Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, Ιανουαρίου 02, 2011

Τα «εγγόνια» του καπ. Παν. Τσάκου

 
ΟΤΑΝ µέσα απ’ τη συµφορά µπορείς να δεις το καλό συµβαίνουν αυτά. Ο καπ. Παναγιώτης Τσάκος δε θα δει εγγόνια απ’ την κόρη του, θα µπορεί όµως να δει, να αναστήσει, να καµαρώσει δεκάδες άλλα, µε την απόφασή του στο σπίτι και το κτήµα της εκλιπούσης Μαρίας στα Καρδάµυλα να δηµιουργήσει ένα υπερσύγχρονο ορφανοτροφείο για παιδιά από τα Καρδάµυλα, τη Χίο, την Ελλάδα και από όλο τον κόσµο.
alithia.gr

Είχε στην κατοχή του χιλιάδες βαρελότα

Στη σύλληψη ενός 57χρονου προχώρησαν σήμερα στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης αστυνομικοί του Τμήματος Σταυρούπολης, επειδή στην κατοχή του βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες βαρελότων.
Σύμφωνα με τις Αρχές, σε τυπικό έλεγχο που διενήργησαν οι αστυνομικοί στον πάγκο του δράστη στη λαϊκή βρήκαν και κατέσχεσαν συνολικα 4.453 κροτίδες, πυροτεχνήματα και βαρελότα, για τα οποία ο ίδιος δεν διέθετε άδεια εισαγωγής και κυκλοφορίας.
Σε βάρος του 57χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα. 
zougla.gr

Χριστόφιας: «Βγαίνουμε μπροστά με πρωτοβουλίες»

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Χαραυγή" ο πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στο κυπριακό δεν μπορεί να προωθηθεί πολιτική, μόνο με το τί θέλουμε.

Η άσκηση πολιτικής και η προώθηση στόχων επιβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών και συγκεκριμένων κινήσεων, τονίζει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και σημειώνει: «Κι εμείς αυτό κάνουμε, γι αυτό και βγαίνουμε μπροστά».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=48994948

Κατάρριψη «κατασκοπευτικών αεροσκαφών» ανακοίνωσε το Ιράν

Την κατάρριψη δύο αεροσκαφών, που σύμφωνα με την Τεχεράνη κατασκόπευαν το Ιράν, ανακοίνωσε ο ιρανικός στρατός.


Οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν δύο "δυτικά κατασκοπευτικά" μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον Κόλπο, όπως ανακοινώθηκε από την διοίκηση του επίλεκτου αυτού σώματος του ιρανικού στρατού, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars.

"Πολλά κατασκοπευτικά και υψηλής τεχνολογίας αεροσκάφη των εχθρών μας έχουν καταρριφθεί από τις δυνάμεις μας... Επίσης καταρρίψαμε και δύο μη επανδρωμένα αεροπλάνα στον Περσικό Κόλπο. Όμως είναι η πρώτη φορά που το ανακοινώνουμε", δήλωσε ο διοικητής Αμίρ Αλι Χατζιζαντέχ, χωρίς να διευκρινίσει πότε καταρρίφθηκαν τα αεροσκάφη.
Τα μη επανδρωμένα αυτά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά "καμιά φορά παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας", συμπλήρωσε ο Ιρανός αξιωματικός.
Την είδηση μετέδωσε πρώτο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.
 www.enet.gr

Εως την Τετάρτη η προμήθεια των τελών κυκλοφορίας


Μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2011 γίνεται η καταβολή των τελών κυκλοφορίας στις Δ.Ο.Υ...
  μετά την παράταση που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.

Ποια είναι τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο
Μια απόπειρα κατανόησης και συνολικής προσέγγισης των ζητημάτων που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας

Του Γεωργιου Σαββαϊδη*
Οι γραμμές αυτές γράφονται σε μία προσπάθεια επεξήγησης και καλύτερης κατανόησης ορισμένων κανόνων του ισχύοντος Δικαίου της Θαλάσσης αφενός και της ανάγκης συνολικής προσέγγισης των ζητημάτων που αφορούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδος αφετέρου.
Η προσπέλαση των ζητημάτων αυτών δεν είναι ευχερής διότι εμπλέκονται νομικά, πολιτικά, ιστορικά, αμυντικά και οικονομικά ζητήματα διαφόρου προελεύσεως και σημασίας που απαιτούν μακρόχρονη γνώση, παρακολούθηση των εξελίξεων και συνολική εκτίμηση και προσέγγιση πριν από την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών.
ΠαρεμβάσειςΤο πολυσύνθετο και πολυδιάστατο των ζητημάτων αυτών επεξηγεί, σε σημαντικό βαθμό, αλλά όχι πλήρως την αποσπασματική προσέγγισή τους από πολιτικούς, ακαδημαϊκούς, διπλωματικούς και δημοσιογραφικούς ταγούς κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια τουλάχιστον. Δυστυχώς όμως παρεμβαίνουν πέραν των γνωστικών ελλείψεων και των εγγενών δυσκολιών κατανόησης, και άλλοι σοβαρότεροι παράγοντες πολιτικού, ιδεολογικού, ιδεοληπτικού ή και συνωμοσιολογικού, ορισμένες φορές, χαρακτήρος που εκτρέπουν την ανάγκη ήρεμης, νηφάλιας και συνεκτικής προσέγγισης των πολύ σημαντικών αυτών ζητημάτων.
Οι παρεμβάσεις αυτές αποδίδουν προθέσεις ανεπίτρεπτων συμβιβασμών, αποκαλύπτουν δήθεν αναληφθείσες δεσμεύσεις προς γείτονες και τρίτους, εμπλέκουν τον χειρισμό ζητημάτων εσωτερικής φύσεως και επικαιρότητας με τον χειρισμό πρωτοβουλιών ή και διμερών διαπραγματεύσεων της χώρας, με προφανή ζημιογόνα αποτελέσματα στη διεξαγωγή των τελευταίων κ. τ. λ.

Κοινή επωδός και σύνηθες αβασάνιστο συμπέρασμα των προαναφερθέντων είναι ότι η χώρα στερείται πολιτικής και διπλωματικής σοβαρότητος στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, ότι οι έχοντες την ευθύνη των χειρισμών κινούνται συχνά μεταξύ ανεπάρκειας, ερασιτεχνισμού ή και εθνικής μειοδοσίας και ότι ενόψει όλων αυτών των (διαχρονικών) ανεπαρκειών, δυσλειτουργιών ή και ελλείψεων σταθερών πατριωτικών αντιβάρων, είναι προτιμότερο αν όχι αναγκαίο τα σχετικά ζητήματα να παραμένουν ανέγγιχτα ή αρρύθμιστα.
Οι αντιλήψεις αυτές, που κατά καιρούς εκφράζονται από διάφορες πλευρές, επιβάλλουν νομίζω μία συνοπτική, λόγω χώρου, αλλά επιχειρηματολογημένη ανασκευή:
Πρώτον. Η Ελλάς έχει θέσει κατά τα τελευταία χρόνια ως βασικό στρατηγικό στόχο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με όλα τα γειτονικά της κράτη με βάση τα δικαιώματα που απορρέουν από το ισχύον Δίκαιο της Θαλάσσης. Εάν σκεφθεί κανείς πόσους αγώνες και θυσίες απήτησε για το Εθνος μας ο διαδοχικός καθορισμός των χερσαίων συνόρων της χώρας από το 1830 και εντεύθεν, μπορεί σχετικά εύκολα να αντιληφθεί τη σημασία και το εύρος του εγχειρήματος μέσω της διπλωματίας και της διαπραγμάτευσης.
Δεύτερον. Λέγοντας θαλάσσιες ζώνες εννοούμε, κατά το Διεθνές Δίκαιο, τέσσερις διαφορετικές θαλάσσιες περιοχές οι οποίες υφίστανται σήμερα γύρω από την εδαφική επικράτεια της χώρας ή δεν υφίστανται αλλά μπορούν να εγκαθιδρυθούν στο μέλλον υπό τις προϋποθέσεις και τα όρια που καθορίζει το ισχύον Δίκαιο της Θαλάσσης. Οι ζώνες αυτές είναι τα χωρικά ύδατα, η συνορεύουσα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη. Εντός των ζωνών αυτών ισχύουν διαφορετικά νομικά καθεστώτα εξικνούμενα από την πλήρη άσκηση κυριαρχίας μέχρι την άσκηση ορισμένων διοικητικών αρμοδιοτήτων.
Τρίτον. Το ισχύον Δίκαιο της Θαλάσσης παρέχει κατ’ αρχήν τουλάχιστον ισότητα νομικών δικαιωμάτων σε όλα τα τμήματα ενός κράτους είτε αυτά είναι ηπειρωτικά είτε νησιωτικά. Εισάγει όμως μία εξαίρεση στην αναγνώριση αυτών των δικαιωμάτων, καθόσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη, προκειμένου περί βράχων που είναι ακατοίκητοι ή δεν μπορούν να συντηρήσουν μορφή οικονομικής ζωής. Στις ειδικές αυτές περιπτώσεις τους αναγνωρίζει μόνο χωρικά ύδατα και συνορεύουσα ζώνη.
Τέταρτον. Το ισχύον Δίκαιο καθορίζει για κάθε μία από τις προαναφερθείσες ζώνες διαφορετικά μέγιστα όρια. Τα κράτη έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν το maximum του προβλεπόμενου ορίου ή και ολιγότερο. Προκειμένου περί χωρικών υδάτων και εφόσον ορίζεται το maximum σε περιοχές στενών διεθνούς ναυσιπλοΐας, το παράκτιο κράτος υποχρεούται στην εφαρμογή ορισμένων συγκεκριμένων διατάξεων του Δικαίου της Θαλάσσης, που σκοπόν έχουν την εξασφάλιση της ελευθερίας διεθνούς ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας.
Πέμπτον. Τα ισότιμα δικαιώματα που αναγνωρίζονται, όπως προαναφέρθηκε, στα κράτη αναφορικά με τα ηπειρωτικά και νησιωτικά εδάφη τους, υπόκεινται στη διαδικασία της οριοθέτησης εφόσον οι αντίστοιχες θαλάσσιες ζώνες τους επικαλύπτονται.
Πρόκειται περί της διαδικασίας εκείνης η οποία αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα της αναγνωρίσεως όλων των δικαιωμάτων των εδαφών όπως προεξετέθησαν. Η διαδικασία της οριοθέτησης συνιστά θεωρητικά νομική και τεχνική μεθοδολογία. Τέτοιος όμως περιοριστικός χαρακτηρισμός είναι απλώς απατηλός ή ψευδεπίγραφος. Και τούτο για δύο λόγους:
Kατά πρώτον διότι το ισχύον Δίκαιο της Θαλάσσης διαφοροποιεί τη διαδικασία της οριοθέτησης εκάστης θαλασσίας ζώνης και κατά δεύτερον επειδή η φρασεολογία που χρησιμοποιείται είναι ηθελημένα αόριστη και παραπέμπει ρητά στη μέση γραμμή ίσης αποστάσεως μόνο στην περίπτωση της χωρικής θαλάσσης που οριοθετείται, ενώ στις πολύ σημαντικές περιπτώσεις της υφαλοκρηπίδος και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, ηθελημένα και πάλι αόριστα και γενικόλογα, παραπέμπει στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανάγκη επιτεύξεως ενός δίκαιου αποτελέσματος, ως προϊόντος της συγκεκριμένης οριοθέτησης.
Εκτον. Τις προαναφερθείσες και ηθελημένα αόριστες και γενικόλογες αυτές διατυπώσεις ήλθε να ερμηνεύσει με σειρά αποφάσεών του από το 1969 και εφεξής το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Οι αποφάσεις αυτές συνιστούν κυμαινόμενη διεθνή νομολογία, με εισαγωγή διαφόρων κριτηρίων, τα οποία υποτίθεται ότι αφορούν στην συγκεκριμένη υπόθεση που άγεται ενώπιον του ΔΔΧ. Παρά ταύτα δημιουργούν σπουδαία νομικά προηγούμενα, τα οποία οι διάδικοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευθούν, να ερμηνεύσουν ή και να παρερμηνεύσουν κατά τα συμφέροντά τους είτε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων είτε στο στάδιο της δικαστικής παραπομπής εφόσον φθάσουν μέχρις εκεί.
Εβδομον. Τα προεκτεθέντα που αναφέρονται τόσο στην αναγνώριση δικαιωμάτων των παρακτίων κρατών επί των θαλασσίων ζωνών, όσο και στην οριοθέτηση των δικαιωμάτων αυτών, είναι ενδεικτικά ότι αυτοματισμοί στην αναγνώριση δικαιωμάτων ή ασφαλείς προβλέψεις για την έκβαση δικαστικών παραπομπών με βάση όχι μόνο το ηθελημένα ασαφές Δίκαιο της Θαλάσσης, αλλά και την εξελισσόμενη διεθνή νομολογία είναι αστάθμητοι εν πολλοίς παράγοντες και δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι.
Ογδοον. Η παραπομπή σε διεθνή δικαστική επίλυση, πέραν των αβεβαιοτήτων εκβάσεως που παρουσιάζει, απαιτεί και σύνταξη συνυποσχετικού (που αποτελεί ειδική διεθνή συμφωνία και χρειάζεται κύρωση από τα κοινοβούλια των ενδιαφερομένων). Επί πλέον, συνιστά χρονοβόρο και δαπανηρή διαδικασία, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρεμβάσεως τρίτων χωρών κατά το στάδιο της εκδικάσεως προς προστασία των πραγματικών ή εικαζομένων συμφερόντων τους και, τέλος, δεν αποκλείει εξ ορισμού διαφωνίες περί την εφαρμογήν της εκδοθησομένης αποφάσεως ιδίως εάν υπάρξει κακοπιστία των διαδίκων.
Τα δεδομένα αυτά οδηγούν ορισμένους διεθνολόγους να προτιμούν μία συμβιβαστική διμερή συμφωνία οριοθέτησης από μία ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον ένα των διαδίκων δικαστική απόφαση, η οποία ενδεχομένως θα αμφισβητηθεί στην πράξη.
Ενατον. Ολοι οι ανωτέρω παράγοντες ομού λαμβανόμενοι και συνεκτιμώμενοι οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας ορθώς ανέλαβε προσπάθεια προ μερικών ετών να ορίσει, μέσω διαπραγματεύσεων με τις όμορες χώρες, τις θαλάσσιες ζώνες τις οποίες δικαιούται βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Οι χειριζόμενοι τα ζητήματα αυτά, εν ονόματι πάντοτε των Κυβερνήσεων της χώρας μας, δεν είναι ερασιτέχνες ή αιθεροβάμονες μη αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες ή τους κινδύνους που κρύβουν πάντοτε οι διαπραγματεύσεις αυτές.
ΔιάλογοςΟμως θα πρέπει να υπογραμμισθεί κατά τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι διαπραγμάτευση οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών κατά το Διεθνές Δίκαιο δεν σημαίνει αποδοχή ή παραδοχή διεκδικήσεων, διαστρεβλωμένων δικαιωμάτων, επιδιώξεων ή μεθοδεύσεων της οποιασδήποτε άλλης πλευράς.
Διάλογος με απόντες, κωφούς ή υποστηρικτές, κατ’ όνομα μόνον της καλής γειτονίας δεν γίνεται να υπάρξει. Διαπραγμάτευση εξάλλου παρομοίων θεμάτων υπό το κράτος μεγαφώνων και προβολέων πουθενά στον κόσμο δεν διεξάγεται και αν τυχόν επιχειρηθεί θα είναι εξ ορισμού αδιέξοδος. Απαιτείται λοιπόν ενότητα σκοπού, σοβαρότητα, πρωτοβουλία, βαθιά γνώση του αντικειμένου σε όλες τις πολύπλευρες πτυχές του και, τέλος, και προ παντός ισχυρή πολιτική βούληση.
*Ο κ. Γεώργιος Σαββαΐδης είναι Πρέσβης, Συντονιστής Πολιτικοστρατιωτικών και Επιχειρησιακών Υποθέσεων ΥΠΕΞ, πρώην Γεν. Γραμματεύς του ΥΠΕΞ και Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδος της χώρας μας με τις όμορες χώρες για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Νέο Tomb Raider, το ξεκίνημα της Lara Croft

Η Crystal Dynamics δουλεύει πάνω στο καινούργιο Tomb Raider με τίτλο απλά ‘Tomb Raider’ που θα μας οδηγεί στις ρίζες της Lara, πριν γίνει η γυναικάρα που γνωρίσαμε στους προηγούμενους τίτλους.
Βέβαια, σίγουρα θα είναι πιο γυναικάρα εμφανισιακά αν κρίνουμε από το πρώτο υλικό που είδαμε.
Σύμφωνα με τον Darrell Gallagher της Crystal Dynamics, θα ξεχάσουμε τη Lara που ξέραμε.  Σε αυτή την ιστορία θα δούμε πως δημιουργήθηκε μέσα από μια καθοριστική περιπέτεια όσο καμιά άλλη. Το παιχνίδι θα είναι ουσιαστικά η πρώτη περιπέτεια της νεαρής και άπειρης Lara Croft, η οποία ως μια φυσιολογική γυναίκα θα ανακαλύψει τα όριά της και το που μπορεί να φτάσει για να επιβιώσει.
Το ταξίδι θα ξεκινάει μετά από πια θανάσιμη καταιγίδα που θα βυθίσει το σκάφος με το οποίο ταξίδευε η πρωταγωνίστρια  και θα ξεβραστεί από τα κύματα σε μια άγνωστη παραλία. Μόνη της -αλλά όχι για πολύ- θα έχει μόνο στόχο την επιβίωσή της…
Το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες (PC , Xbox 360, Playstation 3)
 http://www.tsimpountiii.gr

Το Καστελόριζο ως αιχμή του δόρατος

Τώρα που η Κύπρος έκανε συμφωνία με το Ισραήλ όσον αφορά στην ΑΟΖ, συμπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις προηγούμενες συμφωνίες με το Λίβανο και την Αίγυπτο... οι τρεις εξωτερικές ΑΟΖ έχουν πλέον την ιδιότητα της συνεκτικότητας, η οποία ξέρουμε πόσο σημαντική είναι στην τοπολογία. Αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι η Κύπρος έχει σταθεροποιήσει το νότιο μέρος της και καθορίσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτήν την περιοχή.
Κατά συνέπεια, το ευρωπαϊκό πλαίσιο έχει επεκταθεί, τουλάχιστον θεωρητικά, διότι, για να αποτελέσει μία πρακτική ιδέα, πρέπει η Ελλάδα να κάνει μία συμφωνία όσον αφορά στην ΑΟΖ, με την Κύπρο αφενός και την Ιταλία αφετέρου. Μόνο έτσι η έννοια της συνεκτικότητας θα αποκτήσει μία ευρωπαϊκή οντότητα. Συνεπώς, το Καστελόριζο εμφανίζεται ακόμα πιο κρίσιμα ως αιχμή του δόρατος στην Ανατολική Μεσόγειο, διότι μόνο η ύπαρξή του, κι αυτή με την οικονομική έννοια, επιτρέπει την ένωση της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Η κρισιμότητα αυτού του νησιού δεν είναι πια μια θεωρητική υπόθεση, αλλά μία τοποστρατηγική πραγματικότητα.
Είναι τώρα θέμα ελληνικής πρωτοβουλίας, το να υλοποιηθεί πραγματικά κι ουσιαστικά όχι ένα ενιαίο αμυντικό δόγμα, το οποίο εμφανίζεται ως ουτοπικό, όταν εξετάζουμε την οντότητά του στην πράξη, αλλά μία ΑΟΖ που θα το εμπεριέχει. Διότι όλα τα άλλα είναι απλώς λόγια. Όσο το Καστελόριζο δεν είναι ενσωματωμένο σε αυτό το ενιαίο πλαίσιο, θα αποτελεί εν δυνάμει μία επόμενη χαμένη πατρίδα και θα ακολουθήσει στην Ιστορία την πορεία της Ίμβρου και της Τενέδου.
Η πρόσφατη πρωτοβουλία της Κύπρου πρέπει να ενισχυθεί και από την Ελλάδα, για να υπάρξει μία πραγματική αντίσταση στα σχέδια του νέο-οθωμανικού δόγματος. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος παραμένει μοναδικός προς το παρόν, θα καταφέρουμε να ελευθερώσουμε το Καστελόριζο από έναν πρακτικό αποκλεισμό και μία πορεία εγκλωβισμού, η οποία μπορεί να καταλήξει μόνο και μόνο στην αναμενόμενη απορρόφησή του από την Τουρκία. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι μαζί μας, η κυπριακή πρωτοβουλία μας δίνει το tempo, είναι η σειρά μας να δημιουργήσουμε τη μνήμη μέλλοντος όσον αφορά στο Καστελόριζο μέσω της ΑΟΖ.
http://www.sigmalive.com

Το Smart της Cadillac!

Ποιος θα περίμενε πως μία αμερικανική εταιρία σαν την Cadillac θα παρουσίαζε ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης με μήκος μόλις 3,835 μέτρα!
Το εν λόγω «μικρό» ονομάζεται Urban Luxury Concept (ULC) και όπως καταλάβατε είναι ένα πρωτότυπο μοντέλο...
Οι υπόλοιπες διαστάσεις του φτάνουν σε πλάτος τα 1,730 μέτρα και σε ύψος τα 1,446 μέτρα και για να έχετε μία καλύτερη εικόνα φανταστείτε πως το μέγεθος του είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από ένα Toyota iQ. Η σχεδίαση του βασίζεται στο σύγχρονο μοτίβο που έχει υιοθετήσει η εταιρία ενώ εντύπωση προκαλούν οι πόρτες που ανοίγουν σαν «ψαλίδι».
Στο εσωτερικό υπάρχει τετραθέσια διάταξη και το απέριττο αισθητικά ταμπλό με τον αναλογικό πίνακα οργάνων. Το ULC εξοπλίζεται με turbo 3κύλινδρο κινητήρα του 1,0 lt ο οποίος συνεργάζεται με σύστημα start/stop και με ηλεκτρική υποβοήθηση. Ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό υβριδικό το οποίο εξοπλίζεται και με κιβώτιο διπλού συμπλέκτη!
http://xsefoto.blogspot.com

Μερική έκλειψη Ηλίου Ορατή στην Ελλάδα στις 4 Ιανουαρίου

 Με μία μερική έκλειψη ήλιου στις 4 Ιανουαρίου, η οποία μάλιστα θα είναι ορατή και από την Ελλάδα ανοίγει το 2011.
Η έκλειψη θα αρχίσει στις 08:40 της Τρίτης από τη δυτική Αφρική και θα είναι ορατή από όλη τη βόρεια Αφρική, το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και την Κεντρική Ασία.
Η μέγιστη φάση της έκλειψης είναι στις 10:23 πμ (ώρα Ελλάδος) και φυσικά θα είναι ορατή στην Ελλάδα αν φυσικά ο ουρανός δεν έχει σύννεφα.
Επειδή η Σελήνη θα καλύψει τον Ήλιο κατά τα δύο τρίτα το φως θα περιοριστεί αισθητά αλλά δεν θα σκοτεινιάσει πλήρως.
Η έκλειψη θα είναι ορατή από ολόκληρη την Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, τη μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία.
Μέσα στο 2011 θα πραγματοποιηθούν άλλες τρεις εκλείψεις ηλίου, όλες μερικές: την 1η Ιουνίου, την 1η Ιουλίου και στην 25η Νοεμβρίου. Καμία δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.
Εκδηλωση στο Πλανητάριο
Την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011 από τις 9:00 και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, στην είσοδο του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου (Πεντέλης 11 στο Παλαιό Φάληρο), θα εγκατασταθούν τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης όπου ερασιτέχνες αστρονόμοι θα βοηθούν τους ενδιαφερόμενους να δουν την μερική έκλειψη του Ήλιου μέσα από το τηλεσκόπιο.
http://www.tovima.gr

Θα χτιστεί τείχος στον Έβρο για τους λαθρομετανάστες

Με έναν τρόπο που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις, σκοπεύει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τα κύματα λαθρομεταναστών που καθημερινά έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω του ποταμού Έβρου. 
Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατασκευή φράχτη στον Έβρο για να εμποδίσει την εισροή των μεταναστών.
Αντίστοιχο φράχτη έχουν σηκώσει οι ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό και η Ισπανία για να μην μπαίνουν στα εδάφη της μετανάστες από το Μαρόκο, ενώ υπό κατασκευή είναι και ο αντίστοιχος φράχτης που θα χωρίζει το Ισραήλ από την Αίγυπτο. Ο κ. Παπουτσής εκτίμησε σε 200 με 250 άτομα των αριθμό των μεταναστών που περνούν καθημερινά τον Έβρο, αναζητώντας καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.
«Έχουμε ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποιούμε αυτή την περίοδο. Όπως, η συνεργασία με τον ευρωπαϊκό οργανισμό Frontex για τη φύλαξη των συνόρων. Σχεδιάζουμε επίσης την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Ακτοφυλακής και στα χερσαία σύνορα τη δημιουργία ενός φράχτη για την αποτροπή των παράνομων μεταναστών», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. 
star.gr

iPhonECG, το καρδιογράφημα έγινε iPhone app

Τί θα λέγατε αν μαζί με το iPhone 4 και μια ειδική θήκη για αυτό θα μπορούσατε να έχετε κάθε στιγμή την δυνατότητα για...
 καρδιογράφημα;
Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, το iPhonECG κάνει αυτό ακριβώς χρησιμοποιώντας την δημιουργικότητα ενός γιατρού, τα ηλεκτρονικά του iPhone 4 και φυσικά δύο ηλεκτρόδια στο πίσω μέρος της θήκης που φιλοξενεί το iPhone. Το iPhonECG χρειάζεται κάτι σαν ένα δευτερόλεπτο για να ξεκινήσει να καταγράφει δεδομένα που μεταδίδει κάπου κεντρικά ενώ μετά από 2-3 δευτερόλεπτα ανιχνεύει και τον παλμό της καρδιάς. Λύση που πάει παντού και πάντα, δουλεύει ασύρματα και μπορεί να σώσει ζωές όταν ο γιατρός δεν μπορεί να βρίσκεται κοντά στον ασθενή. Η επίσημη παρουσίαση του iPhonECG θα γίνει στην CES 2011 σε μερικές ημέρες.
Πηγή: pestaola.gr

Χάνονται μηνύματα από το Hotmail!

Πρωτοφανές περιστατικό στο Hotmail καθώς χρήστες διαμαρτυρήθηκαν ότι χάθηκαν mail τους. 
To γεγονός ήρθε στο φως μετά από καταγγελίες χρηστών του hotmail σε φόρουμ της Microsoft και έρχονται από όλο τον...
 κόσμο. Οι καταγγέλλοντες λένε ότι τα μηνύματά τους εξαφανίστηκαν ξαφνικά από τα εισερχόμενα και από άλλους φακέλους της υπηρεσίας.
H Microsoft επιβεβαίωσε το γεγονός. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι το πρόβλημα υφίσταται αλλά ότι δεν είναι πολύ διαδεδομένο. Η Microsoft πάντως δεσμεύτηκε να διορθώσει το πρόβλημα και ζήτησε συγγνώμη από τους χρήστες για την αναστάτωση.
newsit.gr

Αρνήθηκαν τη μεταθανάτια χάρη στον Billy the Kid

Την απόφασή του να μην απονείμει χάρη στον θρυλικό Billy The Kid, έναν από τους πιο διάσημους παράνομους της Άγριας...
 Δύσης, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού.
Αρνήθηκε τελικά ο κυβερνήτης του Νέου Μεξικού Μπιλ Ρίτσαρντσον να απονείμει μεταθανάτια χάρη στον στον Billy The Kid, έναν από τους θρύλους της Αγριας Δύσης ο οποίος σκοτώθηκε από τον σερίφη Πατ Γκάρετ στις 14 Ιουλίου 1881 σε ηλικία 21 ετών.
"Αποφάσισα να μην απονείμω χάρη στον Billy The Kid", δήλωσε ο κυβερνήτης στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής του ABC "Good Morning America".
Ο Ρίτσανρτσον είχε δηλώσει νωρίτερα πως ασχολείται με την υπόθεση αυτή από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, κυρίως λόγω των πληροφοριών ότι ο τότε κυβερνήτης Λιού Ουάλας είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει χάρη στο νεαρό παράνομο που το πραγματικό του όνομα ήταν Ουίλιαμ Μπόνεϊ.
Ο θρύλος του Billy The Kid ενέπνευσε δεκάδες βιβλία, ταινίες και κόμικς. Είναι γνωστό ότι του αποδίδουν τουλάχιστον τέσσερις δολοφονίες, αλλά ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι είχε δολοφονήσει 21 ανθρώπους
cosmo.gr

Lacie 324 Color LCD
Η οθόνη 324 της Lacie προορίζεται για τους επαγγελματίες στο χρώμα και την κινούμενη εικόνα. Υποστηρίζει ανάλυση Full HD 1080p και διαθέτει εισόδους VGA, DVi και HDMI, αλλά προσφέρει και την χρωματική γκάμα των επαγγελματικών CRT οθονών, διαθέτοντας 10-bit gamma correction.
Ορατό πλαίσιο: 24"
Αναλογία 16:10
Τεχνολογία: S-PVA
Ανάλυση:1920 x 1200
Dot Pitch 0,27mm
Contrast 1000:1
Luminance: 400 cd/m2
Response Time 8ms (gray to gray)
Γωνία Θέασης: Ηor/Ver: 178o
Συνδεσμολογία: 1xVGA, 1xDVI-D, 1xHDMI
Χρωματικό ευρος: 99.7% Iso Coated, 95% Adobe RGB, 92% NTSC
10-bit Gamma Correction
3 χρόνια εγγύηση OnSite.
Τιμή: 1050,00 € χωρίς το κάλυμμά και το διαχειριστή χρώματος
Γιάννης Μεννής