Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, Αυγούστου 18, 2012

Καίγεται η μισή Χίος! Δεκάδες μέτωπα από Λιθί μέχρι Δαφνώνα....

Σε δεκάδες χιλιόμετρα δασικής έκτασης έχει απλωθεί η φωτιά που καίει από τις πρώτες πρωινές ώρες το νησί μας. Η φωτιά ξεκίνησε στις τρεις το πρωί στη περιοχή του Προβατά και δυστυχώς τώρα έχει φτάσει ανάμεσα σε Αυγώνυμα –Ανάβατο κατακαίγοντας το δάσος τη περιοχής. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι εστίες υπάρχουν από το Λιθί μέχρι τη Βέσσα ενώ άλλα μέτωπα έφτασαν μέχρι και τη Νέα Μονή και τον Δαφνώνα.  
Στο σημείο εκτός των Πυροσβεστικών δυνάμεων επιχειρούν και τέσσερα αεροπλάνα. 
Νωρίς το πρωί εκκενώθηκαν το Λιθί και το Ναυτικό Φυλάκιο Προβατά. Ευτυχώς σώθηκαν και τα δύο. 
09.25 Οχτώ έγιναν τα αεροπλάνα αφού η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις απειλώντας τη μισή Χίο…. 
09.40 Ανεξέλεγκτη η φωτιά συνεχίζει να καίει Αυγώνυμα -Λιθι -Βέσσα -Φα -Αη Γιώργη. Νωρίτερα σύμφωνα με πληροφορίες κινδύνευσε το μοναστήρι των Αγίων  Πατέρων γύρω απο το οποίο κάηκαν όλα τα δέντρα ενώ η φωτιά μπήκε και μέσα στα κελιά προξενώντας ζημιές 
09.55 Χωρίς ρεύμα παραμένουν πολλές περιοχές λόγω της φωτιάς. Πάνω απο 5.000 καμμένα στρέμματα γης ο μέχρι τώρα απολογισμός. Εξακολουθεί να είναι κρίσιμη η κατάσταση λόγω και των δυνατών ανέμων. 
10.23 Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επίσημα κηρύχθηκε η Χίος 
10.35 εκκενώνεται η Βέσσα. Σε δύσκολη θέση το χωριό... Στο μεταξύ 17 οχήματα με 75 πυροσβέστες, 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 εθελοντές, 79 στρατιώτες, 8 αεροσκάφη και δυο ελικόπτερα έχουν ριχτεί στη μάχη με τις φλόγες , ενώ αναμένεται το πλοίο «Πάτμος» με επιπλέον πυροσβεστικά οχήματα.
10.57 Προς Αρμόλια κινείται η φωτιά ενώ εκφράζονται φόβοι για τις αποθήκες καυσίμων του στρατού που υπάρχουν στη περιοχή. Με άτακτο τρόπο η εγκατάλειψη της Βέσσας απο τους κατοίκους λόγω καπνού. 
11.05 Στάχτη τα δάση άπο Αγιο Μάρκο-Αγιοι Πατέρες -Νέα Μονή - Προβατά-Φα-Αη Γιώργη-Λιθί -Ελάτα -Βέσσα. Ανεξέλεγκτα τα περισσότερα μέτωπα , έρχονται ενισχύσεις και απο Θεσσαλονίκη. 
11.21 Κατέφθασαν οι πρώτες ενισχύσεις απο Λέσβο . αναμένονται και απο Θεσσαλονίκη. Τεράστιες οι ζημιές στα μαστιχόδεντρα και στα δάση. Πληροφορίες για προληπτική εκκένωση του στρατοπέδου της Βέσσας -Αρμολίων αλλά και του ποικισμού της Ελάτας.Καίει ανεξέλεγκτα και τον Αη Γιώργη πάνω απο το φράγμα. 
11.35 Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις σε Αγιο Μάρκο -Αγίους Πατέρες -Νέα Μονή. 
11.37 Μόνο τρια ελικόπτερα επιχειρούν αυτή τη στιγμή αφού τα αεροπλάνα λόγω των δυνατών ανέμων και των αναταράξεων που παρατηρούνται δεν μπορούν να βοηθήσουν. 
11.55 Αντιπυρικές ζώνες φτιάχνουν στα Αρμόλια για να προστατευτούν από τη φωτιά. Επειγόντως βοήθεια ζητούν οι αρχές
12.00 Αδύνατη η πρόσβαση προς Βέσσα απο Αρμόλια. Πνιγμένη στους καπνούς η περιοχή 
12.10 Στάχτη έγινε ξωκλήσι στην Ελάτα . μάχη με τις φλόγες σε στρατόπεδο των Καμποχώρων για να μην καεί , ζητούνται σκαπτικά μηχανήματα , βυτιοφόρα και ότι άλλο πρόσφρορο μηχανικό μέσο διαθέτει ο καθένας....
12.15 Σε 25 χιλιόμετρα απλώνεται αυτή την ώρα το μέτωπο της πυρκαγιάς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών. 
12.35 Μάχη στον Αη Γιώργη γαι να μην φτάσει η φωτιά στον οικισμό. Λίγα μέτρα χωρίζουν τα πρώτα σπίτια απο τις φλόγες 
12.40 Απο λεπτό σε λεπτό αναμένεται στο αεροδρόμιο της Χίου πτήση C-130 με 32 πυροσβέστες απο Θεσσαλονίκη υπό τις οδηγίες του αντιστράτηγου του Π.Σ Βασίλη Τουλίκα ενώ στον αέρα βρίσκονται ήδη 10 πυροσβεστικά αεροπλάνα. 
12.45 Άλλα πέντε οχήματα με 19 άνδρες καταφθάνουν στη Χίο από Αθήνα με το "Νήσος Χίος" ενώ αναμένεται και το "B.S PATMOS" με τέσσερα οχήματα.  
12.51 Αναζοπύρωση στην Ελάτα απειλεί σπίτια του χωριού
12.59 έτοιμο για  εκκένωση και το στρατόπεδο Αρμολίων 
13.12 Εκκενώνεται τώρα το στρατόπεδο των Αρμολίων. Οχήματα , πυρομαχικά και στρατιώτες φεύγουν υπό το φόβο παραναλώματος....
13.25 Συνεχείς αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα 
13.58 Τεράστιες ζημιές στο Λιθί. Χάθηκαν ελαιόδεντρα και μαστιχόδεντρα.Άδειασε το χωριό , χωρίς ρεύμα και νερό οι κάτοικοι. Μάχη με τις φλόγες με κίνδυνο γαι τη ζωή τους δίνουν μόνοι τους δύο ηλικιωμένοι για να σώσουν ένα χοιροστάσιο που κινδυνεύει. 
14.00 Στη μάχη και οι ενισχύσεις 38 ανδρών απο Θεσσαλονίκη που έφτασαν πριν λίγο με C-130
14.30 Στις 15.50 φτάνει το Bleu Star Patmos με πυροσβέστες απο Αθήνα ενώ το Νήσος Χίος φτάνει δύο ώρες αργότερα. 
14.34  Έκκληση απο τον ιδιοκτήτη βυτοιοφόρων Αλέξανδρο Μιχάλα να βρεθούν οδηγοί γαι βυτιοφόρα που διαθέτει αλλά παραμένουν αναξιοποιήτα λόγω έλλειψης οδηγών. 
14.57 Μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουν τα σφαγεία στον Αγιο Γιωργη Συκούση που κινδυνεύουν να καούν απο τη φωτιά. Προς Πυργί μεταφέρεται η μάχη. 
15.34 Σκληρή μάχη δίνουν εργαζόμενοι και πυροσβέστες να σ΄ψσουν τα σφαγεία απο τη φωτιά που έχει πλησιάσει στα πενήντα μέτρα Στο μεταξύ επιπλέον δυνάμεις στέλνει το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος με αρματαγωγό που  φθάσει το βράδυ στη Χίο. Θα μεταφέρει στη Χίο  20 επανδρωμένα οχήματα απο όλη την Ελλάδα
Αναδημοσίευση: www.kounoupi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου