Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2011

Διάφοροι τύποι όπλων με λεία κάνη

Για τον σημερινό κυνηγό , το απαραίτητο εξάρτημα του είναι το όπλο και μιλάμε για το λειόκανο κυνηγετικό όπλο. Στην σημερινή εποχή το κυνηγετικό όπλο , έχει και αυτό προχωρήσει πολύ στα θέματα κατασκευής του. Υπάρχουν όπλα για όλα τα γούστα και για όλες τις τσέπες!! Οι κατασκευαστές είναι πολλοί και από όλα τα μέρη του κόσμου. Ο καθένας με τις καινοτομίες του και τις διαφορές του από τον άλλο.
Οι Διάφοροι τύποι όπλων με λεία κάνη σήμερα είναι
 


1-Τα τουφέκια με κόκκορα
Χρησιμοποιούνται ακόμη σήμερα στο κυνήγι από μερικούς που αγαπούν τα παλιά όπλα. Τα περισσότερα είναι ακριβά όπλα . Άλλα έχουν τα κοκόρια εξωτερικά και άλλα όχι. Αυτά με τους εξωτερικούς κοκόρους θέλουν προσοχή κατά την διάρκεια του κυνηγιού, να μην πιαστούν πουθενά και προκληθεί ατύχημα.2-Το μονόκαννο
Πρόκειται συχνά για όπλο με αναδιπλούμενη κάνη . Πολύ απλό που συνοπτικά η κατασκευή του δικαιολογεί και την φτηνή τιμή του.

3-Τα μη αναδιπλούμενα δίκαννα
Αυτά τα όπλα , χαρακτηριστικά γαλλικά , πολύ ανθεκτικά στις όποιες δοκιμασίες είχαν μεγάλη ζήτηση παλαιότερα. Τα όπλα αυτά δεν διπλώνουν , ενώ το άνοιγμα και το κλείσιμο εξασφαλίζεται από ένα κινητό ουραίο τοποθετημένο στην προέκταση των κανών. Τα πλεονεκτήματα από αυτά τα όπλα είναι πολλά, τέλεια ασφάλεια , πολύ καλό και απλό σύστημα εκτίναξης του κάλυκα.

4-Το σπαστό δίκαννο με παράλληλες κάνες
Πρόκειται για το κλασσικό παραδοσιακό τουφέκι που η ιδιαίτερη γραμμή του το έχει κάνει να αποκτήσει ακλόνητους πιστούς. Η διάταξη των κανών επιτρέπει μία βολή πιο ενστικτώδη από το όπλο με τις υπερτεθείμενες κάνες , καθώς το μάτι βρίσκει πιο γρήγορα τη γραμμή σκόπευσης.


5-Το σπαστό δίκαννο με κάθετες τις κάνες (Super Pose)

Η μόδα αυτού του όπλου κυκλοφόρησε μέσα στην δεκαετία του 50α και καθιερώθηκε από τους ερασιτέχνες σκοπευτές ων περιστεριών από άργιλο. Εδώ και αρκετά χρόνια το όπλο αυτό έχει αγαπηθεί από πάρα πολλούς κυνηγούς και σχεδόν όλους τους σκοπευτές. Η απόλυτη ισορροπία του να αντέχει καλύτερα στις πιέσεις που του επιβάλλονται κατά τους αγώνες βολές. Επίσης το κράτημα αυτού του όπλου στο χέρι είναι ευχάριστο και εύκολο. Η σκόπευση ακριβείας πιο άνετη , του επιτρέπει να εντοπίζει πιο γρήγορα ένα πουλί στο φτερό. Αντίθετα η βολή σε κινούμενο θήραμα απαιτεί περισσότερη πείρα και διευκολύνει λιγότερο την ενστικτώδη κίνηση , από το ύψος του ώμου.
Ένα από τα πιθανά μειονεκτήματα που μπορεί να προσάψει κάποιος στο αλληλεπίθετο δίκαννο είναι το σύστημα μονής σκανδάλης που έχουν επιλέξει ορισμένοι κατασκευαστές. Αυτό δίνει τη δυνατότητα γρήγορης δεύτερης τουφεκιάς αλλά αφαιρεί το πλεονέκτημα επιλογής κάννης. Δεν έχει δηλαδή ο κυνηγός τη δυνατότητα να επιλέξει ποια από τις δυο κάννες θα ρίξει πρώτα. Πολλά αξιόλογα μοντέλα τέτοιων όπλων έχουν κατασκευαστεί κατά καιρούς.


6-Το ημιαυτόματο τουφέκι
Αυτό το όπλο χρησιμοποιείται πολύ από τους κυνηγούς πουλιών που διαθέτουν έτσι ρυθμό βολής πολύ αξιόλογο για κυνήγι σε βάλτους , καρτέρι , σε κοπάδια κ.λ.π. Παρουσιάζει κάποια μειονεκτήματα , μεγάλο βάρος, κακή ισορροπία πολλές φορές κ.λ.π. Το όπλο δεν μπορεί να σπάσει και θέλει πολλή προσοχή σε περιπτώσεις που κυνηγάμε σε ομάδες και κατά την διάρκεια της πορείας. Τα πλεονεκτήματα όμως είναι και αυτά πολλά, όπως πολλά φυσίγγια, σήμερα επιτρέπονται μέχρι τρία, αποτελεσματική σκόπευση , κάνες για όλους τους τύπους κυνηγίου, μέτρια οπισθοδρόμηση.
7- Τα επαναληπτικά τουφέκια (όπλιση με το χέρι - Χράπα χρούπα...)

Η ΧΡΑΠΑ-ΧΡΟΥΠΑ είναι μια καραμπίνα που η όπλιση και η απόρριψη του κάλυκα γίνονται χειροκίνητα. Στα πλεονεκτήματά της θα βρούμε την εκμηδένιση του κινδύνου εμπλοκής και την χαμηλή τιμή που έχει σε σχέση με την ημιαυτόματη καραμπίνα και πολύ περισσότερο με τα δίκαννα.
Στα μειονεκτήματά της εντάσσεται ο μεγάλος χρόνος όπλισης, μετά από βολή, σε σχέση με την ημιαυτόματη καραμπίνα, η αστάθεια που ακολουθεί λόγω της όπλισης με το χέρι, που έχει σαν αποτέλεσμα την δυσκολία παρακολούθησης του θηράματος από την κάννη, καθώς και ο δύσκολος χειρισμός του από τους πολλούς κυνηγούς.
Η επαναληπτική καραμπίνα δεν έχει πολλούς οπαδούς ανάμεσα στους κυνηγούς και μάλλον αποτελεί το σκαλί προς την απόκτηση ημιαυτόματης καραμπίνας που έχει μεγαλύτερη ταχύτητα βολής. Οι τιμές αγοράς όπως αναφέρθηκε παραπάνω είναι προσιτές και μπορεί κάποιος να βρει επαναληπτικές καραμπίνες από 500,00 - 1.000,00 ευρώ8-Το τουφέκι από πλατίνα
Αυτό είναι κατ' εξοχήν χειροποίητο όπλο. Το σύστημα επίκρουσης δεν είναι τοποθετημένο στο ζυγό , αλλά μονταρισμένο πάνω σε πλάκες που βρίσκονται δεξιά αριστερά του ζυγού. Η δυσκολία στο μοντάρισμα και στη συναρμολόγηση , δικαιολογεί την τιμή καθώς και το ότι αυτά πωλούνται συχνά κατά ζεύγη απολύτως όμοια η ανά τρία. Σε όλα τα ανωτέρω όπλα η τιμή τους εξαρτάται από τον τρόπο κατασκευής , την χώρα προέλευσης και των σκαλισμάτων που φέρουν , όπως και τεχνολογικών κατασκευών.Γιάννης Μεννής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου