Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, Μαΐου 27, 2012

Αντιβαλλιστική μάσκα προσώπου σταματάει… 7,62!

Ο Αμερικανικός Στρατός πρόκειται να αποκτήσει αριθμό αντιβαλλιστικών προσωπείων τα οποία πρωτίστως, προστατεύουν από θραύσματα και βολίδες των 9 χλστ., αλλά όπως θα φανεί και στο βίντεο που ακολουθεί, μπορούν υπό προϋποθέσεις να σταματήσουν και σφαίρες 7,62×39.
Αρχικός στόχος του Αμερικανικού Στρατού είναι η προμήθεια 160 προσωπείων, με απώτερο στόχο την προμήθεια 2.000 κομματιών. Η επιτυχία τους, όμως, είναι τόσο μεγάλη, που και το Σώμα Πεζοναυτών δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, σε σημείο που οι Πεζοναύτες αγοράζουν τις μάσκες από μόνοι τους με δικά τους έξοδα!


Υπάρχουν ήδη μερικές εταιρείες που ανταγωνίζονται στον τομέα αυτό, αν και στο όλο πρόγραμμα προστασίας στρατιωτών συμμετέχουν τα ερευνητικά κέντρα του Στρατού και το Γραφείο Ναυτικών Ερευνών. Τέτοια προϊόντα είναι το Battlskin της Revision, το Chops της Crye Precision και το Ballistic Protective Maxillofacial Shield της Gentex Corp.
Ωστόσο, μία από τις εταιρείες που παρουσίασε το προϊόν της, είναι η MTek με το προσωπείο G3A, το οποίο κατάφερε να αναχαιτίσει σφαίρα διαμετρήματος 7,62×39. Βέβαια, το ότι δεν υπάρχει διάτρηση της μάσκας, άρα και της κεφαλής του στρατιώτη, δε σημαίνει πως ο τελευταίος δεν θα τραυματιστεί. Το σίγουρο είναι ότι ο τραυματισμός, μάλλον δεν θα είναι θανατηφόρος.

Ορισμένοι Πεζοναύτες προμηθεύτηκαν τέτοιες μάσκες και τις χρησιμοποιούν στο Αφγανιστάν, αξιολογώντας τις ταυτόχρονα. Οι μέχρι στιγμής αξιολογήσεις είναι θετικές. Επιπλέον δε, το νέο μοντέλο G4 θα ζυγίζει μόνο 500 γραμμάρια περίπου.
Ωστόσο, στόχος του Αμερικανικού Στρατού δεν είναι να εφοδιάσει όλους τους στρατιώτες με αυτήν τη μάσκα. Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του, δεν είναι και ό,τι πιο βολικό να φοράει κανείς μια τέτοια μάσκα, ειδικά σε μακρυνές περιπόλους. Οπότε το πιο πιθανό είναι να χορηγούνται σε όσους είναι στο μπροστινό μέρος της περιπόλου, άρα και πιο εκτεθειμένοι στα εχθρικά πυρά. Επιπλέον, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για όσους είναι μονίμως εκτεθειμένοι, όπως οι χειριστές βαρέων όπλων επάνω σε πυργίσκους οχημάτων.


Τέλος, ένα ακόμα θετικό στοιχείο των προσωπείων αυτών, σύμφωνα με μελέτη του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέττης, είναι ότι προσφέρουν καλύτερη προστασία συνολικά, σε περιπτώσεις εκτόνωσης βομβών. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα αέρια εκτόνωσης μένουν μακρυά από το πρόσωπο τους στρατιώτη, μειώνοντας τον κίνδυνο κρανιοεγγεφαλικών κακώσεων.
prionokordela.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου