Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, Μαρτίου 12, 2012

"Οι Δούλες" του Ζαν Ζενέ από το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου- απόσπασμα δήλωσης Γ. Ζαφείρη«Αγγίζει τα όρια ενός σχιζοφρενικού ονείρου» το έργο του Ζαν Ζενέ «Οι Δούλες» τόνισε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου και σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Ζαφείρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παρουσιάστηκε η 3η κατά σειρά φετινή παραγωγή του Δημοτικού μας θεάτρου.

Εξήγησε δε ότι στο έργο δεν υπάρχουν σκηνές ακραίες που να είναι απαγορευτικές για παιδιά κάτω των 16 ετών. Η απαγόρευση ισχύει περισσότερο για να διασφαλιστεί η ησυχία που χρειάζεται να υπάρχει στο ακροατήριο (αυτό σημαίνει ότι αν δεν είναι κλειστά, τα κινητά πρέπει να είναι μόνο στη δόνηση!), έτσι ώστε οι τρεις ηθοποιοί να μπορέσουν να αποδώσουν τις σκηνές και τις δύσκολες καταστάσεις.

Ο Γιάννης Ζαφείρης μίλησε με ιδιαίτερα ζεστά λόγια για το συγγραφέα του έργου. «Ο συγγραφέας, ο Ζαν Ζενέ, είναι κυριολεκτικά ένας αλήτης. Μπαινόβγαινε σε φυλακές, αναμορφωτήρια, ήταν γιος πόρνης και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν στη φυλακή. Καταρχήν τον ανέδειξε ο επίσης γάλλος συγγραφέας Ζαν Κοκτώ, για να γράψει στη συνέχεια για αυτόν ένα μοναδικό δοκίμιο με τίτλο «Ο Άγιος Ζαν Ζενέ», ο Ζαν Πωλ Σαρτρ. Με τις «Δούλες» ο Ζενέ θεωρείται ως ένας από τους υποστηρικτές των εργατών, που αναδεικνύει την πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι αν και, όπως σφαιρικά παρουσίασε ο Γ. Ζαφείρης, υπήρχαν και κάποιοι που τον κατηγόρησαν ως υποστηρικτή του Γ’ Ράιχ.

Συγχαρητήρια έδωσε και στις 3 ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τους ρόλους, όπου επισημάνθηκε ότι εκτός από τις επαγγελματίες ηθοποιούς Κορίνα Βσιλοπούλου και Δήμητρα Κώνστα, συμμετέχει και η Δήμητρα Μασούρα «βγαλμένη» από τα εργαστήρια του ΔΗΠΕΘΕ, δείγμα της σημαντικής δουλειάς που γίνεται σε αυτά που εκτός των άλλων μπορεί να τροφοδοτήσει την κεντρική σκηνή με ηθοποιούς.


Η Κορίνα Βασιλοπούλου, που υποδύεται τη Σολάνζ, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συναδέλφους της, σημειώνοντας ότι πάνω στη σκηνή δεν στέκει κανείς μόνος του και επισημαίνοντας τη σκηνοθετική υποστήριξη. Σημείωσε ότι πάντα ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο, παίζοντας τέτοιους ρόλους λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ανακαλύπτεις όλο και πιο πολύ την αλήθειά σου.

Η Δήμητρα Κώσντα, η Κλαίρη στις «Δούλες», δεν έκρυψε ότι δυσκολεύτηκε αρκετά, αλλά που την έκανε να ανακαλύψει πράγμα που είχε μέσα της.


«Νιώθω πολύ τυχερή που συμμετέχω σε αυτή την παραγωγή», σημείωσε τέλος η… Κυρία, Δήμητρα Μασούρα. Λέγοντας ότι αυτό που χάρηκε ιδιαίτερα ήταν ότι στη σκηνή όλοι της συμπεριφέρθηκαν σαν επαγγελματία και όχι σαν μαθήτρια από τα εργαστήρια.

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Θοδωρής Τσατσαρώνης για την τρίτη κατά σειρά παραγωγή του περιφερειακού μας θεάτρου, σημειώνοντας ότι και σε αυτήν, όπως και στις «τρεις Jazz ιστορίες» που θα συνεχιστούν το επόμενο σαββατοκύριακο και μέχρι τις 24 Μαρτίου ισχύει το κοινωνικό εισιτήριο.

Παράλληλα ο Γιάννης Ζαφείρης σημείωσε ότι το ΔΗΠΕΘΕ θα εργαστεί για τα 100 χρόνια των Ελευθερίων της Χίου, για να συμμετέχει στις σχετικές εκδηλώσεις.

«Οι δούλες» θα κάνουν πρεμιέρα το Σάββατο (10/3) και θα παρουσιαστούν στην κεντρική σκηνή του ΟΜΗΡΕΙΟΥ Κυριακή, Τρίτη και Τετάρτη (ώρα έναρξης 8.30 μ.μ..).

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Δήμητρα Κώνστα (ΚΛΑΙΡΗ), Κορίνα Βασιλοπούλου (ΣΟΛΑΝΖ), Δήμητρα Μασούρα (ΚΥΡΙΑ)

Σκηνοθεσία – Προσαρμογή Κειμένου: Γιάννης Ζαφείρης,
Ενδυματολογία: Φωτεινή Παππά,
Σκηνογραφία: Γιάννης Ζαφείρης, (Εκτέλεση - Κατασκευή σκηνικού: Τάκης Μπελόκας – Μιχάλης Ξύδας),
Μουσική Σύνθεση: Παντελής Θαλασσινός ("Maria D'Octobre"),
Μουσική Εκτέλεση: Γιώργος Μισετζής,
Κίνηση: Λία Δημητροπούλου,
Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης & Σταύρος Αθανασίου,
Φωτισμοί: Γιάννης Ζαφείρης (Εκτέλεση & Χειρισμός: Θοδωρής Αργυρούδης – Παναγιώτης Λούρος),
Βοηθός σκηνοθέτη: Παρασκευή Κοψιά,
Τεχνικοί Σκηνής: Μιχάλης Ξύδας – Τάκης Μπελόκας),
Χειριστής Ήχου: Δημήτρης Μπαχάς,
Φωτογραφίες - Video: Γιάννης Ζαφείρης
Αναδημοσίευση: www.chiosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου