Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 15, 2012

Στη Χίο τα ιερά λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου 
Στον Καθολικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, πρώτο κάθετο στενό στην οδό Αλατίου, βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης μέρος των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου.
Τα ιερά λείψανα του αγίου των ερωτευμένων τα μετέφερε στη Χίο ο Αρχιεπίσκοπος Τήνου – Νάξου, Νικόλαος και με τελικό προορισμό τη Μυτιλήνη (όπου 
«έφυγαν» τα λείψανα του Αγίου το 1990) όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στον καθολικό Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου (προς τα τέλη του 2013).
Ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στη Χίο θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι και την Πέμπτη για όσους επιθυμούν να προσκυνήσουν.

Η ιστορία του Αγίου
Ο Αγιος Βαλεντίνος ήταν καθολικός ιερέας και έζησε στη Ρώμη τον 3ο αιώνα μ.Χ..
Κατά τη διάρκεια των διωγμών από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Β’ το Γότθο, ο Βαλεντίνος βοήθησε δεκάδες μάρτυρες με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Όταν προσήλθε στο δικαστήριο, δεν δίστασε να κοιτάξει τον αυτοκράτορα στα μάτια και να τον καλέσει να μετανοήσει! Ο δικαστής, εκνευρισμένος με το θράσος του, προκάλεσε το Βαλεντίνο να δώσει εκείνο "το φως του Ιησού" στην κόρη του που ήταν τυφλή.
Σύμφωνα με την καθολική παράδοση ο Άγιος Βαλεντίνος έβαλε το χέρι του στα μάτια του παιδιού και προσευχήθηκε: "Κύριε Ιησού Χριστέ, αληθινό Φως, φώτισε αυτό το τυφλό παιδί" και τότε έγινε το θαύμα και το κοριτσάκι βρήκε το φως του!
Αυτό οδήγησε πολλούς ειδωλολάτρες να αλλαξοπιστήσουν, γεγονός που έκανε τον αυτοκράτορα να δώσει διαταγή να βασανιστούν και να αποκεφαλιστούν δεκάδες Χριστιανοί αλλά και ο Άγιος Βαλεντίνος στις 14 Φεβρουαρίου του έτους 269.
Μετά τον αποκεφαλισμό του Αγίου Βαλεντίνου, οι Χριστιανοί περιμάζεψαν το σώμα του και το μετέφεραν στις Κατακόμβες της αγίας Πρίσκιλλας, τόπο ενταφιασμού των μαρτύρων.
Το 1815, τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου δωρήθηκαν από τον Πάπα σε κάποιον ευγενή Ιταλό ιερέα, τον Giovanni-Battista LONGARINI di SAN COSTANZO, που προέρχετο από το δουκάτο του Urbino.
Μετά το θάνατό του, η κληρονόμος του ευγενή ιερέα, Λουκία ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-BONGIGLI, ήρθε το 1907 να ζήσει στη Μυτιλήνη, όπου και δώρισε στην καθολική εκκλησία της Λέσβου, στην οποία υπηρετούσαν οι πατέρες Καπουτσίνοι, τα οστά του Αγίου.
Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, στις 26 Απριλίου του 1907 ο τότε καθολικός αρχιεπίσκοπος Σμύρνης Δομήνικος Μαρέγκος, ενώ πραγματοποιούσε ποιμαντική επίσκεψης στη Μυτιλήνη, προέβη σε αυτοψία και αυθεντικοποίηση των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου.
Τα λείψανα είχαν τοποθετηθεί κάτω από το κεντρικό ιερό βήμα του καθολικού ναού της Μυτιλήνης. Μέχρι και σήμερα σώζεται επίσης ιδιόχειρο σημείωμα του τότε καθολικού εφημερίου Μυτιλήνης π. Βίτου-Ροβέρτου, όπου επιβεβαιώνεται με ημερομηνία «Μυτιλήνη 1.5.1907» η αυτοψία.
Όταν το 1990, οι πατέρες Καπουτσίνοι έφυγαν από την Μυτιλήνη ο τότε εφημέριος της Καθολικής Εκκλησίας της Μυτιλήνης, φραγκισκανός μοναχός π. Τορκουάτο Μορίνι, μετέφερε τα λείψανα του Aγίου στην ιταλική εκκλησία της Αθήνας, στην οδό Γκυιλφόρδου 7 (απέναντι από την Πλατεία Βικτωρίας), όπου και ένα μέρος τους βρίσκεται μέχρι σήμερα- τα υπόλοιπα στάλθηκαν στην έδρα της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ pyles.tv
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου