Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, Ιουλίου 12, 2012

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ GAUSS ΚΥΒΕΡΝΑ ΤΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΥΣΗ ΜΑΣ

Σχεδιάγραμμα του Αμερικανού βλητικού Lowry.

Σχεδιάγραμμα του Αμερικανού βλητικού Lowry. Πάνω απεικονίζεται η κρούση των σκαγίων στον πίνακα, κάτω είναι το γράφημα βασισμένο στην κατανομή των σκαγίων. Προσέξτε πως το γράφημα ακολουθεί την καμπύλη του Γκάους που φαίνεται στην επόμενη φωτογραφία.

Μελέτη ορόσημο επιβεβαιώνει ότι η τουφεκιά υπόκειται στον κανόνα του Γκάους.
Το 1993 είναι ένα έτος ορόσημο για τον γράφοντα. Διότι κατά τη διάρκεια του 1993 έριξα χιλιάδες, κυριολεκτικά χιλιάδες, φυσίγγια σε πίνακα δοκιμής. Η εμπειρία άφησε κάποια διαχρονικά αποτελέσματα, όπως βλάβη στο αριστερό αυτί και τον αυχένα, και μιαν εντύπωση που επιβεβαιώθηκε 17 χρόνια αργότερα, όταν δημοσίευσε την εργασία του ο Δρ Τζόουνς.
Η εντύπωση, βλέποντας χιλιάδες βολές, ήταν ότι η τουφεκιά, από όποιο συνδυασμό όπλου-φυσιγγίου βγει, έχει πάντα το ίδιο σχήμα. Είναι πυκνότερη στο κέντρο από ότι στις άκρες.
Είχα διαβάσει στον Wallack (Modern Shotgun Design and Performance) για την στατιστική ανάλυση της κατανομής των σκαγίων, αλλά συνέχισα να πιστεύω ότι κάτι τόσο μυθικό για εμάς τους κυνηγούς, όπως είναι η βλητική, δεν μπορεί να είναι τόσο απλό.
Τώρα έρχεται ο Δρ Τζόουνς, ένας έγκυρος ερευνητής με εμπειρία αναλύσεων στην βιομηχανία, και αποδεικνύει ότι όλες οι τουφεκιές του λειόκαννου υπόκεινται στο νόμο Γκάους, ή όπως λένε στην διεθνή γλώσσα της στατιστικής, είναι Gaussian.
Ο νόμος του Γκάους αναφέρει ότι παρόμοια "γεγονότα", και η πρόσκρουση κάθε σκαγίου της γόμωσης είναι ένα "γεγονός", κατανέμονται με βάση έναν μαθηματικό τύπο. Αν δείξουμε την κατανομή των γεγονότων γραφικά σε γράφημα με Υ και Χ άξονες, τότε το 68 τοις εκατό των γεγονότων συγκεντρώνεται στο κεντρικό 1/3 του άξονα Χ, το 95 τοις εκατό στα δύο τρίτα, ενώ το 99,5 θα βρίσκεται στην συνολική διασπορά η οποία θα έχει εύρος τρεις φορές όσο αυτό που συγκεντρώνει το 68 τοις εκατό.
Ναι αλλά έχουμε διαφορετικά τσοκ στό λειόκαννο που δίνουν διαφορετικά ανοίγματα. Πως μπορεί να επιδρά ο νόμος του Γκάους στον κύλινδρο και στο φουλ τσοκ;
Και όμως επιδρά, λέει ο Δρ Τζόουνς. Η βολή από φουλ τσοκ είναι συνολικά πιο μαζεμένη, ενώ από κύλινδρο είναι συνολικά πιο ανοικτή. Η κατανομή των σκαγίων όμως είναι όμοια και στις δύο. Δηλαδή το 68 τοις εκατο των σκαγίων θα είναι στο κεντρικό τρίτο του συνολικού ανοίγματος της τουφεκιάς. Απλά το ανοικτό τσοκ έχει συνολικά πιο ανοικτή τουφεκιά.
Ο Δρ Τζόουνς πειραματίστηκε με τα γνωστά κόλπα του χώρου μας: διευρυμένους αυλούς, μακρυούς κώνους, μαλακά και σκληρά σκάγια. Οι διαφορές στο αποτέλεσμα, την τουφεκιά, από αυτές τις "λύσεις" είναι μηδαμινές. Οι μετρήσιμες διαφορές στην τουφεκιά προέρχονται από δύο πράγματα, λέει ο ερευνητής: τον συνολικό αριθμό σκαγίων και το τσοκάρισμα, τα υπόλοιπα είναι αμελητέα.
Γιατί τα κατάφερε ο Τζόουνς στην ανάλυση και δεν τα κατάφεραν οι προγενέστεροι αναλυτές όπως οι Burrard, Brister, Lowry και άλλοι; Διότι ο Τζόουνς είχε δύο τεράστια πλεονεκτήματα που δεν είχαν οι παλαιότεροι: αυτόματη ανάγνωση της τουφεκιάς με ηλεκτρονικά μέσα και ανάλυση από ειδικευμένο λογισμικό. Αυτό που έπαιρνε μια μέρα παλιά, σήμερα παίρνει μερικά δευτερόλεπτα. Και μετά από ανάλυση 2500 βολών, τα συμπεράσματα του Δρά Τζόουνς δείχνουν ότι η ανάλυση της τουφεκιάς είναι πολύ πιο απλή από ότι νομίζαμε.
Να πούμε και κάτι για τον Ζουρνέ: Οι Αγγλοσάξωνες έχουν καταφέρει να δώσουν την εντύπωση στο διεθνές κυνηγετικό κοινό ότι είναι πρωτοπόροι σε θέματα βλητικής και κατασκευής όπλων. Πρόκειται περί συνειδητά καλλιεργημένης πλάνης, την οποία βέβαια καταπίναμε αμάσητη εμείς οι αφελείς.
Καμπύλη Ομαλής Κατανομής του Γκάους.

Καμπύλη Ομαλής Κατανομής του Γκάους. Είναι το κλειδί για την βλητική όλων των φυσιγγίων και όπλων;

Το 1902 ο στρατηγός Ζουρνέ πειραματίστηκε με την βλητική του κυνηγετικού όπλου και βρήκε ότι η συγκέντρωση και κατανομή των σκαγίων ακολουθούν τον κανόνα του Γκάους. Η θέση του κάθε σκαγίου στον πίνακα είναι τυχαία, ενώ το σύνολο της τουφεκιάς είναι πάντα πιο πυκνό στο κέντρο και αραιώνει προς τα έξω. Οντας Γάλλος ο Ζουρνέ δεν έτυχε της παγκόσμιας φήμης που δικαιούτο. Εξήντα χρόνια μετά ένας Αμερικανός βλητικός της Winchester, o Ed Lowry, ανακάλυψε μετά από πολλά πειράματα ότι είχει ανακαλύψει και ο Γάλλος στρατηγός το 1902, ότι οι βολές συμπεριφέρονται σύμφωνα με τον κανόνα Γκάους!
Σε ότι αφορά τα φυσίγγια λοιπόν ξεχνάμε τα περί καλών και κακών φυσιγγίων που δεν "κόβουν". Εφόσον το φυσίγγι παράγει ασφαλείς πιέσεις, και κανονικές ταχύτητες το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να επιλέξουμε το τσοκάρισμα, γόμωση και νούμερο σκαγίων. Τα υπόλοιπα θα γίνουν όπως ορίζει ο νόμος του Γκάους, λένε τα συμπεράσματα της έρευνας Τζόουνς. Αν θέλουμε μεγαλύτερη πυκνότητα τότε μεγαλώνουμε την γόμωση ή βάζουμε πιο σφιχτό τσοκ ή και τα δύο.
Στην επιλογή του τσοκ ο κανόνας είναι επίσης απλός. Διαλέγουμε το τσοκάρισμα που θα έχει το άνοιγμα της τουφεκιάς που χρειαζόμαστε για το κυνήγι ή το είδος της σκοποβολής που θα κάνουμε. Ερχόμαστε δηλαδή στην παλιά συνταγή του πιο ανοικτού τσοκ και του πιο μικρού σκαγίου που μπορούν να εγγυηθούν άμεση καταβολή του θηράματος που κυνηγούμε.

ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΓΚΑΟΥΣΙΑΝΙΚΟΣ

Οι βολές μας ανταποκρίνονται και αυτές στο νόμο του Γκάους. Οταν ρίχνουμε σε έναν στόχο, με όπλο χωρίς σκοπευτικά, και το οποίο ρίχνει ένα βλήμα κάθε φορά, και όχι ένα σύννεφο σκαγίων, θα βλέπαμε μια κατανομή βολών που ανταποκρίνεται στην ανάλυση Γκάους.
Δηλαδή: οι βολές μας θα είχαν ένα συγκεκριμένο άνοιγμα. Το 68 τοις εκατό των βολών μας θα ήταν συγκεντρωμένο στο κεντρικό 1/3 του συνολικού ανοίγματος.
Ο Γάλλος βλητικός στρατηγός Ζουρνέ είχε προσέξει πως αυτή η διασπορά βολών μειώνεται με την εξάσκηση. Ο έμπειρος σκοπευτής έχει μισή διασπορά από τον άπειρο. Αλλά και πάλι, είτε έμπειρος, είτε άπειρος, η συνολική διασπορά θα μικρύνει, αλλά η κατανομή μέσα στην συνολική διασπορά θα είναι βάσει του νόμου του Γκάους.
Ετσι έχουμε ένα σύστημα, σκοπευτή και όπλο, που βάλλει βάσει του νόμου του Γκάους, και ένα αποτέλεσμα, το άνοιγμα της τουφεκιάς, που επίσης αναλύεται βάσει του ίδιου νόμου.

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;

Η ανάλυση όπως διαφαίνεται από τα γραπτά του Δρα Τζόουνς, τα οποία επιβεβαιώνουν την δουλειά του Ζουρνέ, είναι πολύ πιο απλή από ότι νομίζαμε. Πρώτο βήμα είναι το "σφίξιμο" των βολών μας με σκοπευτική προπόνηση, και μετά διαλέγουμε το κατάλληλο τσοκάρισμα και γόμωση σκαγίων, και τελειώσαμε.
Μετά από τόση φαιά ουσία που ξοδέψαμε συζητώντας και ενίοτε καυγαδίζοντας στα κυνηγετικά στέκια, μάλλον δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η λύση είναι τόσο απλή. Ο οργανισμός μας αναζητά την πολυπλοκότητα. Αλλά ας έχουμε υπόψη όσα λέει ο Δρ Τζόουνς. Διότι και το απλό έχει την αξία του.
OPLOGNOSIA.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου