Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, Νοεμβρίου 06, 2011

ΦΥΣΙΓΓΙΑ- ΣΠΙΤΙΚΑ Ή ΕΤΟΙΜΑ;

Η γνωστή MEC 600, ίσως η πιο γνωστή μηχανή για εντατική ιδιογόμωση.

Η γνωστή MEC 600, ίσως η πιο γνωστή μηχανή για εντατική ιδιογόμωση.

Τα χειροποίητα φυσίγγια είναι καλύτερα από τα εργοστασιακά; Αξίζει τον κόπο η ιδιογόμωση;
Η προσωπική διαπίστωση μου μετά από χρόνια επαφής με ιδιογωμοτές είναι σύνθετη και εξαρτάται από το ζητούμενο, κατά πόσον είναι η οικονομία ή κάποιο εξειδικευμένο χαρακτηριστικό που δεν προσφέρει το εργοστάσιο. Η ποιότητα γενικά δεν μπορεί να αποτελέσει κύριο λόγο για την ιδιογόμωση.

Το κύριο χαρακτηριστικό του καλού φυσιγγίου, πέρα από την αυτονόητη ασφάλεια, είναι η σταθερότητα πιέσεων και ταχυτήτων. Για να είναι ένα φυσίγγι σταθερό χρειάζεται ποιοτικός έλεγχος και αυτός πετυχαίνεται με τακτικές δοκιμές σε κανονάκι δοκιμών. Οι σωστοί κατασκευαστές έχουν βλητικό σταθμό και κάθε τόσα φυσίγγια δοκιμάζουν τις πιέσεις και ταχύτητες τους. Το ίδιο γίνεται κάθε φορά που η αυτόματη μηχανή γόμωσης σταματά για να συμπληρωθεί κάποιο υλικό, πχ πυρίτιδα, σκάγια κλπ. Ο ερασιτέχνης δεν έχει αυτή τη δυνατότητα συνεχούς ποιοτικού ελέγχου.
Ο φίλος Χ.Κ. γεμίζει φυσίγγια εδώ και πολλά χρόνια. Η σταθερή του γόμωση για γενική χρήση ήταν Σοκόλ 1,8 με 32 γραμμάρια σκάγια, καψύλι 209 Φιόκκι, τάπα Γκουαλάντι. Κάποτε ο Χ.Κ. ταξίδεψε στην Αμερική και έφερε μαζί του κάποιες χιλιάδες κάλυκες Winchester. Εφτιαξε φυσίγγια με τους νέους κάλυκες αλλά κάτι δεν του άρεσε. Πήγαμε στο εργοστάσιο της Λάμπρο στο Λαύριο και δοκιμάσαμε τα παλιά και τα νέα φυσίγγια. Οι πιέσεις, με την ίδια ακριβώς γόμωση, ήταν μέρα με νύχτα. Από 650 bars με τον παλιό κάλυκα ανέβαιναν στα 900 bars με τον Winchester. Δηλαδή από κανονική έφταναν την επικίνδυνη.
Ο Γιώργος Βλαχόπουλος, ο βλητικός της Λάμπρο αφηνίασε με το γνωστό του αυθορμητισμό: "τι κάνετε ρε .....παιδα, θα μου σκάσετε το κανόνι δοκιμής!" φώναξε και έψαξε τους κάλυκες. "Ο κάλυκας Winchester είναι μονοκόμματος και με κωνικό πυθμένιο, ο παλιός είναι επίπεδος. Ο κώνος ανεβάζει πίεση, πρέπει να κατεβάσετε την πυρίτιδα", μας συμβουλεψε ο Γιώργος. Ο Χ.Κ. έφτιαξε μια σειρά από φυσίγγια με μειωμένη πυρίτιδα και τελικά από το 1,8 γραμμάρια πυρίτιδα κατέβηκε στο 1,3 για να πέσουν οι πιέσεις σε κανονικά επίπεδα, δηλαδή 600-650 bars.
Αυτή και άλλες εμπειρίες δείχνουν ότι η γόμωση φυσιγγίων δεν είναι απλά θέμα εφαρμογής μιας σταθερής συνταγής ποσότητας πυρίτιδας και σκαγίων. Ολα παίζουν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα της γόμωσης, ακόμη και το πόσο βαρύ χέρι έχει ο χειριστής της μηχανής γόμωσης.
Από την άποψη οικονομίας η διαφορά είναι ελάχιστη εκτός και αν η γόμωση είναι μεγάλης κλίμακας. Ο ιδιογομωτής που γεμίζει μερικές δεκάδες φυσίγγια δεν θα δει μεγάλη διαφορά. Ο σκοπευτής που ρίχνει χιλιάδες φυσίγγια το χρόνο (κάποτε το μήνα!) θα πετύχει μια οικονομία αλλά εκεί θα πρέπει να ζυγιστεί και η διαφορετική τιμή που μπορεί να πετύχει ένας βαρύς καταναλωτής από έναν σωστό παραγωγό.
Εκεί που ο ιδιογομωτής έχει πλεονέκτημα είναι στην γόμωση εξειδικευμένων φυσιγγίων, όπως τα φυσίγγια διασποράς με πεπλατυσμένα ή κυβικά σκάγια. Το ίδιο ισχύει για φυσίγγια με ειδικά βάρη γόμωσης, όπως τα υπερελαφρυά φυσίγγια διαμετρήματος 12 με 20 γραμμάρια σκάγια που φτιάχνουν οι Αγγλοι για κυνήγι κουνελιού. Τα εξειδικευμένα φυσίγγια δεν παράγονται σε μεγάλη κλίμακα και είναι δυσεύρετα. Σε αυτά ο ιδιογομωτής υπερέχει της βιομηχανικής παραγωγής.
Η Lee LoadAll, μια καλή μηχανή για χαμηλής κλίμακας ιδιογόμωση.

Η Lee LoadAll, μια καλή μηχανή για χαμηλής κλίμακας ιδιογόμωση.

Υπάρχει και μια μερίδα κυνηγών που βλέπουν την ιδιογόμωση ως ενασχολία που από μόνη της είναι ευχάριστη. Σε αυτούς δεν χωρά καμία αντίρρηση. Ο άνθρωπος που κάθεται και γεμίζει υπομονετικά πενήντα φυσίγγια, ζυγίζοντας κάθε γόμωση και μετρώντας την στατική πίεση σε κάθε φυσίγγι ξεχωριστά, είναι άξιος συγχαρητηρίων.
Ενας φίλος έχει αγοράσει ένα κουτί ρωσσικούς μπρούτζινους κάλυκες σε διαμέτρημα 16. Πήγε τους κάλυκες στο ρεβόλβερ και μετέτρεψε την υποδοχή του καψυλίου ώστε να δέχονται καψύλι 209. Με αυτούς τους 100 κάλυκες ρίχνει εδώ και δέκα χρόνια αν όχι περισσότερα. Ο άνθρωπος έχει μια άποψη για το κυνήγι και τον καταναλωτισμό και την κάνει πράξη. Εχει βρει τις γομώσεις του και η πρακτική του πηγάζει στην εποχή του εμπροσθογεμούς και την αίσθηση αυτάρκειας που που είχαν οι κυνηγοί εκείνης της εποχής.
Η ιδιογόμωση μπορεί να γίνει με πολύ απλά εργαλεία ή με μηχανές όπως η MEC που πιάνει εκατοντάδες φυσίγγια την ώρα. Οσο πιο εξελιγμένο είναι το μέσο τόσο μεγαλύτερη είναι η οικονομία και η ποιότητα. Η μηχανή όμως θέλει ειδικό χώρο εγκατάστασης και προγραμματισμό. Η απαίτηση χώρου συχνά οδηγεί τους επίδοξους ιδιογομωτές στην εγκατάλειψη της μηχανής. Σκεφτείτε το αυτό πριν πάρετε απόφαση για μεγάλη παραγωγή.
Υπάρχουν και μηχανές μικρής κλίμακας, όπως η Lee Loadall που κάποτε έφερνε η Ballistic. Η Loadall είναι μικρή μηχανή που στηρίζεται σε ένα τραπέζει με σφιχτήρες και γεμίζει με ρυθμό ένα φυσίγγι ανά τριάντα δευτερόλεπτα όταν ο χειριστής "πάρει το κολάι". Η Loadall και παρόμοιες μηχανές είναι το ενδιάμεσο μέσο μεταξύ των μεγάλων μηχανών όπως η MEC και των απλών εργαλείων.
Ο κυνηγός που δεν έχει την διάθεση να αντιμετωπίσει την ιδιογόμωση σαν χόμπυ πιο καλά θα κάνει να μην ασχοληθεί. Το ίδιο ισχύει για τον επίδοξο βελτιωτή που πιστεύει ότι θα "πιάσει" την μαγική συνταγή που θα είναι καλύτερη από το εργοστασιακό φυσίγγι. Ο ερασιτέχνης δεν έχει τον ποιοτικό έλεγχο που θα του επιτρέψει να φτάσει την πολυπόθητη ποιότητα.
Να κλείσουμε με μια περιγραφή των καλύτερων φυσιγγίων του κόσμου που είναι χειροποίητα αλλά συνδυάζουν την χειροποίητη κατασκευή με σύγχρονο ποιοτικό έλεγχο. Αυτά είναι τα φυσίγγια των επαγγελματιών της περιστεροβολίας. Για αυτούς τους επαγγελματίες κάποιες εταιρείες παράγουν χειροποίητα φυσίγγια, όμως έχουν τα μέσα να δοκιμάζουν αυτά τα χειροποίητα φυσίγγια σε σύγχρονους βλητικούς σταθμούς. Οι τιμές αυτών των φυσιγγίων είναι εκτός πραγματικότητας, φτάνουν μέχρι τα δέκα Ευρώ το ένα, αλλά προορίζονται για ένα "άθλημα" πολύ ειδικό που διεξάγεται από επαγγελματίες που στοιχηματίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Στο κυνήγι, ακόμη και αν είχαμε την δυνατότητα να αγοράσουμε αυτά τα χειροποίητα φυσίγγια δεν θα βλέπαμε μεγάλη διαφορά.
Αναδημοσίευση: www.oplognosia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου