Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 03, 2012

«Μαύρα σύννεφα» στις σχέσεις Αρμενίας- Αζερμπαιτζάν- Κοντά σε εμπόλεμη κατάσταση τα δύο κράτη

 «Δεν θέλουμε τον πόλεμο, αλλά αν εξαναγκαστούμε, θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από τον ιστότοπό του.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, χορήγησε χάρη στο Ραμίλ Σαφάροφ μόλις αυτός επέστρεψε στη χώρα την Παρασκευή, μετά την έκδοσή του από την Ουγγαρία όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης για το φόνο αυτό που είχε διαπράξει το 2004.
Ο Σαφάροφ είχε υποδοχή ήρωα στο Αζερμπαϊτζάν, προήχθη σε ταγματάρχη, έλαβε ένα σπίτι και του κατεβλήθησαν οι μισθοί του για τα οκτώ χρόνια που πέρασε στην Ουγγαρία, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δοθεί από το Μπακού στη Βουδαπέστη ότι ο καταδικασμένος αξιωματικός θα εξέτιε την ποινή του στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Σαρκισιάν κατήγγειλε το Αφγανιστάν ως «μια χώρα όπου δίνονται παράνομες διαταγές αποφυλάκισης και όπου δοξάζεται δημόσια όποιος μπάσταρδος σκοτώνει ανθρώπους επειδή είναι Αρμένιοι».
Ο Σαφάροφ είχε αποκεφαλίσει τον Γκούργκεν Μαργκαριάν την ώρα που αυτός κοιμόταν. Βρίσκονταν στη Βουδαπέστη για μια πρακτική άσκηση που είχε οργανωθεί από το ΝΑΤΟ για στρατιωτικούς προερχόμενους από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Μετά την έκδοσή του, η Αρμενία ανακοίνωσε πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουγγαρία. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως είναι «πολύ ανήσυχος» για την απόφαση του Μπακού να δώσει χάρη σ' αυτό τον στρατιωτικό. Χθες Κυριακή η ουγγρική κυβέρνηση κάλεσε τον πρεσβευτή του Αζερμπαϊτζάν για να διαμαρτυρηθεί γι' αυτή την "απαράδεκτη" χάρη που δόθηκε στον φυλακισμένο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου