Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, Ιανουαρίου 09, 2013

Τα ακριβά της Beretta

Είναι μια εκκεντρική ιδέα του δημιουργικού τμήματος της εταιρείας που δείχνει ότι μπορεί να κατασκευάσει, κυριολεκτικά, ό,τι θέλει.

Την εποχή της κρίσης, υπάρχουν... αντικείμενα «πόθου» που δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό, αλλά στους λίγους και τυχερούς που μπορούν να τα αποκτήσουν...

Το ίδιο συμβαίνει και με τον κόσμο των όπλων, αφού κάποια εξ αυτών δεν θα θέλατε με τίποτα να ξέρει... η Εφορία ότι τα κατέχετε! Είναι όμως όπλα που έχουν να επιδείξουν πανέμορφες γκραβούρες, από εξειδικευμένους καλλιτέχνες που χρειάστηκαν δεκάδες εργατοώρες για να τις ολοκληρώσουν. Αλλωστε, ο χρόνος παράδοσής τους κρατάει μήνες (!) και η δουλειά τους είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητη.
Είναι μια εκκεντρική ιδέα του δημιουργικού τμήματος της εταιρείας που δείχνει ότι μπορεί να κατασκευάσει, κυριολεκτικά, ό,τι θέλει.
Το ΕΘΝΟΣ - ΚΥΝΗΓΙ βρέθηκε πρόσφατα στο «άνδρο» της κατασκευής των ακριβότερων όπλων στον κόσμο, στις εγκαταστάσεις της Beretta στο Γκαρντόνε... Και σε αυτό το μικρό χωριό της Βόρειας Ιταλίας είδε και αποτύπωσε με τη βοήθεια του φωτογραφικού φακού χειροποίητα... αριστουργήματα!
Στην ειδική αίθουσα, όπου εκτίθενται μερικά μόνο από τα χειροποίητα όπλα της σειράς S0 (τα Guibileo και όχι μόνο), το μάτι μας έπεσε στη φετινή καινοτομία της ιστορικής εταιρείας: το Beretta Falconiere τράβηξε αμέσως την προσοχή όλων, αφού είδαμε ένα σουπερποζέ με ολόκληρες φωτιές, που... άνοιγαν με μία κίνηση για άμεση πρόσβαση στους μηχανισμούς.
Είναι μια εκκεντρική ιδέα του δημιουργικού τμήματος της εταιρείας που δείχνει ότι μπορεί να κατασκευάσει, κυριολεκτικά, ό,τι θέλει, χάρη στις τεχνικές ικανότητες των Ιταλών πρωτομαστόρων. Πρόκειται για τεχνίτες με εμπειρία αιώνων, αφού η τέχνη της οπλοκατασκευής στη Λομβαρδία είναι ταυτόσημη με την ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής...
Τα ακριβά της Beretta
Το... 1326!
Η πρώτη αναφορά για την κατασκευή κυνηγετικού όπλου από Ιταλό κατασκευαστή, αναφέρεται στα αρχεία του Δήμου της Φλωρεντίας, στις 11 Φεβρουαρίου του 1326! Για την Beretta η συνέχεια της χειροποίητης κατασκευής ποιοτικών όπλων είναι δεδομένη, γι' αυτό 140 τεχνίτες απασχολούνται με αυτό το συγκεκριμένο τμήμα που παράγει ελάχιστα, αλλά εκπληκτικά χειροποίητα όπλα.
Μπορεί εμείς να ξέρουμε την Beretta από τις χιλιάδες καραμπίνες της, αποτέλεσμα μιας αυτοματοποιημένης κατασκευής που απαιτεί και αυτή γνώσεις και ειδικούς τεχνίτες, αλλά τα μοναδικά S06 ΕΕLL αποτελούν την «εικόνα» της εταιρείας.
Ανοιγοκλειόμενες οι ολόκληρες φωτιές του  νέου Falconiere.
Ανοιγοκλειόμενες οι ολόκληρες φωτιές του νέου Falconiere.
Στην περιήγησή μας είδαμε ξύλα ποιότητας, από τη σειρά 2 έως αυτά της σειράς 6, στο δικό τους ειδικά κλιματιζόμενο δωμάτιο... Περιμένουν εκεί τον... προνομούχο αγοραστή που θα τα επιλέξει για το super pose ή το πλαγιόκαννό του! Η εικόνα ενός «S0 Beretta» της Χρυσής Σειράς αποτυπώνει το αποτέλεσμα πολύχρονου σχεδιασμού και εργασίας, που δεν μένει μόνο στην εμφάνιση και το αισθητικό αποτέλεσμα.
Από το 1956 έως το 2004, τα μοντέλα της σειράς «S0» έχουν κερδίσει 11 χρυσά, 9 αργυρά και 11 χάλκινα σε 12 Ολυμπιάδες! Αρα, η Beretta δεν φτιάχνει μόνο όμορφα όπλα, αλλά πετυχημένα όπλα και αποτελεσματικά στη δουλειά τους.
Ειδίκευση...
Εμπειρος τεχνίτης επισκευάζει ένα SO 5, πελάτη της εταιρείας.
Εμπειρος τεχνίτης επισκευάζει ένα SO 5, πελάτη της εταιρείας.
Στους άψογους χώρους του εργαστηρίου -γιατί για τέτοιο πρόκειται- οι κατασκευαστές των «εκλεκτών» Beretta έχουν άνετους πάγκους, ενώ ο φωτισμός από τα μεγάλα παράθυρα είναι άπλετος, ώστε κάθε ένας από τους εξειδικευμένους τεχνίτες να «βλέπουν» καθαρά το αποτέλεσμα της δουλειάς τους... Για καλύτερο αποτέλεσμα οι πάγκοι εργασίας είναι διαφορετικοί για την προσαρμογή της πάπιας και άλλοι για τα κοντάκια, αφού κάθε τεχνίτης έχει ένα και μοναδικό αντικείμενο εργασίας. Ακόμη και στους μηχανισμούς λειτουργίας, άλλος ελέγχει τις φωτιές και άλλος τη σκανδάλη!
SO και Giubileo, στην έκθεση των ακριβών μοντέλων της εταιρείας.
SO και Giubileo, στην έκθεση των ακριβών μοντέλων της εταιρείας.
Μάλλον αυτά πληρώνει τόσο ακριβά κάποιος κάτοχος ενός Beretta της Χρυσής Σειράς: την εξειδίκευση της γνώσης, τις εργατοώρες και την ομορφιά της τέχνης...
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Ολα τα αριστουργήματα της Beretta φεύγουν για την αποθήκη ή την έκθεση της εταιρείας με τα χοντροκομμένα ξύλα καρυδιάς, αφού κάθε κοντάκι κατασκευάζεται στα μέτρα του πελάτη.
Ακόμη και μετά την προσαρμογή του κοντακιού στις διαστάσεις του κυνηγού ή του σκοπευτή, τα κοντάκια επιστρέφουν στο ειδικό δωμάτιο με τη ρυθμιζόμενη θερμοκρασία για να περιμένουν την τοποθέτησή τους στο όπλο, όταν θα είναι έτοιμο από όλα τα υπόλοιπα τμήματα του εργαστηρίου...
Αντώνης Μπληζιώτης
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Αντώνης Μπληζιώτης
Αναδημοσίευση: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου