Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2013

BERETTA DT11 SPORTING Με τη «στόφα» του νικητή!

Επειδή το DT11 κατάγεται σχεδιαστικά από τη σειρά SO, έχει τετραγωνισμένο σχήμα στο πίσω μέρος των καννών, όπου βρίσκονται τα κλειδιά τύπου Κέρστεν.
Το DT11 είναι ένα καθαρόαιμο σκοπευτικό σουπερποζέ σχεδια- σμένο για να βοηθά τον κάτοχο στη «συγκομιδή» μεταλλίων σε αγώνες σπόρτινγκ. Κάθε λεπτομέρεια του όπλου αυτού έχει μελετηθεί με σκοπό την αντοχή στη σκληρή χρήση και στη διευκόλυνση του σκοπευτή...

Οι κάννες είναι η «μηχανή» κάθε όπλου, ειδικά του σκοπευτικού. Στο DT11 οι κάννες ζυγίζουν 1.500 γραμμάρια, αρκετά πιο βαριές από ό,τι σε ένα κυνηγετικό όπλο. Ομως είναι τόσο καλά ζυγισμένες (ακριβώς στο σημείο που φυσιολογικά πάει το αριστερό χέρι), που το βάρος δεν είναι άμεσα αισθητό.
Επειδή το DT11 κατάγεται σχεδιαστικά από τη σειρά SO, έχει τετραγωνισμένο σχήμα στο πίσω μέρος των καννών, όπου βρίσκονται τα κλειδιά τύπου Κέρστεν.

Επειδή το DT11 κατάγεται σχεδιαστικά από τη σειρά SO, έχει τετραγωνισμένο σχήμα στο πίσω μέρος των καννών, όπου βρίσκονται τα κλειδιά τύπου Κέρστεν. Ωστόσο, ακόμη και στο πιο λεπτό σημείο της κάτω κάννης στην πατούρα της θαλάμης, είναι 4,5 χιλιοστά! Τέτοιες γενναίες διαστάσεις χρειάζεται ένα όπλο που ρίχνει χιλιάδες βολές την εβδομάδα σε προπονήσεις! Το κλείδωμα ενισχύεται από τους ώμους των καννών που εφαρμόζουν σε εσοχές στις κάννες. Οι ώμοι είναι βέβαια βιδωτοί και ανταλλάξιμοι αν ποτέ κουνήσουν οι κάννες... Επίσης ανταλλάξιμοι είναι και οι πίροι των καννών.
Οι αυλοί των καννών είναι 18,6 χιλιοστά και στις δύο κάννες, δηλαδή στην τέλεια διάμετρο των 0,729 της ίντσας, που είναι το απόλυτο διαμέτρημα 12. Οι θαλάμες είναι 76 χιλιοστών, και ενώ αυτό δεν χρειάζεται σε ένα σκοπευτικό όπλο, οι μακριές θαλάμες συνδυάζονται με τον μακρύ κώνο για μια μικρή, αλλά σημαντική βελτίωση της κατανομής. Ας μην ξεχνάμε ότι οι σκοπευτές που φτάνουν στο επίπεδο όπου όπλα σαν το DT11 είναι απαραίτητα, πάνε για βελτίωση από τα 149 στα 150 πιάτα. Οι κάννες του DT11 είναι από ατσάλι -που η Beretta ονομάζει Steelium- και κατασκευάζεται σε κλιβάνους κενού αέρος, για μέγιστη ποιότητα και καθαρότητα.
Το «ζύγισμα»...
Οπως αρμόζει στο σπόρτινγκ, η ρίγα είναι επίπεδη και παράλληλη, πλάτους 10 χιλιοστών. Οι κάννες έχουν μήκος 71 εκατοστών (28 ίντσες), το κλασικό μήκος για σπόρτινγκ και κυνήγι. Με την προτίμηση των Αμερικανών για κάννες 76 ή ακόμη και 80 εκατοστών, είναι ευχάριστο να βλέπουμε όπλα με «ευρωπαϊκές» προδιαγραφές να συνεχίζουν να παράγονται και να φτάνουν στην αγορά.
Ο πυροδοτικός μηχανισμός είναι αποσπώμενος για εύκολη συντήρηση και αλλαγή αν χρειαστεί.
Ο πυροδοτικός μηχανισμός είναι αποσπώμενος για εύκολη συντήρηση και αλλαγή αν χρειαστεί.
Το γενικό σχήμα της βάσης είναι το παραδοσιακό Beretta με τις εγκοπές για τους ώμους, τους διακεκομμένους πίρους των καννών και το χαμηλό προφίλ... Στο κράτημα όμως η βάση γεμίζει το χέρι, και το παχύμετρο αποκαλύπτει γιατί: τα «μάγουλα» έχουν πάχος 7,8 χιλιοστά! Το συνολικό πλάτος της βάσης είναι 43 χιλιοστά. Αυτές οι διαστάσεις δείχνουν την αντοχή που έχει προβλέψει η Beretta γι΄ αυτό το σκοπευτικό όπλο. Το προφίλ παραμένει χαμηλό, στα 65 χιλιοστά, και αυτό προσφέρει τη σκοπευτική γραμμή που αναμένει ο σκοπευτής σε ένα σύγχρονο σκοπευτικό όπλο.
Η σκανδαλοθήκη που φέρει το σύνολο του πυροδοτικού μηχανισμού -καθώς και το σύστημα μονής σκανδάλης- είναι αποσπώμενα. Η απόσπαση έχει μια περίπλοκη διαδικασία: το όπλο οπλίζει και κλείνει αφού βεβαιωθούμε ότι οι θαλάμες είναι άδειες βέβαια. Η ασφάλεια πιέζεται μπροστά μέχρι να ακουστεί το κλικ. Ο μοχλός ανοίγματος πιέζεται προς την ανοικτή θέση, και τότε μπορεί να βγει η σκανδαλοθήκη.
Η βάση του DT11 είναι ενισχυμένη για αντοχή σε σκοπευτική χρήση.
Η βάση του DT11 είναι ενισχυμένη για αντοχή σε σκοπευτική χρήση.
Η απόσπαση έχει σκοπό να διευκολύνει την αλλαγή του μηχανισμού σε περίπτωση βλάβης σε έναν αγώνα, καθώς και τη διευκόλυνση της συντήρησης. Για τον ίδιο λόγο το DT11 έχει και εύκολα προσβάσιμες βελόνες, ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία του σκοπευτικού όπλου, λόγω βαριάς χρήσης. Το όπλο συνοδεύεται και από ένα ζευγάρι προεφαρμοσμένες βελόνες με τα ελατήριά τους!
Το κοντάκι του DT11 ακολουθεί την ιταλική σχολή. Είναι σχετικά χοντρό σε διατομή, με παχιά ράχη για άνεση στο ζυγωματικό. Η λαβή είναι ανατομική και άνετη στο κράτημα, ενώ η σκανδάλη ρυθμίζεται για θέση μπρος-πίσω. Η ρύθμιση της απόστασης της σκανδάλης από τη λαβή, είναι σημαντική παράμετρος για την άνεση του χεριού στη λαβή. Ενα μικρό κατσαβίδι συνοδεύει το όπλο γι΄ αυτήν ακριβώς τη δουλειά.
Η πάπια είναι λεπτή για γρήγορη και ακριβή ευθυγράμμιση.
Η πάπια είναι λεπτή για γρήγορη και ακριβή ευθυγράμμιση.
Στα χέρια το DT11 είναι εξαιρετικό. Εντυπωσιάζει ακόμη και πωρωμένους ρεπόρτερ που λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με πολλά όπλα. Το ζύγισμά του κρύβει τα κιλά του, ενώ το αριστερό χέρι μπορεί να κουμαντάρει την κατεύθυνση του όπλου λόγω της ανατομικής πάπιας. Το δεξί χέρι μετά τη ρύθμιση της σκανδάλης είναι ελεύθερο να βρει τη φυσιολογική του θέση.
Είναι βέβαια και όμορφο όπλο, κάτι που συμβάλλει στη σκοπευτική επίδοση, όσο και αν ακούγεται παράξενο. Τουφεκάς όμως καλά με όπλο που σου αρέσει! Το DT11 δεν έχει σκάλισμα... Η ιταλική τσαχπινιά εκδηλώνεται με την καλόγουστη εναλλαγή λείων και ματ επιφανειών στη βάση, και το τέλειο μαύρισμα των καννών. Σε αυτό το συγκρατημένο μοτίβο του μετάλλου, τα νερά της καρυδιάς του κοντακιού είναι ένα μοναδικό κόσμημα.
Το κλείδωμα του DT11 βασίζεται στο σύστημα των SO με κλειδί Κέρστεν, ενώ υπάρχουν βιδωτοί ώμοι και εναλλασσόμενοι πίροι.
Το κλείδωμα του DT11 βασίζεται στο σύστημα των SO με κλειδί Κέρστεν, ενώ υπάρχουν βιδωτοί ώμοι και εναλλασσόμενοι πίροι.
Τα όπλα Beretta εισάγονται από την Beretta Ελλάς ΕΠΕ, τηλέφωνο: 210-3250614.
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Ενα έξυπνο σημείο στη βάση αποτελεί και η αρθρωτή άγκυρα για την τζαβέτα. Αυτή η άρθρωση επιτρέπει την εφαρμογή κοντακιών με διαφορετική κλίση, κάτι σημαντικό σε ένα σκοπευτικό όπλο.
ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΥΠΡΙΔΗΜΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΧΑΡΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου