά σε ΜΧ8, είναι ο επιλογέας της σκανδάλης. Τοποθετημένος ακριβώς πίσω από την σκανδάλη, ο επιλογέας δίνει άμεση και εύκολη επιλογή κάννης. Είναι ο πιο εύχρηστος επιλογέας που έχω συναντήσει ποτέ σε σουπερποζέ. Η επιλογή δεν χρειάζεται στη σκοποβολή και έτσι τα περισσότερα ΜΧ8 είναι χωρίς επιλογέα.
Ο μηχανισμός του ΜΧ8 είναι αποσπώμενος βέβαια. Η δυνατότητα γρήγορης - και χωρίς εργαλεία- απόσπασης διευκολύνει τη συντήρηση και τον έλεγχο του μηχανισμού. Επίσης, επιτρέπει στον κάτοχο του όπλου να το απενεργοποιήσει πλήρως (αφαιρώντας τον μηχανισμό). Και είναι ευνόητο ότι χωρίς τη σκανδαλοθήκη, ένα κλεμμένο ΜΧ8 είναι άχρηστο και χωρίς αξία.
Το κοντάκι του ΜΧ8 έχει τη χαρακτηριστική χοντρή ράχη που συνηθίζει η Perazzi. Η άποψη των κοντακάδων της εταιρείας είναι ότι μια χοντρή ράχη προσφέρει άνεση και αυξημένο έλεγχο στον χρήστη του όπλου. Οι αγοραστές των όπλων Perazzi φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τη συμβουλή των κοντακάδων, καθώς ελάχιστα ΜΧ8 ή άλλα μοντέλα βγαίνουν με λεπτά αγγλοειδή κοντάκια.
Το συγκεκριμένο όπλο κατασκευάστηκε το 2003, όπως δείχνουν οι σφραγίδες δοκιμής. Εχει περάσει δοκιμή στις 1.200 πιέσεις και έχει πιστοποίηση για ατσάλινα σκάγια. Το όπλο κοστίζει μόνο 4.400 (7.700 η αρχική του τιμή) και θα το βρείτε στο περίπτερο της Big Hunter, στην DIANA τηλ. 210-5741020.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ

Το Αστέρι της Βηθλεέμ


Στον Χριστιανισμό η γέννηση, η δράση και ο θάνατος του Ιησού συνδέθηκαν με κάποια ασυνήθιστα φαινόμενα, τα οποία ερμηνεύθηκαν με διαφόρους τρόπους. Ένα από αυτά, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι το «άστρο» της Βηθλεέμ. Ένα φαινόμενο με το οποίο ασχολήθηκαν μεγάλες προσωπικότητες της Εκκλησίας, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες του πνεύματος και της επιστήμης. Άλλοι θεώρησαν το εν λόγω φαινόμενο ως κάτι το υπερφυσικό, άλλοι ως κάτι το φυσικό και κάποιοι άλλοι ως συνδυασμό των δύο προαναφερθέντων. Τι ήταν όμως τελικά το φαινόμενο αυτό; Στο παρόν άρθρο μας θα παρουσιάσουμε τις κυριότερες ερμηνείες, οι οποίες έχουν δοθεί κατά καιρούς για το περί ου ο λόγος φαινόμενο, το οποίο συνδέθηκε με την γέννηση του Μεσσία, αλλά και να δώσουμε μία απάντηση στο ερώτημα τι ήταν τελικά αυτό, το οποίο λόγω της λαμπρότητάς του ονομάσθηκε άστρο.
Ο ΕΡΧΟΜΟΣ ΕΝΟΣ ΣΩΤΗΡΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Εάν εξετάσουμε τις μυθολογικές παραδόσεις των περισσοτέρων λαών της γης, π.χ. Ελλήνων, Αιγυπτίων, Γαλατών, Περσών, Κινέζων, γηγενών Αμερικανών κ.α., θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει σε όλες αυτές μία προσδοκία για την έλευση μίας μεγάλης προσωπικότητας, η οποία άλλοτε είναι κάποιος Θεός, άλλοτε κάποιος άνθρωπος και άλλοτε ένας συνδυασμός των δύο προαναφερθέντων. Ο Αισχύλος (525/4 – 456/5 π.Χ.) στην τριλογία του «Προμηθεύς δεσμώτης», «Προμηθεύς λυόμενος» και «Προμηθεύς πυρφόρος», παρουσιάζει όλες τις φάσεις του δράματος, το οποίο διέρχεται η ανθρωπότητα, στο πρόσωπο του Προμηθέα. Η λύτρωση του Προμηθέα από τα βάσανά του θα τελειώσει, όταν ένας απόγονος της παρθένου Ιούς θα γεννηθεί με υπερφυσικό τρόπο. Στο τέλος της τραγωδίας μάλιστα εμφανίζεται ο Θεός Ερμής, ο οποίος προλέγει στον Προμηθέα, ότι θα απελευθερωθεί μόνο όταν κάποιος από τους Θεούς τον αντικαταστήσει, πάρει πάνω του τα δικά του πάθη και κατέβει στα σκοτεινά Τάρταρα του Άδη. Επίσης πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει, αυτό το οποίο είπε ο μέγιστος των φιλοσόφων Σωκράτης στην απολογία του, για τον ερχομό κάποιου σταλμένου από τον Θεό, ο οποίος θα φωτίσει την ανθρωπότητα. Εκτός όμως από τους Έλληνες και στους Ρωμαίους υπάρχει ανάλογη προσδοκία κάποιου σωτήρα. Ο ποιητής Βιργίλιος γράφει, χρησιμοποιώντας Ησιόδιους μυθολογικούς όρους, ότι θα σταλεί κάποιος από τον ουρανό, του οποίου η παρουσία θα δώσει τέλος στην σιδερένια γενεά και θα γίνει η απαρχή της χρυσής γενεάς για όλον τον κόσμο. Επίσης, οι περίφημοι Συβιλλικοί χρησμοί αναφέρονταν σε κάποιον αγνό βασιλιά, ο οποίος θα ηγεμονεύσει σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας ειρήνη και δικαιοσύνη, του οποίου μάλιστα η γέννηση θα σηματοδοτηθεί από κάποιο λαμπρό αστέρι. Οι χρησμοί αυτοί είχαν κάνει τον μεγαλύτερο των Ρωμαίων ρητόρων Κικέρωνα (106 – 43 π.Χ.), να αναρωτηθεί ποιος θα είναι αυτός ο σωτήρας βασιλιάς και πότε θα γεννηθεί. Ο Ρωμαίος ιστορικός Τάκιτος (55 – 120 μ.Χ.) και ο βιογράφος Σουητώνιος (69 – 125 μ.Χ.) γράφουν σχετικά με το θέμα μας, ότι υπήρχε μία έντονη αναμονή και πίστη στην έλευση ενός σπουδαίου προσώπου, το οποίο θα λύτρωνε τους ανθρώπους από το κακό, φέρνοντας ειρήνη και δικαιοσύνη. Παρόμοιες αντιλήψεις υπάρχουν διάσπαρτες σε μυθολογικές, χρησμολογικές κ.α. παραδόσεις άλλων λαών, όπως προαναφέραμε, των οποίων το νόημα είναι σχεδόν το ίδιο με των προαναφερθεισών.

http://www.palladio.edu.gr/

Για πρώτη φορά μετρήθηκε το μαγνητικό πεδίο στον πυρήνα της Γης

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να μετρήσουν την ισχύ του μαγνητικού πεδίου στο εσωτερικό του πυρήνα του πλανήτη μας, σε βάθος περίπου 3.000 χιλιομέτρων στα έγκατα της Γης.
 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μαγνητικό πεδίο του πυρήνα είναι κατά μέσο όρο 25 Γκάους, δηλαδή περίπου 50 φορές πιο ισχυρό από αυτό που υπάρχει στην επιφάνεια της Γης και «αναγκάζει» τις βελόνες των πυξίδων να ευθυγραμμίζονται στον άξονα Βορρά-Νότου. Η ισχύς των 25 Γκάους αυξομειώνεται συνεχώς, καθώς το εσωτερικό μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας δεν παραμένει σταθÎ! �ρό.
Η μέτρηση μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να ρίξουν περισσότερο φως στις πηγές θερμότητας που τροφοδοτούν τις μυστηριώδεις διαδικασίες στο εσωτερικό του πλανήτη μας. «Η μέτρηση του μαγνητικού πεδίου μάς λέει ποιες είναι οι ενεργειακές απαιτήσεις και οι πηγές θερμότητας», σύμφωνα με τον Μπρους Μπάφετ, καθηγητή γεωεπιστημών του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, ο οποίος έκανε την μέτρηση και δημοσίευσε τα σχετικά στοιχεία στο περιοδικό “Nature”.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η θερμότητα του εσωτερικού της Γης προέρχεται από τρεις πηγές:
- Το κατάλοιπο της θερμότητας που είχε αναπτυχθεί κατά το σχηματισμό του πλανήτη μας πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ακόμα αυτός ήταν καυτός και λιωμένος.
- Την απελευθέρωση βαρυτικής ενέργειας, καθώς τα βαριά χημικά στοιχεία βυθίζονται ολοένα προς το κέντρο του λιωμένου πυρήνα.
- Τη ραδιενεργή αποσύνθεση μακρόβιων στοιχείων, όπως το κάλιο, το ουράνιο και το θόριο.
Καθώς η Γη ψύχθηκε σταδιακά, «συνέλαβε» το αρχικό μαγνητικό πεδίο της από τον πρωτοπλανητικό δίσκο, στον οποίο διαμορφώθηκε το ηλιακό σύστημα. Αυτό το πρωταρχικό μαγνητικό πεδίο θα είχε όμως εξαφανιστεί μέσα σε 10.000 χρόνια το πολύ, αν στο μεταξύ δεν είχε τεθεί σε λειτουργία το «γεω-δυναμό» στο εσωτερικό της Γης, το οποίο συνεχώς «αναγεννά» το μαγνητικό πεδίο χάρη στη θερμότητα που αέναα παράγεται στα έγκατα του πλανήτη.
Αυτή η θερμότητα λιώνει τον εξωτερικό πυρήνα (που έχει πάχος περίπου 2.250 χλμ.) και τον κάνει να βράζει. Υπό την επίδραση των παραγομένων ρευμάτων θερμότητας, τα μέταλλα κινούνται και βουλιάζουν, δημιουργώντας ηλεκτρικά ρεύματα που συντηρούν το μαγνητικό πεδίο, το οποίο γίνεται αισθητό, αλλά με χαμηλότερη ισχύ, και στην επιφάνεια του πλανήτη.
Ο Μπάφετ έκανε την μέτρησή του με ένα πρωτότυπο τρόπο, με τη βοήθεια της ακτινοβολίας που φτάνει μέχρι τη Γη από τα μακρινά πολύ φωτεινά κβάζαρ (κέντρα άλλων γαλαξιών). Οι μετρήσεις αυτών των ραδιοκυμάτων από επίγεια και δορυφορικά τηλεσκόπια επέτρεψαν τον εντοπισμό των ανεπαίσθητων μεταβολών στον άξονα περιστροφής της Γης, τις οποίες προκαλεί η παλιρροϊκή έλξη της Σελήνης. Η περιοδική αυτή έλξη, που αυξομειώνεται, επιβραδύνει τον άξονα περιστροφής της Γης προς την αντίθετη κατεύθυνση, κάτι που παράγει μαγνητικές μεταβολές στον εξωτε! ρικό γήινο πυρήνα και επιτρέπει έτσι -με τη βοήθεια των ραδιοκυμάτων από τα κβάζαρ- να μετρηθεί η ισχύς του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη μας. Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης, η «καρδιά» του πλανήτη μας, εκτιμάται ότι είναι μια σφαίρα που αποτελείται από στέρεο (παγωμένο) σίδηρο και νικέλιο, με μέγεθος όσο περίπου η Σελήνη. Γύρω από αυτή την «μπάλα», υπάρχει το εξωτερικό υγρό (λιωμένο λόγω θερμότητας) τμήμα του πυρήνα και πιο πάνω το καυτό μάγμα (που μερικές φορές βγαίνει στην επιφάνεια ως λάβα ηφαιστείων) και, τελικά, ο εξωτερικός πετρώδης φλ! οιός.

http://taneatouoropou.blogspot.com/2010/12/blog-post_3974.html

Νέο αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων

Αρχικά λίγα λόγια για το εύρημα, για όσους δεν το γνωρίζουν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων γνωστός και ως «Αστρολάβος» θεωρείται ο αρχαιότερος υπολογιστής.
 Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη η χρήση του ήταν να εμφανίζει τις θέσεις του ήλιου και της Σελήνης και τις εκλείψεις τους. Χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και 100 π.Χ, και βρέθηκε σε ναυάγιο ανοικτά των Αντικυθήρων (από όπου πήρε και το όνομά του) το 1900. Ο μηχανισμός του μελετήθηκε πλήρως το 1974 όταν και τομογραφήθηκε μέσω ακτινών γ.
Και ερχόμαστε στα σημερινά, ο Andrew Carol, μηχανικός της Apple χρησιμοποίησε αυτές τις τομογραφίες και νεότερες για να κατασκευάσει<...> ένα αντίγραφο του μηχανισμού με «τουβλάκια» Lego!! Το Digital Science βοήθησε με την χορηγία του και ο μηχανικός μετά από 30 μέρες εργασίας ένωσε 1500 κομμάτια και 110 γρανάζια για να ολοκληρώσει το έργο του. Το αντίγραφο (όπως και το πρωτότυπο) χρησιμοποιεί γρανάζια για να κάνει μαθηματικούς υπολογισμούς και έτσι να προβλέπει τις εκλείψεις του ήλιου και της Σελήνης.
Μπορείτε να δείτε τη λειτουργία του αντιγράφου στο βίντεο παρακάτω:
http://www.youtube.com/watch?v=RLPVCJjTNgk&feature=player_embedded

http://www.secnews.gr/archives/7340

Οι δριμύτεροι χειμώνες οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δριμείς χειμώνες που εμφανίζονται εδώ και δέκα χρόνια στην Ευρώπη, συνδέονται...
 κατά μεγάλο μέρος, με την υπερθέρμανση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Με την πρώτη ματιά, το πολικό ψύχος που επικρατεί στην Ευρώπη δεν συνάδει με την αύξηση της θερμοκρασίας της γης, κατά μέσον όρο κατά 5 έως 6 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Στους σκεπτικιστές που θεωρούν ότι η δριμύτητα του ψύχους κατά τον χειμώνα είναι η απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή δεν υφίσταται, ορισμένοι επιστήμονες απαντούν ότι τα κύματα ψύχους αποτελούν παροδική ψύχρανση που συντελείται στο πλαίσιο του φαινομένου της υπερθέρμανσης.
Μία νέα μελέτη προχωρεί περισσότερο και δείχνει ότι ακριβώς στην αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται η εμφάνιση αυτών των πολύ ψυχρών χειμώνων. Ο ένοχος είναι η τήξη των επιφανειακών αρκτικών πάγων. Η υπερθέρμανση έχει προκαλέσει τη μείωσή τους κατά 20% έως 30% τα τελευταία χρόνια, ενώ είναι πιθανόν ότι μέχρι το τέλος του αιώνα θα έχουν εξαφανισθεί τελείως. Οι ακτίνες του ήλιου, οι οποίες δεν ανακλώνται πλέον στον πάγο, θερμαίνουν ακόμη περισσότερο την επιφάνεια της γης στην περιοχή αυτή. Μία θάλασσα χωρίς πάγο αποτελεί ένα ολόκληρο σύστημα πιέσεων σε αναστάτωση. "Ας υποθέσουμε ότι ο ωκεανός βρίσκεται στους 0 βαθμούς.
Είναι πολύ θερμότερος από την ατμόσφαιρα στην πολική ζώνη τον χειμώνα.
Έτσι σχηματίζεται ένα θερμό ρεύμα αέρα που ανεβαίνει προς την ατμόσφαιρα, το οποίο δεν μπορεί να δημιουργηθεί όταν όλα είναι καλυμμένα από πάγο. Αυτό αποτελεί τεράστια αλλαγή", λέει ο Στέφαν Ράμστορφ, ειδικός για το Κλίμα στο Ινστιτούτο του Πότσνταμ. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα από τη Journal de Recherche Geophysique, η δημιουργία ενός συστήματος υψηλών πιέσεων που ωθεί τον πολικό άνεμο, με φορά αντίθετη των δεικτών του ρολογιού, προς την Ευρώπη. "Οι ανωμαλίες αυτές μπορεί να τριπλασιάσουν την πιθανότητα εμφάνισης εξαιρετικά δριμείων χειμώνων στην Ευρώπη και τη βόρεια Ασία", εξηγεί ο Βλαντιμίρ Πετούχοφ, επικεφαλής της έρευνας, ο οποίος θεωρεί ότι άλλες εξηγήσεις για τους δριμείς χειμώνες που βασίζονται στην μείωση της ηλιακής δραστηριότητας και στις μεταβολές του Ρεύματος του Κόλπου "έχουν την τάση να υπερβάλλουν ως προς το αποτέλεσμα".
Ο ίδιος επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2005-2006, όταν οι θερμοκρασίες ήταν κατά 10 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες από το σύνηθες στη Σιβηρία, καμία ανωμαλία δεν διαπιστώθηκε στη Διακύμανση του Βορείου Ατλαντικού, μετεωρολογικό φαινόμενο στο οποίο ορισμένοι αποδίδουν τους δριμείς χειμώνες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτοί οι εξαιρετικά ψυχροί χειμώνες στην Ευρώπη δεν απεικονίζουν την συνολική τάση που έχει εμφανισθεί στον πλανήτη, όπου το 2010 θα πρέπει να είναι μία από τις τρεις θερμότερες χρονιές που έχουν ποτέ καταγραφεί.
"Όταν κοιτάζω από το παράθυρό μου, βλέπω 30 πόντους χιόνι και το θερμόμετρο δείχνει 14 βαθμούς Κελσίου", λέει τηλεφωνικά ο Στέφαν Ράμστορφ από το Πότσνταμ. "Την ίδια στιγμή, στη Γροιλανδία, βρισκόμαστε πάνω από τους 0 βαθμούς Κελσίου τον Δεκέμβριο!".

http://taneatouoropou.blogspot.com/2010/12/blog-post_8821.html

Σκοπευτικός Όμιλος Χίου (ΣΚΟΧίου)


 

 

Ο Σκοπευτικός Όμιλος Χίου λειτουργεί κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή από τις 3:00 μ.μ.
Οι σκοπευτές και κυνηγοί μπορούν να εξασκηθούν στα παρακάτω αθλήματα.
Trap Διατίθεται Stand με 15 μηχανές της LAPORT
Sporting Διατίθεται Stand με 6 μηχανές της LAPORT προσομοίωσης θηραμάτων (Λαγός, Πάπια, Τσίχλα, Ορτύκι, Πέρδικα,)
Skeet Διατίθενται 2 Stand με 2 μηχανές το καθένα της LAPORT
Hunting: Διατίθεται Stand με μία Ρομποτική μηχανή της SERENA
Θα χαρούμε να μας επισκεφτείτε και να σας ξεναγήσουμε στους χώρους του Σκοπευτηρίου.
Το σκοπευτήριο βρίσκεται στη περιοχή Φυρόλακα. Πάνω από το Χαλκειός. 
Ταμπέλες που βρίσκονται μετά τη διασταύρωση για Βασιλιόνικο θα σας οδηγήσουν στο χώρο μας.
Σας περιμένουμε!!!!


 

 Γιάννης Μεννής

Ιδέες για τη σκοπευτική εξάσκηση του κυνηγού

  practice_1Τον τελευταίο καιρό, κατά τις επισκέψεις μου στα σκοπευτήρια, διαπιστώνω ευχάριστα ότι αρκετοί κυνηγοί επισκέπτονται το σκοπευτήριο για τη διατήρηση της σκοπευτικής τους ικανότητας αλλά και τη βελτίωσή της, τώρα που η κυνηγετική περίοδος έληξε.
Μέχρι πρόσφατα οι περισσότεροι κυνηγοί δαπανούσαν σεβαστά ποσά για εκσυγχρονισμό και αλλαγές στα όπλα τους, τα φυσίγγια και τα λοιπά αξεσουάρ τους. Ακόμη περισσότερα δαπανούσαν για τη βελτίωση και εκπαίδευση του σκύλου ή των σκυλιών τους. Για τον ίδιο τους τον εαυτό δεν χάλαγαν δραχμή! Λες και όλα όσα αναφέραμε από μόνα τους μπορούν να βάλουν το πουλί στην τσάντα, χωρίς ο κυνηγός να ξέρει να ντουφεκάει σωστά ή να τα καθοδηγεί σωστά.
Τακτική επαφή με το σκοπευτήριο
Σήμερα, όμως, έχει γίνει αντιληπτό, ειδικά στη νέα γενιά των κυνηγών, ότι η σωστή ενασχόληση και προπόνηση στο σκοπευτήριο με το κυνηγετικό μας όπλο είναι τόσο χρήσιμη όσο και η προπόνηση σε τακτά διαστήματα του κυνηγετικού μας σκύλου στο βουνό και στο θήραμα για το οποίο το προορίζουμε. Ο σύγχρονος κυνηγός, μάλιστα, δεν πηγαίνει μόνο τη νεκρή περίοδο του κυνηγίου στο σκοπευτήριο, αλλά και κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου όταν, λόγω του καιρού, δεν έχει πουλιά ή επιστρέφει από τον κυνηγότοπο «ατουφέκιστος».
Το τερπνόν μετά του ωφελίμου
Μπαίνοντας, λοιπόν, στο σκοπευτήριο ο κυνηγός θα πρέπει να φροντίζει ώστε η προπόνησή του να μην είναι μόνο ψυχαγωγία ή practice_2ψυχική εκτόνωση μέσω του όπλου του. Θα πρέπει η κάθε επίσκεψη στο σκοπευτήριο, που κάνει, να είναι εποικοδομητική, όσο εποικοδομητική φροντίζει να είναι η προπόνηση του κυνηγόσκυλου που έχει, όταν φροντίζει να το πηγαίνει για εκπαιδευτικό εκεί που έχει πουλιά κι όχι στο κοντινότερο παρκάκι να μυρίζει τις κοπριές των άλλων σκύλων. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να συνδυάζει «το τερπνόν μετά του ωφελίμου» στην προπόνηση του σκοπευτηρίου και μάλιστα είναι βασικό να εξασκείται με το όπλο που κυνηγάει, εφόσον δεν έχει βλέψεις να κάνει πρωταθλητισμό, γιατί τότε θα χρειαστεί ειδικευμένο σκοπευτικό όπλο. Αφού, λοιπόν, επισκεφθεί το σκοπευτήριο θα πρέπει να ξέρει ότι η ενασχόλησή του με την κυνηγετική σκοποβολή είναι απαραίτητο να γίνεται πάνω σε μεθοδική βάση.
Ιδανικές οι βολές του Sporting
Κατ’ αρχήν δεν πρέπει να ασχοληθεί με βολές που είναι άσχετες με το κυνήγι που τον ενδιαφέρει περισσότερο. Για παράδειγμα, είναι μεγάλο λάθος να πηγαίνει ένας κυνηγός και να ρίχνει Trap, που είναι ένα ολυμπιακό άθλημα και μάλιστα με επωμιζόμενο όπλο, και δίσκους που κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Κανείς στον κυνηγότοπο δεν επιμένει να εμφανιστεί το θήραμα με επωμιζόμενο το όπλο, συνεπώς γιατί να το κάνει στο σκοπευτήριο; Το ιδανικότερο είναι να ασχολείται μόνο με τις βολές στο Sporting που προσομοιάζουν τις κυνηγετικές βολές και το όπλο φυσικά δεν είναι επωμιζόμενο όταν εμφανίζεται ο στόχος μας. Τώρα, βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις αρκετών σκοπευτηρίων που δεν διαθέτουν πεδίο Sporting παρά μόνο πεδίο Trap.
«Εξομοιωτής κυνηγετικής βολής»
Ως λύση εδώ προτείνεται το εξής: Να πάει ο κυνηγός να σταθεί κοντύτερα προς την έξοδο του πιάτου κατά δέκα μέτρα από τους κανονικούς βατήρες (δηλ. πέντε μέτρα από την έξοδο του πιάτου) και να ντουφεκάει με το όπλο (το κοντάκι) λίγο κάτω από τη μασχάλη και όχι επωμισμένος. Άλλωστε, όταν περιμένει να σηκωθεί το πουλί, με αυτή τη θέση του όπλου και ανάλογη στάση το κάνει, δεν φέρνει το όπλο στον ώμο και περιμένει μέχρι να σηκωθεί το πουλί. Η συγκεκριμένη προπόνηση σε αυτό το κυνηγετικό Trap, όπως μπορούμε να το ονομάσουμε, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε μπεκατσάδες, περδικάδες και όλους όσους κυνηγάνε με σκύλο φέρμας. Γιατί ο στόχος έχει πάντα μια πορεία που απομακρύνεται από εμάς λοξά ή ίσια και πάντα ανυψωτικά (λίγο ή πολύ). Εκεί ο κυνηγός θα διαπιστώσει και τα λάθη που τυχόν κάνει στην επώμιση κατά το ξεπέταγμα του πουλιού, τα οποία σας πληροφορώ ότι δεν είναι και λίγα, αφού ο δίσκος αποτελεί το θήραμα και ο κυνηγός με το όπλο του τον πρωταγωνιστή. Ήδη, η εργασία του σκύλου με την «έρευνα και φέρμα» έχει ολοκληρωθεί, συνεπώς ο κυνηγός με το όπλο του καλούνται να παίξουν το ρόλο τους. Σε εκείνο το χώρο που θα τον ονόμαζα «εξομοιωτή κυνηγετικής βολής», όπως ονομάζει «εξομοιωτή πτήσης» ο πιλότος το χώρο όπου προπονείται, θα εξάγει ο κυνηγός και χρήσιμα συμπεράσματα για το όπλο του και τα φυσίγγια που θα χρησιμοποιεί ή που του προτάθηκαν να τα αγοράσει.
Προτιμήστε τις βολές του Skeet
practice_3Είναι πάντως σημαντικό ότι πεδίο κυνηγετικής σκοποβολής Sporting, που δίνει τη δυνατότητα ποικιλίας βολών (φάσσα, ορτύκι, λαγό κ.λπ.) μόνο τρία σκοπευτήρια επισήμως το προσφέρουν. Στη Μαλακάσα, στο Λαγκαδά και στα Χανιά. Στα άλλα σκοπευτήρια που διαθέτουν Trap και Skeet, είναι προτιμότερο να προπονείται ο κυνηγός στις βολές του Skeet που διαθέτουν ποικιλία γωνιών, αποστάσεων και το κυριότερο επιβάλλεται το όπλο να είναι στο ύψος του ισχίου, δηλ. χαμηλότερα από τη μασχάλη. Αυτό δηλαδή που μας χρησιμεύει και στο κυνήγι. Τώρα αν το κοντινότερο σκοπευτήριο προς εμάς διαθέτει μόνο πεδίο Trap, ανεξαρτήτως του αριθμού των μηχανών του, το καλύτερο είναι να κάνει ο κυνηγός την προπόνηση που προανέφερα στο κυνηγετικό Trap. Είναι μεγάλο λάθος να στήνεται επωμισμένος στα 15 μέτρα από την έξοδο του πιάτου και να ασχολείται με την Ολυμπιακή Σκοποβολή, ενώ δεν έχει βλέψεις πρωταθλητισμού και σκοπευτικής καριέρας.
Αδίκως θα σπαταλάει τα χρήματα και το χρόνο του. Η εξυπνάδα είναι να εκμεταλλευόμαστε αυτό που υπάρχει κοντά μας με τον καλύτερο τρόπο για το κυνήγι μας και να ασχολούμεθα με το θήραμα που μας αρέσει περισσότερο.
Το να πηγαίνουμε και να «καίμε» φυσίγγια για πλάκα ή επειδή το κάνουν πολλοί, άντε να το κάνουμε και εμείς, δεν είναι έξυπνο ούτε εποικοδομητικό.
Ο σκοπός είναι ο κυνηγός να ξέρει με ποιον τρόπο να προπονηθεί σωστά για το κυνήγι του, τώρα αν θέλει να ασχοληθεί με το Trap ή το Skeet πρωταθληματικά, θα πρέπει να δουλέψει πάνω σε διαφορετική βάση. Είπαμε «το τερπνόν μετά του ωφελίμου», μην το ξεχνάτε.
Του Μπάμπη Αιγινήτη

Η βλητική του λειόκανου κυνηγετικού όπλου.

 

Φωτογράφιση βολής σε έξι διαφορετικές αποστάσεις από το στόμιο της κάνης .


Συγκεντρωτήρας και επιχαλκωμένα σκάγια φωτογραφημένα στα 30 μέτρα από το στόμιο τού όπλου.

Οι μέσες δραστικές αποστάσεις για τα διάφορα μεγέθη σκαγιών είναι κατά μέσον όρο τα εξής:
ΣΚΑΓΙΑ Νο 9 ------- 32 μέτρα
ΣΚΑΓΙΑ Νο 8 -------- 36 μέτρα
ΣΚΑΓΙΑ Νο 7 -------- 40 μέτρα
ΣΚΑΓΙΑ Νο 6 -------- 45 μέτρα
ΣΚΑΓΙΑ Νο 4 -------- 55 μέτρα
ΣΚΑΓΙΑ Νο 3 -------- 59 μέτρα
ΣΚΑΓΙΑ Νο 2 -------- 64 μέτρα

Το πέτρινο δάσος του Shilin

 Η περιοχή Shilin βρίσκεται στην επαρχία Lunan Yi, στην Κίνα. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς για τους τουρίστες περιοχές της χώρας, κυρίως λόγω των τοπίων της.


Το πιο εντυπωσιακό από τα τοπία αυτά, γνωστό με το όνομα «το πέτρινο δάσος του Shilin», οφείλεται στη διάβρωση του πετρώδους εδάφους της περιοχής από το νερό, με αποτέλεσματα να έχουν σχηματιστεί βράχια τα οποία μοιάζουν με σταλαγμίτες και θυμίζουν δέντρα.
Η ύπαρξη των περίεργων αυτών σχηματισμών ήταν γνωστή στους κατοίκους της περιοχής από πολλά χρόνια πριν. Μάλιστα, κατά τη δυναστεία των Μινγκ (1368-1644), την αποκαλούσαν «το πρώτο θαύμα του κόσμου».
Το πέτρινο δάσος καλύπτει συνολικά μια περιοχή 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολλά ειδυλλιακά σημεία και δρομάκια στα οποία μπορεί κανείς να περιπλανηθεί απολαμβάνοντας τη δημιουργικότητα της φύσης. Οι πιο ψηλοί από τους βράχους φτάνουν τα 30 μέτρα σε ύψος, προσφέροντας εκπληκτική θέα της περιοχής.
http://perierga.gr/?p=9392

Το θαύμα των Χριστουγέννων..

Μέχρι πριν μερικές μέρες φαινόταν αδύνατον να συνυπάρξουν..Τελικά πραγματοποιήθηκε -και ολοκληρώθηκε πριν μερικά λεπτά- η συνάντηση του Μητροπολίτη Άνθιμου και του νέου Δημάρχου της πόλης κ.Μπουτάρη στη Μητρόπολη.
Το "ξύρισμα" του Μητροπολίτη,οι "μουτζαχεντίν",το..."δεν πρόκειται να γίνεις δήμαρχος" και τα λοιπά ..γαλλικά που έχουν ανταλλάξει οι δύο άντρες τους τελευταίους μήνες ανήκουν στο παρελθόν σύμφωνα με τις δηλώσεις τους ενώ συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για το καλό της πόλης και όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη βοήθειας.
Παρ'αυτα ο Μητροπολίτης δεν θα παραβρεθεί στην αυριανή ορκομωσία του νέου Δημ.Συμβουλίου αλλά θα παραστεί και θα ευλογήσει την κοπή της Βασιλόπιτας κατά την τελετή παραλαβής-παράδοσης σε μερικές μέρες...
 http://greece-salonika.blogspot.com/2010/12/blog-post_1327.html#ixzz18qR6M46d

40 εκατομμύρια βαρέλια το χρόνο!

Σύμφωνα με την επίσημη κυβέρνηση η Ελλάδα μπορεί να παράγει το χρόνο τουλάχιστον 40 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο για τα επόμενα 30 χρόνια!
Συμπέρασμα: Είμαστε πλούσιοι και δεν το ξέρουμε ή μάλλον δεν μας αφήνουν να το ξέρουμε...

Φανταστείτε να εκμεταλλευτούμε όλο τον φυσικό ορυκτό πλούτο που διαθέτει η χώρα και προς το παρόν μένει 'κλειδωμένος' (φυσικό αέριο, πετρέλαια , αιολική ενέργεια , ηλιακή ενέργεια κλπ.) Ντουμπάι θα γινόμασταν στο άψε σβήσε!
tro-ma-ktiko.gr

Αντιδρούν οι νησιώτες για τυχόν αύξηση ΦΠΑ

 


Στο στόχαστρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπήκαν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές του ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Η έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει ότι τα έσοδα του ΦΠΑ στην Ελλάδα υστερούν κατά 32% σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο και κρίνεται αναγκαίο να αυξηθούν.
Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος, θεωρείται απαραίτητο να διευρυνθεί η φορολογική βάση και μία από τις «προτάσεις» για να γίνει αυτό είναι και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Πάντως, όπως ήδη τονίζεται από εκπροσώπους παραγωγικών φορέων του αρχιπελάγους, «η προτεινόμενη από το ΔΝΤ κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα έχει άμεσες, καταστρεπτικές επιπτώσεις στις τοπικές νησιωτικές οικονομίες».
Αποτέλεσμα της κατάργησης θα είναι οι τιμές στα εισαγόμενα στα νησιά προϊόντα να εκτοξευθούν. Για παράδειγμα, τα προϊόντα που είναι ενταγμένα στον υψηλό συντελεστή του ΦΠΑ θα πωλούνται κατά 7% ακριβότερα, αφού από το 16% ο ΦΠΑ θα ανεβεί στο 23%. Ανάλογα θα αυξηθούν και οι άλλοι μειωμένοι σήμερα συντελεστές του ΦΠΑ.
Το θέμα κατήγγειλε η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, τονίζοντας πως «κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα που μέχρι σήμερα έχουν πάρει ή σχεδιάζουν να πάρουν, είναι κυριολεκτικά η ταφόπετρα για όλους εμάς που κατοικούμε στα νησιά».
Ηδη παρέμβαση για το θέμα έκανε ο βουλευτής της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ενώ ο νέος αιρετός περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής τονίζει: «Δεν δεχόμαστε επ' ουδενί αυτή την εξομοίωση με την ηπειρωτική Ελλάδα».
Του Στρατή Μπαλάσκα
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21/12/2010

Δύσκολες ώρες για τον Θανάση Βέγγο

Ακόμη μία περιπέτεια στην υγεία του επεφύλαξε η μοίρα στον Θανάση Βέγγο. Ο «καλός μας άνθρωπος» χειρουργήθηκε το Σάββατο στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου εισήχθη εσπευσμένα, ύστερα από εγκεφαλικό αιμάτωμα, το οποίο προκλήθηκε από πτώση. Μετά την επιτυχημένη επέμβαση νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου και η υγεία του χαρακτηρίζεται από τους θεράποντες ιατρούς του κρίσιμη αλλά σταθερή.
O αγαπημένος ηθοποιός έπεσε την Πέμπτη στο σπίτι του και την Παρασκευή τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Ιδιαίτερα κρίσιμα χαρακτηρίζονται τα επόμενα 24ωρα για την έκβαση της κατάστασής του. Οταν ταλαιπωρείται ένας τόσο αγαπητός καλλιτέχνης, συμπάσχει μαζί του όλη η Ελλάδα. Στην περίπτωση του Θανάση Βέγγου αυτό δεν είναι υπερβολή, αλλά η πραγματικότητα.
Μάλιστα δεν είναι πολύς ο καιρός που ο Θανάσης Βέγγος είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, αλλά λίγο πριν πάρει εξιτήριο, παρουσίασε πρόβλημα στο αναπνευστικό του, με αποτέλεσμα να παραμείνει στο νοσοκομείο. Μετά την επιπλοκή που παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του, νοσηλεύτηκε στη μονάδα αυξημένης φροντίδας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου. Τότε είχε ξεπεράσει το πρόβλημα και επέστρεψε στο σπίτι του και στους αγαπημένους του. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 83χρονος ηθοποιός αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Και στο παρελθόν είχε νοσηλευτεί, αλλά όλες οι περιπέτειες της υγείας του είχαν αίσια έκβαση.
Ο τύπος του ταλαιπωρημένου μικροαστού που τρέχει για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής που δημιούργησε είναι μοναδικός στο ελληνικό σινεμά, γι’ αυτό και ο Θανάσης Βέγγος θεωρείται ένα κεφάλαιο μόνος του στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός κινηματογράφου και θιασάρχης, χάραξε τη δική του πορεία και αισθητική κι έδωσε πολλά στη μεγάλη (κυρίως) οθόνη ως ηθοποιός. Και είναι χαρακτηριστικό να αναφέρουμε ότι δεν είχε κάνει σπουδές υποκριτικής. Από τη Μακρόνησο σε δουλειές του ποδαριού κι ανάμεσά τους διάφορες βοηθητικές σε γυρίσματα ταινιών για να ζήσει.
Το 1953 ο Κούνδουρος, που τον γνώριζε από τη Μακρόνησο, του δίνει έναν ρόλο στη «Μαγική πόλη». Αυτό ήταν το ξεκίνημά του: κατευθείαν στα βαθιά. Χωρίς προϋπηρεσία στο θέατρο, χωρίς σπουδές, δουλεύοντας ταυτόχρονα ως φροντιστής στις ταινίες που παίζει. Παίρνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και η αφετηρία του σημαδεύεται από τη συμμετοχή του σε μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.
Ολο αυτό τον καιρό που η υγεία του δοκιμάζεται στο πλευρό του βρίσκονται οι δικοί του άνθρωποι, η σύζυγός του, τα παιδιά του. Του ευχόμαστε περαστικά και γρήγορη ανάρρωση.
Πηγή: ethnos.gr

Η 'Μεγάλη Βουλγαρία’ σε ημερολόγιο του 2011

Χίλια ημερολόγια θα μοιράσει η νεολαία του βουλγαρικού κόμματος BMPO, με χάρτη των ορίων της Ενωμένης Βουλγαρίας, όπως ήταν το 1941. (!!!)

«Το δώρο αυτό είναι μέρος της παραδοσιακής θεματογραφίας του κόμματος BMPO με ιστορικά θέματα και αντικατοπτρίζει τα όρια της ενωμένης Βουλγαρίας το 1941, όπου παρουσιάζονται μέσα σε εικόνες οι μεγάλες εθνικές μορφές του πανθέου μας σε επιθεωρήσεις των βουλγαρικών στρατευμάτων μας στη Μακεδονία».
Στο κάτω μέρος του εορταστικού ημερολογίου αναγράφεται:
« Στις 19 Απριλίου του 1941, ο βουλγαρικός στρατός εισήλθε στη Μακεδονία. Οι στρατιώτες ήταν ευπρόσδεκτοι από χιλιάδες ανθρώπους, εντόπιους Βούλγαρους στην Κρίβα Παλάνκα, στην Οχρίδα, στα Σκόπια και τη Δοϊράνη».
(σ.σ. Ο χάρτης περιλαμβάνει όλη την ελληνική Θράκη, όλη την ανατολική Μακεδονία, μέρος της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και όλο το κρατίδιο των Σκοπίων. Και όλες οι ονομασίες πόλεων και χωριών, φυσικά, στα βουλγαρικά, Κουκούς, Σολούν κλπ ).

http://kranosgr.blogspot.com/2010/12/2011_22.html

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα χωρίς νερό!!!

Τον Ιούνιο του 1969, στις ΗΠΑ οι μηχανικοί εκτροπής της ροής του ποταμού Νιαγάρα σταμάτησαν...
 την πτώση του νερού στους καταρράκτες από την αμερικανική πλευρά των πτώσεων για αρκετούς μήνες.
Οι φωτογραφίες που βρέθηκαν σε ένα παλιό γκαράζ μετά από 41 χρόνια δείχνουν την διαδικασία εκτροπής καθώς και πως είναι οι τεράστιοι καταρράκτες χωρίς να πέφτουν τα εκατομμύρια τόνων νερού. Το σχέδιό τους ήταν να απομακρύνουν ένα μεγάλο ποσοστό χαλαρών πετρωμάτων από τη βάση του καταρράκτη, μια ιδέα η οποία τελικά εγκαταλείφθηκε λόγω τεράστιου κόστους τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.
Κατά τις εργασίες, και αφού μελέτησαν την κοίτη του ποταμού διόρθωσαν και ενίσχυσαν μηχανικά  την κοίτη για να καθυστερήσει τη σταδιακή διάβρωση. Η ομάδα, που αποτελείται από το σώμα μηχανικού του Στρατού των ΗΠΑ, ανατίναξαν το φράγμα που είχε τοποθετηθεί  προσωρινά τον Νοέμβριο του 1969 και έξι εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού για άλλη μια φορά ξεχύθηκε προς τους καταρράκτες.
Τώρα, μετά από περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, μια σειρά από φωτογραφίες και ένα video δείχνουν την απόκοσμη ηρεμία στους καταρράκτες του Νιαγάρα .

http://www.7news.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=34245:2010-12-22-07-26-41&catid=87:2010-03-26-17-28-29&Itemid=271

Κατεβάζει ρολά» στο τέλος του χρόνου

Σε 25 μέρες κλείνει το Limewire
Μετά από δικαστική απόφαση η δημοφιλής υπηρεσία online ανταλλαγής αρχείων Limewire κλείνει το μοναδικό της γραφείο στη Νέα Υόρκη στις 31 Δεκεμβρίου.
Τον Οκτώβριο, ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε ότι το Limewire όντως παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και αποδέχτηκε το αίτημα των δισκογραφικών εταιριών να κλείσει η δημοφιλής υπηρεσία.
Το Limewire ανακοίνωσε ότι ματαιώθηκε το σχέδιό του να δημιουργήσει μια ξεχωριστή νόμιμη μουσική υπηρεσία στην αγορά.
Πηγή : www.newsbeast.gr

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Πολυτεχνική Σχολή - Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών HACKED

To Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (http://www.mie.uth.gr/files/hacked.html) δέχτηκε επίθεση από Έλληνες Χάκερς που ανήκουν στην Greek Hacking Scene...
 Τα ψευδωνύματα αυτών είναι οι kondor, dr0pper και chris1988.. Με αυτήν την κίνησή τους θέλουν να δείξουν την ανασφάλεια που έχουν σχεδόν όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας. Επίσης, οι χάκερς έγραψαν και δύο μηνύματα στον <<τοίχο>> του Πανεπιστήμιου όσο αφορά για ένα σχέδιο δράσης που έχουν ετοιμάσει με την κωδική ονομασία "Global Strike Back 2011". To project αυτό έχει ως στόχο το <<κατέβασμα>> Ανθελληνικών - Ελληνικών sites που έχουν ως σκοπό να βεβηλώσουν την Ιστορία της Ελλάδας στο Διαδύκτιο..
Επίσης κάνουν εκτενή αναφορά σε δύο υψίστης σημασίας sites για τον Ελληνικό λαό, το http://www.bulgarmak.org/ και το http://www.mymacedonia.net/ και προειδοποιούν ότι η επίθεση εκεί θα είναι αμείλικτη και πολύ οδυνηρή.
Στο δεύτερο κείμενο τους αφήνουν αιχμές για το εσωτερικό της Ελλάδας και το κουτόχορτο που ετοιμάζουν να πασσάρουν στον Ελληνικό λαό, όπως πάσαρε η Αμερική το θέμα με την NASA αφού είχαν βγει στην φόρα τα περίφημα έγγραφα του Wikileaks..
Σχετικό λίνκ στο blog της Greek Hacking Scene στο http://0xghs.blogspot.com/

ΣΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ


Συντάκτης: Νικήτας Κυπρίδημος   
ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΝΕΤΑΙ Η ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ
Η άνοδος της θερμοκρασίας που η Γη είδε από το 1980 μέχρι το 1998 είναι "άνευ προηγουμένου" λένε οι "οικολόγοι".
Η ανθρωπότητα έχει πειστεί από αυτό τον ισχυρισμό περί "άνευ προηγουμένου" θέρμανσης και υπέγραψε το Πρωτόκολλο του Κυότο που θα μας αναγκάσει από τον Ιανουάριο του 2011 να πληρώνουμε 13 τοις εκατό πιο ακριβά την ΔΕΗ, για να αγοράσει τις λεγόμενες πιστώσεις διοξειδίου του άνθρακα.
Πρόκειται περί απάτης!
Καθώς έχουν οπισθοχωρήσει οι παγετώνες στη Νορβηγία οι επιστήμονες βρίσκουν σημαντικά ευρήματα που δείχνουν ότι η περιοχή ήταν ακάλυπτη από πάγους πριν 1500 χρόνια. Δηλαδή η απουσία παγετώνων δεν ήταν καθόλου "άνευ προηγουμένου". Επειδή η είδηση είναι σημαντική την μεταφράζω ακριβώς όπως ήλθε από το Ρώυτερ:
"Η Γη των γιγάντων του Πάγου αποκαλύπτει ίχνη αποικιών πριν από τους Βίκινγκς.
Juvfonna Νορβηγία, Η κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει κυνηγετικό εξοπλισμό για το κυνήγι ταράνδων που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι των Βίκινγκς στα πιο ψηλά βουνά της Ευρώπης.
"Είναι σαν μια μηχανή του χρόνου.... οι πάγοι δεν ήταν τόσο μικροί για πολλούς, πολλούς αιώνες" λέει ο Lars Piloe, Δανός επιστήμονας που ηγείται ομάδας  αρχαιολόγων του πάγου που ερευνά το νεοαποκαλυφθέν έδαφος στα 1850 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ειδικά κυνηγετικά ραβδιά, τόξα και βέλη, ακόμη και ένα παπούτσι 3400 ετών είναι ανάμεσα στα ευρήματα  που αποκαλύφθηκαν μετά το λιώσιμο του παγετώνα το 2006. Ο αρχαιολόγος Piloe έχει βρει πασσάλους που οι κυνηγοί έβαζαν το έδαφος πριν 1500 χρόνια για να αναγκάσουν τους ταράνδους να κατευθυνθούν προς τα καρτέρια των κυνηγών οπλισμένων με τόξα.
Οι αρχαιολόγοι είναι σε έναν αγώνα εναντίον του χρόνου. Ξύλινα αντικείμενα που αποκαλύπτονται από τους λιωμένους πάγους δεν αντέχουν πάνω από λίγα χρόνια. Το δέρμα, τα φτερά και το μαλλί που βρίσκονται πάνω σε βέλη εξαϋλόνονται σε μερικές μέρες. Η περιοχή του Jotuneheimen είναι ασυνήθιστη επειδή τόσα πολλά ευρήματα αποκαλύπτονται ταυτόχρονα. Μόνο στη Juvfonna βρέθηκαν εξακόσια αντικείμενα.
Οι ανακαλύψεις στη Νορβηγία δεν είναι οι μόνες. Καθώς οι παγετώνες συρρικνώνονται σε άλλα σημεία, από την Αλάσκα ως την Σιβηρία βρίσκονται και άλλα ευρήματα. Ενα από αυτά ήταν το λείψανο του Οτζι, που βρέθηκε στην Ιταλία και είχε σκοτωθεί από ένα βέλος πριν 5000 χρόνια. Μουμιοποιημένα πτώματα βρέθηκαν κάτω από παγετώνες στις Ανδεις.
Ο επιστήμονας Patrick Hunt του πανεπιστημίου του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια ερευνά το σημείο στις Αλπεις που πέρασε ο Αννίβας με ελέφαντες το 218 πΧ. Ο επιστήμονας υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα ανησυχητικό λιώσιμο των πάγων. "Προβλέπω ότι θα δούμε περισσότερες ανακαλύψεις από αραχαιολόγους των πάγων" είπε ο Hunt.
Το μέτωπο των πάγων στη Νορβηγία έχει οπισθοχωρήσει κατά 18 μέτρα στους τελευταίους 12 μήνες, αποκαλύπτοντας μια λωρίδα γης με αντικείμενα της εποχής του Σιδήρου, δηλαδή 1500 ετών, και από την εποχή των Βίκινγκς, πριν 1000 χρόνια. Μέσα στους πάγους οι επιστήμονες βρίσκουν ακόμη και κοπριά των ταράνδων.
Επειδή το κυνήγι του τάρανδου ήταν ομαδικό και οργανωμένο, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η Νορβηγία είχε οργανωμένη κοινωνία πριν 1500 χρόνια, στην αρχή του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα. Ενα κυνήγι ταράνδου θα ήθελε μια ομάδα 20 ατόμων. Ο αρχαιολόγος Piloe δείχνει μια ξερολιθιά, πιθανά φυλαχτρα που έφτιαξαν οι κυνηγοί. "εδώ μπορείς να νιώσεις σαν κυνηγός" λέει ο επιστήμονας."
Τι συμπεραίνουμε από αυτό το ρεπορτάζ των Ρώυτερ;
Οτι σημεία της Νορβηγίας που σήμερα είναι καλυμμένα με παγετώνες, όπου ο πάγος έχει βάθος δεκάδων μέτρων, πριν 1500 χρόνια ήταν χορτολίβαδα όπου ζούσαν τάρανδοι και δρούσαν ομάδες κυνηγών.  Πριν 1000 χρόνια, στα ίδια μέρη, πέρασαν Βίκινγκς κυνηγοί με βέλη με σιδερένιες αιχμές.
Αρα η άνοδος της θερμοκρασίας δεν είναι καθόλου "ανευ προηγουμένου". Οσοι "οικολόγοι" βλέπουν τα ευρήματα στη Νορβηγία, στις Αλπεις, την Αλάσκα και τις Ανδεις, και δεν δίνουν καμία εξήγηση, ή (χειρότερα) τα αγνοούν και επιμένουν ότι η θέρμανση είναι πρωτοφανής και δικαιολογεί τερατώδεις αυξήσεις στο κόστος ενέργειας είναι απατεώνες. Οταν βλέπουμε στην Ελλάδα ανθρώπους με πολιτικά "κοννέ" να αυτοχαρακτηρίζονται "έμποροι ρύπων" και να ετοιμάζονται να μεσιτέψουν στην πώληση πιστώσεων διοξειδίου στην ΔΕΗ, να κονομήσουν δηλαδή από το υστέρημα της ελληνικής οικογένειας, και όταν βλέπουμε ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ανθρώπους να πρωταγωνιστούν στην προπαγάνδα για την υπερθέρμανση, τότε δικαιούμαστε να θυμώνουμε. Θυμώνουμε διότι βλέπουμε πως πρώτα μας τρομοκρατούν και μετά μας τα παίρνουν, και μάλιστα χοντρά.

ΙΤΑΛΙΚΑ ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΑ ΤΟΥ 1950

Συντάκτης: Νικήτας Κυπρίδημος   
Αμέσως μετά τον πόλεμο η ιταλική οπλοβιομηχανία ξανάρχισε η παραγωγή πολιτικών όπλων. Το πιο κοινό όπλο ήταν το πλαγιόκαννο με κοκόρια και αυτή η επιλογή ήταν κατανοητή από τις συνθήκες της εποχής.
Το σχέδιο ήταν γνωστό, δοκιμασμένο ως προς την αντοχή και αξιοπιστία, ενώ δεν είχε προβλήματα με πατέντες και δικαιώματα. Η ιταλική βιομηχανία παρήγαγε εύκολα τα σφυρήλατα μέρη του κοκοροτούφεκου- βάση, σίδερο πάπιας- ενώ άλλοι μικρότεροι κατασκευαστές πωλούσαν τα επί μέρους τμήματα, όπως οι φωτιές, εξολκείς και άλλα στους τελικούς συναρμολογητές.
Το σχήμα του όπλου της εποχής είναι σχεδόν πανομοιότυπο: φωτιές με το ελατήριο πίσω, το λεγόμενο Back Action, που διευκολύνει την εφαρμογή της φωτιάς στη βάση. Οντας με κοκόρια το όπλο δεν έχει δυσκολίες όπως οπλιστήρες και εξολκείς. Είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό σχήμα που δεν έχει περιπλοκές. Ισως το πιο περίπλοκο τμήμα στην κατασκευή είναι οι ρίγες και οι κάννες.
Σε πολλα από αυτά τα όπλα οι κάννες φέρουν την ένδειξη Krupp Laufstahl. Εχει γραφτεί από ξένους συναδέλφους ότι η Γερμανία μεταπολεμικά δεν είχε δικαίωμα να συναρμολογεί όπλα αλλά μπορούσε να πουλά τμήματα όπλων προς ξένες, μη γερμανικές, εταιρείες. Δεν ξέρω αν αυτή είναι ακριβής πληροφορία, όμως το γεγονός είναι ότι πολλά ιταλικά δίκαννα των δεκαετιών 1950 και 1960 έχουν γερμανικές κάννες.
Ας δούμε τώρα ένα από αυτά τα δίκαννα, του αναγνώστη μας κύριου Νεκτάριου Κουκουλή από την Αίγινα. Οπως γράφει ο κύριος Κουκουλής:
"Κατέχω το όπλο του αείμνηστου πατέρα μου, δεν είμαστε ούτε εγώ ούτε τα παιδιά μου κυνηγοί. Το όπλο είναι πανέμορφο και με ... ιστορία. Εγώ απλά το φυλάω σε πολύ καλή κατάσταση. Δυο καλοί μου φίλοι κυνηγοί με πιέζουν να τους το δώσω. Το σκέφτομαι, γιατί παρά το ότι με συνδέουν αναμνήσεις παραμένει σε ένα ντουλάπι και κάποια στιγμή θα κολλήσει και θα είναι άχρηστο. Σας παρακαλώ να μου πείτε πληροφορίες για αυτό (αν έχετε χρόνο) και πόση περίπου είναι σήμερα η αξία του. Λεπτομέρειες για το όπλο (όσες μπορώ να διακρίνω ως μη ειδικός)

Είναι ένα δίκαννο με έξω "κοκόρια". Στις κάννες υπάρχει σκαλισμένο λιοντάρι και αναγράφονται τα εξής:
Αριστερή
Στο πλάι LIBERO DAFFINI ARMI BRESCIA MADE IN ITALY
Αριστερή από κάτω το βάρος του (Kg 1,370) και οι αριθμοί 18,3 - 17,2
Αριστερή στη βάση η φίρμα και κάποιες σφραγιδούλες μάλλον ελέγχου, η μια γράφει PSF

Δεξιά
από κάτω οι αριθμοί 20,3 - 70 - 18,3 - 17,4 και με μεγαλύτερα γράμματα 11212 και 12
στη βάση πάλι 71212 και κάποιες σφραγιδούλα ελέγχου που γράφει FINITO XVIΙ
 Στα μεταλλικά μέρη του κοντακιού εσωτερικά γράφει πάλι τη φίρμα και τον αριθμό 11212 και έχει σφραγιδάκια ελέγχου. Το όπλο στα κεντρικά μεταλλικά του μέρη είμαι φιλοτεχνημένο με όμορφα σκαλίσματα, πουλιά κλπ  και διακοσμητικά. Σκαλισμένο είναι και το ξύλινο μέρος στη βάση του με δικτυωτό διακοσμητικό."

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Ας πάρουμε τα στοιχεία ένα προς ένα.
Η βιοτεχνία Daffini ήταν γνωστή για την παραγωγή της σε αυτό τον τύπο όπλου. Τα όπλα της ήταν κάπως πιο προσεγμένα από τα περισσότερα όπως δείχνει και η περίπλοκη εφαρμογή του τρίτου κλειδιού.
1,370 Kg είναι το βάρος των καννών.
18,3 είναι ο αυλός της κάννης και 17,2 η διάμετρος στομίου της αριστερής κάννης και 17,4 της δεξιά, άρα το όπλο έχει τσοκ τρία τέταρτα και φουλ αλλά και τα δύο προς το σφιχτό τσοκάρισμα με 9 και 11 δέκατα αντίστοιχα.
70 είναι το μήκος της θαλάμης σε χιλιοστά.
Η σφραγίδα PSF με ένα άστρο δείχνει δοκιμή στις 900 πιέσεις.
Finito δείχνει ότι η δοκιμή έγινε με το όπλο τελειωμένο και φινιρισμένο έτοιμο προς πώληση.
XVII ισοδυναμεί με τον αριθμό 17, που όταν προστεθεί στο 1945 μας δίνει 1962, χρονολογία κατασκευής του όπλου.
20,3 είναι η διάμετρος στο τέλος της θαλάμης, πριν την αρχή του κώνου προσαρμογής.
Ο αριθμός 11212 είναι ο αύξων αριθμός και η παρουσία του στα ξύλινα μέρη δείχνει οτι το κοντάκι είναι το αρχικό εργοστασιακό.

Η βάση του Libero Daffini. Η βίδα στο πλάι δείχνει ότι πρόκειται για φωτιές με το ελατήριο πίσω. Προσέξτε επίσης τα side clips στη βάση, μια επιλογή αρκετά συχνή σε αυτά τα όπλα.


Τι λένε τα στοιχεία; Ότι έχουμε να κάνουμε με ένα χαρακτηριστικό όπλο της δεκαετίας του 1960. Ενα γερό κυνηγετικό όπλο που, εφόσον είναι σε καλή μηχανική κατάσταση, μπορει να προσφέρει πολλά χρόνια κυνηγετική χρήσης.

Το τρίτο κλειδί του Daffini συνδυάζει την κεφαλή της κούκλας με το περαστό κλειδί για να δείξει ότι έχει ισχυρό κλείδωμα.


Εχει συλλεκτική αξία; Οχι διότι δεν αποτελεί κάτι το σπάνιο ή μοναδικό. Η αξία αυτών των όπλων είναι συναισθηματική και έτσι είναι πολύτιμα για τους κληρονόμους του αρχικού κατόχου. Για έναν αγοραστή η αξία του κρίνεται σε σύγκριση με άλλα παρόμοια όπλα που θα βρει στην αγορά. Αυτή την εποχή τα ιταλικά κοκοροτούφεκα της μεταπολεμικής εποχής πωλούνται από 350 έως 600 Ευρώ ανάλογα με την κατάσταση και προέλευση. Τα όπλα κατασκευασμένα από την Daffini, Armitalia, Zanardini τείνουν να πιάνουν ψηλότερες τιμές.

Κάννες με διπλά κλειδιά και συναρμολόγηση τύπου χελιδονοουράς είναι ο κανόνας για αυτή την εποχή.
Ομως στο μέλλον μπορεί τα καλύτερα από αυτά τα όπλα να βρουν μια συλλεκτική αξία ως δείγματα μιας συγκεκριμένης εποχής. Αλλα αυτό είναι μια πιθανολόγηση. Και να κλείσουμε με ένα στιγμιότυπο απο την διάσημη ταινία "Ο Νονός". Οι δύο Σικελοί σωματοφύλακες του Μικέλε Κορλεόνε που απεικονίζονται στο έργο με κοντόκαννα δίκαννα κρατάνε όπλα της μεταπολεμικής εποχής, δύο "Λουπάρες" προφανώς διασκευασμένες από όπλα όπως αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες που μας έστειλε ο κύριος Κουκουλής.
www.oplognosia.gr

Η ελληνική γλώσσα γίνεται παγκόσμιο «εργαλείο»

Υπάρχουν και καλά νέα μέσα στην ελληνική καταχνιά. Η ελληνική γλώσσα γίνεται πλέον μια παγκόσμια γλώσσα, κυρίως μέσω του διαδικτύου – για να συνεννοούνται καλύτερα και με μεγαλύτερο πλούτο οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο.
Οκτώ Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν καθιερωθεί η ελληνική γλώσσα ως η επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα το CNN μοιράζει παγκοσμίως με πρώτο προορισμό αγγλόφωνους και ισπανόφωνους, ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με τίτλο, Hellenic Quest.
Η μέθοδος αυτή διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας περιέχει προβολή πληροφοριών στην οθόνη του υπολογιστή με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και εικόνας.
Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Apple και ο πρόεδρός της Τζον Σκάλι εξηγώντας γιατί παράγεται το πρόγραμμα αυτό είπε: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει να αναπτύξει τη δημιουργικότητα και να προσθέσει ιδέες και γνώσεις περισσότερες από όσες γνωρίζει σήμερα ο άνθρωπος».
Το Πανεπιστήμιο Ιρμάιν της Καλιφόρνια δημιούργησε ένα πρόγραμμα αποθησαύρισης της ελληνικής γλώσσας βάζοντας επικεφαλής της προσπάθειας την Ελληνίστρια γλωσσολόγο Μακ Ντόναλι και τους καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνελ και Πάκαρ.
Στον ηλεκτρονική υπολογιστή του Πανεπιστημίου Ίμυκο αποθηκεύτηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της ελληνικής γλώσσας, όταν η αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους.
Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή Ίμυκο ταξινομήθηκαν 8.000 αρχαία συγγράμματα και για το θέμα αυτό ο καθηγητής Μπρούνελ δήλωσε ότι : «Η επαφή με την ελληνική γλώσσα θα βελτιώσει τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Τέλος οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φτάσουν τα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής γλώσσας.
zougla.gr

Αντικλεπτικά στις… γαλοπούλες

Αντικλεπτικά αναγκάστηκαν να βάλουν οι υπεύθυνοι γνωστών αλυσίδων σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, όπως M&S, Tesco, Sainsbury’s, σε διάφορα προϊόντα τους.
Και μιας και διανύουμε εορταστική περίοδο, τα αντικλεπτικά τοποθετήθηκαν στις γαλοπούλες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τους επίδοξους ληστές.
Ήδη το πλήγμα στα σουπερμάρκετ είναι βαρύ αφού τα μέτρα λιτότητας της βρετανικής κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους πολίτες.zougla.gr

Θα περάσει η Ουδετερότητα του Διαδικτύου, αν και αδύναμη


O πρόεδρος της FCC  Julius Genachowski
O πρόεδρος της FCC Julius Genachowski  
Δεδομένη θεωρείται η απαιτούμενη πλειοψηφία για να γίνει τελικά δεκτή η πρόταση περί «ουδετερότητας του Διαδικτύου» από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταδίδει το Αssociated Press.
O πρόεδρος της FCC Julius Genachowski έχει εξασφαλίσει τρεις ψήφους από την πενταμελή επιτροπή, μετά την δήλωση των δύο συναφέλφων του Δημοκρατών ότι θα υπερψηφίσουν την πρότασή του παρά το γεγονός ότι την θεωρούν «πολύ αδύναμη».
H πρόταση αφορά μια προσπάθεια να αποτραπεί ο έλεγχος της κίνησης στα δίκτυα επικοινωνιών από τις εταιρείες που παρέχουν την πρόσβαση (αλλά και ανταγωνιστικές υπηρεσίες). Οι ISP θα μπορούσαν να δώσουν επιλεκτικά προτεραιότητα στην κίνηση δεδομένων στις πολύτιμες λεωφόρους του Διαδικτύου, με ορατό τον κίνδυνο να προάγουν συνδρομητικές υπηρεσίες, δικές τους εφαρμογές και υπηρεσίες, ή υπηρεσίες συνεργαζόμενων εταιρειών που πληρώνουν για αυτό.
Εντούτοις, επιφυλάξεις εκφράζονται από πολλές πλευρές, συμπεριλαμβανομένων άμεσα ενδιαφερόμενων εταιρειών όπως η Skype (τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Διαδικτύου, η Amazon και η Netflix (διανομή ταινιών μέσω Διαδικτύου). Υπέρμαχοι της λεγόμενης Net Neutrality, όπως η ομάδα Public Knowledge με έδρα την Ουάσινγκτον, υποστηρίζουν ότι οι κανόνες που αναμένεται να θεσπιστούν δεν είναι αρκετά ισχυρές και είναι ανοικτοί σε ερμηνείες.  Εν τω μεταξύ, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επανεξεταστούν όταν αλλάξει η ηγεσία στον αρμόδιο φορέα.
Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό, οι πάροχοι ευρυζωνικής πρόσβασης θα είναι υποχρεωμένοι να επιτρέπουν σε όλες τις («νόμιμες») υπηρεσίες, το περιεχόμενο και τις εφαρμογές στα δίκτυά τους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θεωρούνται ανταγωνιστικές στις βασικές δραστηριότητές τους. Εντούτοις, τους επιτρέπει να εφαρμόζουν τακτικές διαχείρισης της κίνησης για να αποτρέψουν το «κυκλοφοριακό» στα δίκτυά τους (μια τακτική που γνωρίζουμε στην Ελλάδα όταν πρωτοήρθε το ADSL και άρχισαν τα download) και τη διάχυση «ανεπιθύμητης» κίνησης (όπως η αποστολή spam), υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκαλύπτουν τις πρακτικές τους δημοσίως. Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι θα τιμωρείται η προώθηση ανταγωνιστικών υπηρεσιών των ίδιων των δικτύων ή συνεργαζόμενων επιχειρήσεων που πληρώνουν για να έχουν προτεραιότητα.
Παράθυρο για δοκιμές παραμένει ανοικτό σε ό,τι αφορά σε κίνηση από το λεγόμενο «Ίντερνετ των πραγμάτων», όπως τα δίκτυα ενέργειας και κάθε λογής αισθητήρες που μεταφέρουν δεδομένα μέσω Ιντερνετ, μέσω αφιερωμένων καναλιών, αρκεί αυτές οι υπηρεσίες να μην αφορούν στο σύνολο του Διαδικτύου.
Ανησυχία ωστόσο προκαλεί το τμήμα του κανονισμού που αφορά ανάλογη ρύθμιση και στην διαδικτυακή κίνηση μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Εντούτοις, προβλέπεται ότι απαγορεύεται να ρυθμίζουν υπηρεσίες που τους ανταγωνίζονται ευθέως (όπως για παράδειγμα οι τηλεφωνικές κλήσεις μέσω Διαδικτύου με VoIP με σύνδεση μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας), εκτός εάν το δηλώνουν δημοσίως. Από την άλλη, οι ευκολίες διαχείρισης που αποδίδονται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θεωρούνται πολλές, δεδομένου ότι οι περιορισμοί στο διαθέσιμο εύρος ζώνης στα δίκτυα αυτά είναι μεγαλύτεροι. Εκτός από αυτό, η βιομηχανία απαιτεί ελευθερία κινήσεων ιδιαίτερα εν όψει των ιδιαίτερα υψηλών επενδύσεων που καλούνται να κάνουν για να αξιοποιήσουν μια υγιή πηγή μελλοντικών εσόδων, την αυξανόμενη τάση πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω δικτύων 3G (ή και 4G στις ΗΠΑ).
Associated Press

Καταγγελία Συλλόγου Οικολογίας: Ιδιώτες με Δούρειο Ίππο το Δασαρχείο προωθούν την διάνοιξη δρόμου προς την Κλειδού

Το έργο το έχουμε ξαναδεί… Παίχτηκε  για πρώτη φορά στο Ναγό με εκείνον τον περίφημο δρομάκο που κατασκεύασε το 1990 ο Δήμος Καρδαμύλων  για αντιπυρική ,λέει , προστασία της περιοχής.
Που όμως, ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΥΧΑΙΑ, μετά  βοήθησε να γιομίσει βίλες και πενταόροφες  πολυκατοικίες το κηρυγμένο από την…  αρχαιολογία  Ιερόν Άλσος του Ναγού. 
Τώρα παρόμοια λύση φαίνεται  πως εξυφαίνουν ΙΔΙΩΤΕΣ  για την άλωση της Κλειδούς, καταγγέλει ο Σύλλογος Οικολογίας & Περιβάλλοντος.
Το Δασαρχείο  αυτή την φορά θα είναι ο Δούρειος Ίππος  και το παραμύθι για αναδάσωση και προστασία και ο Θεός ξέρει τι άλλο του ήδη καμένου δάσους της Κλειδούς.
Όχι, ο δρόμος αυτός δεν θα έρθει από τον Αρμένη αλλά από τον Άγιο Γιάννη τον Τρυπατέ… Για να κατάληξει κάπου πάνω από τον Άγιο Δημήτρη.  Ακριβώς εκεί που αγοράστηκαν κάποια στρέμματα. Ουρανοκατέβατος δηλαδή.
           Απλά κάποιοι ιδιώτες  ΤΟΝ ΠΡΟΩΘΟΥΝ… 
           Εμείς σε πρώτη φάση  ρωτάμε τον προϊστάμενο του Δασαρχείου κο  Μπέλλα:
           Η υπηρεσία του, εκτός από το να αλώνει περιοχές αποχαρακτηρίζοντας της  από δασικές   παραμονές πρωτοχρονιάς  ( ΚΟΡΑΚΑΡΗΣ)  ή   δίνοντας άδειες για κατασκευή  δασικών δρόμων   (Βίκυ , Καμπιά  οι  όποιες περιοχές όπως  θυμάστε και όπως τότε είχαμε προβλέψει κάηκαν  μετά,  από εμπρηστές ) ,  ή να μένει  σχεδόν απλός παρατηρητής στην καταστροφή  αναδασωτέων περιοχών από το κατσίκι , (Βίκυ  και Καμπιά)  , η υπηρεσία του  επαναλαμβάνουμε , έχει  πλέον με τίποτα άλλο σοβαρότερο να ασχοληθεί;
    
                                                                                        Η  ΓΣ του Συλλόγου.

Mondadori και Google υπέγραψαν συμφωνία για τους τίτλους του εκδοτικού ομίλου


Ο εκδοτικός οίκος Mondadori και ο γίγαντας του διαδικτύου Google ανακοίνωσαν σήμερα ότι υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας ο...
κατάλογος των τίτλων του ιταλικού εκδοτικού και δημοσιογραφικού ομίλου θα είναι διαθέσιμος παγκοσμίως σε ηλεκτρονική μορφή στο Google Books και το Google eBooks.
"Χάρη στο Google Books, οι αναγνώστες σε όλον τον κόσμο, θα μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν τα βιβλία Mondadori στο Google, και να δουν στο διαδίκτυο μια περιορισμένη προεπισκόπηση των κειμένων και να αποκτήσουν ένα φυσικό αντίγραφο μέσω των δικτυακών τόπων πώλησης ή από τις παραδοσιακές βιβλιοθήκες", σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο ομίλων.
"Το Google Books είναι ήδη διαθέσιμο στην Ιταλία, και το Google eBooks--το online βιβλιοπωλείο της Google--θα λανσαριστεί στην Ευρώπη το 2011", διευκρινίζεται.
Ο κατάλογος του ομίλου Mondadori (εκδόσεις Mondadori, Einaudi, Sperling & K?pfer και Edizioni Piemme) περιλαμβάνει πάνω από 10.000 τίτλους, ανάμεσα στους οποίους 1.600 που ήδη διατίθενται στο ebook.
"Η συμφωνία που υπεγράφη με την Google αντιπροσωπεύει ασφαλώς για την όμιλο μας μια σημαντική ευκαιρία για τη διάδοση σε μεγάλη κλίμακα της ποιότητας των περιεχομένων (των βιβλίων) μας και της δημοσιογραφικής μας παραγωγής", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Mondadori, Μαουρίτσιο Κόστα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.
Ο όμιλος Mondadori ελέγχεται από την εταιρεία χαρτοφυλακίου Fininvest του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και πρόεδρος του είναι η κόρη του Μαρίνα Μπερλουσκόνι.
AΠΕ