Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 28, 2012

H ιστορία πίσω από το wallpaper των Windows XP


Μία από τις δημοφιλέστερες και πιο γνωστές εικόνες της ψηφιακής εποχής, είναι χωρίς αμφιβολία το wallpaper των Windows XP.
Ίσως πολλοί να έχουν αναρωτηθεί τι ακριβώς απεικονίζει. Μπορεί και κάποιοι να έχουν υποθέσει πως δεν πρόκειται για φωτογραφία, αλλά για virtual απεικόνιση ενός ιδανικού τοπίου. Αντίθετα με ό, τι μπορεί να φαντασθούμε, πρόκειται για φωτογραφική λήψη και όχι για ένα image που
δημιουργήθηκε σε υπολογιστή. Η ολλανδική έκδοση των Windows -και μόνο αυτή- αναφέρει ως όνομα αρχείου για το συγκεκριμένο image τη λέξη Ireland, κάτι που οδήγησε πολλούς να θεωρήσουν ότι πρόκειται για ένα τοπίο στην ομώνυμη νησιωτική χώρα.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στην περιοχή Sonoma της California από τον Αμερικανό φωτογράφο Charles OʼRear.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1996, πέντε χρόνια πριν από την κυκλοφορία των Windows XP. Δεν είναι γνωστό το ακριβές ποσό που δόθηκε στον OʼRear για να παραχωρήσει τη φωτογραφία του, ο ίδιος πάντως έχει δηλώσει ότι είναι ένα «υπέρογκο ποσό, το δεύτερο υψηλότερο που έχει δοθεί για φωτογραφία μετά το ενσταντανέ που απεικονίζει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Bill Clinton να αγκαλιάζει τη Monica Lewinski». Σημειωτέον ότι η φωτογραφία δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία, σύμφωνα πάντα με το φωτογράφο.
Δέκα χρόνια μετά τη λήψη, το 2006, το συγκεκριμένο σημείο αποτέλεσε και πάλι θέμα φωτογραφίας. Αυτή τη φορά, όμως, το αποτέλεσμα ήταν κάθε άλλο παρά εντυπωσιακό. Τη θέση του ειδυλλιακού τοπίου είχε πάρει ένας μάλλον αδιάφορος αμπελώνας σε εποχή φθινοπώρου, ενώ και ο ουρανός δεν είναι το ίδιο φωτεινός.
Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου
www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου