Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 01, 2012

Κύμα φυγής από τα ιδιωτικά σχολεία - 8 χιλιάδες μαθητές δεν ανανέωσαν την εγγραφή τους

 Η οικονομική κρίση και οι εισοδηματικές απώλειες που τη συνοδεύουν αυξάνουν τον αριθμό των νοικοκυριών που αδυνατούν να καταβάλουν δίδακτρα ώστε τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε ιδιωτικά σχολεία. Το κύμα φυγής έχει συμπαρασύρει περίπου 8.000 μαθητές, των οποίων οι οικογένειες επιλέγουν τη λύση της δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης. Το φαινόμενο φέτος είναι περισσότερο έντονο από πέρυσι, όταν το 10% των παιδιών δεν ανανέωσαν την εγγραφή τους.


Κύμα φυγής των μαθητών από τα ιδιωτικά σχολεία καταγράφεται λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς περίπου 8.000 μαθητές δεν έχουν επανεγγραφεί λίγες ημέρες πριν χτυπήσει το πρώτο «κουδούνι». Η οικονομική κρίση που έχει «γονατίσει» τις περισσότερες ελληνικές οικογένειες αναγκάζει πολλούς να επιστρέψουν τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στα δίδακτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα τον Ιούνιο, ο αριθμός των μαθητών που δεν είχαν δηλώσει επανεγγραφή σε πολλές ιδιωτικές σχολικές μονάδες της χώρας, έφτανε τους 10.000, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από τον περσινό της αντίστοιχης περιόδου.

Βέβαια, αρκετοί από τους γονείς επιθυμούν πάση θυσία να συνεχίσουν να φοιτούν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία και την ερχόμενη χρονιά και περιμένουν από τους ιδιοκτήτες των σχολειών μήπως ρίξουν τα δίδακτρα ή προχωρήσουν σε διευκολύνσεις για την πληρωμή τους.
Επισήμως τα δίδακτρα παραμένουν ίδια με την περσινή χρονιά, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει ορισμένα σχολεία, μέσω των ιστοσελίδων τους, να ενημερώνουν τους γονείς για μειώσεις διδάκτρων που φτάνουν κοντά στο 15%. Πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά άνθρωποι με εμπειρία στον χώρο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης εκτιμούν ότι προκειμένου οι σχολάρχες να κρατήσουν όσα περισσότερα παιδιά μπορούν στα σχολεία, θα αναγκαστούν να μειώσουν τα δίδακτρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένα σχολεία κάνουν εκπτώσεις για γονείς που έχουν δύο ή και τρία παιδιά στο σχολείο, ενώ κάποια άλλα μειώνουν τα ετήσια δίδακτρα για όσους τα καταβάλουν εφάπαξ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι καταληκτική ημερομηνία για την εγγραφή των μαθητών είναι η 15η Σεπτεμβρίου. Την περσινή χρονιά, κατά τον μήνα Ιούνιο, δεν είχε επανεγγραφεί το 10% του μαθητικού δυναμικού έναντι 15% φέτος, αλλά μέχρι τη λήξη των εγγραφών η μείωση που καταγράφηκε το 2011, ήταν πολύ μικρότερη από την αρχική εκτίμηση, φτάνοντας στο 2,5%.

Συγκεκριμένα, το σχολικό έτος 2010-11 το μαθητικό δυναμικό στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν 86.734, ενώ το 2011-12 μειώθηκε σε 84.825.
Κύμα φυγής από τα ιδιωτικά σχολεία


Κατά τα λοιπά, και τη φετινή χρονιά ορισμένα σχολεία -λίγα μέχρι στιγμής- αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο» καθώς οι μαθητές που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να συνεχίσουν ήταν ελάχιστοι. Πρόκειται για τρεις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας, στις οποίες έτσι κι αλλιώς φοιτούσε μικρός αριθμός μαθητών. Την περσινή χρονιά είχαν κλείσει πέντε ιδιωτικές μονάδες, με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών.

Δημοτικό: Τα ετήσια δίδακτρα ξεκινούν από τα 2.200 ευρώ και φτάνουν έως τα 11.300. Ο μέσος όρος φτάνει τα 5.000 ευρώ

Γυμνάσιο: Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί αρχίζει από τα 3.900 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 10.000

Λύκειο: Από 3.850 έως 10.000 ευρώ οι τιμές για τα παιδιά που φοιτούν στο Λύκειο


Μαγνήτης πλέον τα σχολεία με χαμηλά δίδακτρα
Απειλή λουκέτου για τα μικρά εκπαιδευτήρια

Δεν φαίνεται να επηρεάζεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία τα οποία έχουν χαμηλά δίδακτρα και παρέχουν διευκολύνσεις για την αποπληρωμή τους.

Η πολιτική που έχουν ακολουθήσει ορισμένες σχολικές μονάδες να διατηρήσουν τα δίδακτρα σε χαμηλά επίπεδα και ταυτόχρονα να έχουν «χτίσει» ένα καλό όνομα στην Εκπαίδευση, έχει τις μικρότερες απώλειες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και λίστες αναμονής αφού προσελκύουν μαθητές και από άλλα σχολεία, δημόσια αλλά και ιδιωτικά.

Οι σχολικές μονάδες που φαίνεται να «πληρώνουν τη νύφη» είναι όσες έχουν μικρό αριθμό μαθητών, καθώς κάποιες από αυτές δεν έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν τα δίδακτρα, με αποτέλεσμα να χάνουν μεγάλο μέρος του μαθητικού δυναμικού.

Πάντως, όπως τόνισαν στο «Εθνος» παράγοντες της ιδιωτικής εκπαίδευσης και με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών, οι γονείς όταν παίρνουν την απόφαση να μην επανεγράψουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία, το κάνουν όταν το παιδί αλλάζει βαθμίδα.

Δηλαδή, όταν ο μαθητής ολοκληρώνει τη Στ΄ Δημοτικού και ετοιμάζεται να φοιτήσει στην Α΄ Γυμνασίου, ή όταν ολοκληρώνει την Γ΄ Γυμνασίου και προετοιμάζεται για το Λύκειο.

Στο μέσο για παράδειγμα του Δημοτικού σχολείου και πολύ περισσότερο στο Λύκειο, όπου τα παιδιά έχουν δώσει όλη τους την προσοχή στις Πανελλαδικές, είναι σπάνιο το φαινόμενο να φεύγουν οι μαθητές από τα ιδιωτική προς τη δημόσια Εκπαίδευση.

Τη φετινή χρονιά όμως, και εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που ολοένα και επιδεινώνεται, θα υπάρξουν και τέτοιες περιπτώσεις και σίγουρα περισσότερες από τις προηγούμενες χρονιές.

Νέοι μαθητές
Σοβαρό πρόβλημα στα δημόσια σχολεία

Σημαντική αύξηση του μαθητικού δυναμικού αναμένεται στα δημόσια σχολεία -εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για μαζική φυγή μαθητών από την ιδιωτική εκπαίδευση- την ώρα που οι διορισμοί γίνονται με το σταγονόμετρο και χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές ετοιμάζονται να συνταξιοδοτηθούν. Η φετινή χρονιά για τα δημόσια σχολεία προβλέπεται έτσι κι αλλιώς να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών από πλευράς διορισμών. Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν, ανακοινώθηκαν μόλις 225 μόνιμοι διορισμοί ενώ την ίδια στιγμή έχουν κατατεθεί σχεδόν 5.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Συγκεκριμένα, 3.198 καθηγητές δευτεροβάθμιας υπέβαλαν αίτηση παραίτησης από την 1η έως τις 10 Ιουλίου, ενώ ο αριθμός για τους δασκάλους έφτασε τους 1.384. Εκπαιδευτικοί προειδοποιούν ότι θα πέσει ακόμη περισσότερο η ποιότητα της εκπαίδευσης εάν δεν υπάρξουν οι αναγκαίοι διορισμοί για να καλυφθούν τα κενά που θα προκύπτουν τον Σεπτέμβριο.

Πώς διαμορφώνονται τα δίδακτρα σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
Βαρύ φορτίο για τον οικογενειακό προϋπολογισμό

Τεράστιες αποκλίσεις από σχολείο σε σχολείο καταγράφονται στα δίδακτρα που καταβάλλουν οι γονείς προκειμένου να φοιτήσουν τα παιδιά τους σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Τα δίδακτρα κατά μέσον όρο κυμαίνονται μεταξύ 4 και 5 χιλιάδων ευρώ ετησίως, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτό το ποσό τα έξοδα για τη μεταφορά των μαθητών, τα οποία ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις τα 1.500 ευρώ για κάθε χρονιά.

Για τα πρωτοκλασάτα ιδιωτικά σχολεία, πάντως, τα ετήσια δίδακτρα μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 10.000 ευρώ.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τους καταλόγους με τα δίδακτρα ανά σχολική μονάδα, φαίνεται ότι για το Δημοτικό οι γονείς θα πρέπει να καταβάλουν από 2.200 έως 11.300 ευρώ, με τον μέσο όρο να φτάνει τα 5.000 ευρώ. Για τη μεταφορά των παιδιών θα πρέπει να υπολογίζουν επιπλέον 1.200 έως 1.800 ευρώ, ενώ σε λίγες περιπτώσεις το ποσό που ζητείται πέφτει κάτω από τα 1.000 ευρώ.

Για το Γυμνάσιο, τα ποσά δεν διαφέρουν σημαντικά. Τα δίδακτρα, ανάλογα με τη σχολική μονάδα και τις παροχές προς τους μαθητές, αρχίζουν από τα 3.900 και φτάνουν έως και τα 10.500 ευρώ. Για τη μεταφορά των μαθητών τα ποσά που απαιτούνται είναι αντίστοιχα με αυτά στο Δημοτικό.

Για το Λύκειο, το ύψος των διδάκτρων είναι παρόμοιο αφού ένας γονιός μπορεί να στείλει το παιδί του σε ιδιωτικό λύκειο καταβάλλοντας ποσό που ξεκινά από 3.850 και υπολογίζοντας επιπλέον 1.200 με 1.500 ευρώ για τη μεταφορά του.

Για όσους θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, υπάρχουν και σχολεία στα οποία τα δίδακτρα έχουν διαμορφωθεί κοντά στα 10.000 ευρώ.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου