Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, Απριλίου 10, 2012

Ανεμογεννήτριες και Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου: 7ώρη συζήτηση με αρνητικό κλίμα για τη γιγαντιαία επένδυση

Εφτά ώρες διήρκεσε η συζήτηση και ενημέρωση σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Χίο στο δημοτικό συμβούλιο Δήμου Χίου. Ικανοποιώντας αίτημα των πολιτών, αλλά και των παρατάξεων της μειοψηφίας, η Δημοτική Αρχή έφερε το θέμα προς συζήτηση και ενώ δεν έχει αρμοδιότητα να ψηφίσει για το θέμα.
Πάντως το κλίμα τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και δημοτικών συμβούλων ήταν αρνητικό σε μια τέτοια μεγάλη επένδυση.

Σήμερα το πρωί ο Σύλλογος Οικολογίας και Περιβάλλοντος Χίου σχολιάζει μέσω διαδικτύου για το θέμα:

Το αρνητικό κλίμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Χίου για την εγκατάσταση των Φαραωνικών ανεμογεννητριών και την ισοπέδωση του νησιού πιστεύουμε ότι έδωσε μια πρώτη εικόνα του τι μπορεί να κερδηθεί όταν κόμματα , φορείς και πολίτες ενώνουν την φωνή τους διεκδικώντας το δικαίωμα να ζήσουν στον Τόπο τους δίχως αποικιοκρατικές , καταστροφικές, αναπτυξιακές επενδύσεις. Αυτό το σενάριο είχαμε να το ζήσουμε από την εποχή του Θόλους.
Μια μάχη δόθηκε . Ο πόλεμος όμως συνεχίζεται.

Η ΓΣ του Συλλόγου. Ρεπορτάζ για τη μαραθώνια συνεδρίαση κάνει δε ο Γιάννης Μακριδάκης στο προσωπικό του ιστότοπο, από όπου και μεταφέρομαι το σχετικό κείμενο:


Αρνητικό το κλίμα για την επένδυση Ροκα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου
Κατά του έργου των τεράστιων αιολικών εργοστασίων της εταιρίας Ρόκας Iberdrola στη Χίο τάχθηκαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι δημοτικοί σύμβουλοι και των τριών παρατάξεων (πλην του προέδρου της ΔΕΥΑΧ) που έλαβαν το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου μετά από απαίτηση φορέων, πολιτών αλλά και των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας (μείζονος και ελάσσονος)
Η πολυεθνική έδειξε για μια ακόμη φορά την αδιαφορία της και την περιφρόνησή της προς την τοπική κοινωνία αφού απέστειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο τρεις υπαλλήλους της εκ των οποίων οι δύο δεν ζήτησαν τον λόγο ούτε μία φορά και ο τρίτος που ανέλαβε να ενημερώσει το Σώμα, δεν γνώριζε ή δεν έκρινε συμφέρον να απαντήσει σε καμία από τις σημαντικές ερωτήσεις, αρκέστηκε δε στο να προβάλει διαφάνειες από τα στοιχεία που δημοσιεύει η εταιρία στον ιστότοπό της και να προαναγγέλλει συνεχώς και νέο γύρο ενημερώσεων με την παρουσία και άλλων στελεχών και φορέων.
Εφτά ώρες διήρκεσε η συζήτηση του θέματος, στα πλαίσια της οποίας πολλοί πολίτες, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις και διαφωνίες για το έργο, κυρίως για την κλίμακά του και την αλλοίωση του τοπίου και του χαρακτήρα του νησιού, ενώ για πρώτη φορά σε τέτοιας σημασίας συζήτηση φάνηκαν να σπάνε οι παραταξιακές γραμμές και οι δημοτικοί σύμβουλοι να εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις και τις διαφωνίες τους ελεύθερα, γεγονός που τους τιμά διότι δείχνει ότι είχαν συναίσθηση της υψηλής ευθύνης που φέρουν για τη λήψη απόφασης σε ένα τόσο μεγάλο έργο που αλλάζει την φυσιογνωμία και την από δω και πέρα ιστορική πορεία του νησιού.
Αυτό που διαφάνηκε ευκρινέστατα ήταν ότι η εδώ και ένα περίπου μήνα εργασία και οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και επικοινωνίας της Επιτροπής Πολιτών για τις Ανεμογεννήτριες είχαν ως αποτέλεσμα να ανοίξει ένας εποικοδομητικός δημόσιος διάλογος και να τεθεί το ζήτημα στη σωστή του βάση η οποία δεν είναι η έκφραση άποψης υπέρ ή κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά υπέρ ή κατά αυτού του φαραωνικού και καταστροφικού για το νησί έργου.
Μετά από την υπεύθυνη στάση που κράτησαν με τις τοποθετήσεις τους οι περισσότεροι από τους Δημοτικούς Συμβούλους, συμφωνώντας και εκφράζοντας θεσμικά τις ανησυχίες και τις διαφωνίες σύσσωμου του κόσμου του νησιού και των κοινωνικών εταίρων και φορέων, είναι γεγονός πλέον ότι:
1. Η επένδυση Ροκα δεν έχει στη Χίο ούτε την κοινωνική συναίνεση αλλά ούτε την κοινωνική και πολιτική ανοχή
2. Ο αιρετός Αντιπεριφερειάρχης Χίου και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν στο όργανο του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της ΜΠΕ του έργου, έχουν καθήκον να εκφράσουν τις απόψεις και τις ανησυχίες των Δημοτικών Συμβούλων και των πολιτών της Χίου επί της συγκεκριμένης ατελούς και διάτρητης μελέτης, καταψηφίζοντάς την.
Αναδημοσίευση: www.chiosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου