Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, Μαρτίου 05, 2013

«Ημερομηνία λήξης» στη φαρμακαποθήκη;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Σε οριακό σημείο για το μέλλον της βρίσκεται η φαρμακαποθήκη της Χίου, η οποία πλέον λειτουργεί στο «ρελαντί», διαθέτοντας στα φαρμακεία του νησιού το απόθεμα φαρμάκων που έχει, ενώ δεν προχωρά σε νέες παραγγελίες, οι οποίες καλύπτονται πλέον με πρωτοβουλία των ίδιων των φαρμακείων από αποθήκες των Αθηνών.
Το οικονομικό άνοιγμα, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έπεσε έξω το επενδυτικό σχέδιο μετεγκατάστασής της σε ιδιόκτητους χώρους στη Φάρκαινα, που κόστισε 1.200.000 ευρώ, δύσκολα μπορεί να καλυφθεί αν δε βάλουν το χέρι στην τσέπη οι φαρμακοποιοί αυξάνοντας το μετοχικό της κεφάλαιο. Ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι, που για διάφορους λόγους, διαφωνούν με το παραπάνω, ενώ η κατάσταση, κατά την αίσθηση του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου, Θόδωρου Νικολαϊδη, μέχρι τα μέσα του Μάρτη θα ξεκαθαρίσει. Στο μεταξύ, τον επόμενο μήνα αναμένεται να γίνει διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς ελεγκτές.
Πέρα από τις γενικότερες οικονομικές συγκυρίες που οδήγησαν σ’αυτήν την κατάσταση – οφειλές του ΕΟΠΥΥ, κλείσιμο της στρόφιγγας από τις τράπεζες - ο κ. Νικολαϊδης αναγνώρισε ότι έγιναν και διαχειριστικά λάθη.
Όπως είπε, από λάθος του μελετητή στην μελέτη για τη δημιουργία της φαρμακαποθήκης (το προσδιόρισε στους αποθηκευτικούς χώρους, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες), ενώ προσδοκούσαν ότι 550.000 ευρώ του κόστους θα καλύπτονταν από επιδότηση, τελικά δόθηκαν μόνο 150.000 ευρώ, αυξάνοντας έτσι τις οφειλές προς τις Τράπεζες.
Ενδιαφέρον είχε και η αναφορά του ότι ενώ η μελέτη είχε γίνει από το 2005, πριν από 6 μήνες πήραν το πρώτο μέρος της επιδότησης και το δεύτερο, που περίμεναν τώρα, δε δόθηκε, αντιλαμβανόμενοι ως διοίκηση – όπως είπε- το πρόβλημα, μόλις τον περασμένο Οκτώβρη!
Ο κ. Νικολαϊδης εξέφρασε την ελπίδα του «ότι έστω και την ύστατη ώρα θα στηρίξουν» το συνεταιρισμό οι μέτοχοι.
Βέβαια σημείωσε ότι «υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει η δυνατότητα, διότι οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε μια οικονομική θέση που δεν είναι η καλύτερη».
Αναφορικά με το εάν έγιναν διαχειριστικά λάθη τόνισε:
«Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει κακή διαχείριση, αλλά αποδείξεις δεν υπάρχουν.
Σίγουρα όταν μια εταιρεία δεν πηγαίνει καλά έχει πρόβλημα η διαχείρισή της, διότι αυτό έπρεπε να ‘χει προβλεφθεί πιο μπροστά.»
Με το μέλλον της φαρμακαποθήκης συνδέεται άμεσα και το μέλλον των 10 εργαζομένων της, που προς το παρόν – μετά από μονοήμερη επίσχεση – έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους, όμως η αναγκαιότητα ύπαρξής της έχει πολλές φορές επισημανθεί και από τους φαρμακοποιούς.
«Θα προσπαθήσουμε να δρομολογήσουμε μια κατάσταση έτσι ώστε να υπάρχει φαρμακαποθήκη στη Χίο, εν πάση περιπτώσει να την αναλάβει κάποιος. Τουλάχιστον η δική μου άποψη είναι αυτή.
Για το τι θα γίνει δεν είμαι σίγουρος αυτή τη στιγμή, αλλά η αποθήκη πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει για το καλό της Χίου, άσχετα από τον ιδιοκτήτη της.», σχολίασε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου.
alithia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου